tisdag 31 juli 2012

Boktipset - Jamie's Great Britain

Såg ni också Jamie's TV-serie i våras där han åkte omkring i Storbritannien och lagade mat? Storbritannien är väl inte direkt välkänt för sina kulinariska upplevelser, men jag tycker nog att han är på god väg att bevisa motsatsen. Både Olof och jag blev i alla fall jättesugna på att åka dit. Inte enbart för att klä oss i rutig tweed och äta scones och dricka afternoon tea, utan även för att testa allt annat gott som han visade i programmet. Undrar om man kan hinna med både lite landsbygd och London på en förlängd weekend?

Jamies bok är som vanligt fylld med härliga bilder och recept. Jag älskar Jamie. Det gör däremot inte våra vänners hund, som såg boken ligga framme nedanför min läsfåtölj. Hon cirkulerade några varv runt den innan hon satte sig mitt på den och gav Jamie en golden shower. Men boken gick att rädda utan problem, som synes. Jag säger då det - även mästerkockarna får utstå ett och annat.

måndag 30 juli 2012

Saftig tomatsallad

Då har man börjat jobba igen då! Vad konstigt det är när man väl är tillbaka, då känns det nästan som att man aldrig varit borta. Men sommaren är ju faktiskt inte slut bara för att semestern är det, jag tror det är viktigt att man påminner sig själv om det. Kvällarna är långa och varma ett bra tag till, så det gäller att ta tillvara på dem. Ikväll (igen!) är det en underbar film på TV som man kan titta på efter sin promenad i kvällssolen. Under Toscanas sol heter den, och handlar om en amerikansk författare som impulsköper ett ruffigt hus i Toscana och flyttar dit. Det är ju så att man blir sugen på att härmas.

Från Toscana och jobb till något helt annat - saftig tomatsallad! (Smakar förmodligen hundra gånger bättre i Toscana, kan jag tänka mig.) Anrättningen på bilden ovan är otroligt god, om jag får säga det själv. Den består av plommontomater som har halverats och bakats i ugn på 100 grader i en timme. De har med andra ord bara svettats lite, så att de blivit lite sötare, men har ändå helt och hållet behållt formen. Sedan ingår det även timjan, basilika, bröd, pinjenötter, vitlök, olivolja och balsamvinäger. Servera den antingen som förrätt, som tillbehör eller som lättare lunch. Själv åt jag en tredjedel av tomatsalladen till lunch, och blev proppmätt.

Saftig tomatsallad, förrätt till 4 eller lunch till 2
10 plommontomater
några kvistar timjan, ca 6 st
2 vitlöksklyftor
ca 8 skivor av en baguette
en skvätt olivolja
flingsalt
grovmalen svartpeppar
0,5 dl pinjenötter
1 näve basilikablad
valfri mängd hyvlad parmesanost

Dressing:
0,75 dl olivolja
vätskan som samlats i tomatplåten
2-3 msk balsamvinäger
en nypa socker
flingsalt

Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form med snittytan uppåt. Skär vitlöken i skivor, och placera ut skivorna på tomaterna. Salta och peppra, släng på timjankvistarna och ringla över lite olivolja. Ställ in tomaterna i mitten av ugnen på 100 grader, och låt de stå där och bli varma och söta i ca en timme. Ta ut dem så att de får svalna lite, förflytta dem till en tallrik och förbered resten. Rosta pinjenötskärnorna i en torr stekpanna, och ställ åt sidan. Skär baguetten i skivor och stek dem gyllenbruna i en stekpanna med lite olivolja. Skär sedan skivorna i halvor eller mindre bitar.

Blanda samman dressingen, och glöm inte att blanda i all kryddig och oljig vätska som samlats i ugnsformen, däri finns det mycket smak! Stjälp tillbaka tomaterna i ugnsformen, och blanda dem med pinjenötter och brödskivor. Häll på en skvätt av dressingen, men spara en del att ha i en liten kanna vid sidan av. Häll upp tomatsalladen på ett uppläggningsfat, och strö över hyvlad parmesanost och basilikablad. Ringla lite extra dressing över, och servera.

söndag 29 juli 2012

Öländsk gatumat

Häromveckan när vi var ute och åkte på östra Öland med min kompis Lena stannade vi till vid ett av många vägskjul och köpte med oss lite grönsaker till kvällens middag.

Nu tror ni kanske att jag inte har gjort något annat i sommar än att åka runt på Öland och häcka vid små grönsaksstånd, men det har jag faktiskt. Ni skulle till exempel bara veta hur många gånger jag har stått inne i köket och ätit smuldeg direkt ur bunken när ingen har sett mig.

