lördag 31 mars 2012

Ägglikörspannacotta 2.0

Den här pannacottan går inte av för hackor, det kan jag lova! Den har en härlig konsistens och en perfekt smak av precis lagom mycket likör. Jag har använt Amarula Cream som går under kategorin ägglikör, men man kan nog använda precis vilken ägglikör som helst. Eller annan typ av likör med, för den delen. Se det här som ett grundrecept på likörpannacotta, jag lovar att det blir jättegott med punsch eller Baileys också. Ska du bjuda många på pannacotta på påskmiddagen, servera dem i små ljuslyktor. Just den här ljuslyktan kommer från Nordljus, men även Ikeas ljuslyktor fungerar fint, speciellt om man är så många att det kan klassas som bufféservering.

Om ni känner igen receptet från förra året så stämmer det att jag kör recycling på det i år igen, miljövänlig som jag är. Jag har dock ändrat i måtten lite, så ni kan se det som ägglikörspannacotta 2.0.

Ägglikörspannacotta, 4 portioner
3,75 dl vispgrädde
2 gelatinblad
0,75 dl ägglikör
1 tsk socker
----------
Godisägg och hyvlad choklad till garnering

Börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt dem ligga där i minst 5 minuter. Koka upp grädden, och ta den sedan av värmen. Rör i socker, ägglikör och gelatinblad. Låt svalna ca 10 min innan du häller upp i formar och ställer in i kylen. Låt stå kallt i minst 5 timmar, men allra helst över en natt, då blir konsistensen perfekt. Precis före servering, gör små fågelbon på varje pannacotta med hyvlad choklad och spräckliga små godisägg. Är man för ivrig och gör garneringen långt i förväg så tappar äggen färg, färg som hamnar på pannacottan istället.

fredag 30 mars 2012

Mango Chutney och Västerbotten

Mango Chutney och Västerbottenost, visst låter det lite konstigt? Men som topping på brödbitar man gratinerar i ugnen är det jättegott! Vi åt det till förrätt i helgen hos Louise och Calle, och jag kommer absolut att göra det fler gånger!

Man bara skivar upp lite bröd, förslagsvis något trevligt surdegsbröd, sedan brer man på lite Mango Chutney...

...och strör över lite ost. Sedan är det bara att ringla över lite olivolja, och slänga in plåten i ugnen på 225C tills osten har smält och fått fin färg. Supergott som kvällssnacks!

För en gångs skull var det jag som höll i kameran, och fotade glatt allt jag kom över. Som Louises fina skylt på köksdörren...

...och vår lilla tiggarhund, som visst blev lite suddig.

Är ni många som ska se säsongspremiären av Let's Dance ikväll? Börjar nog bli dags att slå på TV:n nu. Trevlig kväll, kära vänner!

torsdag 29 mars 2012

Ny frukostfavorit

De senaste dagarna, eller snarare veckorna, har jag haft slut på bröd i förrådet och flera gånger tänkt att "nu ska jag minsann baka nytt bröd", men inte fått ändan ur vagnen och gjort det. Mitt i denna brödbrist har jag kommit på hur trevligt det är att starta dagen med uppskuren frukt och turkisk yoghurt med lite flytande honung på. Frukt i sig mättar ju inte för fem öre, men tillsammans med fet yoghurt står man sig minsann en bra stund! Jag älskar fet yoghurt. Den glada croissanten fyndade jag längst in i frysen, från croissantbaket jag hade med syrrans svärmor från Indien på nyårsdagen. Den blev som ny efter en snabbis i ugnen. Men även om man inte har en croissant som ligger och skräpar, så räcker det finfint med frukt, yoghurt och honung, och kanske ett kokt ägg. En ny, fräsch frukostfavorit!

onsdag 28 mars 2012

På morgonpromenad i Haga

Det är något speciellt med att promenera i en stad tidigt på morgonen, när morgondiset börjar klarna upp och staden vaknar till liv. Gatorna är fortfarande tomma sånär som på andra hundägare, och den klara morgonluften blandas med dofterna av nybakat bröd från bagerierna. I söndags när vi var i Göteborg smög vi oss ut med Bally och gick en tidig morgonpromenad i Haga.

