fredag 30 november 2012

Äntligen fredag!

Äntligen är det fredag! Den här veckan tycker jag har varit extra lång, och jag ser verkligen fram emot en helg som jag till stor del ska tillbringa i köket. Och inte i barskåpet, som man skulle kunna tro av bilden ovan att döma. Vilket ändå hade blivit svårt, med tanke på att barskåpet inte ens är vårt.

I eftermiddag har lätta små snöflingor singlat ner över Öland, och nu när kvällsmörkret har lagt sig över ön sitter vi i köket och lyssnar till sprakandet från elden i brasan och är mätta på citronpasta, samtidigt som vi diskuterar hur vi bäst ska ta oss an rådjurssteken som vi har tänkt tillaga imorgon kväll.

Önskar er en riktigt trevlig fredagkväll!

torsdag 29 november 2012

Advent i Kalmar

Har ni några speciella traditioner kring första advent? Vi brukar arrangera vårt årliga adventsfika, och så brukar vi gå på julmarknaden på Kalmar Slott. I år ska vi dock stanna hemma, det kan vara trevligt med en paus från julmarknaden så att det blir extra roligt att gå dit nästa år. Dessutom har vi ju varit där tolv år i rad. Men har man aldrig varit där kan jag varmt rekommendera den! Försök helst att undvika den på lördageftermiddagen bara, då är det packat med folk. Själv ska jag hålla mig hemma och göra julgodis, för på söndag när det är julskyltning i Kalmar ska jag stå hos tidningen Barometern som jag är matskribent för, och bjuda på godsaker.

Mellan klockan 13.00-15.00 ska jag stå där tillsammans med de som arbetar med Bonus Weekend-bilagan, så om ni bor i krokarna kring Kalmar och ska gå på söndagens julskyltning, kom förbi och säg hej!

Jag kommer att bjuda på storfavoriten lakritskola med flingsalt, så länge lagret räcker. Och så finns det glögg och pepparkakor också. Hoppas att vi ses där!

onsdag 28 november 2012

Karamelliserade pecannötter

Himmel, vad gott det här är! Pecannötter som först rostats i stekpanna tills en varm doft spridit sig i köket, och som sedan fått karamelliseras med både socker och salt, för en perfekt smakblandning. Sådana här nötter kan man använda till allt möjligt, och framför allt till julgodis. Därför tänkte jag att det kunde vara lägligt med ett inlägg om hur man gör just karamelliserade pecannötter, så kan jag bara hänvisa hit varje gång ett recept innehåller det. Man får ju göra det lite bekvämt för sig.

Karamelliserade pecannötter:
100 g pecannötter
0,75 dl råsocker
1  rågad tsk flingsalt
0,25 dl vatten

Hacka pecannötterna grovt och rosta dem i ca 3-4 min i en torr, het stekpanna. De är klara när det börjar dofta varma nötter och de har mjuknat lite. Häll då över dem på en tallrik, och häll sedan i råsocker, flingsalt och vatten i stekpannan och rör om. Det kommer att koka upp och bubbla, och färgen kommer att gå från ljust gyllene till bärnstensfärgad. Det brukar ta ca 1-2 minuter. Ta sedan av stekpannan från värmen, rör ner de rostade nötterna och blanda snabbt. Stjälp sedan upp de nu karamelliserade (och än så länge ganska kladdiga) nötterna på ett bakplåtspapper, och låt karamelliseringen stelna, vilket tar ca 15 min. Bryt sedan nötterna i bitar, eller grovhacka dem igen med en kniv för att få dem att dela sig lite. Färdigt! Hysteriskt goda att även sitta och slentrianäta framför TV:n.

tisdag 27 november 2012

Heta Hamburg-tips!

I Hamburg i helgen var vi på en riktig toppenrestaurang - I Vigneri - en restaurang med alldeles underbar italiensk mat. Vi promenerade förbi restaurangen på eftermiddagen, tittade in och tyckte att det såg fantastiskt trevligt ut, och kom fram till att det kunde vara ett smart drag att boka bord när man är åtta personer som vill äta middag en fredagkväll i en storstad. Och vilken lyckoträff det visade sig vara! Det var gott vin, fina råvaror, bra service, vackra uppläggningar och imponerande prisvärt. Så ska ni till Hamburg - missa inte det här stället!

