söndag 14 april 2013

Kladdkaka med lakritspulver och chokladglasyr

Hörni, så här kan vi ju inte ha det, att man går in på bloggen och får läsa om fredagsmys när det är söndagkväll! Det är ju snudd på deprimerande. Därför får ni flukta lite över en kladdkaka med lakritssmak istället. Den här skulle jag ha kablat ut till er redan under gårdagen, men då fick vi istället finbesök av Mary och Magnus. Övernattande gäster innebär ju att man bör städa lite därhemma, i alla fall om dammråttorna har vuxit sig så stora att det finns risk att de attackerar gästerna, så jag ägnade sista timmen åt det istället. Vi hade ett jätteroligt dygn tillsammans, med god mat och många skratt precis som vi brukar. Nu har de åkt hemåt, och jag är fascinerande nog hungrig igen, och ska se om jag hittar några rester någonstans att gå loss på.

Men först var det ju den där kladdkakan. Den är rent ut sagt snuskigt god. Glasyren är lite rinnig, vilket gör att man egentligen inte behöver servera någon grädde till. Det ena utesluter dock inte det andra, själv hade jag grädde till ändå. Jag missar sällan ett tillfälle att äta grädde. Men det blir inte torrt om man inte har grädde till. Den som föredrar en mer fast glasyr kan minska lite på mängden grädde i glasyrreceptet.

Kladdkaka med lakritspulver och chokladglasyr, ca 8 portioner
2 ägg
3 dl socker
0,5 dl kakao
2 dl mjöl
1 tsk flingsalt
4 tsk lakritspulver
100 g smält smör
100 g hackad choklad (ca 40% kakaohalt)

Glasyr
2 dl grädde
1 msk flytande honung
ca 1/3 tsk flingsalt
100 g choklad (ca 40% kakaohalt)
1 msk smör
----------
lakritsflingor till garnering

Börja med att smälta smöret i en liten kastrull. Rör ihop ägg och socker, det behöver inte vispas. Rör ner kakao, mjöl, flingsalt och lakritspulver. Rör ner smält smör, och choklad hackad i småbitar. Häll upp smeten (som är grymt god) i en smord form med avtagbara kanter, och ställ in i ugnen på 175C i ca 15-20 min. Den ska vara lite lös och lätt vaggig i mitten när du tar ut den, man vill ju ha en kladdig kladdkaka. Den sätter sig fint i konsistensen i kylen sen till dagen efter. En sån här kladdkaka är alltid godast dagen efter, när både konsistens och smak har fått sätta sig lite.

Till glasyren är det bara att låta grädden koka upp, ta den från värmen och röra ner övriga ingredienser. Låt den svalna i kylskåp innan du häller den på kladdkakan. Garnera gärna kladdkakan med lakritsflingor eller lakritsströssel precis vid servering. Servera med vispad grädde, eller ingenting alls. Och som sagt, för en lösare glasyr - minska på grädden.

16 kommentarer:

  1. Ser faktiskt löjligt god ut Helena, fy på dig att lägga ut sådana recept en söndagskväll när man inte borde äta något annat än skruvade morotsstavar ;-)

    Kram kram

    SvaraRadera
  2. Åh... Den här chokladkakan såg ju helt ljuvlig ut! Lite kul att vi båda hade chokladkakor som är ren matporr idag :-)

    SvaraRadera
  3. Åh, nu började jag dregla, vill ha!

    SvaraRadera
  4. Jag kan gå i god för att den var supersmarrig!!

    SvaraRadera
  5. Mycket lakrits nu, den där lakritsdagen i fredags inspirerade tydligen :) Ser superduper ut!

    SvaraRadera
  6. Vi smarrade i oss en liknande kaka i dag och det är ju förbövliskt gott med choklad och lakrits i en och samma kaka!

    SvaraRadera
  7. Det där såg galet gott ut!!!

    //Linda

    SvaraRadera
  8. Gott med lakrits, vad använder du för pulver? Har sett att kung markatta har men jag har inte testat. Jag brukar krossa turkisk peppar;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag använder ett pulver som heter "Fine liquorice powder" från märket Lakrids by Johan Bülow. Men jag kan tänka mig att det blir supergott även med turkisk peppar. :-)

      Radera
  9. Kikar in och säger hej.
    Ska bli skoj att ses på Bloggdagen i maj :-)

    SvaraRadera
  10. Jag är ju lite petig med choklad tillsammans med andra smaker (apelsin och alla bär i alla fall) så är ju lite skeptisk till kombon choklad-lakrits, men ska ta mod till mig att testa å det snaraste. Ses snart!

    SvaraRadera
  11. SÅ god! Även de som inte brukar gilla lakrits älskar denna. :) Jag använder lakritspulver från Lakritsfabriken. Tycker inte det blir lika gott med turkisk peppar eftersom det smakar just godiset och inte ren lakrits. Mer lakritsrecept efterlyses btw! :)

    SvaraRadera
  12. Oh, finns det något bättre än choklad och lakrits tillsammans? Supergott!

    SvaraRadera
  13. Jag gjorde den här kakan i morse - succé!
    I egenskap av lakritsoman eftersökte jag dock lite mer lakritssmak och krossade lakrisal som blev till ett pulver att inkludera i både smeten och glasyren. På så sätt fick även glasyren en lakritstouch, det blev supergott. Tack för bra recept :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra! Jag kan tänka mig att den blir ännu godare med krossad Lakrisal i, det låter ju sjukt gott! Ska testa det nästa gång, tack för tipset! :-)

      Radera