Morgonpigga caféägare ordnade med utemöbler, skyltar ställdes fram och sittdynor placerades ut. Morgonrunda i Haga - jag rekommenderar det!

tisdag 27 mars 2012

Bästa vardagskycklingen

Den här superenkla ugnsbakade kycklingen med tomatsås och sallad blev jag inspirerad att göra efter att ha sett senaste avsnittet av Jamie Olivers Matrevolution, där han skulle illustrera för en familj som fastnat i skräpmatsträsket hur snabbt och enkelt det var att istället laga något från grunden. Pappan tog bilen och åkte och hämtade snabbmat, medan sönerna i familjen lagade kyckling i tomatsås tillsammans med Jamie. Killarna hade sin mat på bordet före pappan, och för en billigare peng.

Just den här maträtten är extra tacksam, för har man kycklingfiléer i frysen och krossade tomater i skåpet har man det viktigaste. Dessutom mår man bra av den, maträtten har den imponerande egenskapen att vara nyttig och fräsch utan att för den skull vara tråkig. Bara det gör att den är värd att testa, tro mig.

Ugnsbakad vardagskyckling i tomatsås, 4 portioner
4 kycklingbröstfiléer
2 burkar/pkt krossade tomater
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 rågad tsk torkad oregano
1-2 msk balsamvinäger
salt
grovmalen svartpeppar
----------
sallad till servering

Börja med att salta och peppra de 4 kycklingfiléerna och bryn dem runt om i smör eller olja i en stekpanna. De ska inte bli genomstekta. Lägg dem sedan i en smord ugnsform, och använd stekpannan till att fräsa hackad lök tillsammans med pressad vitlöksklyfta. Tillsätt sedan de krossade tomaterna, balsamvinäger, oregano, salt och peppar. Låt koka upp, och häll sedan tomatsåsen över kycklingfiléerna i formen. Ugnsbaka i mitten av ugnen på 225C i ca 15-20 min, beroende på hur stora kycklingfiléerna är. Servera med en god sallad.

måndag 26 mars 2012

Fula fiskar

I förrgår när vi strosade runt på stan i Göteborg gjorde vi ett givet stopp på Feskekörkan. Olof hade aldrig varit där, chockerande nog. Stället var fullt av fula fiskar, precis som på Stureplan i Stockholm. Den här fisken ser ut att gapa efter mycket. Vilka tänder! Vilken tunga! Hu!

Jag var ytterst skeptisk. För er som inte vet, så är jag inte så ... glad i fisk. Men jag jobbar på det. När vi hade gått halvvägs genom Feskekörkan hörde jag mig själv bedyra att vi minsann skulle grilla fisk i alla fall en gång i sommar, samtidigt som jag sneglade på en fisk som såg relativt snäll ut.

Gängbråk i fiskdisken.

Den här gammelfisken har utan tvekan en något trumpen uppsyn. Han visar dock upp ett imponerande underbett! Såväl mammas shih-tzu som Arnold Schwarzenegger ligger i lä.

söndag 25 mars 2012

Kvällens vinnare!

Godafton! Hoppas att ni har haft en fin helg, och att solen har skinit på er! Vi har varit i Göteborg och hälsat på våra vänner Louise och Calle som lämnat Kalmartrakterna för Feskekörka, Avenyn och Haga. Jag har alltid gillat Göteborg, det är en himlans mysig stad. Bally var med, han tyckte det var hysteriskt roligt att åka tåg, och att det fanns väldigt mycket att sniffa på i Götet. Bilder från helgen kommer framöver. Men nu är det ju dags att presentera vinnaren av det lyxiga påskpaketet från Nordljus! Den som vann ett paket med grejer från Rice blev Kitty. Kitty - maila mig din adress så ska jag se till att paketet skickas hem till dig!

lördag 24 mars 2012

Förutsägbart?