Vi hann även med att vara lite kulturella också, vi besökte både International Maritime Museum (som dock ej fastnade på bild) och bilmuseumet Prototyp. Den lilla Mopettan högst upp till vänster skulle jag kunna tänka mig att ha och fräsa runt i. Bally skulle nog också kunna få plats.

Självklart var jag tvungen att testa Starbucks julsmaker Toffee Nut Latte och Lebkuchen Latte. Den sistnämnda var klart godast!

Höst- och vinterweekend i Hamburg är helt klart något jag rekommenderar. Missa inte de klassiska turistbussarna, ett prima sätt att se hela staden på. Men nu blir det Sverige för resten av året, och på schemat står svenskt julgodis!

måndag 26 november 2012

Vykort från Hamburg!

Nu är jag hemma igen från Hamburg! Jag har haft en toppentrevlig helg i Tysklands näst största stad tillsammans med mina jobbarkompisar. Turligt nog var det premiärhelg för en en del av stadens julmarknader, för bland det bästa som finns i december är ju att strosa runt och titta på godsaker till ljudet av julmusik och ljuset från tusentals små ljus. Dessvärre hade jag bara mobilkameran att tillgå, men det är långt mycket bättre än ingenting alls!

Vårt hotell låg i närheten av Reeperbahn, som är en sevärdhet i sig som man faktiskt inte får missa. Där tappar man hakan både en och två gånger, tills man skärper till sig, plockar upp hakan från marken och köper sig ett paket penispasta, som nog är bland det oskyldigaste man kan köpa på Reeperbahn. Raka motsatsen till affär fanns i ett köpcentrum i stadskärnan - Hello Kitty-affären! De enda fula fiskarna som simmade i det varuhuset var de soyafyllda plastfiskarna som bjöds till thaimaten vi åt till lunch.

Ett annat ställe där man alltid kan äta god lunch i tyska storstäder är inne på varuhuskejdan Karstadt. Högst upp brukar det finnas en matavdelning där man själv får plocka ihop grönsaker och annat, som sedan wokas färdigt medan man tittar på. Det smakade precis som jag minns det, the one and only Karstadts-wok!

fredag 23 november 2012

Mot Hamburg!

Nu bär det av till Hamburg tillsammans med mina jobbarkompisar! Olof och Bally får stanna hemma och hålla ställningarna den här gången. Jag ser fram emot tysk mat, tysk marsipan och tysk julmarknad! Bilden ovan är visserligen från Bremen, men det ligger ju i alla fall i Tyskland. Bara en timme från Hamburg med tåg, för att vara exakt. När jag pluggade och bodde ett halvår i Bremen ingick det fria resor till Hamburg på studenternas spårvagnskort, så mina vänner och jag gjorde små utflykter till Hamburg då och då, som är mycket större än Bremen.

Och så har jag spanat in Starbucks julutbud också, och de har något så tyskt och juligt som Lebkuchen-latte på menyn. Jag är ruggigt nyfiken på hur den smakar! Trevlig helg på er, kära vänner!

torsdag 22 november 2012

Månadens Kokbok - December

Den här boken köpte jag på matmässan i Stockholm för snart två veckor sedan, och den ämnar jag bläddra flitigt i under de närmsta veckorna nu fram till jul. Boken är skriven av Johanna Westman och Jens Linder, och innehåller både recept på godis och mat, samt tips på pyssel. Den fullständiga titeln är December - Från adventspyssel till nyårspartaj, och det är en titel som boken utan problem lever upp till. Snygg layout har den också. Och kan man egentligen få nog av sådana här böcker? Jag tror inte det.

