lördag 19 januari 2013

Gulaschsopppa

Det här med gulasch, det låter ju inte så himla kul egentligen. Smaka på ordet: gulassscch. Men det är ju kul, och som soppa är det jättegott! Speciellt med en klick gräddfil i, och serverat tillsammans med ett gott, rustikt bröd. Värmande vintermat i allra högsta grad. Vill man ha sin soppa med potatis kan man med fördel röra ner skalad och skivad potatis som får puttra i soppan de 20 sista minuterna av koktiden. Det finns även en latmansvariant på gulaschsoppa, och det är att göra den med köttfärs istället för med hela bitar av kött. Då räcker det att koka soppan tills man är nöjd med smak och konsistens, sedan är den klar att servera. Eller varför inte minska avsevärt på vattenmängden, och servera den som gryta? Passar perfekt ihop med bulgur.

Gulaschsoppa, 4-5 portioner:
400 g nötkött, gärna högrev
2 lökar
3 vitlöksklyftor
1 grön paprika
1 röd paprika
1 burk krossade tomater
7 dl vatten
1 dl rödvin
2 msk oxfond
2 lagerblad
2 tsk mejram
1 msk paprikapulver
1 tsk rökt paprikapulver (kryddan heter Smoked paprika)
1 tsk flingsalt
peppar
----------
Redning:
1 msk mjöl
3 msk vatten

Putsa köttet och skär det i ganska små bitar. Bryn dem i olja eller smör i en stor kastrull. Hacka lökarna, pressa vitlöksklyftorna och bryn även detta. Tillsätt paprikorna skurna i bitar. Häll i krossade tomater, vatten, vin, oxfond och kryddor. Låt soppan få koka i minst 2 timmar för att köttet ska bli tillräckligt mört. Strax före servering; skaka samman mjöl och vatten till en redning som du häller i soppan för att få den lite tjockare. Koka i ett par minuter till, och servera sedan soppan med en klick crème fraiche och bröd. 

4 kommentarer:

  1. Älskar gulashsoppa! Så himla gott! Särskilt med riktigt kött, och inte med köttfärs. Vi åt en hel del goda gulashsoppor när vi var i Budapest. Men jag har faktiskt inte lagat någon själv... Tack för receptet!

    SvaraRadera
  2. mmm vilken läcker galosch hihihi. Jag sa alltid fel när jag var liten och har man väl vant sig vid något så är det svårt att ändra på det;)
    Hoppas du får en fin och härlig lördagskväll!

    SvaraRadera
  3. Erika Svensson19 jan. 2013 19:39:00

    Lagar just nu oxfilé från inlägget Lyxlagat och ska avsluta middagen med den vita chokladkrämen du skrivit om. Ingen dum lördag, grym blogg!

    SvaraRadera
  4. ÅH, gulasch som är så gott! Låter som ett härligt recept :)

    SvaraRadera