fredag 31 augusti 2012

Min favoritplats på jorden

Det finns inget ställe jag tycker så mycket om som familjens sommarstuga. Jag kan vara hur stressad som helst, men när jag kommer dit släpper jag allt, och när jag väl är där känner jag inget som helst behov av att åka därifrån.

Idag öser regnet ner oavbrutet här på Öland, och istället för att bjuda på regniga bilder av en tidig höst så blir det istället några bilder från en av sommarens härliga grillkvällar nere vid stugan.

Den här kvällen serverades det ljummen potatissallad och inlagd, krämig fetaost till köttet...

...och jordgubbspaj med vaniljglass till efterrätt.

Bally hade uppsikt över kohagen på andra sidan stänglset, och gjorde sitt bästa för se farlig ut på avstånd. Det gick sådär.

Våra vänners dotter fyndade fina små snäckor med hov, något som jag också tyckte om att ägna mig åt på somrarna vid stugan när jag var liten.

Vi var dåliga hundföräldrar och glömde Ballys hundmat hemma. Men han är å andra sidan inte den som tackar nej till kokt ägg och smörgås. Om han fick bestämma skulle vi gärna få glömma hans mat betydligt oftare.

Frukosten när man vaknar upp i sommarstugan är bland det allra bästa. Just den här morgonen regnade det, så vi drack vårt kaffe och åt våra smörgåsar inomhus. Har ni sett vilka grymma 70-talsgardiner vi har? De är så gamla att de faktiskt är riktigt retro!

Nu ska jag ge mig ut i regnet en snabbis, sedan blir det fredagsmys för hela slanten. Jag önskar er alla en riktigt härlig fredag!

torsdag 30 augusti 2012

Kokosstekta kycklingbiffar med lime

Sist vi var i Mariannelund fick vi smaka kycklingbiffar med lime i, och ikväll kände jag mig lite extra inspirerad och bökade ner min gamla matberedare från hyllan i skåpet för att tillreda något liknande. Det är inte alltid det finns kycklingfärs där jag brukar handla, men har man bara någon form av matberedare kan man enkelt köra vanliga kycklingfiléer till en finfördelad massa som man kan forma till biffar. För en extra god yta vänds biffarna i kokosflingor innan de läggs i stekpannan. Som tillbehör gjorde jag glasnudlar och en limesås på turkisk yoghurt. Det här är verkligen supergott, och man känner sig väldigt nyttig och nyskapande när man står och gör kycklingbiffar med asiatisk touch. Ja, jag gör det i alla fall. Eventuellt beror det på att receptet för en gångs skull inte innehåller grädde...

Kokosstekta kycklingbiffar med lime, 4 portioner
5 kycklingbröstfiléer
3+1 salladslökar (en är till servering)
0,5 röd chilifrukt
1 lime, skal och saft
flingsalt
grovmalen svartpeppar
2 tsk fisksås
2 vitlöksklyftor
----------
ca 3 dl kokos
----------
glasnudlar till servering

Yoghurtsås med lime:
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
0,5 lime, skal och saft
flingsalt
grovmalen svartpeppar

Halvera kycklingfiléerna och lägg dem i en matberedare. Lägg ner tre halverade salladslökar, en halv röd chili, 2 vitlöksklyftor och fisksås. Salta och peppra, och riv ner skalet av en lime. Pressa sedan ur saften. Tryck på powerknappen, och smacka nöjt för dig själv medan du får en biffsmet på nolltid. Häll upp kokosflingorna på en tallrik, och forma sedan "massan" till biffar som du vänder på båda sidor i kokosflingor innan du lägger dem i en varm stekpanna med lite olivolja eller smör i. Stek biffarna färdiga, och sätt sedan igång med glasnudlarna.

Yoghurtsåsen rörs ihop på nolltid, det är bara att pressa ner vitlöken i yoghurten, riva ner limeskalet, pressa ner saften, salta och peppra och röra om. Servera sedan biffarna med glasnudlar och yoghurtsås, och klipp lite salladslök över det hela.

onsdag 29 augusti 2012

Kakfest i radion

Dagens lunch var den godaste på länge, då den till 90% bestod av småkakor! Det var Sveriges Radio P4 Kalmar som firade 35 år i etern, och firandet ägde rum hos Martin Nilsson, en av ytterst få som vunnit med full pott i TV-programmet Halv åtta hos mig. Martin lagade en jättegod champinjonsoppa på en gigantisk muurikka, en sådan där som Per Morberg har, och den får nog ses som de 10% av mitt matintag som kan klassas som huvudrätt.

