måndag 31 december 2012

Gott Nytt År!

Gott Nytt År, kära vänner! Tack för att ni har tittat in här under 2012, läst mina inlägg och skickat kommentarer och kommit med hejarop. Nu skålar vi in 2013, och jag hoppas att ni hänger med på ett nytt bloggår! Stor nyårskram till er alla!

söndag 30 december 2012

Dulce de leche-pannacotta med karamelliserade pecannötter

Då var det dags för något som kan klassas som matporr igen! Jag får nog starta en kategori som heter Matporr här på bloggen, där jag lägger the best of the best av desserter. Som ni säkert har sett på bloggen så har jag de senaste veckorna använt karamelliserade pecannötter till allt från småkakor till Rocky Road. Men där de passar som allra bäst är nog ändå på toppen av en dulce de leche-pannacotta. Den där blandningen av sött och salt som man får när man karamelliserar nötterna i råsocker och flingsalt passar så otroligt bra tillsammans med den söta kolasmaken från pannacottan. Och själva pannacottan är så enkel att göra att man nästan skäms; Bara att värme grädde, ösa ner dulce de leche och några gelatinblad, och sedan låta stelna. Min kompis Ylva som blev bjuden på det här igår sa att det var bland det godaste hon ätit. Så det här bara måste ni prova! Så här gör man, lite mer exakt:

Dulce de leche-pannacotta, 8 portioner:
1 burk dulce de leche (är oftast på 397 g)
(finns antingen färdig och heter då Karamelliserad mjölk och förvaras med största sannolikhet bredvid den kondenserade mjölken. Annars är det bara att koka en burk med sötad kondenserad mjölk tills du får dulce de leche, instruktioner till det finns här. Men den färdigkokade är otroligt smidig.Går även att köpa klassisk dulce de leche här.)
5 dl grädde
3 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt dem ligga i minst 5 min. Värm upp grädden i en kastrull på spisen, och ta den från värmen precis när den börjat koka. Rör ner dulce de lechen, och rör om med en vanlig handvisp tills den har löst sig. Rör ner gelatinbladen, och häll sedan upp i portionsformar som du ställer i kylen i minst 6 timmar, allra helst över en natt. Precis före servering, toppa med karamelliserade pecannötter.

Karamelliserade pecannötter som topping
100 g pecannötter
0,75 dl råsocker
0,25 dl vatten
1 rågad tsk flingsalt

Hacka nötterna grovt, och rosta dem i en torr stekpanna ett par minuter, tills de mjuknat lite och det börjar lukta gott om dem. Häll över dem på en tallrik, och mät upp råsocker, vatten och flingsalt i stekpannan. Rör om, koka upp under någon minut och låt det karamelliseras. Det bubblande sockret är klart när det blir bärnstensfärgat. Ta pannan av värmen, rör ner pecannötterna och blanda snabbt. Häll sedan över på bakplåtspapper och låt stelna. Toppa panncottan med de finfina nötterna.

Behind the scenes från när jag pimpade de små pannacottorna vid sommarstugan i höstas. 

lördag 29 december 2012

Nyårsmat!

Nu är det många som letar inspiration till nyårsmenyn för att hitta något som är festligt, lyxigt och som samtidigt inte är allt för avancerat att rodda ihop. Helst ska det gå att förbereda i förväg, så att man själv får vara med på nyårsfesten också, och inte bara stå och svettas i köket. Look no further, good people! Här kommer några förslag på tacksamma top-notch-rätter att servera på nyårsafton:
För ännu mer inspiration, spana in förra årets inlägg med fyra förslag på välkomstdrink, fyra förslag på såväl förrätt som huvudrätt, och ännu fler förslag på efterrätt. 

fredag 28 december 2012

Fikafredag

Den här fredagen har fortsatt i samma trevliga tempo som den startade med imorse. Dagen har inkluderat fika, långpromenad i vintersolen, en hyvens ansiktsbehandling (julklapp från mig själv till mig själv) och just nu står Olof i köket och steker lamm till middag. Sedan väntar kvalitetstid i soffan framför ett par avsnitt av True Blood. Men tillbaka till det här med fika; häromdagen hade vi traditionellt annandagsfika hemma hos våra vänner, och som vanligt bullades det upp med allsköns godsaker.

Men allt gott är ju inte kakor, dagens godbit i Ballys ögon var självklart hans lilla dam.

Och från en godbit till en annan - mosters lilla ros! Har ni sett så mycket syrrans bebis har vuxit sedan sist? Söta lilla Rose verkar (än så länge) vara världens gladaste lilla bebis, och ser glad ut mest hela tiden.

Nu ropar Olof att lammet är klart, så nu får jag lägga på en rem. Trevlig fredagkväll, kära vänner!

