onsdag 31 oktober 2012

Spansk tortilla

När Olof och jag bodde i Barcelona åt vi Tortilla de patata i tid och otid. Spansk potatistortilla, med andra ord. Lök, potatis, olja, salt och peppar. Mer än så behövs inte. Kanske någon chili och lite vitlök om man vill piffa till den något. I Spanien serverar varenda bar med självaktning sådan här tortilla. Serveringsformerna varierar, ibland bjuds den i trekantiga bitar ihop med andra tapas, och ibland används den som ett rejält pålägg i en baguette. När jag äter spansk potatistortilla tänker jag på alla charmigt fula barer och hål i väggen-hak i Barcelona som alltid serverar sådan här tortilla på de smala bardiskarna. Jag tänker på den gula lysrörsbelysningen, det vita kaklet på väggarna och på kvarterets gubbar som alltid samlas och trängs i de små barerna de kvällar det är fotbollsmatch. Och på alla TV-apparater som knastrar och visar Barcelonas hemmamatcher, och på hur de gamla gubbarna - även de som gott och väl fyllt 90 - kvällen till ära tagit på sig hemmalagets fotbollshalsduk och hur de skriker högljutt när det blir mål. Eller miss, det spelar egentligen ingen roll.

Så - här kommer receptet på hur man gör en tvättäkta spansk tortilla. Eller hur vi gör den, i alla fall. Sedan kan man servera den lite hur som helst. Göra tapas av den, till exempel. Det har jag gjort och skickat in till en tapastävling. Man kan vinna en resa för två till en vingård i Spanien, och att inte vara med i en sådan tävling vore ju bara dumt. För vem vill inte sippa vin på plats i riojadistriktet? Tävla kan man göra här. (Uppdatering! Man måste vara inloggad på Facebook för att länken ska fungera, har det visat sig.)

Tortilla de patata:
5 potatisar
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 liten, grön spansk pepparfrukt
1 dl olja
5 ägg
salt

Skala potatisen och skär den i små skivor. Grovhacka löken och pressa vitlöksklyftorna, och skär pepparfrukten i små bitar. Fräs lök och potatis i oljan i en stekpanna tills potatisen mjuknat. Vispa upp äggen lite lätt i en bunke, salta och rör ner pressad vitlök och spansk peppar. Häll ner lök- och potatisblandningen i bunken, rör om snabbt och häll tillbaka alltihop i stekpannan. Låt allting puttra i pannan tills äggen stannar. Vänd tortillan, gärna med hjälp av en uppochner-vänd tallrik, och låt steka klart på andra sidan. 

tisdag 30 oktober 2012

Dulce de leche på burk - äntligen!

Äntligen kan man få tag i färdig Dulce de leche! Innehållet i den här burken smakar minst lika gott som den man åstadkommer själv genom att koka en burk med sötad kondenserad mjölk i 2-3 timmar, men man slipper själva kokmomentet, vilket kan vara värt en hel del.

Jag får väldigt ofta förfrågningar om att tipsa om produkter här på bloggen, men tackar nästan alltid nej, för när jag väl vill tipsa om något, vill jag tipsa om något som jag verkligen själv tycker är bra. Och här har vi något som jag verkligen gillar! Det är två killar från magisterprogrammet på universitetet i Lund som har startat företaget med det Evert Taube-klingande namnet Pampas Deli. Den ena killen är svensk, och den andra killen är en tvättäkta argentinare som har flyttat hit för att han träffade en svensk tjej. Dulce de leche är ju som bekant nationaldesserten i Argentina, och jag tycker att killarna gör helt rätt i att se till att förse oss svenskar med dulce de leche. Dessutom är man med och stödjer Hungerprojektet när man köper en burk dulce de leche. Burkarna med det ljuvliga innehållet kan man köpa för ca 54 riksdaler här, i Pampas Delis webshop. Perfekt som gå-bort-present! Eller som stanna-hemma-i-fåtöljen-present till sig själv.

söndag 28 oktober 2012

Tveklöst snyggast just nu

En ruggig oktoberkväll för några veckor sedan satt jag och surfade runt inne på Amazon och klickade hem ett gäng böcker. Några av de allra bästa internationella matbloggarna har släppt sina debutböcker under oktober månad, och den tveklöst bästa av dem är What Katie Ate - Recipes and other bits and pieces, från bloggen med samma namn.