Kakbuffén var rejält tilltagen, och den godaste kakan av alla skulle utses. Själv hade jag med mig mina kolakakor, men fick se dem utslagna av Remsans citronsmakande kakor som hon säkerligen kommer att lägga ut receptet på snart.

Till höger har vi Remsan och hennes goda vinnarkakor, och till vänster har vi en annan duktig Kalmarbloggare - Anastasia, som hade med sig macaroons med dulce de leche-fyllning. Jag åt så många att det nästan var oförskämt. Kakfest borde sannerligen anordnas oftare.


måndag 27 augusti 2012

Vinn en matkasse! OBS! Tävlingen är avslutad.

Då var det dags för en riktig toppentävling! Nu kan ni vinna en matkasse för två personer som räcker till fyra middagar i samarbete med Familyfood!

För att vara med och tävla - gå in på Familyfoods hemsida och kolla så att de levererar till den stad du bor i. De finns främst i Götaland. (För att låta som en väderreporter. Och om man inte bor i Götaland kan man ju alltid ge bort kassen till någon man känner som råkar bo där, om man skulle vinna.) Gilla sedan Familyfood på Facebook. Gilla kan man göra här. Skriv sedan en liten kommentar i kommentarsfältet här nedan att du är med och tävlar, och vilken stad du bor i. Till exempel "Lisa Johansson, Växjö". På söndag kväll drar vi en vinnare!

Matkasse för två

Förra veckan testade vi Familyfoods nya matkasse för två. De flesta matkassar är ju avsedda för en familj, men det finns ju en väldans massa hushåll därute som bara består av två vuxna. (Och X antal husdjur.) Det var premiärvecka på Familyfood för den här sortens matkasse, så vi var tidigt ut på testen. Precis som deras familjekasse som vi testade i vintras så finns det alltid minst ett recept som är extra snabbt och enkelt, och som vi valde att laga den dagen vi tränade. (Ja, ni hörde rätt, jag var och tränade. Dagens skryt.) Det receptet är det som är på bilden längst ner till höger, Bjäres wokkyckling med ruccolapasta och grönsaker.

Ett annat recpet var curryris med falukorv och en god äppelsalsa som bestod av gurka, äpple och citron. Bilden högst upp till höger visar kryddbiffar med rostad potatis och avokadodipp, som var den maträtten jag tyckte var allra godast. Olof pimpade biffarna med lite extra grejer vi hade hemma i kylen och skåpen, men det är det ju faktiskt 100% fritt fram att göra. Avslutningsvis har vi veckans mest fruktade maträtt längst ner till vänster - lax. Jag har som bekant väldigt svårt för lax, och började fundera redan på måndagen hur det hela skulle gå. Men jag åt den, och eftersom den serverades med mycket lime och rödlök smakade den ändå helt okej för att vara just lax. Olof tyckte det var jättegott, så klart, han gillar ju lax. Den serverades även med dillrörd gurka och potatis, vilket dock inte fastnade på bild för att någon åt upp det.

Den här matkassen för två avser fyra middagar, många har ju sina inarbetade traditoner på fredagar ändå, som till exempel tacos och fredagspasta. Vi lyckades ändå få kassens ingredienser att räcka till lunchlådor också, ibland drygade vi ut med lite extra tillbehör för att få det att räcka dubbelt upp. Kassen kostar 535 kr, och då är innehållet i möjligaste mån ekologiskt och närproducerat, vilket jag tycker är bra. Men det bästa av allt är nog ändå att slippa tänka, planera och handla. Faktiskt.

söndag 26 augusti 2012

Lugn söndag

Har ni haft en bra helg, kära vänner? Vi har haft en sådan där riktigt lugn och skön helg, sådana där helger som man behöver för att landa och komma ifatt. Veckora känns av någon underlig anledning alltid så långa  när semestern har tagit slut. Vi har gått promenader, handlat i gårdsbutiken, fotat mat, haft långfika och bara tagit det lugnt. Just nu sitter jag och skriver en krönika, och sedan får det bli en tur till mataffären för att veckohandla. Jag har gjort en seriös matplan för veckans alla dagar, och känner mig ytterst mogen och organiserad. Senare ikväll blir det pizza på grillen. Ha nu en riktigt härlig söndagkväll!

lördag 25 augusti 2012

Dagens skörd!

