lördag 30 juni 2012

Sommarpasta med getost och timjan

Idag är det riktigt varmt, och vi har precis avnjutit en lunch på terrassen här hemma. I skuggan, dock, det är alldeles för varmt för att sitta i solen. Dagens lunch blev ett ihopplock av rester som fanns i kylen, och smakade så gott att jag absolut kommer att laga det fler gånger. Recept med mått och mängd är inte så noga, det här är i stora drag vad jag använde mig av:

spaghetti
smulad getost
olivolja
cocktailtomater
lite honung
färsk timjan
salt och peppar

Koka spaghettin, och halvera några cocktailtomater. Fräs dem i olivolja i ca 1 minut, bara så att de blir varma och mjuknar lite. Rör ner lite honung, ca 1 tsk, och salta och peppra. Klipp gärna ner lite timjan också. Lägg tomatröran ovanpå spaghettin på tallrikar, smula över getost och timjan, och avsluta med att ringla lite extra olivolja över alltihop. Underbar sommarmat!

fredag 29 juni 2012

Midsommar - en vecka i efterhand

Eftersom Olof fortfarande ruvar på sina Danmarksbilder på samma sätt jag själv gör över en skål med chips, får ni vänta ytterligare några dagar på Läsö-bilderna. Inte för att ni direkt lär förgås av förväntan, men ändå. Istället får ni hålla till godo med några bilder från midsommar. Dagen inleddes med sillunch, tätt efterföljt av kaffe med jordgubbstårta.

Färskpotatis serverades med klassisk löksill, vitlökssill och nytillskottet senapssill. Det receptet tänker jag i sann Olof-anda ruva på fram till jul. Det är ju faktiskt ändå ingen som kommer att laga sill förrän då.

Kubbturnering är obligatoriskt.

Sedan grillade vi. Under markis i och för sig, men är det midsommar så är det. Regn hör till.

Kommer ni ihåg att jag gav Liv boken Lomelinos tårtor i födelsedagspresent häromveckan? Det är SÅ tacksamt att ge Liv sådana böcker. Ni ser ju själva vad det resulterar i.

Blåbärstårta med vispad, vit smörkräm. Vi befann oss i tårthimlen allihop.

Ojojoj. Receptet på tårtan finns i boken Lomelinos Tårtor som drivs av Linda med bloggen Call me Cupcake. Jag kunde inte hitta just det receptet på bloggen, men där finns flera andra fina tårtrecept som säkerligen är minst lika goda som den här tårtan.

torsdag 28 juni 2012

På väg hem från Läsö

Hallå där ute! Jag har inte gått under jorden, jag har bara befunnit mig på den danska ön Läsö ett par dagar. Internetuppkopplingen har varit lite till och från, men nu är jag tillbaka igen! Idag blir det ett snabbstopp i Göteborg innan jag kommer hem till Öland igen framåt kvällen. Ni kommer att få se många fler bilder från Läsö i dagarna, så var beredda på en mindre Danmarksorgie! 


måndag 25 juni 2012

Gazpacho 2.0

Nu är ju inte vädret direkt fullständigt fantastiskt, och en picknick på stranden känns kanske lite avlägsen. Men man vet aldrig när solen (eller sol-fan som vi brukar säga i vår familj) behagar dyka upp, så det gäller ju att vara förberedd. Inte för att det måste vara soligt för att man ska avnjuta gazpacho, men den här spanska tomatsoppan känns lite roligare på soliga dagar, och den är toppen att ta med sig till stranden i en thermos och dricka ur medhavda muggar. Nu är jag väl inte direkt känd för att göra nyttig mat, men när jag äter (läs sörplar) sådan här grönsakspreppad gazpacho känner jag mig faktiskt imponerande sund. Jag lovar dock att inte göra det till en vana.

