onsdag 15 augusti 2012

Vaniljparfait med saltstänkt kolasås och hallon

Jag är helt lyrisk över den här vaniljglassen! Den här efterrätten kan jag verkligen äta obscena mängder av. Jag har aldrig gjort egen vaniljglass innan, jag har tyckt att det verkat onödigt eftersom det ändå "bara" är vanilj och att det är roligare med en smaksättning. Men vad fel man kan ha! Den saltstänkta kolasåsen blev jag inspirerad att göra efter ett besök på favoritstället StrandNära där de serverar saltstänkt kolasås till chokladglass. Hallon och kolasås är gudomligt tillsammans, så det här måste ni bara prova!

Vaniljparfait, 4 stora portioner
4 äggulor
1,75 dl strösocker
4 dl vispgrädde
1 vaniljstång
0,5 tsk flytande vaniljarom (finns i små miniatyrflaskor från t ex Dr Oetker)

Börja med att snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna med en vass kniv. Häll upp 4 dl grädde i en bunke, häll i vaniljfröna och ställ in bunken i kylen i ca 30 min. Under den tiden hinner vaniljfröna sätta mycket smak på grädden. Separera äggen och vispa äggulorna ljusa och fluffiga tillsammans med sockret. Rör ner vaniljessensen. Ta sedan ut bunken med vaniljgrädde ur kylen och vispa den mjuk och fluffig. Blanda samman äggsmet med vaniljgrädde och rör till en jämn smet. Frys i 3-4 timmar om du använder små portionsformar, och 5-6 timmar ifall du använder en enda stor form. Ska glassen inte serveras samma dag - låt den tina långsamt i kylen ca 20 min innan servering för bästa konsistens.

Saltstänkt kolasås, 4 portioner (eller snarare 6, faktiskt)
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk flingsalt

Blanda alla ingredienser till kolasåsen utom flingsaltet, och låt det koka ihop i en kastrull till en kolasås. Efter ca 20 min brukar man ha en bra konsistens på den. Ta den av värmen, häll i flingsalt (smaka gärna av, men bränn dig inte) och häll upp i en värmetålig kanna. När såsen serveras, ställ gärna fram flingsalt så att matgästerna själva kan sprinkla på lite extra salt direkt över såsen på sina desserttallrikar. Salt kola är så otroligt gott!

14 kommentarer:

  1. Låter fantastiskt gott!

    Kram Ellinor

    SvaraRadera
  2. Varför skulle jag titta in här just nu. Gud så gott. Egen vaniljglass har vi gjort själva då vi har en glassmaskin, men tillsammans med den där kolasåsen och hallonen. Åh så gott.

    SvaraRadera
  3. Tusen tack! Nu har jag helgens desert färdigplanerad. Ser ljuvligt ut!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Holy Moly, så god kolasåsen låter, kära nån det måste ju verkligen vara en fullträff.
    Och vi har tänkt precis samma om vaniljglass, men då kanske vi ska fundera på att göra egen vi också...

    SvaraRadera
  5. Låter fantastiskt gott!! Har ej gjort egen glass men lite kolasås borde jag kunna fixa ihop :-)

    Min son beställde chokladglassen med saltstänkt kolasås på Strandnära och jag smakade lite. Först tycktes det som en konstig blandning men sen....... en fröjd för gommen!!

    Ha det gott// Lotta

    SvaraRadera
  6. Låter farligt gott och säkert något man kan äta tills man svälter ihjäl (som pappa alltid säger).

    Kram Malin

    SvaraRadera
  7. Jösses, vad gott!! Kolasåsen ser helt perfekt ut :)

    SvaraRadera
  8. Just salt och sött blir så himla gott ihop. Mmmm känner ett stort sug efter att prova att göra din saltstänkta kolasås för den tror jag är helt himmelskt god.

    SvaraRadera
  9. Saltstänkt kolasås, så smart! Måste testas!

    SvaraRadera
  10. Oj, det där låter riktigt gott! Ser gott ut gör det ju också =)

    SvaraRadera
  11. Jag triggas av tanken på den där lite salta smaken. Jösses vad gott!

    SvaraRadera
  12. Det ser verkligen supersmarrigt ut!
    Har ni provat att göra glass med kondenserad mjölk och grädde (och så vaniljstång såklart)?
    Den är en stående favorit hos oss här hemma! :)

    SvaraRadera
  13. En till kommentar från mig ;) Jag la upp en länk till det här receptet i mina fredagsfavoriter, här: http://www.thechocolatebox.se/2012/08/fredagsfavoriter-v-33.html om du vill kika :)

    SvaraRadera
  14. Saltstänkt kolasås låter väldigt, väldigt gott! Får provas någon gång.

    SvaraRadera