Morgonstund

Greengateporslin från Nordljus
God morgon! Idag är jag uppe tidigt och frukostmyser. Alla i familjen har inte riktigt förstått det här med ledighet, det är en hårig liten herre som kommer och väcker mig tidigt varje morgon med en viftande svans och vill gå ut på promenad. Och nej, jag menar inte Olof. Men å andra sidan - frukosten smakar aldrig så gott som när man kommit in efter en promenad i kylan och får sätta sig vid frukostbordet och dricka finkaffe, äta risgrynsgröt, ägg och vörtbröd, samtidigt som man lyssnar till eldens sprakande från öppna spisen. Så visst har det sina fördelar att vara uppe tidigt. Men säg inte det till Bally.

torsdag 27 december 2012

Sticky Road?

Här kommer några bilder från vårt julfirande som vi alltid har hemma hos oss tillsammans med Olofs mamma den 23:e. Som ni ser så gick det ingen nöd på oss.

Otacksam som jag är höll jag mig mest till köttbullar och prinskorv, men Olof och hans mamma bullade upp med sillar, patéer och pastejer.

Bally såg till att hela tiden hålla sig i närheten av familjens lite svagare länkar. De som matar honom, med andra ord.

Men även matte har svårt att stå emot de där rådjursögonen, så när ingen ser på får han lite hundgodis.

Före middagen hade jag svängt ihop en stor plåt Rocky Road som jag glad i hågen ställt ut till att svalna utanför altandörren, intet ont anandes om det annalkande snöovädret som dök upp från ingenstans. Nu är det ju i och för sig ett I-landsproblem att få snö på sitt julgodis, men jag blev allt lite snopen. Blöt marshmallows är kladdig, om ni undrar. Godiset (eller det lilla som finns kvar av det) går numera under namnet Sticky Road. 

onsdag 26 december 2012

Snabba pastan som julmats-break

God fortsättning, gott folk! Hoppas att ni har haft en riktigt härlig julhelg! Vi har firat tre jular; först med Olofs mamma här hemma, sedan med hans pappa med familj i Mariannelund, och sedan hemma på Öland igen med min familj. Det har blivit en hel del julmat, mer för vissa än för andra, som inte är så, ähurm, glada i julmat. Därmed inte sagt att det inte har ätits en hel del julgodis. I skrivandets stund är vissa av oss på gymmet och tränar body pump. Hmpf. Själv tycker jag att man ska helga vilodagen, även att det inte må vara söndag i almanackan. Det är ju i alla fall en röd dag. Det återstår att se hur många som ville byta ut julskinka mot skivstång på gymmet. Eventuellt ska jag våga mig dit senare i veckan, men det får i alla fall bli vardag först. Sannerligen.

Träning eller ej - det kan ju ändå vara ett trevligt avbrott bland alla julmatsrester att variera julrepertoaren med lite pasta, så här kommer ett riktigt enkelt middagstips, med inspiration från Leilas första kokbok. Ingredienserna syns nästan på tallriken; tortellini med valfri fyllning, riven parmesan eller pecornio, rostade solrosfrön (kan bytas ut mot pinjenötter) cocktailtomater som halverats och karamelliserats i någon matsked socker i stekpannan, samt lite mozzarellaost i bitar. Enkelt och fantastiskt gott! 

måndag 24 december 2012

God Jul!

Från oss tre till er alla - en riktigt God Jul! Ät mycket gott nu, kära vänner!

söndag 23 december 2012

Decemberfrukost

Hoho ute i stugorna, nu är det bara en dag kvar! Hoppas att ni har det lugnt och skönt och kan förbereda julen i lugn och ro. Idag gör jag lite julgodis och rimmar på julklappar.

Här kommer krönikan från mitt senaste matreportage med tema decemberfrukost, där det serverades fusksurdegsbröd med vört, amerikanska pannkakor med saffran, risgrynsgröt i ugn och yoghurtpannacotta med pepparkakskryddor och kanelstekta äpplen.

Antingen är man en frukostmänniska, eller så är man det inte alls. Själv är jag frukostmänniska ända ut i fingerspetsarna, och börjar se fram emot helgens långfrukost redan på måndagen. Jag kan sitta i timtal vid frukostbordet och bläddra i tidningen, samtidigt som jag läppjar på finkaffe och äter nybakat bröd. Hotellfrukost är en annan favorit, och den skiljer sig alltid åt, beroende på var i Europa man befinner sig. I Spanien serveras det kakor och bakverk till frukost, i Frankrike dominerar croissanterna (för att inte tala om cigaretterna), och i Tyskland - där kan vi prata frukostbuffé! På en tysk hotellfrukost får man det bästa från alla världar; från det klassiska svenska utbudet med nyttigt bröd och yoghurt, till det mer sydländska med dessertinslag. Frukost ska sannerligen inte underskattas.