Gazpacho 2.0 -ca 6 portioner
1 pkt passerade tomater (500 g)
1 dl vatten
1 grön paprika
2 skivor vitt bröd
0,5 gurka
ca 750 g tomater, gärna cocktailtomater
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
2 tsk socker
flingsalt
grovmalen svartpeppar
ev. en skvätt tabasco
ev. några isbitar till servering

Lägg brödskivorna i en skål och häll de passerade tomaterna över dem så att brödet mjuknar. Förflytta sedan det uppblötta brödet till en mixer, och börja mixa. Tillsätt resten av ingredienserna, allt ska mixas samman till en slät soppa. Servera gärna med ett gott bröd till.

söndag 24 juni 2012

Limefromage

Alltså det här med fromage är ju himla bra om man har lite bråttom. Om man tänkt göra mousse och inser att man helt enkelt inte har flera timmar på sig att låta den få rätt konsistens, kan man bara ha i lite gelatinblad och kalla det hela för fromage istället. Fromaaaage. Det låter väldigt seriöst, också. Lite franskt och fint, sådär. Så här gör man limefromage för två:

Limefromage, 2 stora portioner:
1,5 gelatinblad
2 äggulor
0,75 dl socker
1 lime, rivet skal och saft
1,5 dl vispgrädde
mandelbiskvier till servering

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter. Vispa äggulor och strösocker fluffigt. Vispa upp grädden i en annan bunke. Pressa ur all saften ur limen och riv skalet. Häll över den lilla limevätskan du får i en liten kastrull, och hetta upp det. Det går fort, så passa noga! När det nästan kokar, ta det av värmen och rör ner gelatinbladen. Rör ner gelatinlimen i äggsmeten, och vänd sedan ner grädden och rör om. Häll upp fromagen i portionsformar och låt stå till sig i kylen. Två timmar räcker gott och väl. (Självklart går det bra att göra det här dagen innan servering också, konsistensen håller sig fin i kylen ett par dagar.) Servera gärna med krossade mandelbiskvier.

lördag 23 juni 2012

Försommar i Björnhovda

Då var det dagen efter midsommar då! Hoppas att ni alla hade en jättehärlig midsommarafton igår, för det hade vi. Vi var tolv personer och fyra hundar hemma hos oss på Öland, och vi kämpade länge mot regnet innan vi gav upp lagom till kvällens grillning och flyttade in. Herrarna fick grilla under markisen i hällregn, det funkade det med. Vi åt och åt mest hela dagen, tycker jag. Jag är fortfarande mätt.

Dagar som idag tillbringas helst i lugn och ro. En och annan promenad, lunch och fika på rester från igår och en film framåt kvällen. En hundpromenad till Björnhovda är aldrig fel, och nu på försommaren är det alltid lika roligt att se vad som växer.

 Björnhovda Sunt och Grönt där vi brukar handla ekologiska grönsaker öppnar upp sitt portskjul i början av juli, men vi fick oss ändå en liten förhandstitt. Och så fick vi tugga på Stevia-planta också! Stevia använder man ju att söta med, och bladen smakade verkligen riktigt sött.

Pinsamt nog har jag glömt namnet på den här grödan, men god var den! God och krispig och nyttig!

Blommande timjan är Öland för mig. På Ölands Alvar finns det hur mycket timjan som helst.

Ha nu en riktigt skön kväll, allihopa. Imorgon är man också ledig, icke att förglömma!

torsdag 21 juni 2012

Agnetas jordgubbstårta

I lördags var ju vi på fin tårt-lunch och firade att Liv som bott granne med mig under hela uppväxten blivit så gammal som 25 år. Livs storebror Carl och jag är lika gamla, och Liv har alltid varit yngst. Det är hon fortfarande, i och för sig, hela sex år yngre. Själv anser jag numera att vi är jämngamla. Lika gamla som Liv, dock. Livs och Carls mamma Agneta har i alla år bakat sin eminenta jordgubbstårta när de har fyllt år, och den har smakat lika gott varje år. Ett år slog Carl in ett kassettband i plastfolie och bakade in det i tårtan, numera en riktig klassiker.