Idag har regnet öst ner hela dagen här hemma på Öland. Vi har fördrivit söndagen med att trängas inne på IKEA tillsammans med halva Sverige som passade på att besöka stället på väg hem från sin semester. Olof har skruvat ihop en Hemnes-byrå, och jag har lagat en pastarätt med oförskämda mängder smör. Nu är klockan snart 21.00, och då börjar en av mina favoritfilmer på trean - "It's complicated" med Meryl Streep. Det var den filmen som inspirerade mig till att göra lavendelglass för ett par år sedan. Får se om jag blir inspirerad till något nytt ikväll.

lördag 28 juli 2012

Belgiska våfflor

När jag är ledig älskar jag att frossa i lyxig frukost. Det äts surdegsbröd, amerikanska pannkakor, ägg, yoghurt och så dricks det finkaffe. Efter att jag bläddrat igenom morgontidningen brukar jag ta med mig min kaffekopp och förflytta mig till fåtöljen och bläddra vidare i mat- och inredningstidningar.

Hemma hos min kompis Liv serveras det förmodligen belgiska våfflor om söndagarna. När vi var där och fikade för ett tag sedan blev vi bjudna på underbart goda våfflor, och Liv låter hälsa att hon alltid använder sig av Leilas grundrecept på våfflor, som följer enligt nedan:

Leilas belgiska våfflor, ca 4 portioner
2 ägg
125 g smör + lite extra till våffeljärnet
2,5 dl mjölk
2 dl vatten
12 g jäst
0,5 tsk salt
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6,75 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull på spisen. Tillsätt vatten och mjölk, och värm tills det är fingervarmt, ca 37 grader. Smula jästen i en bunke, och tillsätt degvätskan. Rör så att jästen löser sig. Separera äggen, och häll äggvitorna i en egen bunke. Äggulorna rörs ner med slev i degvätskan, tillsammans med socker, mjöl, salt och vaniljsocker. Rör till en jämn och slät smet. Vispa äggvitorna för sig tills du kan vända bunken upp och ner utan att de åker ut, och vänd sedan ner dem i smeten. Låt smeten stå i ca 20 min innan du börjar grädda våfflorna. Gräddtiden varierar, men tar ofta mellan 3-5 minuter. Pensla våffeljärnet med smör innan du gräddar.

fredag 27 juli 2012

Veckans Vintips - Pata Negra

Då var det dags för veckans vintips igen! En ytterst sporadisk kategori på bloggen som dyker upp lite då och då. Egentligen borde den ju dyka upp varje vecka, om det vore någon som helst ordning på torpet. Men idag är det ju fredag, och då hör det ju till med lite fredagsvin. Nu under semestertider hör vinet dock till lite när som helst, man har ju en tendens att bli lite dagvill när man är ledig.

Det här är i alla fall, för att komma till saken, ett riktigt gott riojavin som kostar 84 riksdaler. Systemet skriver här att det är kryddigt och mustigt, och har inslag av torkade körsbär, kakao, lakrits och vanilj. Vi drack det till grillat lammkött, och det passade som hand i handske. Kan tänka mig att det nog är gott det mesta i grillväg, faktiskt.

torsdag 26 juli 2012

Semesterlunken fortsätter

Det är verkligen helt underbart med semester. Jag älskar lugna veckor där dagens enda dilemma är vad man ska äta till middag. Idag har vi 29 grader här på Öland, och jag ska snart sätta igång med en kantarellpasta till lunch. Det finns redan kantareller i skogarna på fastlandet. Till efterrätt får det nog bli blåbärspaj med vaniljglass. (Ja, på semestern serveras det efterrätt även till lunchen!)

Äpplena i trädet på bilden är däremot inte mogna än, men jag plockar bort lite kart för att de ska kunna växa så bra som möjligt.

Och så dricker jag flädersaft också - i mängder. När vi var i Mariannelund igår fick vi med oss en flaska hem som Olofs pappas fru Anette gjort, och den smakar himmelskt. Tror att den blir jättegod till kantarellpastan också!

tisdag 24 juli 2012

Ölandschoklad i Färjestadens hamn

Ölandschoklad har öppnat en extra lokal i hamnen i Färjestaden! Hyvens, tycker jag. Nu är det ännu lättare att få tag i finchoklad.

För att inte tala om kaffe! Det är i stort sett omöjligt att få tag i finkaffe i Färjestaden. Men nu har det som tur är blivit ändring på det.

Kaffet är som synes hur kul som helst, ni ser ju hur taggade Mary och jag är! Till vänster skymtar den välfyllda chokladdisken. Min absoluta favoritpralin heter Sött och Salt och är garnerad med flingsalt. En riktig fullträff!

måndag 23 juli 2012

Lugn semestermåndag

Idag har varit en riktigt skön ledig hemmadag. Inte för att vi har varit hemma hela dagen, men ändå. Vi hann med en tur in till stan också, där vi kvalitetsfikade med mormor och promenerade Stensörundan som vi gick en gång om dagen på den tiden vi bodde i lägenhet i stan och var...hrm...ja, hurtiga.