onsdag 21 november 2012

Veckans vintips - Cautivo

Då kör vi ett veckans vintips tycker jag, lillördag och allt som det ändå är! Det här vinet brukar jag köpa ofta, det är ett säkert kort. Mamma brukar bjuda på det här vinet när vi är där och äter, så nu har jag börjat härmas. Det funkar till det mesta, smakar godare än de 89 kr det kostar, och är kort och gott ett riktigt pålitligt och gott vin. Här kommer, icke att förglömma, systemetpoesin: "Mogen, kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av dill, körsbär, plommon, mörk choklad och vanilj." Vem vet, kanske att det kvalar in som fredagsvin hos någon av er?

tisdag 20 november 2012

Pasta med brödsmulor och vitlök

Det här är en tacksam pastarätt att svänga ihop om man inte har många ingredienser att hurra för därhemma. Man behöver spaghetti, några gamla brödsmulor som ligger och dräller, samt vitlök och olivolja. Det absolut godaste med den här maträtten är de olivoljeindränkta, vitlökssmakande brödsmulorna. De är härligt saftiga och knapriga på samma gång. Inspirationen kommer från boken My Berlin Kitchen, där huvudpersonen brukade laga en liknande pasta när hon bodde i New York som förläggare för kokböcker. Och hur trevligt låter inte det då, att vara kokboksförläggare i The Big Apple? Vilket drömjobb! I boken heter den här maträtten Spaghetti with breadcrumbs, capers and parsley. Det ska alltså vara kapris i den. Det missade vi totalt när vi lagade pastan på bilden, men testa gärna att ösa ner lite kapris om ni gör den här anrättningen, det verkar vara populärt utomlands. Australiensiska Donna Hay har flera pastarecept med kapris i. I Sverige är det helt enkelt inte lika PÅ med kapris. Det kanske inte bara har slagit igenom än? Ungefär det här behöver du för två portioner:

Spaghetti med brödsmulor och vitlök (och kapris!)
spaghetti för två
1 vitlöksklyfta, pressad
rejält med olivolja, ca 0,5 dl
ca 1,5 dl brödsmulor
1 knivsudd chiliflakes
lite persilja (om du har någon)
ca 2 msk kapris (valfritt)
flingsalt
grovmalen svartpeppar

Fräs vitlöken i rejält med olivolja i en stor kastrull eller stekpanna med höga kanter. Låt chiliflakesen få fräsa med, och släng sedan ner brödsmulora och låt dem brynas lite i oljan. Koka spaghettin al dente, och rör sedan ner den i brödröran. Känns det torrt - rör ner lite av det varma pastavattnet i blandningen. Blanda runt, rör ner kapris om du vill, och salta och peppra. Garnera med persilja. 

måndag 19 november 2012

På Vasastans Ost

Ofta när vi är i Stockholm bor vi hos våra vänner i Vasastan. Just den här helgen hade de sjappat iväg till New York, så vi fick klara oss själva. Men i Vasastan är det inga problem, inte när det finns så mycket gott som det gör där! Jag älskar alla små bagerier, caféer och butiker. Speciellt guldkornet Vasastans Ost.

Här handlar jag kola tillverkad av de störtcoola och duktiga tjejerna på Pärlans Konfektyr. Min favoritsmak är den med vanilj och havssalt.

Ost, ost, ost!

Och så har de seriös provsmakning också, vilket jag finner mycket kontinentalt. För att inte tala om vinbar! Och mat. Och matlagningskvällar. En butik helt och hållet i min smak!

söndag 18 november 2012

I Marys kök

Goderafton kära vänner! Har ni haft en bra helg? Här har det varit toppen, jag har haft en riktig familjehelg. Till att börja med har kusin Carl varit på besök tillsammans med sitt hjärtas dam, och igår kom även syrran och hennes lilla familj hem för att fira att hon blivit ett år äldre. På menyn stod en av rätterna vi fick hemma hos Mary och Magnus när vi var där förra helgen. Och vilken middag vi fick - matbloggarmiddag går sannerligen inte av för hackor! Efter att alla hade engagerat sig i att med våld få av mig mina nya stövlar (jag rekommenderar inte att trampa runt på matmässa i fem timmar i nya, relativt trånga stövlar) fick vi pusta ut i sällskap av varsin hallonmojito.

