torsdag 28 februari 2013

Ädelost, bacon och grädde

Låtom mig presentera kvällens hälsokost: ädelost, bacon och grädde. Och så spaghetti, såklart. Tillsammans blir det en riktig fullträff. Det är bara att strimla och knapersteka baconet, och värma upp grädden med nersmulad ädelost som sedan får smälta ju varmare grädden blir. Sedan häller man ner baconet, öser på svartpeppar, och serverar med spaghetti. Så - det här är långt ifrån "nyttigt, krispigt och fräscht", men det finns ju inget som säger att det alltid är det man är ute efter. Ibland vill man ha sallad, och ibland vill man ha baconpasta. (I mitt fall är det - föga förvånande - oftast baconpasta.) Det här är comfort food i ordets rätta bemärkelse! Den som vill kan även hacka lite valnötter att garnera sin pastatallrik med. Utförligare instruktioner finns i det här inlägget.

tisdag 26 februari 2013

Läggdags

Det är en trött liten hund som har kurat ihop sig i soffan här hemma, och tycker att det är dags för natt snart. Helst nyss. Ikväll har vi varit hemma hos mamma och Günter och ätit en god middag som avslutades med en nötig och mjukbakad Päronkaka från Hönö, eftersom syrran och hennes lilla Rose är hemma på besök. Som alltid har Bally lekt sig trött med sin hundkompis Melly. Inte för att han är sådär särskilt lekfull egentligen, till Mellys stora förtret. Det hela går mest ut på att han försöker avvärja hennes små attacker. Det är inte lätt, när damerna jagar en.

måndag 25 februari 2013

Citrusravioli med honungsrippel

Äter ni mycket blodapelsin nu när det är säsong? Vi brukar pressa oss varsitt glas blodapelsinjuice till frukost på helgerna, och på jobbet fyller vi upp fruktskålen med blodapelsiner. (Att jag sedan ses mycket oftare med handen i godisburken än i fruktskålen när det är dags för fika är dock en helt annan sak.) Även i maten är det fräscht med citrus. Häromkvällen lagade vi pastarätten på bilden, som består av färsk köpe-ravioli, skal och saft av citron och blodapelsin, rucola, parmesan, valnötter och crème fraiche. Det visade sig att jag hade råkat få tag på en ganska sur blodapelsin, så för att bryta av det beska testade vi att ringla lite flytande honung ovanpå alltihop när vi åt. Och det lyfte faktiskt maträtten rejält! Nästa gång blir det honung igen, oavsett om blodapelsinen är söt eller sur.

Citrusravioli med honungsrippel, 2 portioner
1 pkt färsk ravioli, t ex med ricotta/spenat-fyllning eller soltorkade tomater
0,5 citron - rivet skal och saft
1 liten blodapelsin - rivet skal och saft
1 dl riven parmesanost
1 stor näve rucola, grovhackad
1 dl crème fraiche (ta den feta, så att det inte blir rinningt. Och det blir alltid godast.)
flingsalt
rejält med malen grovpeppar
1 liten näve valnötter, hackade
1-2 msk flytande honung

Koka den färska raviolin enligt anvisningarna på paketet. Ta fram en stor skål, och börja med att riva ner skal och pressa ur saft från citrusfrukterna. Spara eventuellt lite blodapelsinskal till garnering. Tillsätt riven parmesan, rucola och crème fraiche, och blanda till en röra. Rör försiktigt ner den kokta raviolin. Lägg upp på tallrikar, och garnera med hackade valnötter, och eventuellt lite rivet skal av blodapelsin. Ringla över lite flytande honung ovanpå varje portion, och servera. 

söndag 24 februari 2013

Söndag och lugn helg

God söndagseftermiddag! Hoppas att ni har haft en lugn och skön helg. Eller en vild och galen, det är ju så klart inte fel det heller. Vi har lagat mat och fotat till ett reportage, och så har vi matsurfat hemma hos våra vänner Ylva och Magnus där man alltid får lyxig trerätters. Vi bjöds på sparrissoppa, tjälknöl och röda vinbär med tjinuskisås. Sen var vi riktigt mätta.

