måndag 3 september 2012

Fyllda paprikor med ägg

Då var det som sagt måndag igen (varför går helgerna så fort?), och här kommer ett tips på klassisk vardagsmat. Vegetariskt och nyttigt, en maträtt som magen blir glad av. Den vanligaste fyllningen i paprikor är tveklöst köttfärssås, men det är minst lika gott att fylla dem med tomatröra och knäcka ner ett ägg. Så här gjorde jag:

Fyllda paprikor, 4 portioner
4 stora paprikor eller 8 små
1 pkt krossade tomater
1 schalottenlök
1 pressad vitlöksklyfta
örtkryddor - fritt val (jag tog ett knippe timjan)
4 (alternativt 8) ägg
grovmalen svartpeppar
flingsalt

Skär av hatten på paprikorna och kärna ur dem. Lägg hattarna åt sidan, och ställ paprikorna i en smord ugnsform. Skär eventuellt bort någon utstickande topp på dem längst ner ifall de står ostadigt. Hacka löken och fräs den ihop med vitlöken. Rör ner krossade tomater och örtkryddor, och smaka av med salt och peppar. Fyll paprikorna till knappt 3/4 med fyllningen, (ägget tar med plats än man tror) och knäck sedan ner ett ägg ovanpå varje fylld paprika. Salta och peppra igen, ovanpå ägget, och ställ in i ugnen på 225C i ca 10 min, tills äggen "stannar". Servera med sallad och känn dig nyttig! Och just det ja, lägg fram paprika-locken om du kommer ihåg. Som synes glömde jag helt bort mina paprikalock.

Behind the scenes i min klassiska mysa-hemma-mundering. Bally gör en mycket söt maskerad stretch och låtsas att han sträcker fint på sig, när han i själva verket bara vill ha mat. Han är inte dum, den lille gynnaren.

9 kommentarer:

  1. Snygga paprikor! Kul med något annat än köttfärs :)

    SvaraRadera
  2. Jag gillar att fylla grönsaker och paprika är en favorit. Rolig idé att fylla med ägg, det ska jag prova.
    Vilken fin blogg du har!

    SvaraRadera
  3. Jag tycker det är jättegott med fylld ugnsbakad paprika. Smart att ha ägg i!

    SvaraRadera
  4. Mm, gott! Påminner om den frita jag gjorde för ett tag sedan. Den gav mig mersmak, så kanske ska testa detta också.

    Hoppas verkligen du tar med dig de finkläderna när vi ska ses... ;o)

    Kram Malin

    SvaraRadera
  5. Idag tänker vi lika minsann... samma stuk på maten... same same but different!

    Nice outfit! ;)

    SvaraRadera
  6. Vilken fräsch variant på fyllda paprikor!

    Och kul med behind the scenes-fotot, vi har ju alla en mysmundering, men tror inte att jag skulle vilja visa min på bloggen. Modigt!

    SvaraRadera
  7. Ja men se där, precis så där glamoröst är det ju - härligt!
    Äggen ser så där gottigt lösa ut i konsistensen, stämmer det?

    SvaraRadera
  8. Alltså - you have seen nothing yet! Det här är en av mina BÄTTRE mys-munderingar. Vänta bara till pyjamasbyxorna från Adelsten circa 1993 kommer fram!

    Mårtenssons - äggen är precis lika lösa som de ser ut! :-)

    SvaraRadera