Idag har jag planterat finfina pelargoner i min bajstunna som jag fyndade på loppis i Kivik i våras. Skintfint. Höhö.

Och så har vi druckit kaffe från Böda! Ölandsespresso må klinga udda, men det smakar! Vi hade till och med med oss lite sådant kaffe upp till Mariannelund häromdagen. Vi tillbringade ju helgen i Olofs pappas stuga nere vid sjön, Olof, jag och vår sjömanshustru Louise. Vi besökte Bullerbyn, Katthult och rodde båt i kvällssolen. Allt det kan ni redan nu läsa om på Louises blogg, själv är jag som vanligt lite sen med mina bilder. Men det kommer, jag lovar. Tills vidare tar jag en kopp kaffe till, och kvällsjäser lite i soffan framför en film. Hoppas att ni också har en härlig måndagkväll!

söndag 22 juli 2012

Lavendelpannacotta och bloggbestyr

Vad som gör det extra trevligt att träffa andra som också bloggar, är att de förstår. De förstår det eviga fotograferandet av maten....

...att bilderna sedan ska ut på nätet...

...och att det ibland kan vara svårt att få till en bild där allt hår inte blåser i ansiktet (alternativt att man har spillt choklad över hela sig). Men det är ju en del av charmen med att blogga! För tänk vad tråkigt det skulle vara utan bloggen. Då hade jag ju inte lärt känna flera av er som jag mött de senaste åren, både i bloggvärlden och i den riktiga världen!

Den lilla efterrätten som Mary fotar på översta bilden (som synes får hon väldigt fin hjälp av fotoassistenten Bally) är en lavendelpannacotta. Den görs på precis samma sätt som en vanlig pannacotta, med det extra lilla bonusmomentet där man slänger ner en matsked torkade lavendelblommor som får koka med en stund, och som man sedan silar bort. Ett väldigt litet moment, som ger stor smak åt pannacottan.

Lavendelpannacotta, 4-5 portioner
5 dl grädde
2 msk socker
2,5 gelatinblad
1 vaniljstång
1 msk torkade lavendelblommor

Börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Mät sedan upp grädden i en kastrull, och tillsätt socker och urskrapad vaniljstång. Häll i själva vaniljstången också, och låt koka upp. När det når kokpunkten, släng ner lavendelblommorna och låt dem koka med i ca 30 sekunder. Sila bort blommorna och bitarna av vaniljstången, och rör sedan ner gelatinbladen i gräddblandningen. Häll upp pannacottan i formar eller glas, och ställ in dem i kylen att svalna. De bör stå kallt i minst 4 timmar, gärna över en natt. Garnera sedan pannacottorna med färska lavendelblommor och bär. Eller varför inte med kanderade mandlar?

lördag 21 juli 2012

Ooops...

Nej, det är ju inte alltid som det går jättebra i köket. Den här gången försökte jag baka en kaka som inte var det minsta samarbetsvillig. Att jag sedan tog ut den för tidigt ur ugnen och var lite för ivrig med att stjälpa upp den kan också ha haft en viss inverkan på det hela. Eventuellt. Notera dock mitt tappra försök att ändå garnera kakfiaskot med rosa blommor. Jag återkommer med recept när jag ...hm... fått till det.

fredag 20 juli 2012

Grönsaker från Portskjulet

Nu har portskjulet i Björnhovda öppnat! Det gjorde de i och för sig för några veckor sedan, men jag är helt enkelt lite sen.

Vi provsmakade små rädisebaljor, och köpte med oss underbart goda potatisar som tagits upp ur jorden samma dag.

Inne i växthuset hade kryddorna kommit långt...

...liksom salladen ute på åkern.

Nu kommer jag att få bakläxa, men jag har glömt vad den här blomman heter. Den är i alla fall jättefin att garnera bål och drinkar med.

Välhängda vinbärsklasar, minsann!

Portskjulet i Björnhovda ligger bara ett par minuters bilfärd från Färjestadens centrum, och om ni är i krokarna och åker så är det absolut värt ett stopp för att fylla på grönsaksförrådet där hemma.

torsdag 19 juli 2012

Bildfest från norra Öland

Häromdagen packade vi in våra gäster i bilen och begav oss till norra Öland. Efter att ha suckat i mättnad över hur goda hamburgarna är på Kalk i Löttorp åkte vi till Neptuni Åkrar som ligger strax ovanför Byxelkrok.


Innan man kommer ner till klipphällarna nere vid vattnet ser det dock ut såhär.


 Det är alltid en utmaning att ta kort när det blåser!