Idag har vi gått långrunda med Bally och mammas shih-tzu Melly, och hundarna har skuttat runt i snön och busat med varandra. Idag är det plusgrader, och jag har plockat fram ingredienser till varm choklad medan Olof laddar öppna spisen med vedträn. Eftersom vintern (förhoppningsvis) sjunger på sista versen får vi passa på och njuta av det bästa med den medan vi hinner! Men först ska jag svara på några fler av era kommentarer. Jag har varit lite, ähurm, dålig på att göra det, men jag utlovar härmed skärpning. Önskar er en riktigt mysig söndagkväll!

lördag 23 februari 2013

Le Chef - en underbar matkomedi!

Igår hyrde vi en alldeles underbar kock-komedi på dvd; Le Chef. Filmen är fransk, och jag måste erkänna att jag rent generellt har mina fördomar mot franska filmer. Jag är av åsikten (eller snarare fördomen) att franska filmer kan vara lite ...svåra. Precis som jag inbillar mig att en stor del av Frankrikes befolkning kan vara lite svår. Min bild av fransmän är att de sitter på uteserveringar, dricker café au lait, äter en croissant och röker ett paket cigaretter, samtidigt som de bläddrar i ett prasslande exemplar av Le Monde. Ibland tittar de upp från tidningen, rynkar pannan lite och ser extra svåra ut.

Men den här filmen är långt ifrån svår, den är hjärtlig och rolig, och handlar om en Michelinkock som hotas bli av med en stjärna för att han är för konservativ och gammalmodig. Då möter han matälskaren Jacky som hittills bara fått laga mat på diverse väghak, där han får sparken på löpande band då han vägrar servera pommes och fel vin till maten, och syltornas ägare inte förstår det fina i att servera zucchiniskum. De börjar jobba tillsammans, och det blir riktigt roligt. Ett måste för den matintresserade!

torsdag 21 februari 2013

Hos Magnus och Eva i Västervik

I helgen när vi körde upp mot Norrköping stannade vi till i Västervik för en bit lunch. Jag var bara tvungen att slinka in på butiken Hos Magnus och Eva, som jag hade mycket trevliga minnen från när vi besökte Västervik i somras, och jag kom hem med flera fina fynd.

Ja, ni ser ju själva vad de säljer. Lullull blandat med byggnadsvård. En fantastiskt trevlig blandning.

Som synes säljs allt från Green Gate-porslin...

...till gamla vackra knoppar och beslag.

Längst in i affären finns gamla slitna dörrar i helt underbara färger, och likt förra gången vi var där grämde jag mig över att vi varken hade dragkrok eller släp till bilen.

Butiken ligger centralt i Västervik, och är garanterat värd ett besök om ni är i de här krokarna och åker!

Nu ska jag ägna mig åt chokladmoussen jag började vispa ihop för ett tag sedan. Önskar er alla en jättemysig torsdagkväll!

onsdag 20 februari 2013

Fisk.

Är ni redo för dagens bloggchock? (Och framförallt; har ni era anteckningsblock framme?) Jag har ätit FISK. Hör och häpna. De flesta vet att jag inte är så glad i fisk, för att uttrycka mig moget och diplomatiskt. Det andra inlägget jag skrev på min blogg i ordningen, en septemberdag 2009, handlade om att man inte kan förvänta sig att hitta några fiskrecept här på bloggen. Olof, den fisksvultne stackaren, brukar äta fisk när han äter borta eller när vi går på restaurang. Jag har i frånskyllande ton hävdat flera gånger att om han lagar fisk så lovar jag minsann att äta den. Jag trodde väl bara inte att han faktiskt skulle göra slag i saken. Den här veckan, dessutom. Men - det var faktiskt inte så illa. Jag kan till och med tänka mig att äta det igen. Nu ska vi ju så klart inte överdriva, jag tänker inte bedriva några lax- och skaldjursorgier inom det närmsta, men en rejält panerad och smörstekt platt liten fisk skulle nog kunna få slinka ner. Om den ville.

