torsdag 18 oktober 2012

Mammas Boeuf Bourguignon med apelsinskal

När mammas man Günter fyllde år för ett tag sedan lagade hon en riktig festmåltid åt oss. Huvudrätten var en Boeuf Bourguignon med apelsinskal i. Mycket nyskapande, och framförallt gott! Det var inte direkt så att grytan smakade apelsin, men kan kunde känna en liten hint av något. Men jag kunde inte sätta fingret på vad det var förrän hon talade om det. Hur som helst, den här grytan måste absolut tillagas fler gånger! Receptet kommer  i slutet av inlägget.

Men vi backar lite, för vi fick ju förrätt också! En rykande varm löksoppa med knapriga krutonger och ett saftigt osttäcke.

Receptet på löksoppan kom från den här gamla Tore Wretman-klenoden. Jag är lat och orkar inte återge receptet, utan länkar istället till mitt eget recept på löksoppa. Det smakar rätt så likt, faktiskt. Löksoppa är ju en ganska klassisk anrätting.

Melly tyckte att vi var alldeles för dåliga på att tappa mat på golvet, och bestämde sig vid en tidpunkt för att kolla läget uppe vid bordet.

Mamma fokuserar för fullt på att lägga upp efterrättspaj på Olofs tallrik. Günter tycker att det går långsamt och vill helst hugga in direkt. Själv sitter jag vid andra änden av bordet och har förmodligen redan hunnit provsmaka på pajen både en och två gånger.

Paj på höstens frukter med knaprigt täcke och grädde. Underbart!

Här kommer receptet på den goda köttgrytan:

Mammas Boeuf Bourguignon med apelsinskal, ca 6 port
1 pkt bacon
ca 1 kg nötkött, t ex grytbitar
6 schalottenlökar, hackade
1 stor morot (eller 2 små)
4 dl rödvin
4 dl vatten
2 st lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
2 st pressade vitlöksklyftor
2 st remsor apelsinskal (rivna med t ex en potatisskalare)
1 st buljongtärning
3 msk tomatpuré
200 g färska champinjoner skurna i ca 4 bitar/champinjon
salt & peppar (grovmalen svartpeppar)
lite mjöl (ca 2 tsk) och en skvätt vatten (ca 0,5 dl) till redning
----------
färsk bladpersilja till servering

Skär köttet i ca 3x3 cm stora bitar. Strimla baconet, hacka löken och skär moroten i slantar. Fräs baconet i en stekpanna. När det fräst klart - flytta över det till en gryta, men försök att behålla så mycket baconfett i stekpannan som möjligt. Bryn sedan grytbitarna i det. Ta inte för många bitar åt gången. När de är brynta - häll över även dem i grytan. Bryn slutligen löken ihop med moroten, innan även de förpassas till grytan. Koka upp 4 dl vatten i stekpannan, och häll sedan över det i grytan. (Detta för att få ut så mycket smak som möjligt.) Gör dig av med stekpannan, och häll i vinet i grytan. Pressa ner vitlök och häll i lagerblad, timjan, oregano (höfta gärna lite med kryddorna), buljongtärning, tomatpuré och de två bitarna apelsinskal. Låt grytan koka sakta i minst 1,5 timme under lock. Låt champinjonbitarna få koka med de sista 10 minuterna. De behöver inte brynas innan. Fiska upp apelsinskalen och släng dem om du hittar dem. Om inte - strunt samma. Red grytan med lite mjöl och vatten som du skakat samman i en shaker, och strö lite strimlad bladpersilja över grytan precis före servering. Servera grytan med ris och sallad. Och framförallt - med ett gott rödvin! 

10 kommentarer:

  1. Den ska vi absolut ta och prova, så kul med lite nya varianter på gamla klassiker!
    Älskar servisen, den andas verkligen uppväxttider för oss båda!

    SvaraRadera
  2. Oj, vad mycket gott. Vilken middag! Blev galet sugen på löksoppan... Gamla klassiker tål att upprepas och om Tore Wretman står bakom receptet så är det ännu mer tåligt :-)

    Böff är det nog dags för inom en snar framtid. Tack för påminnelsen och trevlig kväll!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  3. Åhhh vad det såg gott ut : ) kramar Sofia

    SvaraRadera
  4. Det är något visst med föräldrar och boeuf bourgomöjligtattstavatill, visst är det? Min pappa gör en grym variant, men har nog aldrig provat med apelsinskal i. Ska tipsa honom!

    SvaraRadera
  5. Sugen på att tjuvstarta med julsmakerna, eller kanske Halloweenbaka? I min blogg finns både juliga skorpor med saffran, Saffranskola och halloweeninspirerade kakor i form av fladdermöss och läskiga fingrar, eller varför inte en pumkin pie? :) Kika gärna in om de låter spännande! :)

    SvaraRadera
  6. Vad roligt att det blev så uppskattat! Att bjuda er på middag känns som att bjuda en kock på middag, då gäller det verkligen att skärpa till sig!

    Kram på er från mamma

    SvaraRadera
  7. boeuf bourguignon är så gott. Riktigt höstigt är det. Spännande med apelsinskal i!!

    SvaraRadera
  8. Kul med apelsin!i grytan det ska vi prova!tack för receptet det blir mumsigt!www.sportochspelkocken.se

    SvaraRadera
  9. Vad spännande det lät med apelsinskal i det ska jag testa någon gång. Ser ut som ni blev rejält bortskämda med god mat ;).

    SvaraRadera
  10. Värmande grytor... Finns det något bättre i höstkylan? (här i Australien är det nämligen höst nu och jag inmundigar värmande soppor och grytor i mängder...:))Det här ser så underbart gott ut att jag vill göra en stor sats genast!

    SvaraRadera