måndag 18 november 2013

Engelska shortbread

Jag har alltid gillat de där engelska mördegskakorna man kan hitta i tébutiker och delikatessaffärer, de med rödrutigt papper som jag tror heter något i stil med Walkers. Men det är ju faktiskt hur lätt som helst att göra sina egna shortbread, och mycket godare! De blir sådär härligt smuliga och knapriga, och både doftar och smakar underbart av SMÖR. Hur kan man inte älska det? Så här gör man:

Engelska shortbread, ca 20 st
225 g smör
1,25 dl socker
3,75 dl vetemjöl
1,75 dl maizena majsstärkelse

Rör rumsvarmt smör mjukt ihop med sockret. Rör samman vetemjöl och maizena, och blanda ihop med smöret. Knåda ihop degen på bakbord, och kavla sedan ut degen till en ca 1 cm tjock rektangel på en plåt med bakplåtspapper. Skär rektangeln i bitar, ca 3x7 cm, nagga dem lite lätt med en gaffel och separera dem från varandra lite på plåten. Grädda i mitten av ugnen på 175C i ca 30 min. De ska inte få så mycket färg. Om du tycker att det behövs, jämna eventuellt till kanterna med en kniv när kakorna har svalnat, om du vill ha dem helt raka. 

10 kommentarer:

  1. I någon fräsig matbutik i Malmö köpte jag och min mamma världens godaste shortbread, bakta i butikens bageri. Att så få ingredienser kan bli så goda är knasigt. Det är smöret som gör'et ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så! Smör är GRYMT.

      Radera
  2. Såg detta på instagram och har nu sett till att receptet ligger i mitt bildgalleri liksom taccotårtan. Tack för detta ska bli så kul (läs gott) att testa ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! Ja, den där tacotårtan är riktigt poppis och god! Lycka till med båda grejerna! Kram!

      Radera
  3. Åh, shortbread som är så gott! Det här kanske kan bli något till jul.

    SvaraRadera
  4. Lenita från Bohuslän23 nov. 2013 12:51:00

    Påminner lite om farmors kakor när man var liten. Då bjöds det på jordgubbssaft och goda hembakata kakor :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så länge det är mycket smör i är alla kakor goda! :-)

      Radera