tisdag 10 december 2013

Saffransmarinerad Västerbottenost

Här kommer ett supergott alternativ att bjuda på till glöggminglet, ifall det är fler än jag därute som har fastnat i pepparkaka-med-ädelost-träsket. Inte för att det skulle vara något fel med det, pepparkaka med ädelost är jättegott, men ibland kan det vara kul med något nytt. De här saffransmarinerade västerbottenostkuberna är lika vackra att titta på som de är goda. De får lite sötma av honungen i marinaden, och lite extra tuggmotstånd av solrosfröna. Receptet kommer från Mia Gahne, som har matreportage i tidningen Barometern (och flera andra tidningar i Sverige) de lördagar som de inte kör Helenas Kök. Det här receptet var med  förra lördagen i tidningen, och vi klippte ut det och serverade det till vårt adventsfika dagen därpå.

Saffransmarinerad Västerbottenost, ca 10 personer
1 pkt (0,5 g) saffran
lite salt
0,5 dl fin, kallpressad rapsolja
1 tsk citronsaft
2 tsk flytande honung
en halv Västerbottenost
svartpeppar
1 ask krasse
ca 0,5 dl solrosfrön

Börja med att stöta samman saffran och salt i en mortel, och blanda sedan upp det med rapsoljan. Rör i citronsaft och flytande honung. Skär osten i små kuber, och blanda den med saffransoljan. Salta och peppra efter smak och tycke. Låt ligga och dra en stund så att smakerna hinner sätta sig. Precis före servering, strö över nyklippt krasse och solrosfrön. Servera tillsammans med tandpetare och servetter, alternativt förbered genom att sätta en tandpetare i varje ostkub.

8 kommentarer:

 1. Perfekt med tilltuggtips till glöggminglet för jag har som dus äger fastnat i det där ädelostträsket. Dessa blir det nästa gång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, man har ju befunnit sig där ganska länge nu... ;-)

   Radera
 2. Snyggt också:)snyggt är viktigt. Det är nästan lika viktigt som smaken, åtminstone när man har gäster.

  SvaraRadera
 3. Det snor vi vidare, helt klart, västerbottenostgalningar som vi är! Mozzarella har vi marinerat i saffran och det blev ju gott, så det måste ju bli snäppet bättre med smak av västerbotten:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Feel free att göra en total ripoff! Det har ju jag själv gjort här. ;-)

   Radera