torsdag 9 maj 2013

Sparrissoppa 2.0 - nu med getostkräm!

Nu är det sparristider, eller som de sparriskära tyskarna kallar det; "Spargelzeit". Det är ingen överdrift att säga att tyskarna är galna i sin sparris. Här kommer ett recept på sparrissoppa med vitt vin och en klick getost i mitten, som passar prima att servera som förrätt på middagsbjudningar så här års. Soppan är tacksam och kan förberedas dagen innan. Sådant gillar vi!

Sparrissoppa, ca 6 portioner av förrättsstorlek:
200 g färsk sparris
3 schalottenlökar
1,5 dl vitt vin
2,5 dl vispgrädde
pressad saft av en liten citron
3 dl vatten
1 lagerblad
2 msk kycklingfond
2-3 msk färsk timjan + ett par kvistar till servering
salt
svartpeppar

Getostkräm:
150 g chèvre (getost)
1 stor msk crème fraiche
rejält med svartpeppar

Skölj och ansa sparrisarna, och skär dem i mindre bitar. Skär av knopparna och spara dem till garnering. Hacka schalottenlök, och fräs den i smör eller olja i en lämplig soppkastrull. Häll på vinet, och koka till hälften av vätskan kokat bort. Tillsätt övriga ingredienser, och låt soppan koka upp. Rör ner sparrisbitarna, och låt koka samman under lock i ca 10 min. Mixa soppan slät med stavmixer, och smaka eventuellt av med en extra skvätt vitt vin.

Till getosträmen kantskärs getosten, och vispas sedan ihop med crème fraiche med elvisp för en fin konsistens. Smaka av med svartpeppar, och ställ gärna in i kylen en stund om tid finns.

Vid servering: Ta fram de sparade sparrisknopparna, och koka dem i lättsaltat vatten i ca 30-60 sekunder. Häll sedan av i durkslag. Häll upp soppan i en kanna som är lätt att hälla ur. Skeda upp en klick getostkräm i mitten på varje sopptallrik, och häll sedan sparrissoppan runt getostklicken. Garnera med sparrisknoppar och färsk timjan, och dra ett extra varv med pepparkvarnen.

7 kommentarer:

  1. Låter fantastiskt gott! Har mest gjort soppa på grön sparris. Dags att byta färg. // UllanBullan testar i köket

    SvaraRadera
  2. Det är ju så gott med sparris. Däremot tycker jag det är konstigt att urinet redan efter några minuter efter man ätit sparris, får en konstigt doft. Konstigt är ordet.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha Malin, jag fullkomligt älskar att det första du tänker på är kiss! Hoho! Kram på dig!

      Radera
  3. Aha, det var så det skulle se ut! Mina sparrisknoppar drunknade :- ) Kram

    SvaraRadera
  4. Låter gott och krämigt! Bör testas, då det verkligen är dags för lite sparris!

    SvaraRadera
  5. Åh sparrissoppa är ju underbart!
    Ha en fantastisk kväll!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  6. Lenita från Bohuslän12 maj 2013 12:17:00

    Ser oerhört frestande ut! Älskar sparris och getost :-)

    SvaraRadera