onsdag 23 oktober 2013

Lakritspannacotta för två

Lakritspannacotta är ju något av det bästa som finns. Har ni testat det? Jag snöade in på det helt i somras när vår favoritrestaurang StrandNära hade det på efterrättsmenyn. Dessutom toppade de den med vispad grädde och saltad karamellsås, så den gick ju inte av för hackor, om man säger så. När vi var på sommarstugan förra helgen svängde jag ihop de här två pannacottorna när vi kom dit, och så fick de stelna i kylen tills det blev middagsdags. Egentligen blev det en halv portion till, men den åt jag upp när Olof inte såg mig. Har ni ingredienserna hemma - gör gärna det här på torsdag kväll och njut det till fredagsmyset. Gott som attan!

Lakritspannacotta för två:
1 gelatinblad
1,5 dl grädde
0,5 dl mjölk
1 rågad msk socker
1 rågad tsk lakritspulver
----------
valfria bär till pimpning

Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten, och låt det ligga där i minst 5 minuter. Häll grädde, mjölk, socker och lakritspulver i en kastrull, och låt det bli varmt. Ta det från värmen precis när det börjar koka, och rör ner gelatinbladet. Häll upp på portionsformar, och ställ i kylen att stelna. Låt stå i minst 4-5 timmar, gärna över en natt. 

16 kommentarer:

  1. Jag har inte provat lakritspannacotta men skall absolut göra det! Tack för receptet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lycka till! :-) Smaka gärna av med lakritspulvret, vissa vill ha i mer, och vissa vill ha i mindre.

      Radera
  2. Lakrits är så gott! Och med din saltade karmellsås så är man ju i himlen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den där salta karamellsåsen har man ju ohälsosamma fantasier om ibland. ;-)

      Radera
  3. Gaah! Det måste vara helt galet gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoho, det är det! Kom på besök så ska jag bjuda på den! :-)

      Radera
  4. Har aldrig gjort men lovar att göra det. Har tyvärr ingen grädde hemma nu, annars hade jag lätt gjort en till tordagsmyset...

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där sa du nåt, jag ska banne mig följa mitt eget exempel och göra några sådana här ikväll som vi kan gå loss på imorgon!

      Radera
  5. Det låter fantastiskt gott! Jag måste nog be någon i Sverige skicka över en burk lakritspulver snarast!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det! Om inte annat finns det i nätbutiker och i saluhallar.

      Radera
  6. Lenita från Bohuslän26 okt. 2013 13:39:00

    Man slickar sig om munnen bara man ser bilden :-) Man vill bara ha....älskar lakrits men inte lilla gubben. Kanske man kan överraska honom med detta och han blir totalt lost på denna underbara efterrätt? Jag kan bara hoppas! Kram Lenita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste du ju testa! Sälj in den som en kolapannacotta eller nåt, för det ser det ju också ut som. Lycka till! :-)

      Radera
  7. Gjorde den med en gång jag läste det! Full pott, supergod!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillade den! Jag gjorde en ny omgång häromdagen, jag också. :-)

      Radera
  8. Om man ska göra till sex personer tar du bara allt x 3 eller hur hade du gjort? Tänker främst på gelatinet.

    SvaraRadera
  9. Det funkar att göra så! Det här receptet har jag själv delat på 4 från ett som ska vara till 8.

    SvaraRadera