I december på helgerna sparar jag inte på krutet när det vankas frukost. Då doftar brödet decemberkryddigt av vört, och de klassiska amerikanska pannkakorna som jag brukar servera med lönnsirap, blåbär och skivad banan har fått en ton av saffran. Flingorna och yoghurten har bytts ut mot snövit risgrynsgröt, som jag numera gör i ugn istället för att göra den på spisen, vilket tidigare brukade resultera i ett mindre fördelaktigt uppförande från min sida, som kunde få både mannen och hunden att försöka ta skydd bakom julgranen. Om den nu var något att ta skydd bakom, vill säga. Maken och jag har delad uppfattning om det här med julgran. Jag vill ha en burrig, rejäl kungsgran, medan han vill ha en tanig ursäkt till gran som andas småländskt svårmod och har mindre barr än vad han själv har skägg. Nej, julgröten tillreds numera i ugn, det är säkrast för såväl familjemedlemmar som julgranar. Testa receptet ni också, så har ni en sak mindre att tänka på. Eller varför inte ta en genväg och unna er en hotellfrukost i er egen stad? Den svenska hotellfrukosten går inte av för hackor.

lördag 22 december 2012

Yoghurtpannacotta med pepparkakskryddor och kanelstekta äpplen

Imorse vaknade vi upp till till ett snöigt landskap, och snön har fortsatt falla hela förmiddagen. Hittills idag har jag (om någon antecknar) lyssnat på julmusik, skrotat runt i myskläder och slagit in mina julklappar. Bally har hoppat omkring i snön som en glad liten kanin med husses vante i munnen, medan husse himself har skottat snö och varit och handlat. Jag hade nog inte velat byta morgonens sysslor med någon av de två herrarna i huset.

Imorse åt vi sådan här yoghurtpannacotta till frukost. Det här med pannacotta på morgonen är ju en jättetrevlig uppfinning, och så länge den är gjord på yoghurt istället för grädde så känns det ju lite mer "frukost-okej". Smaksättningen med pepparkakskryddor kombinerat med toppingen av kanelstekta äppelbitar för tankarna till jul och vinter. Färdigblandade pepparkakskryddor finns i kryddhyllan i matbutiken.

Yoghurtpannacotta med pepparkakskryddor och kanelstekta äpplen, 4 port
3 gelatinblad
4 dl turkisk yoghurt
1 dl mjölk
0,5 dl råsocker
1,5 msk färdigblandade pepparkakskryddor
----------
1 äpple
kanel
smör till stekning

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt dem ligga i minst 5 min. Värm långsamt upp yoghurt, mjölk och socker i en kastrull: Rör om ofta, och passa noga så att det inte kokar, det ska bara börja sjuda och hålla sig strax under kokpunkten. När yoghurten är så varm, ta den från plattan och rör ner pepparkakskryddor och gelatinblad. Häll upp i små formar och ställ i kylen att stelna. Låt formarna stå kallt i minst 4 timmar, allra helst över en natt. Till servering - skär ett äpple i tärningar, pudra över lite kanel och stek bitarna till en mjukare konsistens i en klick smör. Toppa pannacottan med äppelbitarna.

fredag 21 december 2012

Favoriter från förr

Hohoo, då var det äntligen dags för julsemester! Jag har stängt ner datorn på jobbet för i år, och ämnar nu vara ledig i 16 dagar. Jag ska äta julgodis, läsa böcker och ha det riktigt lugnt och skönt. I skrivandets stund har vi precis smort i oss varsin tallrik spaghetti carbonara, och Olof är ute i köket och värmer glögg till oss.

Ikväll tänkte jag tipsa om några favoriter från förr som passar bra att servera som dessert såhär i jultider. Till vänster har vi den klassiska och ack så mättande pepparkakscheesecaken, vars originalrecept är hämtat ur systrarna Eisenmans bok Vinterns Söta, och till höger är det en av mina egna uppfinningar; lingonkaka på pepparkaksbotten.

Ytterligare ett par desserter som likt de två föregående går att förbereda 1-2 dagar innan, är vaniljpannacottan med glöggspegel, och kladdkakan med pepparkakskryddor.

Och så har jag fått jättefin post från en jättefin bloggläsare! Pitetomten, vem du än är, tusen tack för din härliga hälsning! Du anar inte vad glad jag blev! Så ikväll äter jag choklad, och dricker glögg. Önskar er alla en riktigt trevlig fredagkväll!

torsdag 20 december 2012

Amerikanska pannkakor med saffran

Nu är det bara fredagen kvar, sen är det äntligen dags för ledighet! Jag ser verkligen fram emot att få vara ledig i flera dagar, och bara ta det lugnt och äta god mat. Och alla helgfrukostar som vi ska ha! När man är ledig är varje morgon som en lördagmorgon.

Här kommer något riktigt gott att svänga ihop en morgon framöver när ni har börjat tröttna på risgrynsgröten: amerikanska pannkakor med saffran och lönnsirap. Morgonlyx när den är som bäst! Servera dem gärna tillsammans med crème fraiche som du vispat ihop med lite florsocker och rivet apelsinskal, för att balansera upp sötman med lite syrlighet.

