onsdag 20 februari 2013

Fisk.

Är ni redo för dagens bloggchock? (Och framförallt; har ni era anteckningsblock framme?) Jag har ätit FISK. Hör och häpna. De flesta vet att jag inte är så glad i fisk, för att uttrycka mig moget och diplomatiskt. Det andra inlägget jag skrev på min blogg i ordningen, en septemberdag 2009, handlade om att man inte kan förvänta sig att hitta några fiskrecept här på bloggen. Olof, den fisksvultne stackaren, brukar äta fisk när han äter borta eller när vi går på restaurang. Jag har i frånskyllande ton hävdat flera gånger att om han lagar fisk så lovar jag minsann att äta den. Jag trodde väl bara inte att han faktiskt skulle göra slag i saken. Den här veckan, dessutom. Men - det var faktiskt inte så illa. Jag kan till och med tänka mig att äta det igen. Nu ska vi ju så klart inte överdriva, jag tänker inte bedriva några lax- och skaldjursorgier inom det närmsta, men en rejält panerad och smörstekt platt liten fisk skulle nog kunna få slinka ner. Om den ville.

Fisk - allmäna guidelines:
platta fiskfiléer, t ex kolja
1 fat mjöl till panering
1-2 uppvispade ägg till panering
1 fat ströbröd till panering
salt och peppar
smör till stekning
----------
Remouladliknande sås:
ca 3 msk majonnäs
2 tsk kapris
ca 0,5 kruka dill
1 liten saltgurka, hackad
salt och peppar
----------
kapris
potatis
citron

Ta fram dina glada fiskfiléer och salta och peppra dem. Vänd dem först i mjöl, sedan i uppvispat ägg, och sist i ströbröd. Stek dem i smör. Snåla inte på smöret. Till såsen - hacka saltgurkan, dillen och hacka även kaprisen lite lätt. Blanda samman med majonnäs, och salta och peppra. Servera de panerade fiskfiléerna med kokt potatis och någon skiva citron.

7 kommentarer:

 1. Ja, man slutar aldrig att förvånas:- )

  SvaraRadera
 2. Grattis Olof!! (säger Helenas mamma)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mamma och Marija - undrens tid är inte förbi.

   Radera
 3. Lenita från Bohuslän20 feb. 2013 21:51:00

  Underbart att du fick sätta tänderna i en god fiskrätt och gillade detta :-)En dag kanske du är fast...mirakel kan ske Helena! Själv så älskar jag fisk och skaldjur,kan inte leva utan detta. Annars är jag så glad att du bjuder på så många andra otroligt goda rätter här på bloggen. Duktiga du <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, nu ska vi inte gå för fort fram... ;-) Kram på dig Lenita, hoppas att du har haft en bra helg!

   Radera
 4. Här hade det gärna fått slinka ner både en och två och tre och fyra osv... av den goda firren:) Skriver till dej som vi gjorde till Lotta när hon hade bakat, det ger hopp för framtiden detta!

  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, jo, Olof är mycket hoppfull här hemma...

   Radera