fredag 18 oktober 2013

Öppen lasagne med kantareller, parmesan och vitt vin

Eftersom det är fredag tänkte jag lägga ut ett recept på prima fredagsmysmat som går fort att laga, och som också är ett tacksamt recept att halvera och servera för två tillsammans med ett glas vin och tända ljus. Det behövs inte mycket fyllning i varje lager, det här är en lasagne som mättar väldigt bra. Vi åt den till middag förra fredagen, och det är så gott att jag skulle kunna tänka mig att ha det som fredagstradition hela hösten! Om ni vill variera lasagnen lite, testa gärna att röra ner ett par nävar färsk babybladspenat i fyllningen.

Öppen lasagne med kantareller, parmesan och vitt vin, 4 portioner 
12 färska lasagneplattor
500 g färska kantareller
2-3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1,5 dl torrt, vitt vin
2 burkar ricottaost
2 dl riven parmesanost + extra till garnering
flingsalt
grovmalen svartpeppar
några droppar vit tryffelolja till servering

Börja med att sätta en kastrull med vatten på sjudning till lasagneplattorna. Rensa svampen, dela den i mindre bitar och fräs den i lite smör eller olja i en stekpanna. Hacka schalottenlök och pressa vitlök, och låt bryna med i stekpannan när det mesta av vätskan gått ur svampen. Häll på vinet, och låt koka tills ca hälften av vätskan kokat bort. Rör ner ricottaost, och ta från plattan när allt blivit varmt. Rör ner 2 dl parmesanost, och smaka av med flingsalt och svartpeppar. Snåla inte på saltet här! Måtta ut 12 st lika stora, färska lasagneplattor. Låt dem ligga i det sjudande vattnet som du satte igång innan, 1-2 i taget i ca 20 sekunder var. Montera ihop lasagnen på tallrikarna. Beräkna 3 plattor till varje portion. Lägg en platta på varje tallrik, bre på lite kantarellröra, och fortsätt varva så. Garnera varje färdig portion med riven parmesan och droppa några droppar vit tryffelolja över varje lasagne. Dra ett sista varv med pepparkvarnen över varje portion.

8 kommentarer:

  1. Å himmel så gott!!!!!
    Ha en skön helg!
    Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är supergott! :-) Stor helgkram!

      Radera
  2. Lyx att komma hit in o få ett fantastiskt helgrecept att laga till lördagskvällen =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att det smakade bra! :-)

      Radera
  3. Lenita från Bohuslän20 okt. 2013 10:41:00

    Vilket höstig god lasagne :-) Är väldigt förtjust i denna maträtt som man kan variera en hel del. Kram Lenita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det toppen? Man kan ju slänga i lite parma, eller bacon, och lite allt möjligt gott! Kanske några rostade pinjenötter när man ändå är igång? :-) Kram!

      Radera
  4. Ville tipsa om att jag tävlar ut en av mina bakböcker och ett gäng formar just nu.
    http://sockerdrommen.se/tavling

    SvaraRadera