God förmiddag! Hoppas att ni har ätit en god frukost och att ni har fint vårväder. Efter en stunds filosoferande över diverse oväsentligheter har jag kommit fram till att mina helginlägg oftast är ganska förutsägbara; jag går en morgonpromenad med Olof och Bally i vårsolen, sedan dricker jag varm choklad med vispgrädde och äter mina fusksurdegsbröd. Men det är ju å andra sidan precis det jag brukar göra, och precis det jag har gjort idag också. Konservativt, men trevligt. Men visst skulle ni bli förvånade om jag en morgon istället skrev att jag vaknat riktigt bakfull och tatuerat in ordet "bitch" i svanken?

Men nej, så är det inte. Istället frukostmyser jag i mina nya strumpor som jag bara inte kunde låta bli att köpa när jag såg dem på HMs barnavdelning för några veckor sedan. Allt med Kakmonstret känns väldigt...jag.

Och så dagens tips - glöm inte att vara med och tävla om att vinna prylar från Rice värda över 600 kr! Det är inte så många som är med och tävlar, så vinstchanserna är stora! Klicka här för att komma direkt till tävlingen. Och ha en jättebra lördag, kära vänner!

fredag 23 mars 2012

Äntligen fredag!

Då var det äntligen fredag igen! Väderleksrapporten inför helgen ser lovande ut, och jag ska minsann fika i solen både en och flera gånger.

Citronpaj är något jag sällan lagar under vinterhalvåret, men så fort våren tar vid och solen börjar locka till fika utomhus vill jag ha sötsyrlig citronpaj med fluffigt marängtäcke. Det kanske får bli en sådan i helgen. Recept på citronpaj hittar ni här. Ha nu en riktigt härlig fredag ute i vårsolen!

torsdag 22 mars 2012

Årets första islatte!

Idag har vi haft underbart vårväder, 17 C och strålande sol! Nästan så att det var synd att sitta inne på ett kontor hela dagen, man borde ha suttit lutad mot en solvarm fiskebod med näsan vänd mot solen istället. Inspirerad av det fina vädret slog jag på stort och firade med årets första islatte. Jag älskar islatte, men det är väldigt få fik i Kalmar som har fattat prylen. När jag gör den själv brukar jag först göra en espresso som jag sockrar och ställer en stund i kylen, sedan fyller jag upp med mjölk och isbitar. Svalkande och uppiggande!

onsdag 21 mars 2012

Stockholm tur och retur

Idag har varit en fullspäckad dag; efter att ha varit en kort stund på kontoret imorse bar det sedan av till Stockholm över dagen. Det tar 55 minuter att flyga mellan Kalmar och Bromma med SAS eller Kalmarflyg, så det går i en handvändning. Eller Käääälmaflyyg som vi uttalar det här nere. Sedan gick jag på mässa i Älvsjö med jobbet innan jag tog ett kvällsflyg hem, och nu sitter jag här hemma i huset på Öland och är mätt på pastakuddar med parmaskinka och förundras över hur mycket man kan hinna med på en dag. Det känns ju alltid som att man har hunnit med extra mycket om man har varit långt borta.

Och ett hett tips till singeltjejer som bor i Stockholm - åk till Älvsjö. Mässan som pågår just nu är Nordens största inom bygg och VVS och besöks till cirka 97% av män. Så vet ni. No further comments.

Nu ska jag krypa upp i min fåtölj och planera reportage jag ska skriva. Önskar er en härlig onsdagkväll!

tisdag 20 mars 2012

Veckans vintips - Navajas Crianza

Låtom oss liva upp denna tisdagsafton med ett vintips! Det här vinet drack vi dock i fredags, inte ikväll. Men det hade nog lyft tisdagsmiddagen till oanade kulinariska höjder. Falukorv, stuvade makaroner och rioja, det kanske vore något? Det här vinet är i alla fall kryddigt, mustigt och gott, och smakar som om det kostade mer än de 76 kr man får ge för det på Systemet. Den sedvanliga systemetpoesin menar att det smakar mörka körsbär, dill, tobak och vanilj. En ny favorit i den prisvänliga kategorin!

Nu är det snart dags för Desperate Housewives, är ni fler därute som följer det? Jag måste säga att jag är väldigt tveksam till den nya programsponsorn. Bree skulle aldrig bjuda på köpekakor.

måndag 19 mars 2012

Våfflor!

I helgen gjorde vi våfflor! Hur gott som helst. Jag förstår inte varför vi inte gör våfflor oftare, det är ju så trevligt med våfflor, och man har ju oftast alla ingredienserna hemma.