Fisk - allmäna guidelines:
platta fiskfiléer, t ex kolja
1 fat mjöl till panering
1-2 uppvispade ägg till panering
1 fat ströbröd till panering
salt och peppar
smör till stekning
----------
Remouladliknande sås:
ca 3 msk majonnäs
2 tsk kapris
ca 0,5 kruka dill
1 liten saltgurka, hackad
salt och peppar
----------
kapris
potatis
citron

Ta fram dina glada fiskfiléer och salta och peppra dem. Vänd dem först i mjöl, sedan i uppvispat ägg, och sist i ströbröd. Stek dem i smör. Snåla inte på smöret. Till såsen - hacka saltgurkan, dillen och hacka även kaprisen lite lätt. Blanda samman med majonnäs, och salta och peppra. Servera de panerade fiskfiléerna med kokt potatis och någon skiva citron.

tisdag 19 februari 2013

Matlitteraturens afton

Nu har jag precis kommit hem från en god fika på Espresso House i Kalmar tillsammans med min kompis, och jag är mätt på cream cheese bagel och en rejält tilltagen varm choklad med vispgrädde och marshmallows. De brukar fråga om man vill ha vispgrädde och marshmallows på chokladen när man beställer, och varje gång jag vräker ur mig ett "GUD ja!" undrar jag om det verkligen finns folk som tackar nej till den frågan?

Nu blir det kvalitetstid i fåtöljen med en skål bilar och min nya bok som jag har klickat hem från Amazon, "Best food writing 2012". Jag har inte läst den än, men jag har höga förhoppningar. En på matfronten välbeläst matnörd finkammar varje år matartiklar och annat inom ämnet i USA, och samlar sedan ihop dessa krönikor och stycken till en bok som kommer ut varje år. Kapitel med namn i stil som "A proposal for feeding the fat and anxios", "Still life with mayonnaise" och "Appetite for perfection" bådar alla gott inför kvällen.

måndag 18 februari 2013

Krönika med sportlovstema

Då var det måndag igen. Att helgerna ska gå så fort, det är ju samma visa varje vecka. Men innan vi vet ordet av är det ju faktiskt helg igen. Och idag hade vi riktigt kvalitetsfika på jobbet, så veckan har onekligen börjat bra på fikafronten! Den här tjejen bjöd på underbar hemlagad hallonpaj med lika hemlagad vaniljsås. (Jag måste verkligen göra egen vaniljsås oftare, det är ju så mycket godare än köpesås.) Vi åt tills vi nästan sprack. Som vanligt, med andra ord.

Från en sak till en helt annan - här kommer lördagens matreportage som kördes i Barometern och Smålandsposten. Recepten var på Olofs egenstoppade korv, två sorters minipajer och havrekakor. Här kommer krönikan:

Det är något visst med att grilla korv ute i naturen en kall vinterdag. Man är genomfrusen efter att ha utfört diverse vinteraktiviteter, man har ingen känsel i fötterna sedan ett par timmar tillbaka, och man har helt och hållet glömt bort det där med sittunderlag. När brasan man ska grilla över väl har behagat komma igång, blåser röken en alltid i ansiktet, nästan oavsett var man sitter. Till traditionen hör även att någon stackars korv alltid trillar ner mellan springorna i gallret och går ett sotigt öde till mötes, och mer ofta än sällan spiller man ketchup på jackan när man ska piffa till sin nygrillade korv. 

