torsdag 9 augusti 2012

Grillsäsongen är långt ifrån slut!

Bara för att semestern är slut så är inte grillsäsongen över, inte på långa vägar! Det finns ju värmeljus och filtar. Häromkvällen bjöd vi hem våra vänner Ylva och Magnus (och deras lille bebis på två månader) på grillat, och då bjöds det bland annat på grillad sparris med parmesansås. Recept på den kommer längst ner i inlägget.

Det serverades även grillat nötkött från glada kor på Ölands Alvar...

...och oliver, vitlöksbröd och charkuterier. Där är de igen - charkuterierna! Sommarens mest serverade förrätt och plockmåltid. Charken förföljer mig! Men jag klagar inte, jag gillar den. Skarpt.

Vi har fortfarande inte tagit ner julbelysningen ur trädet, som synes. Men vi tycker att den känns lite sensommarkväll i sydeuropa, så den får vara kvar till nästa jul och förhöja mysfaktorn i trädgården.

Just det ja - parmesansåsen till sparris (och andra goda grönsaker) var det ja! Här kommer den:
Parmesansås med citron (blir mycket mer än vad som syns på bilden högst upp)
ca 200 g parmesanost, finriven
1 citron, saften
1 dl crème fraiche
en skvätt olivolja
flingsalt
grovmalen svartpeppar

Riv parmesanen på den fina sidan av järnet så att strimlorna blir sådär riktigt tunna. Lägg det sedan i en skål och pressa över saften av en citron. Låt det stå och dra ett tag i rumstemperatur, ca en timme. Rör sedan ner crème fraiche och olivolja, och salta och peppra. Om såsen upplevs som grynig och du vill få bort lite av grynigheten kan du köra den i en mixer. Annars tycker jag inte att det gör någonting om den skulle ha parmesanbitar kvar, det är bara - som jag brukar säga - rustikt.

12 kommentarer:

  1. Den såsen ska jag göra, snart hoppas jag. Och visst ser det mysigt ut med belysningen, augustibelysning tror jag det heter.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  2. Mmm, det ser verkligen jättegott ut! Vi försöker också sitta ute så mycket som möjligt med tjocka tröjor och under filtar.

    Tycker att det bokstavligt talat var en lysande idé med julbelysningen - jag låter nog vår sitta kvar till vintern :)

    SvaraRadera
  3. Så mycket gott! Klart julbelysningen ska hänga kvar. Ser ju supermysigt ut!!

    SvaraRadera
  4. Ser alldeles underbart gott ut!
    Det receptet ska jag spara och prova. Kul att du delar med dig!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  5. Åh vad gott allt det här såg ut. Ja klart att grillsäsongen är långt ifrån över. Vi måste fylla på vår gasol flaska nu efter flytten så att vi kan grilla vidare. Ser supermysigt ut där ni sitter utomhus. Augustikvällarna är fina utomhus de också fast det blivit lite mörkare.

    SvaraRadera
  6. Vad fint med julbelysningen - eller trädbelysningen. Jag reflekterade inte ens över att det var julbelysning tänkte mer på att det såg väldigt mysigt ut!

    SvaraRadera
  7. Grillsäsongen är inte över på lääänge. Om den ens tar slut :-) Ser mycket gott ut! Och så mysigt.

    SvaraRadera
  8. Tack för en trevlig kväll kompis! Allt var supergott :-)

    SvaraRadera
  9. Äsch, den där belysningen hade jag minsann behållt uppe året runt. Så fin!

    SvaraRadera
  10. Fick en sådan intensiv lust att gå ner i källaren och gräva i jullådan nu!

    SvaraRadera
  11. Perfekt tycker jag med sommar jul i trädet, riktigt mysigt! O maten låter bara så yummy!

    SvaraRadera
  12. Så himla mysigt! ...och gott förstås!

    Grattis till finalplatsen, du har en superfin blogg!

    SvaraRadera