Amerikanska pannkakor med saffran, 4 portioner
2 ägg
5 dl filmjölk
1 pkt (0,5 g) saffran
2 msk smält smör
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt

Blanda ut saffranet med 0,5 dl filmjölk, och låt stå och dra i ca 15 min, det kommer att göra mycket för färgen. Rör sedan samman ägg och resten av filmjölken med en slev. Tillsätt saffransfilen. Smält smöret i en stekpanna, och rör ner det i filblandningen. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner dem i smeten. Stek pannkakor/plättar i stekpanna (med en liten klick smör i om det behövs) som är ca 10 cm stora i diameter, eller så stora som du vill ha dem. (Jag brukar steka 3 åt gången i stekpannan.) Servera med lönnsirap och bär, eller färsk frukt.

onsdag 19 december 2012

Julfint!

Nu har vi gjort julfint i huset! Bally ser smått skeptisk ut, men poserar ändå snällt med förra årets inköp av kuddar, i hopp om att sedan få sig en beefstick. Jag känner mig för övrigt väldigt mogen, som har julkuddfodral. Det är nästan lite som de där fotriktiga skorna och ostbrickan. Men det är väl inte så konstigt egentligen, jag är ju trots allt 31.

I det stora hela är det väl inte så överdrivet pyntat, jag har mest hängt upp lite kransar, ställt fram några ljuslyktor och hängt upp mina juliga förkläden. Men jag tycker å andra sidan att det räcker, jag är inte så mycket för att ha tomtar överallt, även om jag uppskattar när andra har det. Jag föredrar att trycka ner hyacinter i tekoppar eller glasburkar, och plocka in lite mossa.

I år fick Olof göra vårt årliga pepparkakshus alldeles själv, eftersom jag befann mig i Hamburg med mina jobbarkompisar den helgen. Men jag misstänker att han säkerligen fick lite hjälp från familjen i Mariannelund, där vi brukar samlas en helg varje år för ett stort pepparkakshusbak.

Och så har vi tagit in granen, också! Jag fick min vilja igenom i år igen, så det blev en burrig kungsgran. Med andra ord ligger jag nu riktigt bävert till inför nästa jul.

Granen är uppe, och i fönstret hänger julstjärnan som mormor har flätat. Det fina zinkhuset fick jag i julklapp av svärmor förra året.

Och så har jag julpyntat mig själv också! Det här jättegamla förklädet grävde jag fram i garderoben, och det har nog väldigt många år på nacken med tanke på hur tomtarna ser ut. 

Det var dagens (och årets) inredningsinlägg, det. Ni kan vara glada att jag inte visade er hur det ser ut nedanför min säng i sovrummet, eller på golvet i hallen. Jojo.

tisdag 18 december 2012

Vaniljkola med smör och havssalt

Det här inlägget har redigerats, och det nya receptet har tillkommit inför julen 2014. Originalreceptet från Pärlans Konfektyr är jättegott, men det tar tid att väga alla ingredienser, och glykos på tub är onödigt dyrt, det går precis lika bra med glykossirap. Nedan följer det omarbetade och förenklade receptet:

Vaniljkola med havssalt, ca 40 st
100 g smör
2,5 dl vispgrädde
0,5 tsk flingsalt
1 vaniljstång
2,5 dl socker
1,5 dl glykossirap
----------
extra flingsalt att strö ovanpå

Ta fram en liten kastrull och lägg i smör, grädde, flingsalt och urskrapad vaniljstång (både frön och stång), och låt smälta samman på svag värme. I en annan kastrull - koka upp socker och glykossirap på hög värme tills det blir ljust bärnstensfärgat och kommer upp i en temperatur på 170C. Ta kastrullen av värmen, och häll ner den varma smör- och gräddblandningen. Det bubblar till rejält i början, bränn dig inte på ångorna! Låt koka upp igen, på lägre temperatur, tills kolan blir 124C alternativt håller för ett klassiskt kulprov. Fiska upp och släng vaniljstången, och häll upp kolan i en lämplig form klädd med bakplåtspapper. Vänta en eller ett par minuter, och strö sedan på flingsalt efter smak och tycke. Låt kolan svalna i rumstemperatur i 3-4 timmar, alternativt över natten, innan du skär den i bitar som du sedan slår in i smörpapper.

-----------------------------------------------------------------

Nedan följer det gamla inlägget, med originalreceptet:

Jag har en ny besatthet: Vaniljkola med smör och havssalt. Den är så god att jag är helt till mig, minst lika god som lakritskolan med havssalt. Receptet kommer från tjejerna på Pärlans Konfektyr i Stockholm. När jag hälsar på min kompis som bor i Vasastan brukar jag alltid slinka in på Vasastans Ost, för där säljs flera av smakerna från Pärlans Konfektyr.

När min jobbarkompis Marija och jag tillagade de här kolorna häromkvällen hade vi bästa möjliga intentioner att följa receptet till punkt och pricka, men det visade sig att man inte kom upp i 170 g glykos på de två tuber jag hade införskaffat. Kolan blev måhända lite lös, men lika god ändå. Till nästa kok som får ske snarast (om ni lagar kolorna förstår ni varför!) har vi köpt hem en lite större flaska glykossirap, jag hoppas att det ska funka bra det med. Fortsättning lär följa.