Men sedan vänder det. För när man väl får sätta tänderna i korven man har grillat över öppen eld, och höra den där lilla smällen som uppstår när man tar första tuggan och biter sig igenom korvskinnet, då glömmer man bort allt det där som man retade sig på innan. Och när man dessutom får dricka några klunkar varm choklad ur thermosen man gjorde i ordning hemma i köket på morgonen, och känna hur den söta, varma chokladen ger en värme som sprider sig genom hela kroppen och tinar upp den inifrån, då är allt bra igen. Då gör det inte längre så mycket att man en halvtimme tidigare råkade trassla in sig i ankarliften så illa att personalen i skidbacken var tvungna att kapa strömmen och stanna hela liften. Ja, det har hänt, och nej, det finns inte på YouTube. 

Men så länge det finns grillkol och matsäck finns det hopp, och finns det dessutom några kakor till efterrätt - ja, då kan det nästan inte bli mycket bättre.

söndag 17 februari 2013

Minipajer och behind the scenes

God söndagkväll! Vi är precis hemkomna från Norrköping där vi hälsat på Olofs mamma, och vi ska snart sätta igång att laga pannbiffar. Eller närmare bestämt storbiff, en enda stor färsbiff som man sedan skär i mindre bitar och serverar. Hur som helst, det är en odödlig favorit här hemma. Men nu var det ju inte storbiffen jag skulle avhandla, utan minipajerna på bilden ovan. Vi fotade dem förra helgen till matreportaget som kördes igår i Barometern och Smålandsposten (krönikan kommer snart här på bloggen) med sportlovstema.

Bally var som vanligt med och erbjöd en hjälpande tass till fotograferingen. Och en hungrig liten mage, ifall det skulle bli något över.

När husse ägnar sin uppmärksamhet åt något annat dröjer det inte länge förrän Bally tassar fram och låter husse bli påmind om vem det egentligen är som han borde fokusera på. De där minipajerna klarar sig ju faktiskt själva.

Vi fick låna våra grannars fina gamla spark. Bally tyckte det var sådär kul med spark. Det var onekligen roligare när det var pajer på sparken.

Italienska minipajer, ca 22 st
Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
----------
Fyllning:
2 krukor färsk basilika
8 soltorkade tomater
2 pkt fetaost á 150 g
----------
Äggstanning:
2 ägg
2 dl mjölk
----------
Små aluminiumformar

Knåda samman pajdegen, och låt den vila i kylen i ca 30 min om du har tid. Tryck sedan ut den i små pajformar. Nagga dem lite lätt med en gaffel, och förgrädda i mitten av ugnen i 5-8 min på 225C. Strimla basilika och soltorkade tomater, och lägg i en skål. Smula ner fetaosten och blanda. Fördela sedan fyllningen i de förgräddade pajskalen, men spara lite plats till äggstanningen. Vispa samman ägg med mjölk till en äggstanning, och häll upp på en liten kanna. Häll ca 1 msk äggstanning i varje pajskal. Ställ alla minipajer på en plåt, och grädda dem i mitten av ugnen på 225C i ca 10-15 min tills de har fått fin färg.

Minipajer med salami och Västerbottenost, ca 22 st
Pajdeg:
Se ovan
----------
Fyllning:
100 g salami
3 dl riven Västerbottenost
----------
Äggstanning:
Se ovan
----------
Små aluminiumformar

Följ pajreceptet på de italienska minipajerna ovan. Till fyllningen: Skär salamin i små bitar, och lägg i en skål tillsammans med den rivna osten och blanda. Fördela sedan fyllningen i de förgräddade pajskalen, men spara lite plats till äggstanningen. Kör sedan på igen enligt receptet på italienska minipajer.

lördag 16 februari 2013

Sch-lager!