Den här boken är en fest för ögat. Det finns nog ingen kokbok på marknaden just nu som är så snygg och välgjord som den här, den är en orgie i foton, vintagerekvisita och layout.

Ingen sida är lämnad åt slumpen. Alla bilder, typsnitt och upplägg är genomtänkta in i minsta detalj.


Det räcker inte längre att enbart ha bra recept att komma med, det är då ett som är säkert, och Katie Quinn Davies har fattat prylen. Såg även att den gick att beställa hem från Adlibris, efter snabb koll på nätet.

fredag 26 oktober 2012

Veckans vintips - Coast Ridge Cellars

Då var det äntligen fredag igen! Och ni vet ju vad det betyder - fredagsvin! Jag brukar normalt aldrig köpa viner som klassas som fruktiga och bäriga, jag brukar hålla mig till kategorin kryddigt och mustigt. Men så fick jag det här vinet av en kompis som hade blivit rekommenderad det av personalen på Systembolaget, och jag blev mycket positivt överraskad. Den sedvanliga Systemetpoesin lyder; "Fruktig, balanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka bär, körsbär, pepparmynta, tobak och choklad." Det passar till nöt- och lammkött, finns bland höstens nyheter och kostar 79 kr. Ha nu en riktig trevlig fredagkväll, kära vänner, för det ska jag ha. Snart ska det bakas pizza i goda vänners lag!

torsdag 25 oktober 2012

Lenas höstpaj med mangold och svamp

Den här höstpajen brukar Olof och jag ofta laga kring våra födelsedagar om vi känner oss gästvänliga och bjuder in till någon form av födelsedagslunch. Eller bara som en god middagspaj i allmänhet. Pajen - som är vegetarisk - smakar underbart av lagrade ostar, svamp, örtkryddor och mangold. Receptet har jag fått av Lena, en vän till familjen som är helt fantastisk i köket, och som även ligger bakom det godaste receptet jag vet på pastasallad. Hittar man ingen mangold kan man ersätta den med färsk spenat, de används på samma sätt.

Lenas höstpaj, ca 6 portioner:
Pajdeg:
150 g smör
3 dl mjöl
2-3 msk kallt vatten
----------
400 g blandad svamp (t ex skogschampinjoner och kantareller)
200 g mangoldblad (alt. färsk spenat)
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
smör att steka i
salt
svartpeppar
1 msk hackad färsk timjan (alt. 1 tsk torkad)
2 msk balsamvinäger
----------
5 ägg
4 dl gräddmjölk (2 dl mjölk + 2 dl vispgrädde)
salt
svartpeppar
2 dl (ca 100 g) grovt riven parmesan
2 dl riven lagrad ost, t ex cheddar

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en smord pajform, och förgrädda den i 5-10 min på 225C tills den får en lätt gyllene ton. Ta sedan ut den och sänk värmen till 200C. Rensa svampen och skär den i bitar. Gör samma sak med mangold-eller spenatbladen. Hacka rödlök och vitlök. Stek svampen tills vätskan gått ur den, och låt sedan lök, vitlök och mangold/spenat få fräsa med. Glöm inte smöret när du steker! Smaksätt blandningen med timjan, salt, peppar och balsamvinäger, och fördela det hela över den förgräddade pajbottnen. Gör sedan äggstanningen genom att vispa ihop ägg, gräddmjölk, salt, peppar och riven parmesan och häll över fyllningen i pajskalet. Avsluta med att riva lagrad ost över pajens yta, och grädda den sedan i mitten av ugnen på 200C i ca 25 min tills den fått en fin, gyllene färg. Servera med sallad.

onsdag 24 oktober 2012

Fjällskivling på promenaden

Morgonpromenaderna på lördag- och söndagmorgnarna är alltid extra avkopplande, och jag tycker om att se hur landskapet klär sig i höstskrud, för att låta lite extra poetisk. Hur kan man inte älska hösten?

På vår runda brukar det alltid finnas Stolt Fjällskivling, och när vi var små brukade mormor alltid skära dem i bitar, steka dem och servera dem på smörgås till oss barn. Häromkvällen åt vi just en sådan smörgås, och den var lika god som jag minns den. Man får steka fjällskivling ganska hårt, och krydda med salt och peppar, och ha i en rejäl klick med smör på slutet. Då smakar den fantastiskt. Jag såg på Facebook igår kväll att någon tipsade om att skära av hattarna, panera dem och sedan steka dem. På Facebook kan man få reda på allt och lite därtill. Den tillagningen ska jag garanterat testa nästa gång.



