måndag 25 juni 2012

Gazpacho 2.0

Nu är ju inte vädret direkt fullständigt fantastiskt, och en picknick på stranden känns kanske lite avlägsen. Men man vet aldrig när solen (eller sol-fan som vi brukar säga i vår familj) behagar dyka upp, så det gäller ju att vara förberedd. Inte för att det måste vara soligt för att man ska avnjuta gazpacho, men den här spanska tomatsoppan känns lite roligare på soliga dagar, och den är toppen att ta med sig till stranden i en thermos och dricka ur medhavda muggar. Nu är jag väl inte direkt känd för att göra nyttig mat, men när jag äter (läs sörplar) sådan här grönsakspreppad gazpacho känner jag mig faktiskt imponerande sund. Jag lovar dock att inte göra det till en vana.

Gazpacho 2.0 -ca 6 portioner
1 pkt passerade tomater (500 g)
1 dl vatten
1 grön paprika
2 skivor vitt bröd
0,5 gurka
ca 750 g tomater, gärna cocktailtomater
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
2 tsk socker
flingsalt
grovmalen svartpeppar
ev. en skvätt tabasco
ev. några isbitar till servering

Lägg brödskivorna i en skål och häll de passerade tomaterna över dem så att brödet mjuknar. Förflytta sedan det uppblötta brödet till en mixer, och börja mixa. Tillsätt resten av ingredienserna, allt ska mixas samman till en slät soppa. Servera gärna med ett gott bröd till.

11 kommentarer:

  1. hej helena
    undrar om flaskan.. är det 75 eller 1 l
    var kommer den ifrån om det är 75

    SvaraRadera
  2. Ja sol-fan får gärna visa sig. Kanske om vi alla lockar med Gazpacho 2.0?

    SvaraRadera
  3. Jag som precis "lärt" mig tycka om hemmagjord tomatsås, kanske ska avancera till kall tomatsoppa. Eller så är det att ta ut svängarna lite väl mycket, för mig som inte tycker om tomater. ;o)

    Kram Malin

    SvaraRadera
  4. God soppa du lagat och jag hoppas att vädret snart blir bättre hos er!

    SvaraRadera
  5. Mmm, visst känner man sig nyttig. Känns inte som någon risk för varken dig eller mig *fniss* Blir det för mkt gazpacho lovar jag att komma viftandes med några macarons eller tio! ;) Kram

    SvaraRadera
  6. Så gott, jag tycker mycket om gazpacho. Gör en annorlunda variant som du får hålla utkika efter hos mig framöver...

    Har ni det bra annars i regnet...? Idag har vi faktiskt haft soligt på morgonen och nu tittar solen fram igen... men däremellan dripp, dropp, dripp, dropp ;)

    SvaraRadera
  7. Gazpacho är grymt gott! Det gör vi ofta på sommaren när vi är på landet. Hoppas att ni har haft en riktigt fin midsommar (trots tråkigt väder!)

    SvaraRadera
  8. Mycket gott och läskande minsann, vi tar gärna med en flaska till stranden, solsken eller inte...

    SvaraRadera
  9. Galet gott när solen steker! Vilket den kanske inte gör fullt ut just nu, nej... Fantastisk bild btw! /L

    SvaraRadera
  10. Bella - flaskan kommer från ett musteri i Kivik som heter Kivikås, jag köpte den med 75 cl äppelmust i och har skrubbat bort etiketten. :-)

    SvaraRadera