Olof kom precis hem från att ha varit och handlat i gårdsbutiken, och jag var bara tvungen att lägga upp en bild på dagens skörd, i bokstavlig bemärkelse. Vad jag älskar augusti månad, och vad glad jag blir av vackra, närodlade grönsaker, kryddor, rotfrukter och ägg! Var bara tvungen att säga det.

Drömmar i vitt

Sist vi var i Mariannelund stannade vi till vid den lilla gårdsbutiken Drömmar i Vitt. Den ligger bara fem minuter utanför stan, och sedan jag blev introducerad för butiken på en runda med min bonussvärmor och -svägerska i vintras har vi hunnit med ett besök där varje gång vi varit i krokarna.

Butiken är liten, men rymmer ändå en hel del inredning. Eller vackert "lullull" som mina vänner och jag brukar kalla det.

Riktigt gott kaffe har de också i butiken, som man kan få smaka på om man har tur. Varför har inte fler butiker det? ;-)

En vit underklänning fick följa med hem, och ett dörrstopp som vi fick av vår sjömanshustru som var med och botaniserade i butiken. Till nästa Mariannelundstur får jag hålla till godo med deras nätbutik.

Från Mariannelund till Öland - idag har vi fint väder på ön, det är snudd på vindstilla och Olof och jag ska fotografera recept till ett matreportage. Eller ja, det blir väl Olof som fotograferar det och jag som lagar maten, men det är ju team work det med. Bally kommer som vanligt att agera "best supporting act". Sedan blir det sensommarfika i trädgården med goda vänner!

fredag 24 augusti 2012

Augustisallad

Häromdagen när det var soligt och varmt åkte vi till Portskjulet i Björnhovda för att handla dagsfärska grönsaker. Nu när skördetiden har börjat och allting börjar bli färdigt i grönsakslanden finns det ju så mycket mer att välja på! Det är verkligen något helt annat att äta ekologiska grönsaker som man har köpt i en liten gårdsbutik, det smakar så mycket mer! Recept på salladen är nog nästan överflödigt kan jag tänka mig, alla ingredienser syns på bilden. Men här kommer en inköpslista att bli inspirerad av:

cocktailtomater
stor gul tomat
gul zucchini
liten gurka
mangold
portulak (de gröna små bladen)
getost
salami
vitlöksost (gott i sallad!)
parmaskinka
olivolja att ringla över
havssalt
grovmalen svartpeppar

Visst ser det gott ut? När sallad ser ut och smakar så här blir det mycket roligare att äta den! Alla grönsaker har skivats eller skurits i vanliga bitar, utom den gula zucchinin som har strimlats med hjälp av en potatisskalare för att se lite extra festlig ut.

Behind the scenes, sett ur en hungrig liten hunds perspektiv. Och jo, han fick smaka lite parmaskinka.
Trevlig fredag på er er nu, kära vänner!

torsdag 23 augusti 2012

Veckans vintips - Conde de Valdemar

Alltså det här med karaffer är ju hur kul som helst! Även de tråkigaste av viner blir kul i en fin karaff.

Men varför dricka ett tråkigt vin över huvudtaget? Det här vinet testade vi för ett tag sedan efter att ha sett en annons om det på baksidan av en vintidning. Och okej, lite för att jag gillade etiketten också. Annonserna säger ju alltid att varan är bra, men det här vinet var faktiskt bra. Kryddigt och mustigt och perfekt till kött. Det kostar 119 kr på systemet, och mer info om det kan man hitta här. Det får nog bli morgondagens fredagsvin, skulle jag tro. Men nu får det bli läggdags här snart, jag har bakat både chokladkaka och gjort glass ikväll, och huset ser ut som om en tornado har dragit fram. Och då är det ändå bara jag som har varit hemma ikväll. Märkligt.