Pärlans vaniljkola med havssalt, ca 40 st
170 g glykos
250 g socker
80 g smör
2 dl grädde
0,5 vaniljstång
0,5 tsk havssalt
extra havssalt att strö ovanpå

Ta en liten kastrull och häll i grädde, smör, en halv tsk flingsalt och urskrapad vaniljstång, och låt smälta samman på svag värme. I en annan kastrull - koka upp socker och glykos på hög värme tills det blir ljust bärnstensfärgat och kommer upp i en temperatur på 170C. Ta kastrullen av värmen, och häll ner smör- och gräddblandningen. Låt koka upp igen, på lägre temperatur, tills kolan blir 123C alternativt håller för ett klassiskt kulprov. Ta ur vaniljstången, och häll upp kolan i en lämplig form med bakplåtspapper. Vänta en eller ett par minuter, och strö sedan på flingsalt efter smak och tycke. Låt sedan kolan svalna i rumstemperatur i 3-4 timmar (jag lät den få stå över natten) innan du skär i bitar som du sedan slår in i smörpapper. 

måndag 17 december 2012

Kvällsbrickan

Detta är vad vi äter om kvällarna nu, så här en vecka innan jul. Ja, alltså, inte enbart, vi äter ju mat först. Men sedan! Sedan sätter vi oss i soffan och går loss på pepparkakor, ost, kex och marmelad. Och så dricker vi glögg och tittar på avsnitt av Så mycket bättre som vi missat. Jag är inte så mycket för mjuka ostar som luktar illa, utan föredrar ädelost och lagrad hårdost. Men det har väl med mognad och vuxenpoäng att göra, jag antar att det inte dröjer alltför länge innan jag äter stinkost, dricker portvin och fräser ilsket åt dagens ungdom. I veckorna har jag ju till exempel investerat i ett par fotriktiga vinterskor och grävt fram en gammal vinterjacka som jag ratade för flera år sedan, som jag nu ser på med helt andra ögon. Den är ju hur praktisk som helst! Vem vet - nästa steg kanske blir en Brieost?

söndag 16 december 2012

Drickbara jul- och nyårsgåvor

En del människor är stört omöjliga att köpa julklappar till. Min mammas tyske man Günter är just en sådan person. Han är ganska gammal, han har allt han behöver, och önskar sig aldrig något speciellt i julklapp. Just därför har han fått en delikatesskorg till jul så länge jag kan minnas, innehållandes lite udda ölsorter, hemlagat godis och marmelad, och den obligatoriska ölkorven. Och han blir lika glad varje år! Lika tacksamt att ge bort som en delikatesskorg, är ett klassiskt finbubbel. Själv föredrar jag när bubblet kommer inslaget i en liten kylbevarande och piffig "jacka", som champagnen Brut Cordon Rouge från GH. Mumm. Den här fina flaskan finns i det ordinarie sortimentet på en del systembolag, och skulle det inte finnas på ens "eget" bolag, så kan man beställa det antingen live när man är därinne, eller via telefon.

Den här romen är ett annat hett tips, Diplomático Reserva Exclusiva från Venezuela. Jag fick upp ögonen för den eftersom Ölandschoklad använder den till sina rompraliner. Vi gav vår chef på jobbet en sådan här i julklapp förra året, och den fick högsta betyg. (Den finns på flera Systembolag i det ordinarie sortimentet, annars kan man alltid beställa.)

Något som heller aldrig är fel är en flaska finvin. Antingen en flaska brunello, eller amarone för vinälskaren. Det brukar finnas ett par brunelloviner att välja på inne på Systembolagen, och ännu fler finns i beställningssortimentet. Amaroneviner finns det gott om nuförtiden. De ökar i popularitet och tillgänglighet i samma snabba takt som julgodis med flingsalt.

Och så finns det ju öl, icke att förglömma! Igår på Systembolaget gick Olof runt i evigheter och skrockade åt etiketterna på flaskorna med julölen, och plockade på sig en brokig skara att slå in i en liten låda och ge till Günter.

Så - om ni ska bort på flådigt jul- eller nyårsfirande, eller bara inte vet vad ni ska ge till den som redan har allt, ge något drickbart. Det går alltid hem.

lördag 15 december 2012

Saffransscones

God lördagkväll ute i stugorna! Har ni också slö och slask för hela slanten där ni befinner er? Här är det töväder och moddiga vägar, vi slirade runt på småvägarna i snöslasket så att man nästan kunnat tro att vi fått i oss för mycket av Olofs hemgjorda glögg. Väl på stan avklarade vi de resterande julklappsinköpen, så nu väntar jag bara på att klapparna jag köpt på nätet ska komma med posten. Det är riktigt trevligt, det där med näthandel. Speciellt när det är så dåligt väder ute.