I år var det Liv som bakade tårtan, men självklart efter Agnetas recept. Tårtan går snabbt att göra och är saftig och fantastiskt god!

Tårtbotten:
2 dl strösocker
2 stora ägg
4 msk potatismjöl
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl nykokt vatten

Formen jag använder till tårtbotten mäter ca 22 cm i diameter. Då är det inga problem att dela tårtbottnen i tre delar. Om du använder en form som är mycket större kan du behöva göra två omgångar av receptet på tårtbotten.

Lager 1 - mosade jordgubbar:
0,5 liter färska jordgubbar
några msk socker

Lager 2 - mosade jordgubbar med vispgrädde:
0,5 liter färska jordgubbar
ca 1 dl vispad grädde

Garnering:
ca 2-3 dl vispgrädde
jordgubbar

Gör så här: Börja med tårtbotten, och vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Vispa ganska länge, ca fyra minuter för att få en så fluffig smet och hög tårtbotten som möjligt. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner dem i äggsmeten. Häll i det nykokta vattnet, och blanda snabbt ihop till en jämn smet. Grädda i nedre delen av ugnen i en smord och bröad form, i cirka 30 minuter på 200C.

När tårtan ska sättas ihop, skär den avsvalnade tårtbotten i tre delar. Mixa sedan ca 1 liter jordgubbar med en handmixer (eller mosa för hand med en gaffel) ihop med ett par matskedar socker (beroende på hur söta bären är) och bre ut hälften på det understa lagret. Ta sedan det som är kvar och rör ner ca 1 dl vispad grädde, blanda runt, och bred på nästa bit tårtbotten. Lägg på sista biten tårtbotten som ett lock, och bred nyvispad grädde över tårtan. Garnera med jordgubbar. Färdigt! (Om du vill vara ute i god tid och dessutom få en extra saftig tårta, fyll tårtans båda lager kvällen innan och ställ in den i kylen så att bottnarna får riktigt suga åt sig av vätskan. Garnera tårtan med grädde och bär precis innan servering.


Den här tårtan ska vi äta imorgon! Tårtbotten är i ugnen just nu, och hela huset doftar ljuvligt. Glad midsommar, kära läsare!

onsdag 20 juni 2012

Tårta och sallad i kokbokshyllan

Hallå ute i stugorna! Igår blev det inget inlägg, istället var det sommarfest med jobbet för hela slanten. Vi hade en jättehärlig dag i solen här på Öland, som avslutades med middag på restaurang Byttan i Kalmar där de som orkade då och då kastade ett getöga på matchen. Matcherna som pågick i armbrytning över matbordet var mycket intressantare.

Bilderna i det här inlägget är på två böcker som vi gav bort när vi bedrev kvalitativ matsurfning i helgen. I lördags åt vi tårt-lunch hos Liv. Eftersom hon är så duktig på att baka (och för att hon fyllde år) fick hon Lomelinos Tårtor som är skriven och fotad av den superbegåvade tjejen bakom bloggen Call me Cupcake. Självklart snyltbläddrade jag lite i boken innan jag gav bort den, och kom fram till att jag nog måste köpa ett exemplar till mig själv också.

Likadant med boken Matiga Sallader av Caroline Hofberg som vi gav i födelsedagspresent till Linda senare på kvällen där vi även åt middag - jättefina bilder och användbara recet! Och då är jag inte ens särskilt mycket för sallad.

måndag 18 juni 2012

Smulpaj på grillen

Nu står regnet som spön i backen här på Öland, och jag får nog skynda mig att skriva mitt inlägg här innan åskan bryter ut. Idag har jag varit i Malmö över dagen, så det får nog bli en tidig kväll för mig i afton. Kanske en kopp té och ett avsnitt av Mad Men ur dvd-boxen. (Såvida inte TV:n måste pluggas ur, vill säga.) Det är fördelen med regniga sommarkvällar, att man kan stanna inne och mysa med gott samvete.

