tisdag 27 mars 2012

Bästa vardagskycklingen

Den här superenkla ugnsbakade kycklingen med tomatsås och sallad blev jag inspirerad att göra efter att ha sett senaste avsnittet av Jamie Olivers Matrevolution, där han skulle illustrera för en familj som fastnat i skräpmatsträsket hur snabbt och enkelt det var att istället laga något från grunden. Pappan tog bilen och åkte och hämtade snabbmat, medan sönerna i familjen lagade kyckling i tomatsås tillsammans med Jamie. Killarna hade sin mat på bordet före pappan, och för en billigare peng.

Just den här maträtten är extra tacksam, för har man kycklingfiléer i frysen och krossade tomater i skåpet har man det viktigaste. Dessutom mår man bra av den, maträtten har den imponerande egenskapen att vara nyttig och fräsch utan att för den skull vara tråkig. Bara det gör att den är värd att testa, tro mig.

Ugnsbakad vardagskyckling i tomatsås, 4 portioner
4 kycklingbröstfiléer
2 burkar/pkt krossade tomater
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 rågad tsk torkad oregano
1-2 msk balsamvinäger
salt
grovmalen svartpeppar
----------
sallad till servering

Börja med att salta och peppra de 4 kycklingfiléerna och bryn dem runt om i smör eller olja i en stekpanna. De ska inte bli genomstekta. Lägg dem sedan i en smord ugnsform, och använd stekpannan till att fräsa hackad lök tillsammans med pressad vitlöksklyfta. Tillsätt sedan de krossade tomaterna, balsamvinäger, oregano, salt och peppar. Låt koka upp, och häll sedan tomatsåsen över kycklingfiléerna i formen. Ugnsbaka i mitten av ugnen på 225C i ca 15-20 min, beroende på hur stora kycklingfiléerna är. Servera med en god sallad.

10 kommentarer:

  1. Mm, det verkar vara en väldigt bra mitt-i-veckan-mat och god! Ha en fin vecka! Kram Suz

    SvaraRadera
  2. Helena!

    Detta får bli min lunch i morgon!

    TAck!

    Ser attans gott ut :)

    Kram

    SvaraRadera
  3. Jag såg också det programmet. Pappan var så glad att han grät när de satt till bords alla samlade.
    Och kycklingen låter helt i min smak! Passar vår matakuten hemma hos oss efter jobb och dagis.

    SvaraRadera
  4. Smidigt. Ska testas. Gillar Jamie Oliver men får sällan tummen ur att göra hans recept.

    SvaraRadera
  5. Den är lätt matporrskvalificerad! :P Och så sjukt enkel..helt underbart! Varm kram på dig, hoppas solen skiner på Öland!

    SvaraRadera
  6. gjorde din kyckling i fredags med färsk pasta och lite gott rött till... smaskens! Tack så mycket / Mvh Suss...

    SvaraRadera
  7. Suss, vad kul att du gillade receptet! :-)

    SvaraRadera
  8. Det gick snabbt! Och gott blev det. Blev dock tvungen att hoppa över balsamvinägern i såsen - fick aldrig upp korken på flaskan! ;)

    SvaraRadera
  9. Rasmus, den är nog lika god ändå. :-) Kul att du testade receptet!

    SvaraRadera