torsdag 6 september 2012

Very Berry Salad á la Maria Montazzami

Den här bäriga kycklingsalladen med ädelost, björnbärsvinägrett och kanderade valnötter har jag varit sugen på att göra i snart ett år! Men jag ville vänta tills det fanns färska björnbär, därför har det inte inträffat förräns nu. Upptinade bär blir helt enkelt aldrig riktigt samma sak. (Lite som att dricka fulkaffe när det finns finkaffe.) Receptet kommer från Maria Montazzamis bok, och är riktigt gott, jag kommer garanterat att laga det fler gånger! Receptet räcker till 4-6 portioner.

Kycklingsallad
4 kycklingfiléer
1 påse blandade salladsblad (vi använde mangold och spenat)
200 g färska hallon
100 g björnbär
500 g halverade jordgubbar
ca 130 g smulad ädelost
svartpeppar
flingsalt

Börja med att salta och peppra kycklingfiléerna och bryna dem runt om i en stekpanna. Låt dem sedan få stekas klart i ugnen, jag brukar ugnssteka kycklingfiléer på ca 200-225C i ca 15 min tills de är helt klara inuti. Den här gången grillade vi kycklingfiléerna på klotgrillen utomhus. Låt sedan kycklingen vila i folie i ca 15 min innan du skär den i fina skivor. Fördela salladsblad, kyckling, ädelost och bär på flera olika tallrikar eller på en enda stor. Strö över valnötter och björnbärsvinägrett och servera.

Björnbärsvinägrett
2 dl olivolja (vi tog rapsolja)
2 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 tsk socker
salt och peppar
100 g björnbär

Det absolut enklaste sättet att göra den här vinägretten på, är att bara ösa ner alla ingredienser i en mixer eller matberedare. Tryck på power och känn dig tidsbesparande.

Kanderade valnötter
2 msk smör
100 g valnötter
2 msk råsocker
1 knivsudd salt 

Fräs de hela valnötterna i en stekpanna i smöret i ett par minuter. Tillsätt sedan socker och salt, och rör runt till sockret har smält. Ta upp nötterna och lägg dem på ett fat, innan du strör dem över salladen.

7 kommentarer:

  1. Tänk den där Maria, hon kan hon... Kunde du inte fått med en lite tassel på bilden också, för att hedra Montazami ;o).

    Ska kolla på programmet i kväll på tv3play. Så underhållande, och inte det minsta lärorikt!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  2. Yummie, vilken sallad! Vill ha! Jag som har hittat björnbär precis utanför tomten. Att hon kan laga så god mat den dära Montazami, lite förvånan ;)

    SvaraRadera
  3. Den här salladen ser ljuvlig ut, vilka färger... underbar! :) Fint foto, kram på er!

    SvaraRadera
  4. Lovely! Vilken underbar sallad. Så otroligt vacker. Den kan inte vara annat än jättegod.

    SvaraRadera
  5. Underbart! Salladen ser så fräsch och god ut!

    SvaraRadera
  6. Har aldrig sett på Hollywoodfruarna, men har ju ändå inte undgått prat och skvaller från löpsedlar. Men det har helt gått förbi mig att hon släppt kokbok..! Och den verkar ju inte alls dum av salladen att döma!

    SvaraRadera