torsdag 19 september 2013

Crème brulée med smak av lakrits

Fasen vad gott det här var. Pardon my french. Crème brulée är ju gott från början, men med lakritspulver i är det ju helt fantastiskt! Jag gjorde sådana här när Olof fyllde år förra veckan, och tryckte ner ett tårtljus i hans portion. (Det hade blivit trångt med 36 ljus.) Den  här desserten satt jag och fantiserade om när jag körde bil hem från en jobbtur i Skåne i eftermiddags, samtidigt som jag konstaterade mitt fesljumna resesällskap i form av en cappuccino från Mc Donald's smakade som vidbränd gammal pannbiff. Då drömde jag mig bort till lakrits-crème brulée. Det får nog bli en ny omgång av den till helgen. Allt för att komma över den där ursäkten till en cappuccino.

Crème brulée med smak av lakrits, 4 portioner:
4 äggulor
4 msk strösocker
2,5 dl vispgrädde
2 rågade tsk lakritspulver
Ett par matskedar råsocker till den brända ytan

Sätt ugnen på 150C. Häll nykokt vatten i en långpanna eller ugnsform, så mycket som krävs för att vattennivån når till hälften av formarna du tänkt använda, när de är nerställda i formen. Värm upp vispgrädden ihop med strösockret och lakritspulvret. Ta av kastrullen från värmen precis när det börjar koka. Vispa upp äggulorna i en bunke så att de blir lite fluffiga, och häll ner gräddblandningen i bunken med äggen samtidigt som du fortsätter att vispa. Fyll formarna, och ställ ner dem i vattenbadet. Låt det stå i mitten av ugnen i ca 25-30 min. Ställ formarna i kylen (inte på glasskivan, det har jag gjort, och det är därför jag har en hylla för lite i mitt kylskåp) och låt dem gärna stå över en natt, annars räcker ca 3 timmar. Precis före servering, täck formarnas yta med råsocker, och bränn av med brännare för att få den karamelliserade ytan.

14 kommentarer:

  1. Jag gjorde créme brulée för första gången för ett par veckor sedan och är nu beredd att testa fler recept och då låter ju denna helt fantastisk. Jag älskar lakrits och har lakritspulver hemma :) Perfekt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du bara måste prova, det är SÅ gott! :-)

      Radera
  2. Aldrig gjort crème brulee men tänkte testa i julas ill jag märkte att min brännare läckte. Så gick det med de planerna... Bjuder in mig hos dig istället!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hihi, du är välkommen hit när du vill! Min brännare spottar eldflammor, men jag ska nog skaffa en ny. Snarast.

      Radera
  3. Lenita från Bohuslän21 sep. 2013 11:37:00

    Älskar creme brulee och med lakrits verkar vara en fantastiskt god kombination :-)En härlig bild bjuder du på med. En liten fråga bara: Vart får man tag på lakritspulver? Finns det i en vanlig butik? Kram Lenita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte sett det i min vanliga matbutik, men i delikatessbutiker och på saluhallar. Och så finns det i flera nätbutiker också. Mitt lakritspulver kommer i en liten burk som heter "Fine liquorice powder" från Johan Bülow.

      Radera
  4. Kung Markatta har lakritspulver som säljs i vissa ICA butiker :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får jag hålla utkik efter då, tack för tipset!

      Radera
  5. Behöver lite matinspiration till helgen och då känns din blogg som det självklara valet för att söka inspiration, även om jag knappt aldrig hinner läsa bloggar längre. Ser att kategorin matporr mest handlar om efterrätter, men jag vill starkt rekommendera Brasserie Goaroije i Älmhult. Där handlar hela måltiden om matporr. För att inte tala om restaurang N.E.O. i Jönköping om du nu skulle ha vägarna förbi. M.A.T.P.O.R.R.!!!!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att du hittar nåt gott på bloggen! Jag har varit på Goaroje, syrran tog med mig dit så fort de öppnat. Och jag håller med, det är verkligen supergott, allt jag blev serverad smakade super! Det där stället i Jönköping ska jag lägga på minnet. Kram!

      Radera
  6. Var på restaurang i går (Sthlm tapas, jättebra mat!) och åt creme brulee med lakrits till efterrätt. Det var helt sjukt gott, så jag var tvungen att google runt efter ett recept och hamnade här. Ska genast springa till affären och köpa ingredienser.

    PS: Jag skrattade när jag läste din presentation, för jag är precis likadan. Vad ska vi äta till middag i morgon, i helgen, nästa vecka...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja, det känns ju onekligen bättre att veta att man får god mat varje dag, än att inte ha någon aning alls. Det har jag alltid tyckt. ;-) Lycka till med lakritsbruléen, jag lovar att den är supergod!

      Radera
  7. Häftig idé med lakrits i! Det måste jag prova någongång!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är supergott, jag lovar! :-)

      Radera