fredag 5 april 2013

Myntadoftande fänkålspasta med spenat och citron

Häpp häpp! Då var det fredag igen, solen skiner och väderleksprognosen för helgen är solig och fin. Olof har kommit hem från en jobbtur i Stockholm, vilket blir ett lyft i min mathållning. När jag är själv smiter jag ofta undan matlagningen och köper hämtmat eller något annat...eh...färdigt. Så vet ni det. Helgens planer är ganska lugna, vi ska fota bilder till ett matreportage och shoppa på oss en fritös. Nu ska här friteras, minsann! Men först är det fredagsmys, och vi ska laga något nyskapande med kött och kapris som jag hittat i en tidning.

Just det ja, jag kanske skulle nämna något om receptet också. Det är gott. Himlans gott faktiskt. I Sverige är vi generellt sett ganska dåliga på att använda mynta i mat, men om man spanar in Jamie Oliver eller australiensiska Donna Hay förekommer mynta lika ofta som ordet nakenchock gör i svensk kvällspress. Fänkålen och citronen blir båda lite mjukare i smaken när de fått koka i grädden en stund, och myntan sätter en lite oväntad smak på rätten som gör den extra fräsch och frisk.

Myntadoftande fänkålspasta med spenat och citron, ca 3 portioner
1 fänkål, strimlad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 citron, skal + 2 msk pressad saft
3 dl grädde
1 liten påse färsk babybladspenat (ca 65 g)
bladen från en halv kruka mynta
1 pkt buffelmozzarella, 125 g
grovmalen svartpeppar
flingsalt
----------
spaghetti till servering

Strimla fänkålen, pressa vitlöken och fräs detta i smör eller olja i en stekpanna med djupa kanter eller en kastrull. (Man ska få plats med att blanda i spaghettin sen och röra runt, är tanken.) Riv skalet av en citron och pressa ner ca 2 msk citronsaft. Tillsätt grädden, och låt småputtra i ca 10 min så att fänkålen blir mjuk och fin. Rör ner spenaten sista minuten, och ta sedan pannan från värmen. Rör ner myntablad, och spara några till servering. Salta och peppra, ös på rejält med svartpeppar. Blanda sedan ner den nykokta spaghettin. Fördela på tallrikar, och toppa med buffelmozzarela som du bara delat med fingrarna. Och myntabladen, icke att förglömma. Ös på lite extra svartpeppar.

7 kommentarer:

  1. Roligt med recept med mynta som inte är med lamm! Jag undrar vad ni har för kakel i erat kök? Det ser så fint och mysigt ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna! Det där kaklet sattes in för gissningsvis ca 10 år sedan av tidigare husägare, men det finns några ensamma plattor kvar i ett förråd, och på den lådan är packtejpen från Konradssons kakel i Jönköping. Något exakt namn på plattan står tyvärr inte, men Konradssons har ju flera återförsäljare i hela landet, och högkvarter i Jönköping, Göteborg och Bromma.

      Radera
  2. Fritös minsann, Håkan går igång helt och hållet här! En sådan står nämligen på önskelistan sedan länge men ett större kök behövs innan fler maskiner får flytta in.. suck! Kapris ska man minsann kunna fritera med gott resultat har vi sett någonstans.

    Och så ytterligare ett pastarecept på det som vi måste spara, perfekt!

    Ha det nu så jättebra,
    kramar till er båda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande med kapris, det måste vi prova! Vi är inne i en kapris-fas just nu, så det passar bra!

      Radera
  3. Fänkål börjar poppa upp på bloggar runt om. Måste vara våren :-) Det här både ser gott ut och låter vansinigt gott!

    SvaraRadera
  4. Jag tycker det är svårt att få tag på mynta här.
    Det finns oftast inte alls i mina mataffärer. :(
    Ska leta vidare å sen testa det här tillsynes smarriga. :D

    SvaraRadera