Dagens recepttips är på saffransscones. Bara att göra scones som vanligt, och tillsätta 1 pkt saffran. Här kommer receptet:

Saffransscones, 4 portioner:
100 g kallt smör
8 dl mjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
3 dl mjölk
1 pkt (0,5 g) saffran

Börja med att blanda ut saffranet med 0,5 dl av mjölken, och låt stå och dra i ca 15 min, vilket kommer att göra mycket för färgen. Blanda sedan allt till en deg (blanda gärna de torra ingredienserna för sig först) och daska ut den i två delar på en bakplåtsklädd plåt. Det gör inget alls om degen är lite kletig. Platta ut de två sconesen och rista in ett par snitt tvärs över varje scones där du sedan kommer att vilja bryta dem. Nagga lite med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen på 250C tills sconesen fått fin färg, ca 13 minuter.

fredag 14 december 2012

Olofs hemgjorda glögg med rom

Äntligen fredag! Ikväll får det bli Olofs supergoda och hejdlöst populära finglögg, som han blandar med rom och vaniljvodka. Kryddblandningen har han lånat från sin pappas sätt att laga egen glögg. Olof menar att det är lite som "Så mycket bättre" med extra alkohol. Precis som på TV, med andra ord. Hähä. Det är fritt fram att använda vilket rödvin man vill, men Olof gör glöggen på ripassovinet  Campolieti Ripasso (nr 6792, som för övrigt är ett av mina favoritviner) för att det är kryddigt och mustigt och har en underton av vanilj och choklad, vilket passar perfekt. Jag tycker egentligen inte ens om spritglögger, men den här slinker ner, minsann!

Olofs glögg:
1 flaska rött vin - Olof använder Campolieti Ripasso
1 dl mörk rom - gärna av lite bättre kvalitet
1 dl vaniljvodka
20 st hela kryddnejlikor
4 st kanelstänger
1 st helt pomeransskal (finns i liten påse i kryddavdelningen)
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
1 liten bit ingefära, ca 3-4 cm
1 vaniljstång
2 dl socker
2 dl vatten

Häll upp hela rödvinsflaskan i en rejäl glasburk med lock, tillsätt mörk rom och vaniljvodka. Häll i alla kryddor i burken. Stäng locket, och låt stå i två dygn och dra så att smakerna sätter sig. Sila det sedan över en kastrull som du sätter på spisen och sjuder så att det bli varmt. Det ska inte koka. Ta samtidigt en lite mindre kastrull och sjud ihop socker och vatten till en sockerlag, som du sedan blandar ner i glöggen efter smak och tycke. Olof använder hela sockerlagen. 

torsdag 13 december 2012

Fikapaus i snöyran

Häromdagen var ju min kompis Carolina och jag i Gårdby och finfyndade på den där underbara loppisen/antikaffären som jag skrev om i söndags, och självklart stannade vi även till för en obligatorisk fika på Gårdby Café och Lanthandel. Snön föll i stora, tunga flingor utanför fönstret, och då är det alltid extra mysigt att kura inomhus bakom spetsgardinerna med en kopp rykande varm choklad med vispgrädde och marshmallows.

Jag har bloggat om Gårdby flera gånger förut, men det är alltid kul att komma dit och ta lite nya kort, utbudet i inredningsbutiken inne på gården uppdateras ju efter årstiderna, och jag har alltid utrymme för lite nytt lullull hemma. Men om någon skulle fråga Olof om han tycker att jag behöver köpa ännu fler ljuslyktor än vad jag redan har skulle han nog svara Nej. Kan man ha en ljuslykte-fetisch? I så fall har jag det. Min mamma också, för den delen. Det är nog ärftligt.


Just den här dagen gick helt och hållet i fikats tecken. Efter att ha smort kråset i Gårdby åkte vi vidare till våra vänner på glöggmingel, där vi träffade både gamla och nya bekantskaper. Alltid trevligt att stöta på andra som också bloggar!

Glädje är en Oreotårta!

Alltså - nu har jag gjort det riktigt enkelt för mig. Här står jag således och flinar med en tårta som jag inte har gjort själv, och som jag bara tänker länka till receptet på. Men visst är den fin? Min kompis Liv som är helt fantastisk på bakverk har gjort den. (Ni som bor i Småland/Öland-regionen kanske har sett Liv i Bonusbilagans matpanel?) Lägligt nog hade jag fyllt år, och Liv är inte den som kommer dragandes med något halvdant när hon bakar tårta. (Kanske kommer ni ihåg tårtan hon gjorde till midsommar?) Dessutom hade hon som hemuppgift i journalistutbildningen hon läser just nu att fotografera sådant som "glädje" och "spänning". Sällan utstrålar jag sådan glädje som då jag håller i en svulstig tårta, och var med andra ord riktigt kvalificerad som modell för en gångs skull. Olof, ett par spikar och en elkontakt fick illustrera bilden spänning. Höhö.