Desserten på bilden ovan är dock svår att laga till på regniga kvällar, men annars så har säsongen för smulpaj på grillen precis startat! Den börjar med rabarberpaj, för att sedan gå över till jordgubbspaj, blåbärspaj och hallonpaj innan det är dags för höstens äppelpajer. Paj på grill funkar självklart lika bra med alla ovan nämnda bär och frukter, och till pajerna på bilden ovan behövs följande:

Rabarberpaj på grillen, 4 portioner
Fyllning:
ca 200 g rabarber (formarna ska fyllas till hälften)
lite strösocker (om rabarbern inte är tillräckligt söt)

Smuldeg:
75 g smör
0,75 dl socker
1,5 dl mjöl

Skär rabarbern i små bitar och fördela den i smorda formar. Fyllningen ska täcka hälften av formarna, oavsett om man använder frukt eller bär. Gör sedan en smuldeg som du strör ovanpå. Grilla tills fyllningen känns mjuk när man känner efter med en sticka, och smuldegen har fått en fin färg. Färgen är lättare att uppnå om man grillar under lock. Servera med vaniljglass eller vaniljsås. (Självklart går det här precis lika bra att göra i vanlig ugn, kör då på 225C i 15-20 min.

söndag 17 juni 2012

Helenas Kök - Midsommar

Igår var det dags för mitt sista Helenas Kök-reportage innan helgbilagans sommaruppehåll. Men både den och jag är tillbaka efter sommaren! Jag tipsade om Olofs två sillsorter, Anettes potatissallad, tacksamma välkomstdrinken med rosé och mynta och om jordgubbstårta med punsch i.

Krönikan kommer här:
Jag tror att alla har sitt alldeles eget sätt att förhålla sig till midsommar, beroende på var i livet man befinner sig. När jag var yngre plockade min syster och jag sju sorters blommor som vi omsorgsfullt placerade under våra huvudkuddar. Blommorna skulle plockas under total tystnad, och det måste ha varit enda gången på året som vi höll tyst så länge. Detta kompletterades med att snubbla sju varv baklänges runt brunnen på trädgården. Man kan bli snurrig för mindre. Utdelningen av ovan nämnda aktiviteter var dock ytterst tveksam, för inte drömde jag om någon blivande make. Däremot om vad jag ville äta till middag dagen därpå.

I tonåren ville jag fira med kompisarna, och när jag sedan blev lite äldre insåg jag hur trevligt det egentligen är att tillbringa midsommarafton tillsammans med resten av familjen ute på sommarstugan. Visst är det blåsigt och regnigt, och ibland kommer korna från hagen in på vår trädgård och vill provsmaka jordgubbstårtan, men det är ju så det ska vara på en svensk midsommar. Bortsett från korna, eventuellt. Vi brukar inleda med sillunch som efterföljs av kubbspel och promenad, innan det är dags att tända grillen. Det är dock inte alltid man har vädergudarna på sin sida den här dagen. Att grilla under paraply är inte att rekommendera, men det går. I alla fall på midsommarafton.

Oavsett vilket väder det blir, kanske jag skulle ta och lägga de där blommorna under huvudkudden i år? Nu är jag ju i och för sig gift, men jag är inte den som tackar nej till middagstips till dagen därpå. Och min man skulle nog inte tacka nej till tio minuters tystnad.

lördag 16 juni 2012

Anettes potatissallad

Ska ni göra potatissallad i sommar, så ska ni göra den här! Jag vågar lova att den kommer att hamna bland favoriterna direkt. Jag tror att det är bostongurkan och äpplet som gör det. Receptet har jag fått från min bonussvärmor Anette i Mariannelund, som har lagat den sedan 70-talet. På den tiden innehöll receptet vispad grädde, som på senare årtionden fått ge vika för creme fraiche. Varje gång jag serverar potatissalladen är det någon som ber att få receptet. Ett mycket gott betyg!