Förrätten var Morotssoppa med chèvremousse och prosciuttochips. En riktig fullträff! Jag plagierade den fullständigt till gårdagens födelsedagsmiddag. Den passar bra även i vegetariska sällskap, bara att utesluta prosciuttochipset. Till huvudrätt serverade Mary en gudomlig Portvinsgryta med kyckling som panerats och stekts innan den hamnade i grytan, något som gjorde väldigt mycket för smaken.

Till efterrätt fick vi inte mindre än tre efterrätter! Längst till vänster har vi enVaniljpannacotta med smörkolasås toppad med havssalt, och till höger en Chocolate chip brownie, även den med havssalt. I mitten står en Minitiramisu med hallon och pistage, som säkerligen lär dyka upp framöver på Marys blogg, som i dagarna för övrigt lanserades i ny, vacker skrud. Efter att vi smort i oss den här middagen var vi så mätta att vi kunde ha rullat hem. Men sånt kan man ju inte hålla på med när man är i hufvudstaden, så vi tog en taxi.

lördag 17 november 2012

På Mitt Kök-mässan i Stockholm

Här kommer, som utlovat, en rapport om matmässan i Stockhom förra helgen. Vi tog flyget upp på fredageftermiddagen, vältrade oss i hamburgare på kvällen (som ni redan har sett), och på lördag förmiddag mötte vi upp Mary och MagnusMitt Kök-mässan i Älvsjö. Här står Mary och jag och ser seriösare ut än vanligt, och funderar på om vi ska utöka vår kokbokssamling med en eller flera böcker från Allt om Mat.

På mässan köper man små dryckeskuponger som man sedan kan lösa in mot provsmakning på valfri dryck. Killarna la sina biljetter på bland annat whisky med honungssmak...

...och Mary och jag la dem på vin med hästar på. Är man hästtjej så är man. Det här vinet visade sig vara riktigt gott, och efter att ha grävt lite på Systemets hemsida kan jag konstatera att man kan läsa mer om vinet (som heter Kent III Edizionehär.

Killarna från Ölands stolthet Ölandschoklad var självklart där. Deras romfyllda pralin som är ny för i år är en riktig höjdare.

Och från fin choklad till Extreme Food, vars namn på produkter brukar vara riktigt humoristiska. Eller vad sägs om en salsa som är så stark att den heter "Slap ya daddy"?

När vi blev lunchhungriga drog vi oss bort mot den specialuppsatta restaurangen inne på mässan, Kockarnas Krog, där finkockar som bland andra Marcus Aujalay (som vi här har papparazzifotat) och Karin Fransson gjort maten.

Olof åt en strömminglåda som serverades fint i burk...

...medan jag åt en löksoppa som skulle smaka lakrits. Det gjorde den inte, men den var lika god för det. Mary åt en glassbomb med vackert rosa trassel. Det är alldeles för lite trassel på mina efterrätter, inser jag nu.

Här instagrammar Mary. Så hipp har jag inte blivit än, att jag har börjat med det. Jag skyller på att jag är från landet.

Så - sammanfattningsvis - mässan var jättetrevlig. Finkockar som Paolo och Mat-Tina stod i montrar och promotade oljor och kryddor, det fanns mycket vin (men tyvärr inte lika mycket "finvin" som förra året) och en herrans massa folk. Nästan lite för mycket folk, faktiskt. Men så är det ju i stortstaden, och hur mycket folk det än rör sig däruppe, är det alltid roligt att komma dit.

torsdag 15 november 2012

My Berlin Kitchen

När jag shoppade loss i Amazons kokbokskategori för några veckor sedan, klickade jag även hem den här boken. Jag har inte riktigt hunnit läsa ut hela än, men väl tre fjärdedelar. Och jag älskar den, den är helt underbar. Matbloggaren Luisa Weiss skriver helt fantastiskt om mat, och recepten som avslutar varje kapitel är influerade av hennes egen uppväxt, som är minst sagt internationell; hennes pappa är amerikan, hennes mamma kommer från Italien, och själv har hon vuxit upp Berlin, innan hon flyttade till USA, för att sedan ta en omstickare om Paris också. Pust. Boken är en skönlitterär roman som handlar om hennes eget liv, kombinerat med recept. Dagens boktips, absolut. Hennes blogg hittar ni här - The Wednesday Chef.

onsdag 14 november 2012

Toppen-tapas!