Är ni laddade inför kvällens deltävling av Melodifestivalen? Det är vi, och framförallt Olof, som har laddat upp med senaste ölen från det lokala Kalmarbryggeriet Ängöl: Schlager. Bästa ölnamnet på länge! Ha nu en riktigt trevlig lördagkväll, kära vänner!

fredag 15 februari 2013

Månadens blogg i Älskade Hem

God fredagkväll, gott folk! Hoppas att ni fredagsmyser för fulla muggar. Jag sitter och bläddrar i senaste numret av tidningen Älskade Hem (som hette Tove innan, om ni minns den) och myser över att jag är månadens blogg i tidningen. Mycket trevligt! Nu tar vi fredag, tycker jag. Häpp!

torsdag 14 februari 2013

Happy Valentine´s!

Nu är klockan strax efter 19 på Alla hjärtans dag, och jag kan tänka mig att det är många av er som sitter vid ett bord och smörjer kråset just nu med något gott. Trevligt! Själv sitter jag framför datorn och väntar på att maten som Olof lagar ska bli klar. Jag tror det blir något åt pastahållet. Det doftar ljuvligt av vitlök och tomat från köket, och Bally springer runt husses ben på lätta små tassar och praktiserar sin "jag har inte ätit på en vecka-min". Stor kram på er därute, kära läsare! Tack för att ni finns och för att ni fortsätter att titta in här.

onsdag 13 februari 2013

Ägglikörsparfait

När jag står i glasskiosken på sommaren och trycker näsan mot glasvisiret som skiljer mig från de olika smakerna på kulglass, brukar det ofta sluta med att jag väljer smaken ägglikör. Jag har länge velat prova att göra min egen, men har haft svårt att hitta en tvättäkta ägglikör på Systemet som är gul och inte smakar av andra fancy grejer som till exempel Amarula Cream.

När jag var i Tyskland i november hittade jag den här flaksan. Den kostade inte många euro, och om man dricker den som den är så smakar den därefter också. Ingen hit i glaset, med andra ord. Men i glass! Där är den perfekt. Efter en snabb koll på Systemets hemsida kan jag konstatera att en motsvarighet som man kan få tag i på svensk mark är Bols Advocaat. Men nog tjafsat om ägglikören! Så här gör man glassen!

Ägglikörsparfait, 4 portioner:
3 äggulor
1,5 dl socker
3 dl vispgrädde
0,6 dl ägglikör

Vispa äggulorna och sockret ljust och fluffigt i en bunke, och vispa upp grädden för sig i en annan bunke. Rör eller vispa ner ägglikören i äggsmeten, och rör sedan ner den vispade grädden och blanda. Häll upp i en frysbar form, och låt stå i frysen i minst 6 timmar före servering.

tisdag 12 februari 2013

Äntligen semlor!

Äntligen är det semmel-dags! Inte för att jag inte redan har tjuvstartat, men ändå. På den allmäna anslagstavlan på mitt jobb står det "SEMLOR" med stora bokstäver idag, och jag poängterade noga redan på morgonmötet hur viktigt det var för allas (och framförallt mitt) välbefinnande att det skulle intagas semlor till eftermiddagsfikat. Ifall någon nu skulle ha missat det. "Minisemlor då eller?" frågade min kollega Marija, för hon vet hur tacksamt det är att reta mig. Jag är av åsikten att minisemlor är onödiga. Själv vill jag ha en rejäl semla! Minsann. Semlorna på bilden kan jag dock inte ta åt mig äran för, för de har Olofs pappas fru Anette gjort. Men om någon känner sig sugen på att svänga ihop sina egna semlor, har jag ett recept här. Nu ska jag ringa syrran och fråga hur många semlor hennes indiske man Vimal har smort i sig idag. Av alla svenska traditioner är den här den han gillar bäst, och hans första vinter i Sverige åt han säkerligen två semlor om dagen. Minst.

måndag 11 februari 2013

Saluhallen i Kalmar

Ett av mina favoritställen i Kalmar för att äta lunch är Saluhallen, eller Bremerssons Saluhall som den egentligen heter. Maten lagas på närproducerade råvaror och är alltid vackert upplagd. Kan tyckas vara en självklarhet, men det är långt ifrån alla matställen som kan erbjuda det. Det brukar finnas några alternativ att välja mellan varje vecka, som till exempel veckans fiskrätt, veckans sallad och veckans kötträtt. Och så får man alltid en liten trälåda med ett hyvens surdegsbröd medan man väntar på maten, som jag alltid gör missen att äta mig mätt på innan lunchen serveras.

