onsdag 20 november 2013

Afternoon Tea och en Englandskrönika

Afternoon tea-temat fortsätter! Idag blir det scones här på bloggen. Den här bilden fotade vi när vi var i sommarstugan och hade hösthelg för några veckor sedan. Scones och söndagsfrukost tycker jag hör ihop, och är en mycket väl inarbetad frukosttradition hemma hos oss. Oftast har man alla ingredienser hemma, och det går fort att göra eftersom brödet inte behöver jäsa. Ett väldigt tacksamt frukostbröd, med andra ord, som gör sig prima ihop med clotted cream, marmelad och sylt. Det är inte nödvändigt att forma sconesen till åtta små bullar som jag har gjort här, latmansvarianten går minst lika bra. Då rör man bara samman degen och formar den till två stora, runda kakor på bakplåten, som man sedan skårar i fyra delar var.

Scones, 8 st
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g kallt smör
1,5 dl filmjölk
1,5 dl mjölk

Blanda samman mjöl, salt och bakpulver, och nyp ihop med smöret. Rör ner filmjölk och vanlig mjölk, och knåda ihop degen på mjölat bakbord. Forma 8 st lika stora bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 225C i ca 12-14 min, tills de har fått fin färg. Låt sedan svalna på galler. 

Och här kommer krönikan, som utlovat:

Jag är otroligt sugen på att åka till England. Storbritannien må inte vara känt för att vara de kulinariska smakernas högborg, men jag tror att det till stor del handlar om fördomar, vilket jag tycker att Jamie Oliver har lyckats bevisa i sina matprogram där han rest Storbritannien runt och blivit serverad den ena läckerheten efter den andra. Men det är inte bara maten som gör att jag vill resa runt i England, det är hela atmosfären. Jag vill gå runt i små pittoreska byar iförd rutig tweed och basker med boll, klappa strävhåriga terriers och kalla alla för darling och love. Jag vill dricka afternoon tea i en vacker herrgård med brunrött tegel, med levande stearinljus på borden och bruna läderfåtöljer som knarrar för varje gång man sträcker sig efter den rykande, varma tekoppen i tunt, sirligt porslin.

London har jag så klart inte tänkt hoppa över. Där vill jag flanera omkring på Borough Market med en korg i ena handen, och den andra handen fri att utforska alla fina råvaror som jag har hört ska finnas på Londons främsta matmarknad. Framåt kvällen kan jag tänka mig en rejäl portion Shepherd's Pie på en liten krog med mysig belysning och väggar klädda med träpanel, innan jag tar in på mitt lilla Bed and Breakfast med blommiga tapeter och tjock heltäckningsmatta. Som ni hör har jag planerat det hela in i detalj. Det enda som kvarstår nu är att boka en resa. Jag tror att våren är trevligast, eller kanske försommaren. För även om jag har bestämt mig för att det råder fördomar kring den engelska kokkonsten, är det regniga vädret varken en fördom eller ett oförtjänt rykte. Det är ett faktum. På inköpslistan står en kavaj i tweed och en basker med boll. Och måhända ett rutigt paraply. Man vill ju inte ta några risker. 

14 kommentarer:

  1. Åh, nu har du ju fått oss också sugna på att resa till England och vandra runt på hedarna och i byarna, vi som ser oss själva ta en Ölandstur nästa höst och vandra runt där (fast det blir utan bollbasker!)
    Vi var på en tur i Skottland för nåt år sedan och det såg precis ut som det gjort i alla serier man sett på tv, bara den antika bilen med byvetrerinären som saknades:)
    Och visst har man fördomar om maten i England, men varje gång vi läst om någon av restaurangerna som Hanna varit på så får dom fördomarna på tafsen:)

    Hoppas ni har det riktigt bra på ön, alla tre.
    Stora kramar till er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är klart ni ska komma hit och höstvandra! Ni är välkomna både med och utan bollbasker. :-) Kram på er!

      Radera
  2. Haha! Visst är England idylliskt på många vis och jag har haft två underbara semesterresor dit senaste åren. Vi var där på försommaren/våren då, det var kanon. Ösregn en dag, annars hade vi tur. Önskar att jag har tid attka ut mer på landsbygden nästa gång - Liverpool var lite mer England som man tänker sig det än London. En by hade varit kul att bo i ett slag..,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Försommaren alltså, jag noterar! :-)

      Radera
  3. Är man trött på London är man trött på livet brukar en jag känner säga.
    Kan nog hålla med, London ÄR fantastiskt. Men visst är man sugen på andra delar av England också...
    Och clotted cream, det kan man ju äta hur mycket som helst (eller tills man växer ur sin tweedkavaj).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Höhöhö, man får köpa sig en ny kavaj. På Harrods! ;-)

      Radera
  4. Lenita från Bohuslän23 nov. 2013 12:35:00

    En sån otroligt vacker bild jag får njuta av :-) Man bara befinner sig i England bland thedofter,nybakade varma scones och detta otroligt vackra porslin. Blir så sugen på att bjuda hem mina vänninor på en liten bjudning efter att ha läst ditt inlägg...hi..hi.... Har ej varit i England...men kanske snart! Var i Skottland Edingburgh förra året och blev förälskad i denna staden.Längtar tillbaka <3 tack snälla för dina fina inlägg här på bloggen,blir så glad varje gång jag kikar in! Kram Lenita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack Lenita, dina kommentarer gör mig alltid så glad! Stor kram till dig!

      Radera
  5. Härlig krönika.
    Vilka mysiga te koppar. Ser riktigt drickvänliga ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Madeleine! Jag älskar de där tekopparna. :-) De finns i sommarstugan, och hur gärna jag skulle vilja ta hem en kopp skulle det inte kännas riktigt rätt...

      Radera
  6. Åh, så underbart du får det att låta! Jag har aldrig velat resa till London/England förut trotts att min barndomsvän bor där och lägger ut en massa underbara kort på hennes F.B så man håller på att dö när man ser dem. Men nu när jag läste din lilla London krönika så blev man ju ännu mera sugen!
    Kram Amie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte varit där på flera år, och är jättesugen på att åka! Hoppas du får möjlighet att åka och hälsa på din kompis, en guide på plats som känner till alla pärlor är ju det allra bästa! Kram!

      Radera
  7. Åh vilken mysig artikel. Vill du ha basker med boll så är det Skottland du ska till ju! :) Dessutom är Skottland hemvist åt shortbreads så du för börja där. Jag rekommenderar faktiskt tidiga september för då har värsta rushen med skollov lugnat ner sig men samtidigt har ljungen börjat blomma på hedarna där och i Nordengland och det finns knappast vackrare. Borough Market finns visserligen inte uppe i norr men massor av god mat ändå.

    Det där med vädret...njae. Visst regnar det mycket men det kommer pö om pö. Inte som i Belgien där det regnar nonstop i tre veckor. Alltid är det sol några timmar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! Jo, det kanske är mer Skottland med basker med boll, det har du rätt i... Tidiga september, jag ska lägga det på minnet. De där hedarna låter ju jättevackra, tack för tipset! Jag får väl lämna paraplyet hemma då. ;-)

      Radera