Den här tapasen kan vi kalla för Tryffelstänkt, charkinlindad potatistortilla på rostat surdegsbröd. Eller så kan vi kort och gott kalla den för Toppen-tapas, och spara in lite på orden. Det kvittar. God är den, i alla fall, och superenkel att tillaga. Man kan till och med äta sig helt mätt på den.

Tre av de vanligast förekommande tapasrätterna ute på de spanska barerna är ofta chark, bröd och potatistortilla. Den här tapasen kombinerar de tre anrättningarna, och blir dessutom toppad med ett par droppar tryffelolja som extra smakpiff. Hyvens gott.

Toppentapas - 10 st
1 hel potatistortilla, recept finns här (räcker till många fler tapas än 10)
10 skivor salami eller annan tunt skivad korv
10 utskurna bitar (ca 4 tunna skivor) surdegsbröd
tryffelolja

Skär den färdiga potatistortillan i små munsbitar. Rosta brödskivorna i en stekpanna, och skär dem i lika stora munsbitar. Rulla in varje bit tortilla i en skiva salami, och fäst med en tandpetare som går ända ner i brödet och håller samman tapasen. Avsluta med att droppa över ett par droppar tryffelolja.

tisdag 13 november 2012

På Flippin Burgers i Stockholm

I helgen när vi var i Stockholm besökte vi det vrålhippa hamburgerhaket Flippin Burgers. Det var vår vän Jonas som yrkade på att ett besök på Kungsholmens nya stolthet var obligatoriskt för vår Stockholmsvistelse. Vi trodde att Jonas skämtade när han sa att det öppnade kl 17.00, och att vi behövde vara där 16.45 och köa för att få ett bord till första sittningen, för annars skulle vi få vänta i över en timme på bord. Utomhus.

Men som den vane storstadsräv han är, så hade han självklart rätt. Kön ringlade sig lång redan när stället öppnade, och vi hade turen att få ett bord i den första sittningen. (Man kan nämligen inte boka.)

Inredningen passade stället som hand i handske, och fotona på väggarna föreställde olika hamburgerställen som ägaren besökt på sin resa genom USA i jakten på den perfekta burgaren. Och jag skulle nog vilja påstå att han har lyckats i sin jakt, för hamburgaren var makalöst god. Och brödet ska vi inte ens tala om. Jag ger maten 5 av 5.

De hade milkshakes också! Här har vi beställt in milkshakes i Ben&Jerrys-smaken Cookie Dough. Som ni ser är jag hejdlöst pepp på att få hugga in på min milkshake.

Här ligger Flippin Burgers, på Kungsholms Strand 157, mitt bland bostäder och bilverkstäder. Vill ni läsa en annan trevlig, och framförallt rolig, recension av Flippin Burgers, tycker jag att ni ska klicka in er här på Jonas kompis matblogg Bacon - A love story, jag älskar hans träffsäkra beskrivning av klientelet som "skäggiga män i medieglasögon".

måndag 12 november 2012

Helgens reportage - tema grytor

Då var man hemma på öländsk mark igen! I helgen var Olof och jag i Stockholm och besökte matmässan Mitt Kök. Vi åt på Kockarnas Krog, provsmakade olika viner och flanerade runt i allmänhet. Helgens värdpar var Mary och Magnus, som på lördagkvällen bjöd på en middag som jag sannerligen inte hade gjort bättre själv. Men mer om det framöver. Här kommer lördagens krönika som kördes i både Barometern och Smålandsposten. Eftersom jag inte befann mig i de regioner där tidningen såldes i lördags, roade min syster sig med att smsa mig meddelanden i stil med "Jättefint reportage idag, men ska det verkligen vara bikarbonat i köttgrytan?" Hmpf.

