tisdag 16 oktober 2012

En zucchinibåt kommer lastad

Goderafton! Då var det dags för ett nytt middagsrecept såhär på kvällskvisten. Färsfyllda zucchinibåtar har väl egentligen inget revolutionerande nyhetsvärde i sig, men ibland behöver man bli påmind om gamla säkra kort när inspirationen tryter och man finner sig ståendes i mataffären med en påse micropop i handen och funderar på om det ändå inte skulle kunna vara ett alternativ till middag. Zucchinibåtar är lika enkelt som det ser ut - bara att gröpa ur en glad zucchini, köra den i ugnen en stund och sedan fylla den med köttfärsröra från grytan. Lite riven ost och färgglad sallad får det att se ännu roligare ut. Och tänk vad mycket grönsaker man har fått i sig när man ätit upp hela zucchinin! Då är det fritt fram att känna sig lite extra mallig.

Färsfyllda zucchinibåtar, 4 portioner
4 zucchini
2 vitlöksklyftor, pressade
ca 0,5 dl olivolja
----------
1 gul lök, hackad
500 g nötfärs
1 burk krossade tomater
2 msk kalvfond
salt och peppar
valfria örtkryddor, t ex basilika eller timjan
----------
lite riven parmesan eller pecorino
sallad till servering

Sätt ugnen på 225C. Dela zucchinisarna (vad heter de egentligen i plural?) på längden, och gröp ur lite av innehållet med en sked (grapefruktsked funkar toppen) så att du får lite extra plats för fyllningen. Lägg sedan zucchinibåtarna i en smord ugnsform. Mät upp olivolja i en kopp, och pressa ner vitlöksklyftorna. Pensla sedan dina urgröpta zucchinis med detta, precis som man gör med vitlöksbröd. Behövs det mer olja är det bara att ösa i lite mer i koppen. Kör sedan in formen i mitten av ugnen på 225C i ca 10 min, så får de förgratineras lite. Under tiden - hacka löken och bryn den i en stekpanna i lite smör eller olja. Tillsätt färsen och bryn den en stund, och ös sedan i krossade tomater, fond och kryddor. Ta ut båtarna ur ugnen, lägg i färsröran, strö över lite riven ost och servera med en god sallad.

8 kommentarer:

  1. Ja, det behöver påminnas för jag har länge tänkt göra fyllda paprikor men kommer aldrig till skott!!

    SvaraRadera
  2. Zucchinisarna måste det ju heta i bestämd form plural, absolut. Ser ut som en riktigt fräsch rätt. JÄTTEgott som Montazami skulle sagt.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  3. MUMS kram Sofia hälsa O + B

    SvaraRadera
  4. Intet ont om gamla goda säkra kort. Ofta blir det ju dessutom att man tweakar till dem lite så att det blir något nytt ändå!

    Alldeles för länge sen jag åt detta och verkligen ett utmärkt sätt att få i sig lite mer av det gröna. Bokstavligt talat :-)

    Kram och natt natt!

    SvaraRadera
  5. Det där såg jättegott ut. Tack för receptet. :)

    Ha en bra dag!
    Kram Linda

    SvaraRadera
  6. Det ser supergott ut. Känns som ett bra recept som går att varitera :) Tack för tipset!

    SvaraRadera
  7. Haha! Funderade själv just över detta med en och flera zucchinisar. Jag tycker vi helt enkelt bestämmer att det heter så. Enkelt va!? :)

    Denna grönsak är för övrigt en riktig favorit då den går att använda på så många sätt.

    SvaraRadera