lördag 26 maj 2012

Jordgubbscheesecake

Den här jordgubbscheesecaken med vit choklad går prima att förbereda dagen innan, och svalkar gott en varm sommardag. Idag är det väl kanske bara vårvarmt här på Öland, men imorgon utlovas det solig sommarvärme! Och så är det Eurovision också, himla trevligt!

Det här receptet har jag för övrigt med i tidningen Barometern idag, i mitt uppslag Helenas Kök. Krönika och reportage kommer på bloggen i dagarna, som vanligt. Men - skulle det vara någon som ska baka fusksurdegsbaguetter från tidningen i helgen, kan jag tipsa om att tryckfelsnisse varit framme. Det blir inte alls 8 baguetter, utan 3. Så vet ni det.

Men nu var det ju jordgubbscheesecake ni skulle få recept på (för ca 10 personer), och det kommer här:

Botten:
100 g smör
14 digestivekex

Cheesecakesmet:
600 g philadelphiaost
1 burk (2,5 dl) crème fraîche
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl Maizena majsstärkelse
3 ägg
100 g vit choklad
ca 400 g jordgubbar

Smält smöret och blanda det med krossade digestivekex, använd gärna en matberedare. Tryck ut kexmassan i botten på en bakplåtpappersklädd form med avtagbara kanter. Grädda i mitten av ugnen på 200C i 8-10 min, tills ytan har fått lite färg. Låt svalna, och passa på att sänka ugnsvärmen till 175C.

Vispa samman philadelphiaost och creme fraiche med elvisp. Vispa sedan ner socker, vaniljsocker och majsstärkelse. Rör ner äggen med en slev, ett i taget. Smält den vita chokladen över ett vattenbad, och rör ner den snabbt i smeten. Mixa jordgubbarna lite lätt i en mixer, och häll jordgubbsröran i smeten. Blanda runt lite lätt, det behöver inte vara så noggrannt, och häll sedan över all smet i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen på 175C i 40 min, lägg eventuellt över ett ark aluminiumfolie om kakan börjar få för mycket färg. Stäng av ugnen efter 40 minuter, men låt kakan stå kvar i ytterligare 30 min på eftervärme. Ta sedan ut kakan och låt den svalna lite innan du ställer in den i kylen. En cheesecake bör ätas dagen efter den har tillagats, för att ha bästa konsistens.

(Det kan ibland hända att en cheesecake spricker på ytan när den svalnar. Om den gör det och ska serveras hel på serveringsfat, dölj de eventuella sprickorna med ett vackert litet berg av skivade jordgubbar.)

15 kommentarer:

  1. Oj oj oj vad den ser smaskig ut!!
    Ha en fin pingstafton, som det tydligen är idag;)
    Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Neeej Helena var du tvuuungen :( ÅÅH jag äääälskar cheesecake, och har bara ätit det typ 3 gånger i mitt liv. Det är ju så svårt att baka det, eller alltså mycket förberedelser osv, och på cafén och sånt brukar det inte så ofta finnas och sen är dom inte alltid så goda.
    När jag läste Jordgubbscheesecake började jag nästan gråta hahahaha.. Kram <3

    SvaraRadera
  3. Ser jättegott ut, mums. Ja, värme har vi haft härligt. Hoppas att ni njuter i det fina vädret, kram!

    SvaraRadera
  4. Mmmm låter mumsigt!! När får vi smaka? Kram

    SvaraRadera
  5. Älskar cheesecake och den här ser ljuvlig ut.

    Kram Malin

    Heja Loreen!

    SvaraRadera
  6. när ja gör cheesecake lägger ja den i en annan form som har vatten och då spricker de inte.
    älskar jordgubbs cheesecake,så gott

    SvaraRadera
  7. Jag måste verkligen prova det där fusksurdegsbrödet nu, har missat trots att du skrivit om det typ 100 gånger. Skandal. Snart, så!

    SvaraRadera
  8. Jordgubbscheesecake - så somrigt det låter. Måste jag prova i sommar! Ha en skön söndag!

    SvaraRadera
  9. Alltså... Vad du packat det här receptet med godsaker! Jag som ÄLSKAR vit choklad, och jordgubbar! OCH CHEESECAKE förstås - MUMS <3 Kul att du fortsätter att skriva i Barometern, varken jag eller föräldrarna bor kvar så vi kan läsa tidningen nu; men jag är säker på att det är riktigt härliga inslag att få ta del av :)

    SvaraRadera
  10. Å den här cheesecaken ser ju fantastiskt god ut, den skall prova. Vad roligt att hitta hit till din fina blogg. Kika in hos mig om du vill, vi håller på att bygga sommarhus på norra öland, våt paradis. kram Victoria

    SvaraRadera
  11. Vilken härlig sommarefterrätt! Och med vit choklad i, mums!

    SvaraRadera
  12. Ville bara tacka för ett helt underbart recept. Enkelt och herregud så himmelens god den blev. En given succé på kalaset. Älskar när recept håller vad de lovar. Så tack igen och ha en underbar sommar.

    SvaraRadera
  13. Eva - vad roligt! Vad glad jag blir! :-) Önskar dig också en jättefin sommar!

    SvaraRadera