Lokalen var en gång i tiden en postlokal, och efter det blev den högskolans kårhus. Där var man och dansade på lördagkvällarna när det begav sig, minsann. Ovanför entrén till toaletterna brukade det hänga en sådan där vägskylt som indikerade att fiske var förbjudet. Den hänger inte kvar längre. Tyvärr.

Att matsalen är tom är en ganska ovanlig syn därinne, men om man dyker upp för att handla lite ost eller någon mör och oskyldig köttbit före stängning kl 18.00 ser det oftast ut så här. I ostdisken kan man om man har tur få tag i tryffelpecorinon som jag har blivit smått besatt av sedan jag provade den för första gången i höstas.

Fisk och skaldjur. Inte min grej, men däremot väldigt många andras. Själv häckar jag vid chokladpralindisken, som jag tyvärr inte fick med på bild av oklar anledning. Det är en tjej i min egen ålder som har sin egen pralin-business i Saluhallen. Johannas Choklad står det på askarna, och pralinerna rekommenderas varmt. Speciellt den med saltlakrits, och den som är rullad i nötter och fylld med salt kolakräm. 

Så - om ni besöker Kalmar eller Öland i sommar och är sugna på lunch, är det här ett jättebra ställe. Andra trevliga lunchställen i Kalmar är Larm och Hanssons.

söndag 10 februari 2013

Vintips till Alla hjärtans dag - Amarone Tommasi

Här kommer ett vintips till Alla hjärtans dag - Tommasi Amarone della Valpolicella Classico. Det är ju knappast Systemets billigaste vin, 279 riksdaler får man punga ut för det, men om det är någon där ute som vill slå på stort på Alla hjärtans dag på torsdag, så är det här vinet för er. Själva korkade vi upp vår flaska i somras när våra vänner Mary och Magnus var på besök, och amaronevinet fick fint sällskap av chokladmarinerat lamm. På tal om Mary, har ni sett att hon ska föreläsa i Stockholm i maj? Här kan ni läsa mer om det!

Nähäpp, nu ska jag sleva upp lite chiligryta. Den har puttrat på spisen sedan 15-tiden idag, och spridigt en underbart god och mustig doft både i och utanför huset, så nu är jag riktigt hungrig! 

lördag 9 februari 2013

Lördagslek


Idag har vi fotat matbilder utomhus till ett reportage. Bally har som vanligt varit med och "hjälpt till", som den duktiga fotoassistent han är. Men sedan tyckte han att det fick vara nog med jobb, och dags för lite bus.

Husses vante är ett hett villebråd...

...som man gärna sticker iväg med när man får chansen.

Är ni laddade inför Melodifestival ikväll? Vi har laddat upp med tacos, chips och dip, och kommer i sann svenne-anda att sitta bänkade framför TV:n kl 20.00 ikväll. Vi är pepp!

torsdag 7 februari 2013

Enkel gourmetmat till fredagsmyset

En snöig fredagkväll häromveckan gjorde Olof en djupdykning in i frysen för att se om han kunde hitta något till fredagsmyset utan att behöva sätta sig i bilen och åka och handla. Och visst gjorde han det, både en fin bit lammkött och en överbliven baguette lyckades han skrapa ihop. Kylen erbjöd sallad, en bit getost och crème fraiche, och sedan hade vi en middag! En riktigt god sådan, må jag säga.