Visst är det härligt med solsken, men det är något visst med den här typen av morgondimma också. När man kommer in ifrån en sådan här runda smakar alltid frukosten extra gott.

tisdag 23 oktober 2012

Snabba Currykyllingen

Ibland har man riktigt, riktigt bråttom, kombinerat med en motivation som är lika bristfällig som ingrediensbeståndet hemma i skafferiet. Då funkar den här maträtten perfekt. När jag var student fanns det en smaksatt crème fraiche som smakade curry, och jag brukade steka kyckling, fräsa en röd paprika och sedan röra ner den där färdiga crème fraichen, sen var middagen klar. Nu har den gått hädan ur sortimentet, men man behöver inte vara en kärnfysiker för att krydda naturell crème fraiche med curry. (Kanske var det just därför den försvann.) Någon röd paprika var jag inte begåvad med när jag lagade maträtten ovan en stressig tisdagkväll för ett tag sedan, däremot hade jag ett granatäpple som låg och skräpade som fick piffa upp min sallad. Granatäpple höjer hipphetsfaktorn på det mesta.

Snabba currykyllingen - nödlösningsmat en stressig vardag, 2 port:
2 kycklingbröstfiléer
1 pressad vitlöksklyfta
olivolja att steka i
lite gul curry
salt och peppar
1 röd paprika (kan uteslutas, men piffar upp väldigt mycket)
1 burk (2 dl) crème fraiche
----------
sallad/couscous/ris/vad du nu hittar därhemma, till servering
ev. granatäpple för en förhöd hipphetsfaktor

Hur gör man då? Det är enkelt som attan, så enkelt att ni knappt behöver recept, men ibland räcker det ju faktiskt med en bild för att få idéer till kvällens middag. I alla fall: hetta upp en skvätt olivolja i en stekpanna. Pressa ner en vitlöksklyfta, pudra i lite gul curry och fräs snabbt. Tillsätt två hela kycklingfiléer, bryn dem runt om, och lägg dem sedan i en smord ugnsform där de får köras klart i ugnen på 225C i ca 15-20 min tills de är helt genomstekta. (Har du jättebråttom - skippa det här momentet. Stek dem klara i stekpannan istället. Det går ännu fortare om du delar kycklingen i mindre bitar.) Har du en röd paprika, skär den i bitar och bryn dem i stekpannan. Om inte - strunt samma. Häll ner en burk crème fraiche i stekpannan och rör ut med spadet, tillsätt eventuellt lite mer curry, samt salt och peppar. Skär upp kycklingfiléerna i fina skivor, skeda currysåsen över och servera tillsammans med couscous eller/och en god sallad. Gärna med granatäpplekärnor. Höhö.

måndag 22 oktober 2012

Frukostpannacotta med vanilj och kanelstekta äpplen

Härom helgen åkte Olof och jag ut till sommarstugan och hade en riktigt mysig hösthelg. Vi gick promenader, lagade god mat, satt i de slitna gamla skinnfåtöljerna och läste böcker och bara tog det lugnt. Jag brukar tycka att det allra bästa med att sova någon annanstans, som på sommarstugan till exempel, är frukosten morgonen därpå, då man sitter ner en bra stund, hinner med flera koppar finkaffe och kan sitta länge och läsa en tidning eller bok. Och då får frukosten gärna vara något extra! Den här gången fick det bli en frukostpannacotta på turkisk yoghurt och vaniljstång, med en topping av kanelstekta äpplen. Jag fick inspirationen av Hanna i London som ätit pannacotta till frukost med ugnsbakade rosmarinäpplen. Receptet på min variant följer längst ner i inlägget.

Bally satt på första parkett och spanade ut genom fönsterrutan på allt som hände utanför. Hägern som landade på trädgården var lyckligt ovetandes om den gruffande och småmorrande lilla chihuahuamixen som satt i tryggt förvar på andra sidan rutan och bröstade upp sig.

Fusksuris! Så klart. Och ägg. Jag älskar ägg.

Efter hägern kom det en hare. Som sagt, det fanns mycket att spana på för en liten hund.

