torsdag 12 december 2013

Lingonkakan - en favorit i repris

Den här lingonkakan på pepparkaksbotten bakade jag första gången för några år sedan, och nu har den återuppstått ur arkivet. Kakan kan liknas lite vid en pannacottapaj, och är saftig och riktigt smaskig. Man behöver alltså inte servera den med några tillbehör som vispad grädde eller något. Prima helgfika lagom till tredje advent!

Lingonkaka på pepparkaksbotten, ca 8 bitar 
150 g pepparkakor, krossade
75 g smält smör
----------
3,5 dl vispgrädde
3 gelatinblad
0,5 dl socker
200 g philadelphiaost
2 dl rårörda lingon
----------
Garnering:
t ex silverkulor, stjärnanis, kanelstång

Börja med att lägga de tre gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Krossa pepparkakorna och blanda dem med smält smör till en grynig massa, gärna i en matberedare. Tryck ut massan i en pajform med avtagbara kanter, och grädda pajskalet i mitten av ugnen på 175C i ca 8 min. Låt sedan svalna. Koka upp vispgrädde ihop med socker, ta av från värmen och rör ner gelatinbladen. Rör ner philadelphiaost och rårörda lingon, och ta ett par varv med elvispen så att allting blandar sig ordentligt. Häll blandningen i pajskalet och ställ i kylen att stelna i minst 5 timmar, gärna över en natt. Precis före servering, garnera med t ex stjärnanis och silverkulor.

10 kommentarer:

  1. Bra idé! Den ska jag baka någon gång under jullovet!

    SvaraRadera
  2. Hörde jag ordet lingon? Mumsmumsmums!
    kram

    SvaraRadera
  3. Lingon är så gott i bakning eftersom det bidrar med syrlighet. Den här låter väldigt god!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är fäbulous! Du får testa, lingon och pepparkaka är alltid julgott. :-) Kram!

      Radera
  4. Hej
    Fick i min hand en BAKA stort chokladnummer. 5/2013. Så kul för nu hittade jag din fina blogg. Skall kika in till dom andra också. Maria känner jag sedan tidigare. Önskar dig en fin helg kram Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt Maria, välkommen till bloggen! Vad kul att du känner Mary, hon och jag är jättebra kompisar och brukar träffas. Många kramar!

      Radera
  5. ÅÅÅÅÅH. Aldrig ätit, men SOMVANLIGT, allt du gör ser så sjukt.jävla.gott.ut. Dregglar alltid ner skärmen när man går in på din blogg. Vill ha ditt liv. Och dina godsaker. HHelst NU.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, tack Linnea! Du får provbaka den så du får smaka! Men du, har du tänkt på att om vi byter liv blir du nästan dubbelt så gammal. ;-) Massor med kramar!

      Radera
  6. Gjorde denna son dessert efter julmaten. Blev så nöjd. Den var fräsch och kändes inte alls tung. Lingonen gjorde att den inte blev så söt och peppsrkakorna i botten blev knäckiga. Kommer helt klart göra den igen samt rekommendera den varmt! God jul på er! Ser fram mot nästa år med många nya smaker. ;D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Liselott! Vad roligt att höra! Önskar dig en god fortsättning och en fin start på det nya året om några dagar.

      Radera