onsdag 6 juni 2012

Bearnaisesås från grunden

Om ni har ett helt paket smör på 500 gram till övers och inte riktigt vet vad ni ska göra med det, kan ni göra bearnaisesås för 4 personer. Jag skämtar alltså inte, det ska vara ett helt paket på 500 gram i såsen. Det är förmodligen just därför den är så god. Olof lagade den häromveckan, och sedan åt vi den i andakt tillsammans med grillat kött och kokt potatis som skivats och sedan fått vända en snabbis på grillen. Receptet på bearnaisesås kommer från Olofs favoritkock Per Morberg:

Bearnaisesås, 4 portioner
6 st ägg
500 g smör
1 kvist dragon eller dragon i vinäger (vi använde istället ca 1 msk vanlig, torkad dragon)
8 st vitpepparkorn
4 st hackade schalottenlökar
1 msk färsk persilja, hackad
0,5 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten

Smält smöret sakta i en kastrull, och ta det sedan från plattan, men försök ändå varmhålla det lite grann. Omständigt, jag vet, men bra för såsen. Ta sedan en annan kastrull där du blandar finhackad schalottenlök, vatten, vitpeppar, dragon och vinäger, och koka tills det hela har reducerats till hälften. Sila ner vätskan i en ny kastrull (diskmaskin underlättar när man gör den här såsen...) som du ställer i ett vattenbad med hett vatten. Vispa ner de 6 äggulorna för hand, och vispa till såsen tjocknar. Den ska inte koka. Ta sedan kastrullen av värmen och häll ner det smälta smöret i en smal stråle under vispning. Ta god tid på dig med att hälla i smöret sakta och försiktigt här, annars kan det gå dåligt. Strö sedan i lite hackad persilja och färsk dragon, om du har någon. Mín åsikt om dragon är för övrigt att den i färsk form må vara fin att garnera med, men varken smakar bu eller bä. Är det smaken man vill åt bör man använda torkad. Men här där man bara vill ha lite gröna bitar på slutet så funkar ju den färska bra, så klart. Sen är det bara att äta och njuta!

7 kommentarer:

  1. Jag älskar smöööör.. Allt som är gott innehåller alltid smör! Mums! ;) Blir hungrig av att bara tänka på det! Hoppas nationaldagsfirandet har varit toppen fina du! Kram

    SvaraRadera
  2. Bra recept! Håller till viss del med dig angående färsk dragon men jag tycker personligen att den färska man köper i butik är oerhört tam medan den man odlar hemma i landet har ett helt annat tryck i smaken.

    SvaraRadera
  3. Men åh så gott! Har en kompis som också gör en fantastisk bearnaise från grunden - men man vill inte tänka på mängden smör! Vi var nio personer sist hon bjöd på den såsen, nio såsälskande och hungriga personer ... vågar inte tänka på vilka mängder som gick åt.

    Man äter ju inte detta varje dag så det är verkligen i andakt, som du skriver, vid tillfällena som bjuds:)

    Ha en fin dag!
    Kram Suz

    SvaraRadera
  4. Åh det är så gott med hemmagjord bea. Här hemma görs den allt för sällan, men det kanske är bra för figuren ;) ha det gott / Emma

    SvaraRadera
  5. Inte mycket som går upp mot en "hemkörd" bea men smörmängden vill man inte tänka på. Eller är det inte så att kalorierna smälter bort när man smälter smöret?? ;)

    SvaraRadera
  6. Hemgjord bea slår nästan alla såser, men så är jag oerhört svag för smör (även i kopiösa mängder...)

    SvaraRadera