Frukostpannacotta med vaniljstång och kanelstekta äpplen, 4 portioner:
4 dl turkisk yoghurt
1 gelatinblad
1 vaniljstång
1 dl mjölk
2 msk råsocker
----------
1 äpple skuret i tärningar
lite kanel att pudra över
smör att steka i

Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten. Häll turkisk yoghurt, mjölk och socker i en kastrull, och skrapa ur fröna ur en vaniljstång och blanda med yoghurtröran. Värm den sakta på medelvärme, och ta den från värmen precis innan du skulle gissa på att den tänkt börja koka. Rör ner gelatinbladet, och häll sedan upp pannacottan i portionsformar. Låt stå minst 4 timmar i kylen, gärna över en natt. När det är dags för servering, skär ett äpple i tärningar och stek tillsammans med en liten klick smör och pudrad kanel. Stek på medelvärme i 5-10 min, tills äpplena mjuknat lite men ändå har kvar sitt tuggmotstånd. Garnera varje pannacotta med stekta äppelbitar, och servera genast.

söndag 21 oktober 2012

Göteborg inbokat!

Nu har jag bokat tågbiljetter till Göteborg, minsann! Lite längre fram i höst ska vi åka och hälsa på våra vänner Louise och Calle som numera huserar i Götet. Vilket de har gjort ett tag nu, när jag tänker efter. Det är alldeles för längesedan vi sågs! Med Louise var vi ju i Bullerbyn i somras, men Calle har vi inte sett sedan innan han for ut på sin senaste jobbresa. Med andra ord är det alltså hög tid för en träff!

De här bilderna togs när vi var där i mars och hälsade på dem, men eftersom vi lär ägna oss åt i stort sett samma saker så är ju bilderna aktuella ändå.

Ett stopp vid butiken Balders Hage är obligatoriskt för varje Göteborgsbesök. Lullull de luxe!

Precis som de allra flesta sjömän verkar Calle vara av åsikten att den finaste konsten man kan ha på väggarna är just kartor och sjökort.

Louise och jag är som vanligt öppna för all slags konst. Gärna i pastell. Här står jag och överväger om jag ska utöka mitt ugnsformsbestånd med några nya små vänner, medan Louise redan har fått syn på något nytt en bit bort.

Och så finns det ju Starbucks i Götet! Där lär det garanterat bli ett litet stopp.

fredag 19 oktober 2012

Genuss från Tyskland

Vad jag älskar tyskt godis! Fördelen med födelsedagar och jultider är att jag brukar få ätbara gåvor från mina vänner i Tyskland. Den här gången innehöll paketet marsipanté (eller var det mandelté? Det är ju typ samma sak), favoritmarsipanen från Niederegger och en tysk mattidning där ordet Genuss (njutning) förekommer en imponerande mängd gånger. Det är nog det främst använda ordet i tyska mattidningar - Genuss. Näst efter det kommer ordet "Lecker". Så ikväll ska jag jag äta marsipan och läsa mattidning. För mig är det riktig Genuss!

torsdag 18 oktober 2012

Mammas Boeuf Bourguignon med apelsinskal

När mammas man Günter fyllde år för ett tag sedan lagade hon en riktig festmåltid åt oss. Huvudrätten var en Boeuf Bourguignon med apelsinskal i. Mycket nyskapande, och framförallt gott! Det var inte direkt så att grytan smakade apelsin, men kan kunde känna en liten hint av något. Men jag kunde inte sätta fingret på vad det var förrän hon talade om det. Hur som helst, den här grytan måste absolut tillagas fler gånger! Receptet kommer  i slutet av inlägget.

Men vi backar lite, för vi fick ju förrätt också! En rykande varm löksoppa med knapriga krutonger och ett saftigt osttäcke.

Receptet på löksoppan kom från den här gamla Tore Wretman-klenoden. Jag är lat och orkar inte återge receptet, utan länkar istället till mitt eget recept på löksoppa. Det smakar rätt så likt, faktiskt. Löksoppa är ju en ganska klassisk anrätting.

Melly tyckte att vi var alldeles för dåliga på att tappa mat på golvet, och bestämde sig vid en tidpunkt för att kolla läget uppe vid bordet.

Mamma fokuserar för fullt på att lägga upp efterrättspaj på Olofs tallrik. Günter tycker att det går långsamt och vill helst hugga in direkt. Själv sitter jag vid andra änden av bordet och har förmodligen redan hunnit provsmaka på pajen både en och två gånger.

Paj på höstens frukter med knaprigt täcke och grädde. Underbart!