Receptet finns i senaste numret av Lantliv Mat och Vin som ligger ute i butik ett tag till. Det finns även på direktlänk här, hos de duktiga tjejerna på Le Parfait som gjorde just det matreportaget i tidningen. Jag vill dra mig till minnes att Liv sa att hon hade kört x1,5 på receptet på tårtbottnen, och delat upp den på tre formar för att få den extra hög och fin.

tisdag 11 december 2012

När två favoriter blir en

När det kommer till småkakor har jag en solklar favorit, och det är mormors kolakakor. En annan, lite nyare favorit är karamelliserade pecannötter, och när jag fick några sådana över efter att ha gjort Rocky Road häromdagen, funderade jag på om de inte skulle passa förträffligt bra i småkakor, med sin sötsalta, rostade nötsmak. Och det gjorde de, två så goda saker kan man bara inte misslyckas med. Kakorna blir både knapriga tack vare nötterna, och lite lätt sega inuti då de är klumpformade. Just den där segheten är en av de allra bästa attributen med den här rara lilla kakan. Så här gör man:

Kolakakor med karamelliserade pecannötter, ca 20 st
Karamelliserade pecannötter:
100 g pecannötter
0,75 dl råsocker
0,25 dl vatten
1 rågad tsk flingsalt
----------
Kakdeg:
100 g smör (våga inte ersätta det med margarin)
1,5 dl socker
2 stora msk ljus sirap
3 dl mjöl
2 rågade tsk vaniljsocker av bra kvalitet
1 tsk bakpulver

Börja med att karamellisera pecannötterna; hacka dem grovt, och rosta dem i en torr stekpanna ett par minuter, tills de mjuknat lite och det börjar lukta gott om dem. Häll över dem på en tallrik, och mät upp råsocker, vatten och flingsalt i stekpannan. Rör om, koka upp under någon minut och låt det karamelliseras. Det bubblande sockret är klart när det blir bärnstensfärgat. Ta pannan av värmen, rör ner pecannötterna och blanda snabbt. Häll sedan över på bakplåtspapper och låt stelna. Bryt eller grovhacka sedan de karamelliserade nötterna. 

Till kakdegen - rör smör och socker mjukt, och blanda ihop de torra ingredienserna för sig. Blanda samman allt, tillsätt sirapen och sist de karamelliserade pecannötterna. Knåda ihop till en smidig liten degklump, och dela den i så många små bollar som du vill ha, ca 15-20 st sådär, beroende på storlek, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till bollarna lite om du vill ha plattare kakor. De på bilden är dock inte tillplattade alls. Sätt in plåten i mitten av ugnen på 225C i ca 8-10 min. När kakorna är gyllenbruna eller snäppet mörkare än så, ta ut dem ur ugnen, och låt dem efter några minuter få flyttas över till att svalna på galler.

måndag 10 december 2012

Julgodis, krönika och kvällsmys

Hur har ni det därute i snöovädret, tycker ni om snön, eller är ni redan trötta på den? Jag tycker det är jättemysigt när det snöar, så länge man kan beskåda det hela från rätt sida fönstret. Just nu sitter jag framför datorn och jäser och är mätt på risotto, och snart ska Olof och jag dricka lite glögg och äta pepparkaka med ädelost, framför julklassikern Love Actually. Vi ser den varje år innan jul, och jag tycker den är perfekt för att komma i julstämning.

Bilden ovan är på mitt reportage om julgodis som körts i Barometern och Smålandsposten, i lite olika layout. Just den här är från Smålandsposten, och här kommer som vanligt krönikan:

Köttbullar och prinskorv i all ära, men det jag ser fram emot allra mest med julmaten är alltid julgodiset. Kola, knäck, ischoklad.... det finns mycket som jag finner obligatoriskt på ett klassiskt gottebord. För att inte tala om desserterna, framförallt på julborden. Själv brukar jag bedöma restaurangjulbord jag besöker utifrån hur välfyllt gottebordet är. Det är det första jag spanar in när jag kommer till restaurangen, och det sista jag nallar något ifrån innan jag går hem. Är utbudet på gottebordet torftigt blir jag barnsligt besviken. Men när det kommer till julgodis, råder det ingen tvekan om att det är det hembakta som är det godaste, och det är ute i de svenska hemmen som de allra finaste gotteborden finns. Grannfamiljen till huset där jag växte upp har alltid haft ett digert utbud av julgodis, och varje år ser jag fram emot kolan och fudgen som bjuds i de vackra askarna de plockar fram till jul.

Precis som med pepparkaksdeg har jag en tendens att äta lite för mycket julgodis än vad som egentligen är bra. Är gottebordet bevakat brukar jag artigt fråga om man får ta fler knäck än en. Är det obevakat äter jag tills jag (eller någon annan) skäms. Det allra största intaget av julgodis brukar ske på julafton. När Långben kopplar loss husvagnen i Kalle Ankas Jul har jag redan tryckt i mig en ansenlig mängd knäck. När tjuren Ferdinand sitter och drar vind under korkeken har jag gått över till smörkola och mintkyssar, och när Pluto fångar julkulor med tassarna är jag mättare än vad jag egentligen vill erkänna, och försöker diskret få loss knäcken som fastnat mellan tänderna. Lagom till Benjamin Syrsa tar ton har ett högst självförvållat illamående börjat sprida sig, och jag lovar mig själv att "nästa år - då ska jag minsann vara vuxen och äta julgodis med måtta". Som sagt - nästa år. 