8-10 potatisar
1 rödlök
0,5 dl majonnäs
3 dl creme fraiche
2 msk bostongurka
2 msk dijonsenap
1 knippe dill
1 äpple skuret i små tärningar
salt och peppar

Skala och koka potatisen, låt den svalna och skär den sedan i tärningar. Skala äpplet och skär det i små tärningar, och hacka löken. Blanda samman potatis, lök och äpple i en stor skål, och rör ihop majonnäs, creme fraiche, senap och bostongurka i en annan skål. Klipp ner dillen och salta och peppra i creme fraiche-röran, och rör sedan samman allt till en potatissallad.

fredag 15 juni 2012

Crêpes med nutella och banan

I våras var ju syrran och jag i Paris på världens underbaraste weekend! Jag tänker tillbaka på den ofta, och för ett tag sedan lagade jag gatumaten som vi avslutade varje kväll med: Crêpes med nutella, banan och kokos! Det är smarrigt som bara den, mättar och är hur enkelt som helst att svänga ihop. Gör bara pannkakor efter grundreceptet, bre dem med Nutella efter smak och tycke, skiva över lite banan (ca en halv banan per pannkaka) och strössla över lite kokos. Färdigt!

Är ni många som ska titta på fotboll ikväll? Min åsikt om fotboll är att man borde ge dem varsin boll så att de slipper jaga samma. Men visst, är det match med Sverige kan man väl offra sig ibland. I alla fall om man får snacks.

torsdag 14 juni 2012

Restaurang och B&B StrandNära på Öland

För ett tag sedan var vi och testade en ny restaurang på den öländska landsbygden, som heter StrandNära. Det kryllar ju inte direkt av bra restauranger i Färjestaden med omnejd, så vi var riktigt glada att vi hittade hit!

Strandnära ligger i närheten av Stora Frö, mellan Färjestaden och Mörbylånga, och är förutom en hyvens restaurang även ett charmigt bed and breakfast, där såväl boende som mat är KRAV-certifierat.


Maten höll riktigt hög klass! Olof och jag hade inga problem alls med att rensa faten.

...samma sak gäller efterrätten. Den var verkligen jättegod, det var en rabarberkaka med saltstänkt kolasås som smakade alldeles ljuvligt. Jag känner mig helt inne på att saltstänka lite allt möjligt sedan dess.

Vad jag gillar extra mycket med det här stället är att det drivs av ett par i min egen ålder. Jag tycker det är toppen när unga entreprenörer vill satsa på landsbygden, och i år fick de till och med pris som årets unga företagare här på ön. Mer sånt!

De kommer att ha öppet mellan kl 16.00-22.00 från och med midsommar fram till den 12:e augusti. Vi kommer garanterat att åka hit flera gånger under sommaren!

onsdag 13 juni 2012

Sommarsallad med mynta- och fetaostkräm

Häromdagen fick jag för mig att jag skulle vara lite nyttig och chocka kroppen med en sallad, den kan ju faktiskt behöva det ibland. Det har varit så mycket att stå i på sistone att mitt matintag verkligen har nått en ny bottennivå. Men nu är det ju inte många veckor kvar till semestern, och jag är nästan klar med broschyren jag håller på med på jobbet som har tagit upp en del vardagskvällar, så nu ska här lagas mat! Salladen på bilden ovan kan man bara höfta ihop, mått och mängd är inte så noga. Här kommer de olika ingredienserna:

Sallad
parmaskinka
parmesanost
salladsblad från köpepåse
sparris
gurka
cocktailtomater

Myntakräm
1 burk (2 dl) creme fraiche
ca 10 myntablad, strimlade
ca 0,5 pkt fetaost, smulad
flingsalt
grovmalen svartpeppar