Här kommer receptet på den goda köttgrytan:

Mammas Boeuf Bourguignon med apelsinskal, ca 6 port
1 pkt bacon
ca 1 kg nötkött, t ex grytbitar
6 schalottenlökar, hackade
1 stor morot (eller 2 små)
4 dl rödvin
4 dl vatten
2 st lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
2 st pressade vitlöksklyftor
2 st remsor apelsinskal (rivna med t ex en potatisskalare)
1 st buljongtärning
3 msk tomatpuré
200 g färska champinjoner skurna i ca 4 bitar/champinjon
salt & peppar (grovmalen svartpeppar)
lite mjöl (ca 2 tsk) och en skvätt vatten (ca 0,5 dl) till redning
----------
färsk bladpersilja till servering

Skär köttet i ca 3x3 cm stora bitar. Strimla baconet, hacka löken och skär moroten i slantar. Fräs baconet i en stekpanna. När det fräst klart - flytta över det till en gryta, men försök att behålla så mycket baconfett i stekpannan som möjligt. Bryn sedan grytbitarna i det. Ta inte för många bitar åt gången. När de är brynta - häll över även dem i grytan. Bryn slutligen löken ihop med moroten, innan även de förpassas till grytan. Koka upp 4 dl vatten i stekpannan, och häll sedan över det i grytan. (Detta för att få ut så mycket smak som möjligt.) Gör dig av med stekpannan, och häll i vinet i grytan. Pressa ner vitlök och häll i lagerblad, timjan, oregano (höfta gärna lite med kryddorna), buljongtärning, tomatpuré och de två bitarna apelsinskal. Låt grytan koka sakta i minst 1,5 timme under lock. Låt champinjonbitarna få koka med de sista 10 minuterna. De behöver inte brynas innan. Fiska upp apelsinskalen och släng dem om du hittar dem. Om inte - strunt samma. Red grytan med lite mjöl och vatten som du skakat samman i en shaker, och strö lite strimlad bladpersilja över grytan precis före servering. Servera grytan med ris och sallad. Och framförallt - med ett gott rödvin! 

onsdag 17 oktober 2012

Ett litet tag till!

Ni glömmer väl inte bort att äta kantareller nu, medan de finns? Ikväll blir det kantarellpasta med vitt vin och grädde här hemma, jag hittade ett bortglömt paket med trattisar längst bak i frysen när jag gjorde en frysinventering inför en (numera utebliven) avfrostning. Avfrostningen får helt enkelt vänta ett tag till, nu ska här stekas kantareller! Pasta med trattkantareller är precis lika gott som samma anrättning gjord med den guldgula motsvarigheten. Har man tur kan man fynda fina färska kantareller i sin matbutik ett tag till. Men ska ni festa loss på svampar på fredag - köp svampen imorgon. Fredagarnas svamputbud brukar kunna jämföras med en grekisk tragedi i matbutikerna i mitt närområde. Förra fredagen såg kantarellresterna i svampdisken ut som om de tillbringat en hel eftermiddag i någons bakficka i en bilfärd mellan Stockholm och Göteborg.

Nä, om man skulle gå och provsmaka det där vita vinet som ska i pastan om en stund när svampen fräst klart. Det blev över när jag serverade det som förrättsvin i lördags, och jag måste ju kolla så att det fortfarande är.....okej. 

tisdag 16 oktober 2012

En zucchinibåt kommer lastad

Goderafton! Då var det dags för ett nytt middagsrecept såhär på kvällskvisten. Färsfyllda zucchinibåtar har väl egentligen inget revolutionerande nyhetsvärde i sig, men ibland behöver man bli påmind om gamla säkra kort när inspirationen tryter och man finner sig ståendes i mataffären med en påse micropop i handen och funderar på om det ändå inte skulle kunna vara ett alternativ till middag. Zucchinibåtar är lika enkelt som det ser ut - bara att gröpa ur en glad zucchini, köra den i ugnen en stund och sedan fylla den med köttfärsröra från grytan. Lite riven ost och färgglad sallad får det att se ännu roligare ut. Och tänk vad mycket grönsaker man har fått i sig när man ätit upp hela zucchinin! Då är det fritt fram att känna sig lite extra mallig.

