måndag 23 september 2013

Ugnsbakade plommon med mandel- och kokostäcke

I vår trädgård har vi ett plommonträd som brukar ge finfina plommon, i alla fall vissa år. (Det är lite nyckfullt.) Det här året verkar dock inte vara ett typiskt plommonår för vårt träd, däremot är det ett himla flås i äppelträdet. Ifall ni antecknar. Men - oavsett plommonmängd tycker jag att det kan vara svårt att komma på vad man ska göra med plommonen, förutom att äta dem som de är. Sylt och marmelad i all ära, men några goda desserter måste man ju ändå kunna göra? Det är bara det att man inte känner till så många plommonrecept. I den här formen har jag i alla fall, enligt min egen mening, fått till ett hett tips på vad man kan göra med sina plommon. Jag har lagt plommon med snittytan uppåt, och blandat smält smör med mandelmassa, vaniljstång och kokos som jag brett över och sedan ugnsgratinerat. Jättegott ihop med vaniljglass!

Ugnsbakade plommon med mandel- och kokostäcke, 6-8 portioner
750 g plommon
----------
Mandel- och kokostäcke:
75 g smör
200 g mandelmassa
1 dl kokos
1 vaniljstång
----------
vaniljglass till servering

Sätt ugnen på 225 C. Halvera plommonen och ta bort kärnorna, och lägg plommonen med snittytan uppåt i en smord ugnsform. Smält smöret i en kastrull, låt svalna något. Riv mandelmassan grovt på rivjärn, och blanda med smöret. Tillsätt kokos och frön från en urskrapad vaniljstång, och blanda till en smet. Fördela smeten på plommonhalvorna (görs lättast med händerna). Gratinera i mitten av ugnen på 225 C i 8-10 min. Servera med vaniljglass.

6 kommentarer:

  1. Jag såg något liknande någon annanstans för litesen, det ser så gott ut! Varma plommon med vaniljglass på, mmm...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kanske var i Smålandsposten? ;-)

      Radera
  2. Svar
    1. Man tackar! Det slank ner, om man säger så. ;-)

      Radera
  3. Lenita från Bohuslän28 sep. 2013 10:36:00

    Vilken härlig kombination :-) Här blir det bara kräm av plommonen och att en och annan slinker in i munnen..hi..hi...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte fy skam det heller! :-)

      Radera