onsdag 22 augusti 2012

En heldag i Helsingborg

Härom helgen var jag och hälsade på syrran, och då passade vi på att ta bilen till Helsingborg över lördagen. Jag hade inte varit där sedan jag var liten, så allting kändes väldigt nytt. Jag förstår verkligen varför alla pratar så varmt om Helsingborg, det är en riktigt mysig stad! På bilden står syrran och äter något så genialiskt som lavendelkola med havssalt utanför en chokladbutik. Men det är inte bara choklad som har gjort henne tjock om magen, i oktober blir det tillökning! Jag klappar stolt på magen så ofta jag kommer åt och matar henne med både det ena och det tredje. Jag är en riktig feeder.

Efter att ha besökt flera trevliga butiker och fyndat en reaklänning i en affär som heter Cirkus mötte vi upp vår halvsyster Susanne för lunch och fika. Har jag berättat att jag har tre halvsystrar? Det har jag i alla fall, tre finfina storasystrar som alla bor på Sveriges västra sida. De var alla med på bröllopet i Indien, och det är alltid lika roligt när vi ses alla fem systrar tillsammans.

Mindre roligt var det när vi skulle hämta ut bilen efter en god middag på restaurangen Bara Vara. Tydligen stängde parkeringshuset klockan 22.00. Efter några telefonsamtal och en tur till bankomaten kom det en vakt och släppte ut oss. Det var dyrt, och man hade ingen fördel av att vara varken turist eller höggravid. (Så vet ni, ifall ni tänkt testa.) Trots det hade vi ändå en jättehärlig dag i Helsingborg. Tänk vad mycket Sverige har att erbjuda ändå!

tisdag 21 augusti 2012

Månadens kokbok - Till Sommaren

Mitt senaste kokboksinköp är Lisa Lemkes härliga "Till Sommaren - Mat för många". Lisa Lemke är nog inte lika känd (än) som de största kokboksförfattarna i Sverige, men hon är helt klart bättre än de flesta på att göra vackra böcker. Layouten och fotona är fantastiskt bra, och hela känslan som boken förmedlar gör det till en upplevelse att bara sitta och bläddra i den. Jag har inte hunnit provlaga något än, men recepten ser mycket lovande ut. Först ut får nog bli Pannacottapaj med sommarbär.

måndag 20 augusti 2012

Saltimbocca - en ny favoriträtt!

Saltimbocca är italienska och betyder "hoppa in i munnen", vilket bådar gott för smaklökarna. Vi testade det för första gången häromdagen, och det kommer inte att dröja länge innan vi lagar det igen, det kan jag lova! I korta drag tar man kalvinnanlår och sätter fast parmaskinka och salviablad på det med tandpetare, steker i smör och vitt vin och serverar med något trevligt. Nedan följer den detaljerade versionen av hur man gör, men först vill jag bara ta tillfället i akt att påminna er, mina kära läsare, om att idag fram till klockan 19.00 är sista dagen att rösta på Bara en kaka till till Matbloggspriset. Rösta kan man göra här, och jag blir jätteglad för alla röster jag får!

Så, saltimboccan var det ja, the detailed version:

Saltimbocca, 4 portioner
8 skivor kalvinnanlår
grovmalen svartpeppar
8 skivor parmaskinka
1 rejält knippe salviablad
mjöl på ett fat att vända schnitzlarna i
1-2 dl vitt vin
1 väl tilltagen klick smör

Till servering:
ca 500 g spenat
1,5 dl riven parmesanost
smör till stekning

Peppra kalvschnitzlarna och fäst 1 skiva parmaskinka och 2-3 salviablad på varje schnitzel. Fäst allt på samma sida. Vänd schnitzlarna i mjöl, och stek dem i smör eller olivolja. Börja med att steka den "opimpade" sidan som inte har några tillbehör på sig. Vänd sedan på köttbiten, och tillsätt det vita vinet. Låt köttet bräsera i vinet, (vinet kokar bort ganska snabbt, det är därför jag skrivit 1-2 dl vitt vin. Bäst att ha så man klarar sig.) Klicka sedan i smöret, och dra ett extra varm med pepparkvarnen. Sedan är det klart för servering! Spenaten går jättefort att reda till, (speciellt om du köpt färdigsköljd sådan) det är bara att vända den i smör i en stekpanna, lägga upp den på tallrikar och strö lite riven parmesan över den.

söndag 19 augusti 2012

Västervik tur och retur

 En solig dag på semestern för ett par veckor sedan tog vi bilen till Västervik, från Öland där vi bor tar det cirka två timmar. Jag hade bara varit i Västervik en gång innan när syrran var med i en seglartävling för optimistjollar när vi var små, och kom inte ihåg mycket alls av staden. Förmodligen för att jag med största säkerhet satt på en brygga eller sprang runt och lekte att jag var en häst. Säkerligen var det det senare.