(Alla recept i reportaget finns under kategorin Godis)

söndag 9 december 2012

Hemtrevnad - Gamla, vackra ting

Alltså, ni anar inte vilken fantastisk butik som min kompis Carolina och jag besökte igår! Vi var på väg till Gårdby Café och Lanthandel för en fika, och några hundra meter innan fiket såg vi en skylt där det stod "Hemtrevnad - Gamla, vackra ting". Jag kom ihåg att jag läst en artikel om det stället i tidningen för ett tag sedan, om ett par i min egen ålder som börjat sälja just vackra gamla ting i Gårdby. Så vi svängde ner på den lilla gatan, och pulsade in på gården.

Och vilken butik! Både Carolina och jag är snudd på besatta av gamla vackra prylar, lantlig inredning och svunna tiders charm. Vi var som två barn på julafton.

Att gå in i butiken var lite som att kliva in i en Carl Larsson-målning. Väggarna och golven var målade i gammalsvenska färger, och killen som driver butiken tillsammans med sin sambo berättade att han nyligen hade lagt golv och målat väggar i huset, som under många årtionden tjänstgjort som cykelverkstad.

Vi ville ha ALLT. Och flera fynd fick minsann följa med hem!

Här shoppar Carolina, och jag var inte sen att haka på. Tur att vi hade bilen med oss.

Butiken har en facebooksida här där man kan få mer information om öppettider och sådant. Själv vill jag redan åka tillbaka!

lördag 8 december 2012

Rocky Road med karamelliserade pecannötter

Brukar ni göra Rocky Road till jul? Jag har aldrig varit så mycket för vare sig dumle eller jordnötter, så det har inte blivit av att jag gjort Rocky Road förut. Fram tills nu, när jag kom på att man ju faktiskt inte behöver ha vare sig dumle eller jordnötter i dem. Man kan ju ha precis vad man vill i dem, och låta ordet "Rocky Road" fungera mer som inspirerande ledord. För att få till den sötsalta blandningen har jag karamelliserat pecannötter i  både socker och salt, och sedan blandat med choklad och marshmallows. Hur enkelt som helst! Så vill ni göra ett riktigt snabbt julgodis - testa det här. Det enda negativa med dem är väl att de tar slut precis lika fort.

Rocky Road med karamelliserade pecannötter, ca 25 st
100 g pecannötter
0,75 dl råsocker
0,25 dl vatten
1 rågad tsk flingsalt
----------
200 g ljus choklad
100 g mörk choklad
1 tsk flingsalt
1 dl minimarshmallows + några extra till garnering

Börja med att karamellisera pecannötterna; hacka dem grovt, och rosta dem i en torr stekpanna ett par minuter, tills de mjuknat lite och det börjar lukta gott om dem. Häll över dem på en tallrik, och mät upp råsocker, vatten och flingsalt i stekpannan. Rör om, koka upp under någon minut och låt det karamelliseras. Det bubblande sockret är klart när det blir bärnstensfärgat. Ta pannan av värmen, rör ner pecannötterna och blanda snabbt. Häll sedan över på bakplåtspapper och låt stelna.
Bryt eller grovhacka sedan de karamelliserade nötterna. Bryt all choklad i mindre bitar och smält över vattenbad. Rör ner flingsalt, och häll sedan över i en stor skål. Rör snabbt ner nötterna och marshmallows, blanda och häll upp i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20x20 cm. Tryck ner några extra marshallows på toppen, och ställ kallt att stelna. Skär sedan i bitar.

fredag 7 december 2012

Donna Hay - tillbaka i brevlådan

Då var det äntligen fredag igen! Idag har jag kommit hem från en snabbvisit i Stockholm med jobbet, och nu ser jag fram emot fredagsmys med pizza lagad efter mammas recept. Förra helgen var fullständigt fullspäckad, och helgen jag har framför mig nu blir betydligt lugnare, vilket ska bli väldigt skönt. Jag ska dricka glögg, pynta i huset och bläddra i alla mina nya mattidningar som jag inte hunnit ägna mig åt. Som julnumret av Donna Hay, till exempel. Jag hade börjat sakna tidningen sedan min prenumeration gick ut för ett år sedan, så min rara syster gav mig en ny prenumeration när jag fyllde år.

Australiensiska Donna Hay anses ju av många vara den allra snyggaste mattidningen, och alla reportagen är alltid fantastiskt välstylade och en sann fest för ögat. Tydligen har de en imponerande mängd rekvisita sorterad i färgskala på redaktionen, med hyllmeter efter hyllmeter fulla med skålar, fat och allsköns prylar. Det är fascinerande hur många nyanser av ljusblått det egentligen finns...

Nu är jag ju inte så hipp att jag har en Ipad (min mamma är hippare än vad jag är på teknikfronten och utbrister med jämna mellanrum "Mäh! Har du inte ens hört TALAS om den appen"?) men, om man har en padda, så finns Donna Hay även i det formatet. Mer tekniskt bevandrade läsare kan besöka hemsidan för mer info, det verkar som att man kan prenumerera på onlineversionen i sin Ipad. Eller nåt. Hur som haver - nu tar jag fredag!