Recept på rara och oskyldiga små våfflor kommer längst ner i inlägget.

Som vanligt när jag är i köket resulterade mitt våffel-event i minst en brännskada. Men så går det när man flaxar omkring med armarna utan att tänka efter före. I övrigt är jag väldigt nöjd med mitt nya våffeljärn. Olofs gamla Hugin (som är så gammalt att det nästan är retro) har gjort sitt, och det jag köpte som back-up från något suspekt lågprismärke fungerade inte alls. Min nya kompis kommer från Wilfa, och är som sagt hyvens så länge man inte lägger armen på den öppna laggen. Varför man nu gör det.

I helgen passade jag även på att inviga mitt nya förkläde Tea Party från Kaksmulans Webshop! Tjejen bakom webshopen och jag har läst varandras matbloggar i flera år, och jag tycker det är jätteroligt att hon nu har startat en webshop där hon säljer piffiga förkläden, roliga handdukar och annat som livar upp i köket. Mer piff åt de svenska köken!

Bally tog på sig sin mest bedjande blick när våfflorna tillreddes....

...och då kan ju inte ens matte stå emot, utan kapitulerar och låter sitt lilla charmtroll få provsmaka lite.

Sedan var våffelorgien ett faktum. Herrarna i huset kan äta en imponerande mängd våfflor. Frun i huset får ner några stycken, hon med.

Helenas våfflor, ca 10 st
150 g smält smör
3 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
5,25 dl mjöl
0,75 dl socker
3 dl mineralvatten
2 dl grädde (ovispad)
2 dl mjölk
----------
Grädde, sylt och frukt till servering

Vispa samman alla ingredienser utom det smälta smöret, det rörs i sist. Sedan är det bara att grädda våfflor! Bränn dig inte, bara. Servera våfflorna med vispad grädde och sylt, och kanske lite fruktsallad.

söndag 18 mars 2012

Vinn ett lyxigt påskpaket! OBS! Tävlingen är avslutad.

Nu kan ni vinna ett superlyxigt paket från Nordljus såhär lagom inför påsk! Paketet är värt över 600 kr, och innehåller finfina grejer från märket Rice. Man får en tågform i silikon att baka i, fyra äggkoppar i porslin i blandade färger, samt två grytlappar i lantligt trasmattestuk. Prima prylar, med andra ord! För att vara med att tävla, gör så här:

Gå in på Nordljus hemsida, välj ut en produkt som ni gillar, och klicka på Facebook gilla-knappen som finns till produkten. Alla nätbutikens produkter har facebookknappar. För att öka vinstchanserna lite extra kan man om man vill även dela prylen man gillat på facebook. Sedan lämnar ni en kommentar här nere i mitt kommentarsfält på bloggen, så att jag vet att ni är med och tävlar. Tala gärna om vilken produkt ni gillade, t ex genom att klistra in produktens länk i kommentarsfältet. På söndag nästa vecka drar vi en vinnare!

För att föregå med gott exempel, och för att visa hur mycket fint det finns att gilla i nätbutiken, har jag här satt ihop mina favoriter; en ljusblå klänning från Love Forever, ett diskställ i zink från Madam Stoltz, vad som helst från holländska Pip Studio och vackra glasburkar från House Doctor, för att bara nämna några saker som sätter igång mitt ha-begär. Jag ser fram emot att få se vilka grejer ni gillar bäst!

lördag 17 mars 2012

På väg upp

Vad gör ni idag, kära vänner? Jag har precis kommit in från en runda i trädgården där jag med kameran i högsta hugg har dokumenterat fler vårtecken. Olof roar sig med att klippa ner lavendeln. Min mamma, som efter 30 år med frodig lavendel har stenkoll, menar att det är nu man ska klippa ner förra årets torkade och vissna lavendelblommor. Så då gör vi som mamma säger.

Rabarbern är på väg upp också! Ser ni vilka fina, små röda bollar som är på gång! Till höger har vi tulpaner på gång i rabatten. Som jag misstänker att rådjuren lär äta upp som de brukar, lagom tills det är dags för knopparna att slå ut...