Surdegsbröd till servering

Salladen är bara att skära i bitar och lägga på tallrikar, och myntakrämen rörs ihop. Gärna någon timme innan, om du har tid för sånt, för då sätter sig myntasmaken lite mer.

tisdag 12 juni 2012

Grillkväll i uterummet

I helgen tog vi med oss en korg med råvaror och traskade hem till mamma och Günter som faktiskt bara bor ungefär fem minuters promenad bort från oss. Himla bra, faktiskt. Och jag som alltid sa när jag var yngre att "Jag ska flytta härifrån! Jag ska bo utomlands och i storstäder, för man kan ju verkligen inte bo på Öland!" Sedan bodde jag i Kalmar, Alicante, Barcelona, Bremen och Kalmar igen och insåg ganska snabbt att det inte finns något ställe jag hellre vill bo på än här. Tänk vad man ändrar sig. Och vad skönt det är att komma till insikt.


Mamma och Günter har som synes byggt ett inglasat uterum där de numera sitter och myser och intar dagens alla måltider. Eller "pensionärsakvariet", som de också kallar rummet. Jag vill också ha ett pensionärsakvarie, det är hur mysigt som helst.

Olof testar med sticka om potatisgratängerna är klara. Till höger har vi vad som nog bäst kan beskrivas som mammas orientaliska hörna.

Och här har vi en hungrig liten hund! Man behöver aldrig undra var Melly är någonstans, i alla fall inte så länge det finns mat i närheten.

Bally kör mer på linjen att se lite missförstådd ut. Han vet att han får smaka ändå.

måndag 11 juni 2012

Årets grillsås!

Hela förra sommaren körde jag med min grillsås som var creme fraiche-baserad och innehöll fetaost och rödlöksmarmelad, men i år gapar kylen tom på sådan marmelad. Jag får bege mig till Björnhovda och införskaffa mer snarast. Men tills dess har jag sötat mina grillsåser med honung. Att söta sin grillsås kanske kan låta udda, men det ger en enorm skillnad i smak. Jag gjorde grillsåsen enligt receptet nedan, bortsett från honungen, och tyckte verkligen att det var något som fattades, tills jag testade att hälla i någon matsked flytande honung. Jag undrar om jag kan tillämpa samma princip på min sommargarderob? Fast där får en långklänning till sommarens grillfester ersätta honungen, för det är nog det plagg som fattas mest. 

Grillsås med feta och honung, 4-6 portioner
5 dl crème fraiche
1 pkt fetaost
1 stor vitlöksklyfta
ca 0,5 dl olivolja
10-15 strimlade basilikablad (går ett ersätta med ett knippe timjan)
flingsalt
grovmalen svartpeppar
2 msk balsamvinäger
2 msk flytande honung

Ta fram en bunke och blanda ner alla ingredienser i den. Fetaosten ska smulas ner, och vitlöksklyftan ska pressas. Gör gärna grillsåsen några timmar innan den ska ätas, då hinner smaken från vitlöken komma fram mer.

söndag 10 juni 2012

Frusen passionsglasstårta

Då var det söndag kväll igen. Har ni haft en bra helg? Vi har haft en effektiv hemmahelg med fix i hus och trädgård, och har även hunnit med en tur till Borgholm dit Olof ville åka för att titta på några gamla ök till mopeder. Vad gör man inte för att vara snäll? Men jag ska å andra sidan inte klaga, han har sett hela dvd-boxen med Sex and the City tillsammans med mig. Två gånger, minst. Igår kväll hade vi en mysig grillmiddag med mamma och Günter, och ikväll får det bli rostbiff och potatissallad innan jag sätter mig ner och korrekturläser nästa veckas matreportage.

Dagens recept är en tacksam glasstårta, som kan förberedas fullständigt i förväg och bara plockas fram till servering. Philadelphia, passionsfrukter och cookiesbotten gör den extra god. Receptet har jag hittat i tidningen Lantliv.