Olof däremot har tillbringat flera somrar i Västervik då en av hans barndomskompisar hade stuga där, och de drack öl och åt kebab om kvällarna, som jag antar att tonårskillar gör.

Olof lobbade stenhårt för att vi skulle äta lunch på det gamla kebabhaket av nostalgiska skäl, men istället blev det kall och fräsch sallad på ett café som heter Tant Grön, där det fanns en skuggig innergård där Bally kunde ta igen sig.

Efter att vi ätit tog vi bilen och körde ut mot Gränsö Slott, på en jättemysig väg som blev ännu finare efter att vi kört förbi slottet (som ser mer ut som en herrgård). På den lilla åkturen kändes det som att man fick se flera av ingredienserna till en typisk svensk sommar; varma klipphällar, glittrande vatten, vackra trähus, sandstrand, skog med blåbärsris och glada semesterfirare. Till Västervik åker jag gärna på dagsutflykt igen!

lördag 18 augusti 2012

Världens snabbaste tårta

Har ni en härlig lördag, kära vänner? Här på Öland har flera vägar varit avstängda idag på grund av den internationella tävlingen Ironman. Sällan har jag skådat så många vältränade män i trikåer på ett och samma ställe. Själv tar jag det lugnt och bakar chokladkaka med glasyr som ska serveras tillsammans med lavendelglass ikväll när vi fortsätter firandet av mamma som fyllde 65 häromdagen. Syrran är här, så ikväll blir det familjemiddag med grillat. Den här tårtan svängde jag ihop i torsdags kväll när det var själva bemärkelsedagen, och det tog inte ens tio minuter. Så behöver ni trolla fram en tårta ur skjortärmen på nolltid - gör den här! För att snabba upp processen är inte allt hemgjort, men det behöver det ju faktiskt inte alls vara.

Marängtårta med lemoncurdgrädde, hallon och blåbär, ca 6 portioner
1 pkt marängtårtbottnar (innehåller 2 bottnar)
ca 0,5 burk lemon curd (jag använde en burk som var på totalt 320 g)
4 dl vispgrädde
ca 1,5 dl hallon
ca 1,5 dl blåbär

Vispa upp all grädde, och dela sedan upp den i två olika skålar/bunkar. Vispa ner en halv burk lemon curd i den ena bunken, och bred det som fyllning på den första tårtbottnen. Strö över ca 0,75 dl blåbär och 0,75 dl hallon. (Hela det här receptet är ganska mycket på en höft, ta så mycket som du själv vill ha av alla ingredienserna.) Lägg på tårtbotten nummer två, och bred vispad grädde från den andra bunken över hela tårtan. Strö över resterande hallon och blåbär, och servera tårtan direkt.

fredag 17 augusti 2012

I stugan vid sjön

Olofs pappa och hans fru har en alldeles underbar stuga nere vid sjön. Under de senaste veckorna har vi hunnit med att åka dit ett par gånger, och det är alltid lika härligt att komma dit. Sjön ligger oftast blank och stilla, och det råder ett härligt lugn över hela platsen.

Just den här gången hade vi med oss vår sjömanshustru Louise, och hon och Olof fick vara projektledare för grillen.

Efter att ha ätit imponerande mängder grillat kött tog vi sedan en liten roddtur på sjön. Louise och jag ville åka och köpa godis, och ibland är båtvägen den närmsta vägen. Om inte annat den trevligaste.

Bally var som vanligt djupt skeptisk till hela båtprylen.

Den här bilden tog Louise på Olof, och när han la upp den som profilbild på Facebook häromdagen konstaterade en släkting till honom att det finns en exakt likadan svartvit gammal bild på hans farfar, tagen på precis samma ställe. Kul!

