tisdag 19 mars 2013

Jordgubbssylt med lime och vanilj

Det kanske inte är klassiska syltartider just nu, speciellt inte om man tittar ut genom fönstret på snålblåsten och snön. Men så länge det finns frysta bär i matbutikernas frysdiskar och man har en påse syltsocker i skåpet, finns det ingen anledning att köra på köpesylt. Inte för att jag kommer att lyncha den som gör det, jag köpte köpesylt senast för ett par veckor sedan, men nu ska jag verkligen försöka skärpa till mig på syltkokarfronten.

Just den här sylten är med jordgubbar, lime och vaniljstång, och den är lika god till pannkakor och våfflor som den är till ost. Faktum är att den är hysteriskt god till just ost, jag brukar äta den med lättsaltade kex och Allerum XO-ost.

Jordgubbssylt med lime och vanilj, ca 8 dl sylt
1 kg jordgubbar
1 vaniljstång
1 lime, skal och saft
3 dl syltsocker

Tina jordgubbarna om de är frysta, och kör dem med en stavmixer i en stor kastrull för att få dem i fin syltform. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna, och häll i kastrullen tillsammans med vaniljstången. Riv skalet av en lime och pressa saften ur den, och häll ner detta i kastrullen. Koka i ca 10 min, och häll sedan i syltsocker. Koka i ytterligare 4-5 min, och ta sedan av värmen. Fiska upp vaniljstången och släng den. Häll upp sylten på väl rengjorda burkar, som sedan ställs in i kylen.

5 kommentarer:

 1. Svar
  1. Den är jättegod, rekommenderas varmt! :-)

   Radera
 2. Hur länge håller sig det i kylskåp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kokade min sylt för nästan exakt 4 veckor sedan, och det lilla som är kvar av den smakar fortfarande jättegott.

   Radera
 3. Åååh, ostar! Som jag kommer sakna Saluhallen här i Göteborg nu när jag flyttar. Bästa servicen och de godaste ostarna :)

  SvaraRadera