Passionsglasstårta, ca 10 bitar
Botten:
400 g chocolate chip cookies
75 g smör

Passionsfruktsglass:
7 passionsfrukter
200 g Philadelphiaost
2 dl socker
1 vaniljstång
3 äggulor
3,5 dl vispgrädde

Garnering:
physalis
passionsfrukt
...eller vad som helst som är i säsong

Börja med kakans botten, och kör cookies och smält smör i en matberedare till en grynig massa, som du sedan trycker ut i botten på en form med löstagbara kanter. Grädda bottnen i mitten av ugnen på 200C i ca 5 min, och låt den sedan svalna.

Till moussen (som blir mer som glass): gröp ur passionsfrukterna med en sked, lägg fruktköttet i en sil och tryck med baksidan av en sked så att du får fram all saft, och får bort kärnorna. Spara saften och släng kärnorna. Vispa sedan samman socker, philadelphiaost och fröna från en urskrapad vaniljstång. Rör ner äggulorna en i taget med slev, och rör tills du har en jämn smet. Vispa grädden för sig, och vänd sedan ner den i äggsmeten. Rör ner passionsfruktsjuicen också, och rör så att det blandas. Häll ut smeten på kakbottnen, och ställ sedan in i frysen. Där bör den stå i minst 5 timmar innan den serveras. Ta ut tårtan en stund före servering, och garnera med bär och annat piff.

fredag 8 juni 2012

Oljebaren med Mary

Här kommer äntligen ett vettigt inlägg från Oljebaren, restaurangen i Vasastan som jag alltid äter på när jag är i Stockholm. Jag har ju bara haft mobilkameran med mig när jag besökt den här lilla kvarterskrogen, men nu senast var jag där med min härliga bloggkompis Mary, och det är hon som har fotat de här fina bilderna. (Förutom den översta bilden, som är nallad från Oljebarens hemsida.)

Det är på Oljebaren som man får den där chokladmoussen som jag har tjatat om och som jag också har försökt efterskapa, den som serveras med olivolja, flingsalt och hasselnötter. Det låter tokigt, men det är galet gott. Jag åt den första gången i höstas, när Olof och jag var där med ett par kompisar. De bor alldeles i krokarna, och blev stammisar direkt. Hade jag bott i Stockholm hade jag blivit en inventarie, utan tvekan!

Jag bara älskar inredningen där inne; när man kliver in genom dörren får man direkt känslan av en mysig liten kvarterskrog. Träbord i olika storlekar, olivolja av alla dess slag och röd- och vitrutiga dukar. Jag har för övrigt en fäbless för röd- och vitrutiga dukar, något jag helt och hållet skyller på min mor. Mary och jag satt där och smorde kråset i flera timmar, och pratade om allt mellan himmel och jord. Det är rent fascinerande hur lika vi är, hon och jag. Vi har samma intressen, samma smak, samma utbildning... listan kan göras hur lång som helst. På Marys vackra blogg Made by Mary hittar ni ett lite mer utförligt inlägg om Oljebaren (och väldigt mycket annat gott för både öga och gom), om ni klickar in er här. Trevlig fredagkväll på er nu, allihop!

torsdag 7 juni 2012

På Brösarps Gästgifveri

Jag hade hört mycket gott om Brösarps Gästgifveri på Österlen, så när vi var i Kivik nu sist passade vi på att åka de extra kilometerna till Brösarp för ett rejält skrovmål.