Grytor är för mig vad engelsmännen med Jamie Oliver i spetsen skulle kalla för comfort food. I svenskan har vi ingen klockren översättning för det uttrycket, för jag tycker inte att begreppet tröstmat täcker in hela ordets innebörd. För mig är comfort food mat som får mig att känna mig trygg och som hemma. Det är mat som inte är för avancerad att laga, och som jag förknippar med positiva minnen. När jag bodde utomlands och fick hemlängtan brukade jag laga mormors köttgryta med kryddor som mamma skickade till mig på posten, och de välbekanta dofterna av kryddpeppar och nejlika som långsamt steg ur gjutjärnsgrytan fick mig alltid att känna mig som om jag vore hemma i köket i sommarstugan vid den senapsfärgade 70-talsspisen, fastän jag befann mig vid en rostfri gasspis hundratals mil bort.

Agnetas kycklinggryta lärde jag mig att laga av min kompis mamma som heter just Agneta, och det var en av mina första paradrätter att bjuda gäster på när jag flyttat hemifrån och bodde i en liten etta i stan tillsammans med min blivande man. För visst har man ofta en minnesfylld relation till en maträtt? Den där pastan man åt på sin bröllopsresa i Italien kommer man förmodligen alltid att tycka om, medan riskerna är ganska överhängande att man lär ha svårt för till exempel ärtsoppa om det var det som serverades samma kväll som hela familjen åkte på den stora maginfluensan. Men när man har positiva minnen till en maträtt, som jag har till alla de här grytorna, då tror jag att man lagar dem med extra mycket kärlek. Då är man trygg med att laga dem och stolt över att servera dem. Och när det kommer till kritan som hemmakock - vad kan egentligen vara bättre än det?

Förutom mormors köttgryta bjöds det även på recept på Agnetas och Annas kycklinggryta med ädelost och Fläskfilégryta med ölkorv. Bland annat.

söndag 11 november 2012

Agnetas och Annas kycklinggryta med ädelost

Här har vi en riktig klassiker - Lenas mammas kyckling i ädelostsås! För det är vad jag alltid har kallat den. Men när jag ringde Lenas mamma Agneta häromdagen för att prata om receptet uppdagades det att hon i sin tur fått inspirationen från sin dotter Anna, Lenas storasyster. Så nu heter den Agnetas och Annas kycklinggryta. Rätt ska vara rätt. För många år sedan när Lena fortfarande bodde hemma och jag tog tåget ner till Skåne för att hälsa på, hände det ibland att vi fick den här underbara grytan. De där helgerna var alltid så härliga; vi tog tåget till Köpenhamn över lördagen, åt Lenas mammas goda mat på kvällarna, och om vi var på danshumör (och jag inte var på mitt sedvanliga pensionärshumör) gick vi ut och dansade någonstans. Lena och jag har längtat efter en sådan där klassisk Skånehelg länge nu, så snart får vi se till att göra något åt det!

Agnetas och Annas kycklinggryta, 4 portioner:
3-4 kycklingbröstfiléer
1 pkt bacon
1 liten purjolök
250 g färska skogschampinjoner
5 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1-2 msk soya
140 g ädelost
grovmalen svartpeppar

Skär kycklingfiléerna i ganska stora bitar, och bryn dem i en gryta. Ta upp dem och lägg dem på en tallrik vid sidan av. Varmhåll under aluminiumfolie. Skär baconet i små bitar och stek, låt det sedan få rinna av på hushållspapper. Hacka purjolöken, skär champinjonerna i mindre bitar och bryn även detta i grytan. Lägg sedan tillbaka baconet och kycklingen i grytan, och tillsätt vispgrädde, kycklingfond, soya och peppar. Smula ner ädelosten, och låt grytan koka upp. Häll sedan ner grytans innehåll i en ugnsfast form, och gratinera alltihop i mitten av ugnen på 225C i ca 10-15 min. Servera grytan med pressad potatis och sallad.

lördag 10 november 2012

God lördagmorgon!

Vad trevligt det är med lördagsfrukost! Att bara ta det lugnt, pressa sig lite juice och slå sig ner vid ett frukostbord som man tillsammans har dukat med allsköns godsaker.

