tisdag 6 mars 2012

Lyxlagat!

Alltså - får man till köttet precis som man vill ha det i den här maträtten, slår den de flesta restaurangbesök med hästlängder. Så här god mat är helt enkelt svår att få perkekt ute på krogen, för att inte tala om hur mycket dyrare det dessutom blir. Maträtten ovan består av parmainlindad oxfilé med potatis med en pesto på västerbottenost och enbär, samt en kantarellsås. Kött, sås och potatis när det är som allra bäst! Det här är bland det godaste jag vet. Jag brukar outsourca tillagandet av köttet till Olof. Delvis för att han ska få känna sig manlig i sann stenåldersanda, men också för att han helt enkelt gör det bättre än jag. Så här går det till, om det ska räcka till fyra portioner:

Kött:
ett helt stycke kött, t ex oxfilé eller någon annan trevlig styckdetalj, ca 600 g
1 pkt parmaskinka - minst 8 skivor
grovmalen svartpeppar
flingsalt
smör och olja att steka i

Peppra köttet och strö på lite salt, och bryn det snabbt på hög värme runt om, i lite smör och olja. Ta det från värmen, och rulla in det i parmaskinka. Lägg det i en ugnsfast form och stick in en köttermometer i den djupaste delen. Kör köttbiten i mitten av ugnen på 125C tills termometern uppnår det gradantal ni är ute efter. Som synes gillar vi vårt kött medium rare, och brukar ta ut det när det är 57C. I vår ugn tar det ca 50 min. Leila Lindholms tabell som visar temperaturer på rare, medium, well done med mera hittar ni här. När köttet stekt klart ska det lindas in i aluminiumfolie och vila däri i ca 15 min, då sätter sig köttsafterna finfint. Direkt när du skivat upp det - strö på lite flingsalt på ytan. Gott!

Potatis med pesto på västerbotten och enbär
potatis för fyra personer, gärna mandelpotatis
1 dl riven Västerbottenost
5 mortlade enbär
1 dl hackad bladpersilja
0,75 dl olivolja
flingsalt
grovmalen svartpeppar

Koka potatisen (eller ugnsrosta den) och dela den i mindre bitar än vad vi har gjort på bilden ovan. Man får mer glädje av peston då. Riv västerbottenosten (om du inte köpt färdigriven) och mortla enbären. Blanda ihop alla ingrediensera till peston, och blanda den med potatis delad i bitar strax före servering.

Kantarellsås
ca 150 g kantareller (eller helt enkelt så mycket som du lyckas komma över. Burkkantareller går också fint, eller varför inte skogschampinjoner. Kantarellsäsongen är ju som bekant lika kort som dagens minikjolar.)
3 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
1 msk soya
grovmalen svartpeppar
knappt 1 msk mjöl
1 extra skvätt grädde, ca 3 msk

Dela svampen om det behövs, och fräs den sedan i en klick smör. Häll på grädde, krydda med peppar, fond och soya och låt stå och småsjuda i ca 5 min. Strax före servering gör du en toppredning genom att skaka lite mjöl med en skvätt grädde (mjölk går också bra) som du häller ner i såsen, och rör tills den tjocknat, vilket den brukar göra väldigt fort.

16 kommentarer:

  1. Ja du, j-lar i min låda så gott det låter!!! Kan bara hålla med en riktig köttbit och god potatis och sås, mmmmmm!
    Ha de fint!!
    Kraaam Anna

    SvaraRadera
  2. Har ni ätit det i dag? :D
    Snacka om vardagslyx. :D

    Allt verkar supergott i vilket fall. :)
    Som alltid!

    SvaraRadera
  3. Åh. Jag tror jag dör vad gott! /L

    SvaraRadera
  4. 21.40 ska man inte sitta och läsa matbloggar, tortyr kallas det. Vill ha kött NU, pronto!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  5. Herregud, mycket närmre mathimlen än så här kan man nog inte komma!!
    Alla mina favoriter på en och samma tallrik..
    & jo reportaget var jättebra och kanonfina bilder på dig! Skulle scannat och mailat men scannern vill inte fungera, sorry.

    SvaraRadera
  6. Herregud, mycket närmre mathimlen än så här kan man nog inte komma!!
    Alla mina favoriter på en och samma tallrik..
    & jo reportaget var jättebra och kanonfina bilder på dig! Skulle scannat och mailat men scannern vill inte fungera, sorry.

    SvaraRadera
  7. Kan bara hålla med! Fast jag är dålig själv på att lyckas med kött. Måste jaga fram den där stenåldersmannen i Berra... Maten ser grymt god ut! Jag får lov att testa potatisen snart.

    SvaraRadera
  8. Hej där,
    vilket bra reportage det var i Hembakat!! Det var ju ni familjen "bara-en-kaka-till"! Roligt o Grattis till det:)
    //V

    SvaraRadera
  9. Tack för fina kommentarer! :-)

    Lisa, det här var inte kvällens måltid, det var lördagens. Fast jag skulle gärna äta det en tisdag också. ;-) Ikväll fick det bli en klassisk kycklingwok.

    SvaraRadera
  10. Åh så gott det låter och ser ut! Blir till att pröva när och om jag får tillbaka aptiten för kött, kan inte äta det just nu och det raserar min matvärld lite sådär

    SvaraRadera
  11. Alltså din blogg är underbar! Sitter nu å äter fusk-surdegsbrödet du brukar skriva om, å det gjorde mig inte besviken!

    SvaraRadera
  12. JATACK!! Intressant pesto dessutom. Och gott rätt tillagat kött är verkligen en del av mathimlen.

    SvaraRadera
  13. Sounds rich and tasty.
    By the way Bally looks so cute. Give him a hug from me, please.

    SvaraRadera
  14. Ser så gott ut, västerbottenost is king, eller queen, så är det! Och parmalindat... dregel dregel!

    SvaraRadera
  15. Lenita från Bohuslän8 mars 2012 19:07:00

    Oops! Här vattnades det i munnen:-)En riktigt härlig kärleksmåltid vill jag säga!Klart att Olof skall fixa köttet:-)Här hemma är Anders bäst på det medans jag reder till sås och alla läckra tillbehör! Kram på dig!

    SvaraRadera