Köttet är det ju bara att steka och sedan skära i lite sneda skivor så att det ser lite sådär extra proffsigt och lyxigt ut. Eller inte skära - tranchera, om man vill låta lite extra skitnödig. Hähä. Brödet kan man antingen rosta i brödrost eller ugn, eller steka i en stekpanna. Rör ihop getost med en klick crème fraiche och bred ut på brödet, sedan är det klart för servering. Och glöm inte fredagsvinet!

onsdag 6 februari 2013

På besök i Älmhult

I helgen var vi ju som bekant i Älmhult och hälsade på syrran, Vimal och deras lilla dotter Rose. Eller Mosters Ros, som jag brukar kalla henne. Jag hittade ett företag på nätet som tryckte upp små bodies med egen text och beställde en åt henne, som passade perfekt. Men allt klär ju en skönhet, som bekant.

Eftersom Vimal fyller 30 i dagarna bjöd syrran på storstilad middag. Helt enligt bloggen, of course. Syrran är en trogen blogg-matlagare. Till förrätt blev det storfavoriten tomat med vaniljmozzarella...

...och till huvudrätt åt vi en finfin kycklingpasta med soltorkade tomater och basilika.

På söndagmorgonen gick vi en promenad med Caddy, Bally var hemma hos mamma på Öland. Caddy var pepp på att gå ut, han hade sovit som en stock hela natten och snarkat och grymtat i sömnen, och låtit som en hel svinstia. Nedanför min säng, så klart. Men även sådant kan man komma undan med om man är en söt spaniel som tycker om att gosa med sin moster.

Caddy posar snällt. Grässtråna också, för den delen.

Olof hittade en fin gammal dörr att fota, ett av hans absoluta favoritobjekt. Ni ska bara se alla foton vi har hemma på gamla fönster och dörrar (eller snarare rester av dem, ju skabbigare desto bättre, anser Olof) från Greklandssemestrar.

Efter morgonrundan intog Caddy sin favoritplats igen, och vi åkte tillbaka hem till Öland efter en härlig helg i Älmhult.

tisdag 5 februari 2013

Dulce de leche-glass med karamelliserade pecannötter

Jag vet att ni är många därute som har provat dulce de leche-glassen och tycker om den, och nu kommer här  något ännu bättre! Jo, den kan bli ännu godare, jag lovar. Kommer ni ihåg de karamelliserade pecannötterna som jag använt till flera olika recept i vinter? Ni vet de där sötsalta, knapriga nötterna? Prova att röra ner dem i en dulce de leche-glassmet, så lovar jag att ni kommer att bli frälsta på idén, ni också! Häll ner så många karamelliserade nötter ni vill ha, om ni inte gillar tuggmotstånd kan det kanske räcka med halva omgången nötter. Och glöm inte att röra i glassen några gånger under frystiden, så sjunker inte alla nötterna till botten. Det här är godare än både Ben&Jerry's och Häagen-Dazs. Tillsammans. Blygsamheten står som spön i backen denna afton, som ni hör, men jag säger bara en sak: Prova det här.

måndag 4 februari 2013

Kycklingpasta med citron och fänkål

Efter vissa (oupphörliga) påtryckningar från Olof har jag nu så sakteliga börjat rensa i bokhyllan med kokböcker. Det är dock inte kokböckerna som stökar till det i hyllan, utan snarare alla tidningar och recepturklipp och annat som jag tänker att jag ska prova någon gång i framtiden när skaparandan faller på, och stuvar in i bokhyllan och hoppas på det bästa. Nu är det dock så fullpackat att man knappt ens får plats med ett frimärke i bokhyllan, och det har börjat bildas högar på golvet nedanför. Jag börjar långsamt fasa för att bli inskickad till TV-programmet "Maniska samlare" eller "Samlandet tog över mitt liv". Men inget ont som inte har något gott med sig! När jag började riva i bokhyllan hittade jag det här recepturklippet från en ICA Buffé-tidning. Olof borde faktiskt vara lite tacksam för den där bokhyllan, skulle jag nästan vilja påstå.

