fredag 4 januari 2013

Lyxlasagne

Nu har jag precis installerat mig framför datorn med en kopp rykande varmt té och ett doftljus på skrivbordet, och magen kurrar ljudligt medan Olof förbereder kycklingfajitas till middag. För några timmar sedan kom jag hem från att ha hälsat på syrran i Älmhult, och pussat på min systerdotter Rose. Vi gjorde stan i Älmhult (vilket gick ganska fort) och åt lunch i otippade Osby på ett ställe som heter Pecorino, som var en riktig pärla! De hade buffé med fri tillgång till finfina charkuterier. Mer sånt! Jag tycker annars att de flesta restauranger snålar på charkvarorna i sina maträtter i riktig Joakim von Anka-anda.

Den här lasagnen snålar däremot inte på krutet. När jag gjorde den ville jag göra en lasagne som innehöll det bästa av det bästa och helt enkelt var riktigt top notch, med ugnsrostade cocktailtomater, rödvin och finost. Jag tog fram en lista och frågade mig vad man allra helst vill ha i en lasagne, om man har tid och ork, och kom fram till ingredienslistan nedan. Lasagnen blev utan tvekan den bästa jag gjort. Ett hett tips är att använda de gamla hederliga, hårda lasagneplattorna. När de färska motsvarigheterna lanserades för flera år sedan började jag glatt använda dem, men de blir ju lite ...sladdriga, och nu när jag gick tillbaka till de gamla blev det så mycket godare, och bättre konsistens.

Lyxlasagne, minst 8 portioner (2 st mindre formar som den på bilden, eller 1 stor)
Köttfärsfyllning:
500 g cocktailtomater - ugnsrostade för att få fram sötman
1 pkt hårda lasagneplattor
1 stor, gul lök, hackad
3 pressade vitlöksklyftor
ca 500 g nötfärs
1 burk hela körsbärstomater
0,75 dl rödvin
1 msk kalvfond
2 msk balsamvinäger
1 knippe oregano
1 knippe timjan
1 pkt bacon
flingsalt & grovmalen svartpeppar

Ostsås:
2 msk smör
2 msk olivolja
3 msk vetemjöl
ca 7 dl standardmjölk
3 + 1 dl riven ost (3 dl i såsen, 1 dl till garnering. Här blandar jag riktigt trevliga ostar, som parmesan, pecorino, västerbotten och vällagrade Allerum XO)
en knivsudd riven muskotnöt
salt och grovmalen svartpeppar

Börja med att ugnsrosta cocktailtomaterna. Halvera dem och lägg dem med snittytan uppåt i en ugnsform, salta och peppra, och ringla gärna över lite olivolja och lite balsamvinäger. Låt stå i ugnen på 100C i ca 1,5 h. Detta kan med fördel göras tidigare under dagen. Kör sedan de ugnsrostade tomaterna i en mixer. Har du inte tid med detta kan du ersätta cocktailtomaterna med en burk krossade tomater.

Hacka löken och pressa vitlöksklyftorna, och fräs dem i smör eller olja i en kastrull. Tillsätt köttfärsen och bryn den, och tillsätt tomater i olika former, vin och kryddor och allt utom baconen, som ska strimlas och stekas för sig innan den rörs ner i köttfärssåsen. Låt allt stå och småputtra medan du gör ostsåsen.

Till ostsåsen smälter du smör, blandar med olivolja och rör ner mjöl. Häll ner mjök, lite i taget, och rör hela tiden i såsen med en visp. När den kokat upp och fått en lite tjockare konsistens, ta av från värmen och häll i osten. Salta och peppra och krydda med lite riven eller malen muskot. Montera sedan ihop lasagnen, och varva plattor med ostsås och köttfärsröra. Avsluta med ett lager ostsås och den resterande dl riven ost. Gratinera i mitten av ugnen på 225C i ca 20 min, tills lasagnen har fått fin färg. Servera med en god grönsallad. 

9 kommentarer:

  1. Härligt att få umgås med den lilla prinsessan och tack för MMS:et med henne, blev innerligt glad för det! :)

    SvaraRadera
  2. Mums vilken lyxig och god lasange. Tackar och tar emot detta recept. Min älskling fyller år imorgon och då önskade han sig just lasange på sin födelsedag till middag så jag tar och fixar denna fina och goda lyxvariant till honom.
    Trevlig helg.

    SvaraRadera
  3. Här har vi precis haft en dejt med J.Oliver och hans lasagne, tror minsann att det var den godaste vi ätit hitintills. Men kanske kan er variant ge den en match? Det låter lovande i alla fall:)

    Ha en fin helg,
    kram

    SvaraRadera
  4. Längesen jag gjorde lasagne. Är ju så gott! Perfekt storkok!

    SvaraRadera
  5. Hej Helena!

    Tack för tipset!
    Jag har kört stenhårt med de mjuka plattorna sista åren, trodde de gav godare resultat. Ska köpa de gamla hederliga nästa gång!

    Kram Mariette

    SvaraRadera
  6. Men hur är det möjligt? Jag sitter här, halv tolv på fredagskvällen och känner hur det vattnas i munnen - nej, jag ska inte laga lasagne nu, men det ska inte dröja för länge innan jag provar ditt recept!

    Tack för allt du delar med dig av!

    God fortsättning på det nya året!
    Kramar
    Suz

    SvaraRadera
  7. Lasagne får det bli snart, väldigt snart!

    Kram kram

    SvaraRadera
  8. Lasagne är grymt gott, och min favorit i matlåde-väg (ok, typ det enda jag gillar i matlådeväg...) Visst är det underbart att mysa med syskonbarn?! Kram!

    SvaraRadera
  9. Oh! Lasange som är så fruktansvärt gott! När jag har lite mer pengar ska jag definitivt testa ditt recept! Har en del älgfärs i frysen, och det är busbra att göra lasange på älg. :)

    Har du testat att ha i kycklinglever/leverpastej i såsen förresten? Det är en riktig höjdare faktiskt, även om man inte kan tro det. :)

    SvaraRadera