fredag 14 december 2012

Olofs hemgjorda glögg med rom

Äntligen fredag! Ikväll får det bli Olofs supergoda och hejdlöst populära finglögg, som han blandar med rom och vaniljvodka. Kryddblandningen har han lånat från sin pappas sätt att laga egen glögg. Olof menar att det är lite som "Så mycket bättre" med extra alkohol. Precis som på TV, med andra ord. Hähä. Det är fritt fram att använda vilket rödvin man vill, men Olof gör glöggen på ripassovinet  Campolieti Ripasso (nr 6792, som för övrigt är ett av mina favoritviner) för att det är kryddigt och mustigt och har en underton av vanilj och choklad, vilket passar perfekt. Jag tycker egentligen inte ens om spritglögger, men den här slinker ner, minsann!

Olofs glögg:
1 flaska rött vin - Olof använder Campolieti Ripasso
1 dl mörk rom - gärna av lite bättre kvalitet
1 dl vaniljvodka
20 st hela kryddnejlikor
4 st kanelstänger
1 st helt pomeransskal (finns i liten påse i kryddavdelningen)
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
1 liten bit ingefära, ca 3-4 cm
1 vaniljstång
2 dl socker
2 dl vatten

Häll upp hela rödvinsflaskan i en rejäl glasburk med lock, tillsätt mörk rom och vaniljvodka. Häll i alla kryddor i burken. Stäng locket, och låt stå i två dygn och dra så att smakerna sätter sig. Sila det sedan över en kastrull som du sätter på spisen och sjuder så att det bli varmt. Det ska inte koka. Ta samtidigt en lite mindre kastrull och sjud ihop socker och vatten till en sockerlag, som du sedan blandar ner i glöggen efter smak och tycke. Olof använder hela sockerlagen. 

11 kommentarer:

  1. Det här receptet kan Berra få sätta tänderna i. Han stod igår och försökte rädda misslyckad glögg genom att spetsa den med rom vilket bara gjorde den värre. Vi litar på Olof och dig! Ha en skön helg. Ser fram emot ditt uppslag imorgon :-)

    SvaraRadera
  2. Gahhhh vill smaka NUUUUUUUUUUUU ; ) kram Sofia hälsa!

    SvaraRadera
  3. Det är så gott med egengjord glögg.. Man kan dra på kryddorna lite som man vill.
    Jag har gjort en liknande glögg för några år sen men istället för spriten använde jag mig av av portvin och rött vin då naturligtvis.

    SvaraRadera
  4. Kanongod, tack Olof

    SvaraRadera
  5. Oerhört gott med egen himmagjord glögg, vaniljvodkan i låter oerhört trevlig. Precis som vinet gör, det står minsann en sådan flaska i vårt kök och väntar på gnocchigratängen:)

    Ha en fortsatt fin helg,
    kram till er

    SvaraRadera
  6. Smarrigt! Sådana flaskor säljer jag i min butik, bara så du vet ;o)

    Kram kram

    SvaraRadera
  7. åh, detta lät ju vansinnigt gott! får bjuda familjen till helgen :)

    SvaraRadera
  8. Hej, har din grillmästare till man även något bra recept baserat på vitt vin kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Inte min man, men jaaag. ;-) Det här receptet på vit saffransglögg är hyvens, om jag får säga det själv. Smakerna är vitt vin, saffran, vaniljstång, kryddnejlika och clementin: Receptet finns här:

      http://baraenkakatill.blogspot.se/2011/11/vit-saffransglogg-med-clementin-och.html

      Radera
    2. det låter ju väldans trevligt! får bli att göra den med :) måste bara säga att Olofs glögg har blivit en favorit i hela min familj, förra året beslagtogs den medtagna flaskan utav min mamma på mellanstoppet till svärföräldrarna (!) ska gå och sätta årets första sats nu - mums :D

      Radera
  9. Hej! Hur länge kan man förvara glöggen?

    SvaraRadera