 Och gullvivor! Jag älskar gullvivor! Här är det inga blommor än, bara blad, men jag är tacksam för det lilla.

Blommor kan man ju faktiskt köpa, vilket jag har gjort idag, så imorgon blir det plantering. Önskar er en riktigt härlig lördagkväll!

fredag 16 mars 2012

Favoritkyckling

Nu är det fredag igen! Idag när jag gick genom stan var det riktig fredagsfeeling överallt - torghandlarna sålde stora knippen videkissar, folk gick i vårjacka och tygskor och blomsterhandlarna hade ställt ut påskliljor och penséer. Imorgon ska jag plantera vårblommor i min stora kruka utanför dörren här hemma. Den här fredagen har jag tillbringat i fotostudion, eftersom vi skulle fota nya produktbilder åt mitt jobb, vilket alltid är lika trevligt. Men nu - nu är det fredagkväll, och jag är riktigt laddad för god mat och en film i soffan! Men innan jag hänger mig fullständigt åt mitt fredagsmysande, kommer här ett tips på en riktigt god kycklingrätt, som innehåller bland annat basilika, soltorkade tomater och grädde.

Favoritkyckling, 4 portioner
2-3 kycklingbröstfiléer
1 vitlöksklyfta
10-15 soltorkade tomater
1 kruka basilika
1 stor näve färska spenatblad
1 pkt parmaskinka
3 dl grädde
pappardelle-pasta till 4 portioner

Dela kycklingen i bitar, och stek dem färdiga i smör tillsammans med salt, peppar och en pressad vitlöksklyfta. När de nästan är klara, tillsätt parmaskinka skuren i skivor och soltorkade tomater skurna i strimlor. Slå över grädden, och låt koka upp. Koka pastan, och blanda sedan samman pastan med den gräddiga kycklingsåsen. Ta av från värmen, och rör i spenat- och basilikablad. Krydda lite extra med salt och peppar, och häll upp i en serveringsskål. Garnera med en kvist färsk basilika.

torsdag 15 mars 2012

Månadens inspiration!

I helgen ska jag sätta mig i min läshörna och bläddra igenom alla fina tidningar som har trillat in i brevlådan de senaste veckorna. Jag har alltid gillat mattidningarnas vår- och påskspecialer. De är fyllda med glada, pastelliga färger, längtan efter ljusare tider som äntligen börjar komma och framförallt är tidningarna laddade med en stor dos härlig inspiration!

onsdag 14 mars 2012

Paj med getost och valnötter

I söndags åt vi årets första lunch ute i vårsolen på terrassen. Helt underbart! Jag gillar att laga söndagslunch, på något sätt är det kul att befinna sig i köket medan det fortfarande är ljust ute. Det kan vara för att det händer så sällan så här års, men i takt med att solen värmer mer och stannar uppe längre blir jag extra inspirerad! Söndagens lunch blev en paj med valnötter i pajskalet och med getost, soltorkade tomater och timjan i fyllningen. Riktigt gott! Jag älskar getost. Den här pajen kommer jag att laga snart igen.

Vi kör en extra närbild på min nya marockanska skål också! Visst är den piffig? Jag har köpt den av min vackra bloggvän Mariette som driver butiken Tulipa. Helt plötsligt är det jätteroligt att äta sallad! Just den här salladen innehåll förutom det vanliga även päron och valnötter eftersom det passar som hand i handske till getost.

Bally släppte inte pajen med blicken.

Efter att ha tryckt på kameran och sprungit för allt vad tygen höll till terrassen hann även Olof vara med på en bild. Nästa helg hoppas jag blir precis lika fin! Jag undrar just vad jag ska laga till helglunch då?

Nedan följer receptet på getostpajen, som kommer från Allt om Mats kokbok Pajer. Jag har bara ändrat i det lite. Ökat upp mängden getost, till exempel. Man får ju inte snåla på det goda.