Jag tycker verkligen om norra Öland. Södra Öland är precis lika vackert, men att åka från norra till södra delen av ön är som att besöka två olika länder. 

På väg hem åkte vi förbi Byryms Raukar. Det är inte bara Gotland som har raukar, minsann!

Man får passa sig för var man sätter fötterna, så man inte halkar i.

När vi har varit vid raukarna brukar vi ofta åka kustvägen en bit på vägen hem. Den går precis nere vid vattnet längs med stenstranden, och överallt finns sådana här stentorn.

 Det råder ingen tvekan om att det blåste den här dagen! Idag är det nästan vindstilla, och mulet. Ingen dag är den andra lik.

onsdag 18 juli 2012

Gäster!


Här kommer ett par bilder från när Mary och Magnus kom hem till oss. Bally ylade i högan sky när han fick syn på dem men bestämde sig sedan för att nog tycka om dem trots allt. Och säg den hund man inte kan muta med en skiva parmaskinka.

Vi drack ett jättegott rosévin som de hade med sig, och åt bruschetta och italiensk salami. Den lilla salamin längst till vänster är min nya last. Tryffelsalami. Ni hör ju själva hur gott det låter. När vi var i Toscana förra sommaren var det tryffelpecorino som gällde. Jag måste försöka få tag i det här hemma, jag kanske borde höra efter med Saluhallen i Kalmar.

Mary hade med sig lyxiga gåvor från Laduree som öppnat i Stockholm. (Vilket ni som följer Bara en kaka till på Facebook redan har sett.) Macaronsen på bilden är dock redan slut. Att vara en macaroon i mitt hus införlivar inte direkt något hopp om en framtid.

tisdag 17 juli 2012

Chokladplantor till dessert

Man kan servera chokladmousse på det vanliga sättet, och så kan man servera det så här - som en liten planta. Bara att fylla genomskinliga små skålar eller glas med chokladmousse, och toppa med krossade chokladkex och sticka ner en liten myntakvist. Färdigt!

Sådana här små plantor serverade jag till efterrätt i fredags när Mary och Magnus anlände till ön, hungriga som bara två Stockholmare kan vara efter att ha kört bil flera timmar genom ett Sverige i spöregn. Många fler bilder från middagen kan ni se härinne, hos Mary.

Chokladmousseplantor, 8 st

Chokladmousse:
4 dl vispgrädde
200 g mörk choklad (dock inte med för hög kakaohalt, ca 50-60% är lagom)
0,75 tsk flingsalt
4 äggulor
3 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk rom (kan uteslutas)

Topping:
ca 10 mörka chokladkex
8 små myntakvistar

Vispa grädden till chokladmoussen. Skär chokladen i mindre bitar, och smält den över vattenbad. Rör ner flingsaltet, och låt svalna något. Vispa samman äggulor, florsocker och vaniljsocker lite lätt för hand, och rör ner detta i den smälta chokladen. Blanda noga, och rör sedan ner chokladblandningen i den vispade grädden. Smaka gärna av med rom. Vispa samman ett par sekunder med elvisp så att allting blandar sig noga. Häll upp på portionsformar som du fyller till 3/4. Låt stå i kylen i minst 3 timmar före servering. 

Vid serveringstillfället; hacka chokladkexen i smuliga bitar och toppa mousseformarna med dem. Stick ner en liten myntakvist i mitten på varje "planta".

I sommarbilagan

Om det är någon som är kring Öland och Kalmar i sommar, kan ni hugga er ett eget exemplar av Barometerns sommarbilaga Barfota. Den ligger utplacerad lite varstans på olika turistställen, och jag har med två reportage i bilagan.

Det ena är ett Ölandsreportage med mina favoriter här hemma på ön. Texten är lite för lång för att lägga ut på bloggen, men det jag tipsar om är bland annat att fika på Gårdby Café och Lanthandel, köpa närproducerat kött i Bårby nära Mörbylånga, äta gourmethamburgare på Kalk i Löttorp och handla ekologiska grönsaker i Portskjulet i Björnhovda.

Och så är det ett litet picknickreportage också, med recept på plocktallrik, gazpacho, kolakakor och crêpes med nutella, kokos och banan. Så har ni lite tips på vad ni kan äta eller laga ihop själva, om ni åker hit. Vädret har jag dock ingen inverkan på alls. Tyvärr.

måndag 16 juli 2012

Godmorgon!

Här fortsätter semesterfirandet! Tidigare imorse åkte våra gäster hem, och nu plockar vi i ordning efter morgonens frukost. Vi har haft en jätttehärlig helg tillsammans med våra vänner, visat dem såväl södra som norra Öland, tagit många bilder och ätit massvis med god mat.

Nu tror jag minsann att jag ska sätta mig i min fåtölj och gå loss på asken med macaroons som gästerna hade med sig. Vi hörs snart igen!