Färsfyllda zucchinibåtar, 4 portioner
4 zucchini
2 vitlöksklyftor, pressade
ca 0,5 dl olivolja
----------
1 gul lök, hackad
500 g nötfärs
1 burk krossade tomater
2 msk kalvfond
salt och peppar
valfria örtkryddor, t ex basilika eller timjan
----------
lite riven parmesan eller pecorino
sallad till servering

Sätt ugnen på 225C. Dela zucchinisarna (vad heter de egentligen i plural?) på längden, och gröp ur lite av innehållet med en sked (grapefruktsked funkar toppen) så att du får lite extra plats för fyllningen. Lägg sedan zucchinibåtarna i en smord ugnsform. Mät upp olivolja i en kopp, och pressa ner vitlöksklyftorna. Pensla sedan dina urgröpta zucchinis med detta, precis som man gör med vitlöksbröd. Behövs det mer olja är det bara att ösa i lite mer i koppen. Kör sedan in formen i mitten av ugnen på 225C i ca 10 min, så får de förgratineras lite. Under tiden - hacka löken och bryn den i en stekpanna i lite smör eller olja. Tillsätt färsen och bryn den en stund, och ös sedan i krossade tomater, fond och kryddor. Ta ut båtarna ur ugnen, lägg i färsröran, strö över lite riven ost och servera med en god sallad.

måndag 15 oktober 2012

Månadens kokbok - Kombinera Mat och Vin

Höstens bästa kokbok enligt mig är den här - Kombinera Mat och Vin av Jens Dolk och Liselotte Forslin, med foto av Ulrika Ekblom. (Tjejerna bloggar för övrigt på www.leparfait.se) Recepten i boken är lika mustiga som dess framsida ger intryck av. Den inleds med lite pedagogisk fakta om vin och smaker och sånt, och sedan är den indelad i olika kapitel, där varje druvsort är ett kapitel. Till exempel ett kapitel med recept som passar till viner gjorda på sauvignon blanc, ett annat kapitel med maträtter som passar till viner baserade på sangiovesedruvan, och så vidare. Jag blir sugen på att rota fram några rustika stekpannor från mormor, laga en rejäl köttgryta och dricka rödvin medan vinden viner i höstlöven utanför. Men ikväll är det måndag, och jag nöjer mig med att bara bläddra vidare i boken och dricka te. Inte så illa, det heller.

söndag 14 oktober 2012

Söndagsförmiddagar i läshörnan

Min favoritsysselsättning på söndagsförmiddagar är att ta en extra påtår finkaffe, förflytta mig från frukostbordet till min läshörna, och sedan sippa kaffe och bläddra i någon mattidning. Jag gillar att sitta i min fåtölj och titta ut över trädgården och se hur den förändras med årstiderna. Sådant där tar man sig ju aldrig tid till att göra, men efter frukost varje söndag brukar jag göra det. Just nu ser trädgården ut som ett orange höstrum, och är riktigt fin i all sin färgprakt. Även om man kanske borde ge sig ut med lövkrattan inom en relativt snar framtid.

Utsikten åt andra hållet från min läsfåtölj är öppna spisen, och min nya "förklädesinstallation". (Om någon antecknar.) Till höger om spisen hade husets förra ägare en finfin platsbyggd ställning att ha ved i, som de till min stora förtret tog med sig när de flyttade. (Den gigantiska frysboxen i källaren - ni vet en sån där som man kan gömma folk i - står dock kvar och verkar ha gått i arv mellan husets ägare ända sedan sjuttiotalet.) Utrymmet till höger om spisen blev med en list med krokar på i alla fall ett perfekt ställe för förklädesförvaring! När man har en sådan framstående förklädesfetisch som jag har, så gillar man ju att kunna titta på sina förkläden.  

fredag 12 oktober 2012

Mammas goda pizza

God fredagkväll på er, och tack för alla födelsedagsgratulationer igår! Nu är man officiellt över 30. Känns helt okej. Ska fira detta faktum med att åka till flygplatsen och hämta min skåning Lena som ska tillbringa helgen hos mig. Ikväll blir det kött, potatis, sås och rioja! Jag är mycket pepp på hela upplägget, och är hungrig som en varg redan nu. Dagens recept ska jag laga först på söndag, och det är min mammas underbart goda pizza som hon har lagat på det här sättet så länge jag kan minnas. Bilden gör inte pizzan rättvisa, för den är mycket godare än man kan tro! (Även om den smälta osten och de där ugnsbakade tomaterna faktiskt ser ganska trevliga ut.) Så här gör man:

Mammas pizza, ca 4 portioner:
Pizzadeg:
25 g jäst
0,5 tsk salt
ca 4 dl mjöl
1,5 dl fingervarmt vatten
2 msk matolja

Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och salt, och rör tills jästen har löst sig. Rör ner olja och mjöl, och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

Tomatsås:
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
ca 500 g krossade tomater
ca 200 g champinjoner, skurna i bitar (4 bitar/svamp)
ca 100 g salami
3 msk tomatpuré
1 lagerblad
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad basilika
salt
grovmalen svartpeppar
1 tsk socker
0,5 dl gröna oliver (kan uteslutas)
----------
2 tomater, halverade och skivade
ca dl riven vällagrad ost, t ex Västerbottenost

Hacka lök och vitlök och fräs i lite olivolja. Tillsätt krossade tomater, champinjoner skurna i bitar (de behöver inte brynas innan) och alla de andra ingredienserna förutom salamin. (Och inte heller de där halverade tomaterna och osten, of course) Låt småputtra i ca 30 min, såsen ska bli ganska tjock.

Kavla sedan ut degen till en stor platta och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Bred på fyllningen och lägg ut salamibitarna, men spara några cm runt om på degplattan, kanterna ska sedan vikas upp en bit för att rama in pizzan lite. Avsluta med att lägga över tomatskivor och strö över lagrad, riven ost. Kör in pizzan i mitten av ugnen på 225C i ca 20 min, tills den har fått en fin färg.

torsdag 11 oktober 2012

Födelsedagstårta!

Idag fyller jag år! 31 om någon undrar. Tiden går fort. Jag tycker det är ganska trevligt att bli äldre. Just nu i alla fall, jag får väl återkomma i ärendet när jag blivit så gammal att folk börjar kalla mig för kärring. (I alla fall så högt att jag hör det.) Och extra roligt är det när man får så fin uppvaktning som jag har fått idag. Morgonen inleddes med skönsång och presenter från Olof och en svansviftande liten hund, och på eftermiddagsfikat på jobbet idag åt vi den här underbara Hello Kitty-tårtan som världens bästa jobbarkompis Marija gjort till mig. Visst är den fin? Nu ska jag ägna mig åt att fortsätta fylla år!

onsdag 10 oktober 2012

Veckans vintips - Villa Marina

Då var det redan onsdag igen! Vi har eldat i öppna spisen och Olof har lagat mat. Själv har jag bedrivit utrensning av min garderob, något som oftast brukar gynna min syster. Och så har vi testat en av höstens nyheter på Systemet - det italienska vinet Villa Marina för 79 riksdaler som kvalar in som veckans vintips. Det passar till nöt och lamm enligt Systembolaget, men jag tycker nog att det kan passa till fler anrättningar än så, minsann.

tisdag 9 oktober 2012

Stolt moster!

Kommer ni ihåg att jag skrev om min höggravida syster häromveckan? Nu har leveransen skett, och jag har blivit moster åt världens gulligaste Rose. Hon är liten, söt och alldeles underbar!

Pappa Vimal verkar trivas alldeles ypperligt, och hunden Caddy hjälper till att vaka över det lilla nytillskottet.

Sedan hade jag lite för mycket tid till övers en stund, och började testa olika frisyrer på hunden...

 ...tills det gick helt över styr. Måste dock säga att det tillverkas himlans söta barnmössor nuförtiden.

Sen var det matdags! Vimals mamma är på besök från indien, så det blev hemlagat indiskt till middag. Gott!

Jag hjälpte till att rulla och kavla ut bröd till crispy puri....

...som sedan friterades för att bli, ja, crispy. De serverades med ljuvlig mangopuré på alfonsomango som Vimals mamma haft med sig ända från Indien.

Även till frukost åt vi indiskt. Det här kallas för poha och är tydligen jättevanlig frukostmat i Indien. Morgonens poha bestod av risflagor, potatis, lök, senapsfrön, gurkmeja, chili och några ovanliga gröna blad som jag inte vet namnet på. Gott var det i alla fall!

Sedvanlig, svensk fika i vardagsrummet hanns också med under besöket. Klassisk kladdkaka är aldrig fel.

Och när man ändå är hos syrran och har med sig en kamera (jaja, jag hade med mig Olof) så måste jag ju bara skryta lite med vad som hänger på väggarna. Som den här akvarellen, till exempel, som syrran målade för flera år sedan. Alla har vi något vi gillar att skryta om, och jag gillar att skryta om min duktiga syster, så är det bara.

Sedan åkte vi hem, och Caddy övervakade det hela från sin vanliga utkiksplats.