Finkaffe, nybakat bröd, ost och marmelad, müsli och ägg...

Och tryffelsalami! Det nya svarta. Vi har för övrigt världens fulaste saltkar, men jag älskar det. Det påminner mig om lata semesterdagar på grekiska öar, för det var från just en sådan resa som plastkaret fick följa med hem, och det var nog minst tio år sedan. Vad sugen jag blev på att resa till sydligare breddgrader nu... Men å andra sidan är det rätt bra här hemma också, där man kan elda i brasan, titta på regnrusket utanför fönstret och hälla upp en kopp kaffe till. Och läsa tidningen, icke att förglömma! Idag kan ni läsa mitt matreportage Helenas Kök i både Barometern och Smålandsposten. Så bor ni i landets sydöstra regioner, skynda er att haffa ett exemplar!

fredag 9 november 2012

Värmande äppeldrink med rom

I helgen när vi hade middagsbjudning och vädret var riktigt novemberruskigt bjöd jag på en variant av varm äppeldrink med rom i. Inte riktigt glögg, och inte riktigt vanlig drink heller, men perfekt att servera så här års som välkomstdricka i glasen. Följande recept (som var en ren och skär höftning från min sida) räckte till 4 glas av storleken ovan, samt ett halvt glas påtår till alla.

Värmande äppeldrink med rom, 4 personer
ca 5 dl äppeljuice eller äppelmust (jag använde Tropicana)
2 msk råsocker
3 kanelstänger
ca 1 tsk mortlade små kardemummakärnor
0,5 dl rom (jag använde mörk rom)

Häll upp alla ingredienser utom romen i en kastrull och låt sjuda, men inte koka. Strax före servering hälls romen i. Självklart kan man ta i mer rom än de 0,5 dl som jag hade i, Olof tyckte att vi gott och väl kunde ha hällt i mer, men jag gillar inte när varma drycker smakar för mycket alkhohol. Jag utgår ifrån att jag med största sannolikhet lär tillhöra någon form av minoritet i den frågan. Trevlig fredag på er nu, kära läsare!

torsdag 8 november 2012

Veckans vintips - Faustino I Gran Reserva

Då kör vi ett veckans vintips, tycker jag! I lördags kväll kostade vi på oss en finfin rioja för 149 riksdaler, som vi inmundigade tillsammans med en chiligryta som fått koka i fyra timmar. Satt som en smäck. Jag tycker att det finns många viner som beskrivs som kryddiga och mustiga, men som ändå inte lever upp till det hela, men det här vinet gjorde sannerligen det. Faustinovinet finns i flera olika prisklasser, här är länken till det vi drack, som enligt beskrivningen ska smaka av torkade körsbär, russin, dill, choklad och läder. Nästan lite som att flytta in fikabersån i sadelkammaren med andra ord. Men på ett mycket positivt sätt. 

onsdag 7 november 2012

Köksstök för två- och fyrbenta

När vi var i Göteborg och hälsade på våra vänner för ett tag sedan så satt jag inte enbart i soffan och bläddrade i tidningar och drack vin, även om det må ha sett ut som det. På lördagkvällen var det min tur att tillreda kvällens föda, (efter en ljuvlig lunch tidigare på dagen som till största delen bestod av bakelser) och på menyn stod chiligryta på köttfärs och allsköns kryddor. Bally lekte prinsessan på ärten på kuddarna på golvet.

"Sluta fota mig, husse! Det här är privat."

Efter mycket om och men lade han sig till slut tillrätta på kuddarna. En Bally-bäddning är inte så enkel som man kan tro.

Och chiligrytan då? Den bestod av lite allt möjligt, och det är det som är så tacksamt med sådana grytor, man kan ha i lite vad som helst. I den här grytan fanns det bland annat köttfärs, lök, vitlök, krossade tomater, bönor, chili och kakao. Jag lät mig inspireras av receptlistan till chiligrytan på högrev och cowboy chili på chorizo och bönor.

Fina favoritprylar i köket. Den där skylten till vänster hade passat perfekt i mitt kök!