Paj med getost och valnötter, 6 port
Pajdeg:
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
50 g valnötter
2 msk vatten

Fyllning:
ca 12 soltorkade tomater
ca 300 g chèvre
3 ägg
3 dl mjölk
salt
grovmalen svartpeppar
ca 2 msk hackad timjan

Om du har en matberedare - mixa valnötterna i den och ös ner resten av ingredienserna till pajdegen och kör tills du får en enda stor och fin degklump. Har du ingen matberedare - krossa valnötterna så gott det går och knåda ihop degen på klassiskt vis. Klä en pajform med degen, nagga den lite med en gaffel och låt sedan formen vila i kylen i ca en haltimme. Förgrädda sedan pajskalet i ca 8-10 min i mitten av ugnen på 225C.

Till fyllningen - börja med att sänka ugnsvärmen till 200C. Strimla de soltorkade tomaterna och lägg dem i botten på det förgräddade pajskalet. Strö över timjan. Ta hälften av getosten och skär i bitar, och bre ut även den i pajskalet. Resten av getosten mixas samman med ägg, mjölk, salt och peppar. Häll över äggstanningen i pajskalet, och grädda pajen i nedre delen av ugnen på 200C i ca 35 min. Det kommer att lukta underbart i köket! Servera pajen med sallad som gärna får innehålla päron och valnötter.

tisdag 13 mars 2012

Leilas General Store

Har ni sett att Leila har öppnat butik på nätet nu i veckan? Där säljer hon sådant som man brukar se som rekvisita i hennes TV-program, som skålar, tårtfat, böcker och annat. Stilen är retro och andas amerikanskt 60-tal, det är mycket emalj och vackra pastellfärger. Trots att priserna är relativt höga på många av artiklarna skapar sidan ett stort ha-begär, och just nu känner jag mig väldigt sugen på en turkos kastrull i emalj...

Leilas nya nätbutik hittar ni här!http://www.leilasgeneralstore.com/

måndag 12 mars 2012

Det luktar bränt...

Vidbränt har vi här! Det är inte alltid som det går bra i köket. Ifall någon nu undrade. Inget slår väl i och för sig Rårakorna som Gud glömde, eller när köket förvandlades till Jerusalems förstörelse och jag satt och hulkade på köksgolvet i en modern konstinstallation tolkad av Mrs Cheng och Mr Heinz.

Den här stackars äggakagan smakade lite...pikant, eftersom den blev väldigt well done. Hrm, ja. Tips på hur man lyckas med en äkta skånsk äggakaka mottages tacksamt.

söndag 11 mars 2012

Vi är med i tidningen Hembakat!

Färskt från tryckpressarna! Ut och hugg senaste numret av tidningen Hembakat nu, kära vänner, för däri finns ett reportage om bloggen, Olof och mig på hela fyra sidor!

Det är den duktiga journalisten Jenny Persson som var här för några månader sedan och intervjuade oss som har skrivit artikeln, och reportaget blev verkligen jättefint!

Såhär ser tidningen ut, så att ni inte kommer hem med något annat. Min rara mamma hängde på låset i butiken och var lite för tidigt ute och råkade få med sig förra numret hem istället, något som dock visade sig vara en lyckoträff, för nu har även hon fastnat för tidningen. Trevlig söndag på er, kära läsare!

Helgfika!

Jag älskar lugna helger när man bara kan ta det lugnt och fika i soffan tillsammans med vänner, och sitta i flera timmar och prata och umgås. En sådan fika hade vi härom helgen, tillsammans med min kära grannfamilj. Okej, vi har väl kanske inte bott grannar sedan jag flyttade hemifrån, men jag bor ju faktiskt bara en kort promenad därifrån numera, och de kommer ändå alltid att vara mina grannar, oavsett var vi bor.

Liv (Kitchen-Aid-vinnaren Liv, om ni kommer ihåg?) hade med sig havreflarn, kolasnittar med ingefära och några helt fantastiska kakor med någon karibisk kaffekräm i. Själv bjöd jag på mintchokladtårta med vispgrädde.

Inte bara de tvåbenta ska ju få sällskap och fika, även de fyrbenta hade roligt tillsammans! Det här är Sookie, Ballys hjärtas dam. Bally är upp över öronen förälskad i Sookie, och när vi är ute och promenerar drar han alltid i kopplet när vi går förbi deras hus, och vill in och uppvakta sin lilla tjej.

För visst är hon söt?