tisdag 18 september 2012

Nyttigt värre!

Det händer inte ofta, men ibland chockar jag kroppen med lite nyttigheter. Och på senare tid har jag faktiskt märkt att den verkar må bra av det, så jag får väl fjäska lite extra för den ibland. Och det har jag faktiskt gjort idag, först har jag skämt bort mig med lite lyx, och sedan har jag ätit den här maten som magen blir glad av; biffar med zucchinistrimlor och ugnsrostade tomater. Men själen måste man också skämma bort, så i skrivandets stund står det en liten äppelpaj i ugnen. Och om själen är glad så borde magen också bli det. De borde ju faktiskt vara kompisar, de där två.

Nötfärsbiffar med zucchinistrimlor och ugnsrostade tomater, 4 portioner
500 g nötfärs
1 lök
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1 ägg
2 msk kalvfond
salt och peppar
chilipeppar
ev. valfria örtkryddor
----------
2 st zucchini
ca 500 g cocktailtomater
en skvätt olivolja
1 tsk socker
salt och peppar
ca 1 msk balsamvinäger

Börja med att blanda ströbröd och mjölk i en kopp, och låt stå och svälla samman i ca 5 min. Hacka löken och fräs den i lite olivolja i en stekpanna. Häll sedan över den i en bunke, och rör ner nötfärs, fond och kryddor. Blanda i ströbrödsröran, och avsluta med att röra ner ägget. Forma färsen till biffar och stek dem i lite smör eller olivolja.

Zucchinin strimlas med hjälp av en potatisskalare, och kokas sedan i max en minut i saltat vatten. Häll av på durkslag, precis som om det vore pasta.

Tomaterna snittas på mitten och läggs i en ugnsfast form, gärna ovanpå lite bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och balsamvinäger, salta och peppra, strö över ca 1 tsk socker och ställ sedan in formen i ugnen på 225C i ca 10 min.

12 kommentarer:

  1. Åh så gott det ser ut, tack för recept kram

    SvaraRadera
  2. Nyttigt och gott är ju en win win situation, eller hur?

    Ser smaskigt ut!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  3. Phu äppelpaj iallafall ; ) blev lite orolig där ett tag ; ) obs skämt ; ) Tänk im kommer Buffe hilfe ; ) kram Sofia

    SvaraRadera
  4. En glad själ i en sund kropp, eller nåt i den vägen:)

    SvaraRadera
  5. Nästan åt LCHF hållet :- )
    Kram kompis!

    SvaraRadera
  6. Har nu läst om er första blogträff, verkar varit en kul och god tillställning. Ser fram emot när jag är med också!!!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  7. Nyttigt läste jag och tänkte att nu kör ni det vegetariska racet... ;) Maybe next time vännerna, kram på er!

    SvaraRadera
  8. Haha...det får ju inte bli för mycket nyttigheter:) Lagom är bäst!

    SvaraRadera
  9. Hej!
    Ser helläckert ut!!
    Tack för alla tips och all inspiration du ger i kok och bakkonst!
    Hälsningar
    Annika

    SvaraRadera
  10. Vad kul! Att hitta en öländsk matblogg och inte ett spår av kroppkaka någonstans. Skönt! Lägger dig bland mina favoriter.
    Kerstin

    SvaraRadera
  11. Camilla Jilderup20 sep. 2012 18:45:00

    Vilket bra recept, Helena!

    SvaraRadera