Kycklingpasta med citron och fänkål, 4 portioner
pasta för 4 portioner
500 g kycklinglårfilé
3 vitlöksklyftor
1 stor fänkål
250 g körsbärstomater
1 citron, rivet skal
salt och peppar
1-2 msk kycklingfond
2 dl vispgrädde
1 dl av pastavattnet
1 dl riven parmesan till servering

Koka pastan, häll av vattnet men spara 1 dl av det varma pastavattnet. Strimla fänkålen, skiva vitlöksklyftorna (eller bara pressa dem) och fräs dem i olivolja i någon minut i en stekpanna. Halvera körsbärstomaterna, och låt sedan även dem få fräsa med någon minut. Tillsätt finrivet citronskal, salt och peppar. Häll över allt på en tallrik och ställ åt sidan. Strimla kycklinglårfilén, salta och peppra den och stek den runt om i lite olivolja. Häll sedan på grädde, 1 dl pastavatten och kycklingfond, och låt småkoka i ca 5 min tills kycklingen är garanterat klar. Ös ner grönsaksfräset och låt allt bli varmt. Toppa med lite riven parmesan och dra över några extra varv med pepparkvarnen. 

söndag 3 februari 2013

Söndagkväll

God söndagkväll! Nu är vi nyligen hemkomna från ett dygn i Älmhult där vi hälsat på syrran med man och baby, som en del av er kanske redan har sett på instagram. Det är alltid kul att hälsa på syrran, och vi hade en helkväll med trerätters, Melodifestival och obligatoriskt Melodifestival-snacks; chips och dip. Jag ÄLSKAR chips och dip.

Men nu är vi hemma igen, och Olof är och handlar ingredienser till pizzan som vi ska baka till kvällsmat. Jag bläddrar i senaste numret av australiensiska Donna Hay som damp ner i brevlådan i veckan. De har sommar i australien nu, de små rävarna, och tidningen är full av svalkande sommarrecept på glass. Jag är dock av åsikten att glass passar varje dag, oavsett land, året runt. Så det dröjer nog inte allt för länge innan jag provlagar något. Minsann.

fredag 1 februari 2013

Mammas kardemummakaka

Den här kakan är en odödlig klassiker i min familj, min mamma har bakat den så länge jag kan minnas. Om vi hade gäster på fika eller firade något speciellt var det alltid den här kakan hon bakade, och fortfarande bakar. Det slog mig för ett tag sedan att jag inte hade bakat den själv sedan jag flyttade hemifrån när jag var 19, men receptet satt kvar ändå i ryggmärgen. Eller nästan, jag behövde bara ringa mamma en gång under bakningen. Annars är det ganska enkelt att komma ihåg, det är 2 st av de flesta ingredienserna i listan. Och en annan bra grej - den är jättebra att ha på lut i frysen.

Jag har varit sugen på att baka den här kakan ända sedan vi införskaffade vår Kitchen Aid. Jag tycker fortfarande att det det hysteriskt kul att stå och hänga vid köksbänken och titta på den när den vispar. Är man lättroad så är man.

Mammas Kardemummakaka:
50 g smör
2 ägg
2 dl socker
2,75 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 tsk mald eller stött kardemumma
2 tsk kanel
1 dl mjölk
ströbröd och smör till formen

Börja med att smälta smöret. Smält gärna en klick extra så att du kan pensla formen med det också. Vispa ägg och socker pösigt för sig, och rör samman alla torra ingredienser i en bunke för sig. Rör samman äggsmet med torra ingredienser, och tillsätt smör och mjölk. Smörj och bröa en form (om du inte redan gjort det) och häll i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen på 175C i ca 40 min. Känn efter med en sticka strax innan så att du vet när den är klar.