fredag 12 oktober 2012

Mammas goda pizza

God fredagkväll på er, och tack för alla födelsedagsgratulationer igår! Nu är man officiellt över 30. Känns helt okej. Ska fira detta faktum med att åka till flygplatsen och hämta min skåning Lena som ska tillbringa helgen hos mig. Ikväll blir det kött, potatis, sås och rioja! Jag är mycket pepp på hela upplägget, och är hungrig som en varg redan nu. Dagens recept ska jag laga först på söndag, och det är min mammas underbart goda pizza som hon har lagat på det här sättet så länge jag kan minnas. Bilden gör inte pizzan rättvisa, för den är mycket godare än man kan tro! (Även om den smälta osten och de där ugnsbakade tomaterna faktiskt ser ganska trevliga ut.) Så här gör man:

Mammas pizza, ca 4 portioner:
Pizzadeg:
25 g jäst
0,5 tsk salt
ca 4 dl mjöl
1,5 dl fingervarmt vatten
2 msk matolja

Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och salt, och rör tills jästen har löst sig. Rör ner olja och mjöl, och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

Tomatsås:
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
ca 500 g krossade tomater
ca 200 g champinjoner, skurna i bitar (4 bitar/svamp)
ca 100 g salami
3 msk tomatpuré
1 lagerblad
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad basilika
salt
grovmalen svartpeppar
1 tsk socker
0,5 dl gröna oliver (kan uteslutas)
----------
2 tomater, halverade och skivade
ca dl riven vällagrad ost, t ex Västerbottenost

Hacka lök och vitlök och fräs i lite olivolja. Tillsätt krossade tomater, champinjoner skurna i bitar (de behöver inte brynas innan) och alla de andra ingredienserna förutom salamin. (Och inte heller de där halverade tomaterna och osten, of course) Låt småputtra i ca 30 min, såsen ska bli ganska tjock.

Kavla sedan ut degen till en stor platta och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Bred på fyllningen och lägg ut salamibitarna, men spara några cm runt om på degplattan, kanterna ska sedan vikas upp en bit för att rama in pizzan lite. Avsluta med att lägga över tomatskivor och strö över lagrad, riven ost. Kör in pizzan i mitten av ugnen på 225C i ca 20 min, tills den har fått en fin färg.

5 kommentarer:

  1. Homemade pizza is da shit!

    Ha en lövely weekend sköna Helena!

    Kram

    SvaraRadera
  2. Men se där, pizza i detta köket också, vilket trevligt sammanträffande:)
    Hemlagad är klart godast, då får man ju den precis som man vill ha den!

    Ha en riktigt bra helg,
    kramar

    SvaraRadera
  3. Mums finis ha en bra lördag : ) kram Sofia hälsa!

    SvaraRadera
  4. Åh, vad gott! Min mamma gör också himla god pizza. De kan, de där mammorna :=)

    Hoppas ni har en fin helg!

    Kram!

    SvaraRadera
  5. Grattis i efterskott!!!
    Så gott med egen pizza!!

    SvaraRadera