Jag åt den väl tilltagna äggakakan till höger, som var så stor att den säkerligen kunnat mätta oss alla fyra. Men med tanke på rättens pris i förhållande till priset på råvarorna så behövde den nog vara så här stor för att det skulle vara motiverat. Men den var god! De har till och med fått pris för sina goda äggakakor, såg jag när jag strök omkring i receptionen. Den svål-liknande historien till vänster ska jag inte uttala mig om, för jag kommer helt ärligt inte ihåg vilken styckdetalj det var. Än mindre från vilket djur. Någon av männen åt den i alla fall. Men de äter ju allt, och är på något lustigt sätt alltid inblandad i alla tallrikar. Vad är det egentligen med det manliga släktet och den egenskapen? När Olof och jag har ätit klart (ibland har vi inte ens gjort det, jag kanske bara tuggar) tittar Olof på min tallrik med stora, hungriga ögon och frågar hoppfullt; "ska du inte äta upp den sista köttbiten?"

Olof passade på att ha fiskorgie, eftersom det hör till rariteterna att det serveras fisk hemma hos oss. Jag måste bli lite mer "hooked" på fisk, jag vet.

Här sitter vi och ler artigt när vi egentligen bara vill hugga in på våra tallrikar, vi hade letat lunchställe ganska länge innan vi kom hit. Men - slutsats: Brösarps Gästgifveri är trevligt, och de har spa och sånt också. Inte för att jag har testat det, men jag känner på mig att det nog är bra det med.

onsdag 6 juni 2012

Bearnaisesås från grunden

Om ni har ett helt paket smör på 500 gram till övers och inte riktigt vet vad ni ska göra med det, kan ni göra bearnaisesås för 4 personer. Jag skämtar alltså inte, det ska vara ett helt paket på 500 gram i såsen. Det är förmodligen just därför den är så god. Olof lagade den häromveckan, och sedan åt vi den i andakt tillsammans med grillat kött och kokt potatis som skivats och sedan fått vända en snabbis på grillen. Receptet på bearnaisesås kommer från Olofs favoritkock Per Morberg:

Bearnaisesås, 4 portioner
6 st ägg
500 g smör
1 kvist dragon eller dragon i vinäger (vi använde istället ca 1 msk vanlig, torkad dragon)
8 st vitpepparkorn
4 st hackade schalottenlökar
1 msk färsk persilja, hackad
0,5 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten

Smält smöret sakta i en kastrull, och ta det sedan från plattan, men försök ändå varmhålla det lite grann. Omständigt, jag vet, men bra för såsen. Ta sedan en annan kastrull där du blandar finhackad schalottenlök, vatten, vitpeppar, dragon och vinäger, och koka tills det hela har reducerats till hälften. Sila ner vätskan i en ny kastrull (diskmaskin underlättar när man gör den här såsen...) som du ställer i ett vattenbad med hett vatten. Vispa ner de 6 äggulorna för hand, och vispa till såsen tjocknar. Den ska inte koka. Ta sedan kastrullen av värmen och häll ner det smälta smöret i en smal stråle under vispning. Ta god tid på dig med att hälla i smöret sakta och försiktigt här, annars kan det gå dåligt. Strö sedan i lite hackad persilja och färsk dragon, om du har någon. Mín åsikt om dragon är för övrigt att den i färsk form må vara fin att garnera med, men varken smakar bu eller bä. Är det smaken man vill åt bör man använda torkad. Men här där man bara vill ha lite gröna bitar på slutet så funkar ju den färska bra, så klart. Sen är det bara att äta och njuta!

tisdag 5 juni 2012

Champagne på Österlen


Vet ni om att världens nordligaste vingård för mousserande vin ligger på Österlen? Det visste inte jag, förrän vi ramlade in där för några veckor sedan och hamnade på champagneprovning.

Vingården ligger i Köpingsberg, och drivs av en engagerad och trevlig vinbonde som producerar allt vin enligt champagnemetoden.

Champagnen var riktigt god, och då är jag egentligen inte ens så mycket för champagne. Man kan köpa den på Systembolaget i Ystad, så nästa gång vi är där får vi köpa med oss några flaskor hem.

Efter en titt på vingårdens hemsida kan jag konstatera att de kör champagneprovnigar och guidade visningar varje ondag, fredag och lördag i augusti. Trevligt!