I stugan diskar man utomhus! Och då är det faktiskt ganska trevligt att diska.

Bally tog det piano som vanligt.

När skymningen började komma med myggen i släptåg flyttade vi in och bläddrade i tidningar, en avkopplande favoritsysselsättning. Inte för att man direkt behöver någon sysselsättning när man är där, vi kan sitta och bara titta ut genom fönstret över sjön ganska länge, också. Jag ser fram emot den årliga kräftskivan som vi ska ha där om några veckor!

Men nu hörni - nu är det fredag! Ikväll kommer syrran på besök, för vi ska fira att vår kära mamma har fyllt 65 år. Och en sak till - ni glömmer väl inte att rösta på Bara en kaka till till Matbloggspriset? Fram till och med måndag kl 19.00 kan man rösta, och nu har de tagit bort det där med att man behövde ha Facebook för att kunna rösta, så nu är det fritt fram för alla att lägga sin röst!

torsdag 16 augusti 2012

Dagens svamp!

Jag har köpt en svampbok! Vuxenpoängen står som spön i backen, och jag känner mig ytterst mogen som har investerat i en tvättäkta fälthandbok. Nu ska jag förhoppningsvis våga plocka något annat än kantareller och fjällskivling. Förutsatt att jag hittar något, vill säga, det verkar vara det som det faller på.

För att vi ska skaffa oss lite seriös svampkoll har vi placerat boken i bilen och inlett operation "Dagens svamp". Det innebär att den som inte kör bilen på väg till jobbet på morgonen läser om en svamp för den andre. Man får ju faktiskt inte roligare än man gör sig. Dagens svamp var Lärksopp, om någon undrar. Jojomänsan. Vi har för övrigt noterat att det finns lika många soppar som det finns foppatofflor på en camping. Förra veckan fick jag lära mig att Stensopp och Karl Johan är samma svamp. Man lär sig något varje dag.

onsdag 15 augusti 2012

Vaniljparfait med saltstänkt kolasås och hallon

Jag är helt lyrisk över den här vaniljglassen! Den här efterrätten kan jag verkligen äta obscena mängder av. Jag har aldrig gjort egen vaniljglass innan, jag har tyckt att det verkat onödigt eftersom det ändå "bara" är vanilj och att det är roligare med en smaksättning. Men vad fel man kan ha! Den saltstänkta kolasåsen blev jag inspirerad att göra efter ett besök på favoritstället StrandNära där de serverar saltstänkt kolasås till chokladglass. Hallon och kolasås är gudomligt tillsammans, så det här måste ni bara prova!

Vaniljparfait, 4 stora portioner
4 äggulor
1,75 dl strösocker
4 dl vispgrädde
1 vaniljstång
0,5 tsk flytande vaniljarom (finns i små miniatyrflaskor från t ex Dr Oetker)

Börja med att snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna med en vass kniv. Häll upp 4 dl grädde i en bunke, häll i vaniljfröna och ställ in bunken i kylen i ca 30 min. Under den tiden hinner vaniljfröna sätta mycket smak på grädden. Separera äggen och vispa äggulorna ljusa och fluffiga tillsammans med sockret. Rör ner vaniljessensen. Ta sedan ut bunken med vaniljgrädde ur kylen och vispa den mjuk och fluffig. Blanda samman äggsmet med vaniljgrädde och rör till en jämn smet. Frys i 3-4 timmar om du använder små portionsformar, och 5-6 timmar ifall du använder en enda stor form. Ska glassen inte serveras samma dag - låt den tina långsamt i kylen ca 20 min innan servering för bästa konsistens.

Saltstänkt kolasås, 4 portioner (eller snarare 6, faktiskt)
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk flingsalt

Blanda alla ingredienser till kolasåsen utom flingsaltet, och låt det koka ihop i en kastrull till en kolasås. Efter ca 20 min brukar man ha en bra konsistens på den. Ta den av värmen, häll i flingsalt (smaka gärna av, men bränn dig inte) och häll upp i en värmetålig kanna. När såsen serveras, ställ gärna fram flingsalt så att matgästerna själva kan sprinkla på lite extra salt direkt över såsen på sina desserttallrikar. Salt kola är så otroligt gott!