torsdag 11 juli 2013

Pannacottapaj med vaniljstång

När vi hade gäster för ett tag sedan bjöd jag på den här lättlagade pannacottapajen, och den blev oerhört populär! Nästan så att jag blev lite förvånad, det var ju bara en pannacottapaj, men den var verkligen jättegod. Och väldigt smidig att bjuda på. Det enda som inte var smidigt var att jag gjorde den i en springform, ni vet en sån där med avtagbara kanter. Och pannacotta är ju ganska rinnigt innan det har stelnat, och sådana där formar är sällan särskilt täta. Så det rann genom bottnen och sipprade ut genom kanterna på formen. Snabbt som ögat fick jag rassla fram en långpanna att ställa formen i, och sedan köra in hela rasket i frysen så att det skulle stelna så fort som möjligt. Och det gjorde det ju, så allt gick bra. Och då kunde vi konstatera att den här desserten även är frysbar, och sådant är ju alltid trevligt. Så ska ni baka den här pannacottapajen - gör den inte i en springform. Gör den i en pajform med lite högre kanter, som inte är avtagbara. Då blir det perfekt! Och ni slipper chocka er omgivning (och er själva) med vilka fula ord som egenligen ingår i ert vokabulär.

Pannacottapaj med vaniljstång, 8 portioner
Botten:
13 digestivekex
75 g smör

Fyllning:
5 gelatinblad
7 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl socker
1 vaniljstång

Garnering:
Säsongens bär

Till botten - smält smöret i en liten kastrull, och mixa sönder kexen, gärna i en matberedare. Häll i det smälta smöret och kör det till en smulig massa, som du sedan trycker ut i en vettig pajform som inte får dig att svära. Ställ in i kylen. Gå sedan vidare till själva pannacottafyllningen: Börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten, och låt dem ligga där i minst 5 min. Häll upp grädde och mjölk i en kastrull, och tillsätt socker och urskrapad vaniljstång, både frön och stång. Värm grädden, och ta kastrullen från värmen precis när det börjar koka. Fiska upp och släng vaniljstången. Rör ner gelatinbladen, och häll allt i pajskalet. Ställ tillbaka det i kylen igen, och låt stå i minst 5 timmar innan servering, allra helst över en natt. Eller frys det, och låt det tina sakta i kyl. Ytan kan dock bli något ful om den blir fryst innan den väl har stelnat. Toppa med bär lagom till servering.

1 kommentar:

  1. Pannacottapaj har jag bara gjort en gång, för länge, länge sedan. Gjorde springformsmisstaget och fick fodra formen med folie och allt möjligt för att ha lite av pajen kvar i formen och inte bara i kylen... Men gott är det :D

    SvaraRadera