fredag 29 mars 2013

Glad påsk!

Glad påsk, kära vänner! Hoppas att ni alla får en fin påsk med mycket godsaker och gott om tid till lugn och ro. Jag antar att ni redan har bestämt vad som ska inmundigas i påsk, men om ni inte har det, kan jag rekommendera en titt i min påskkategori. Där finns även lite tips på vårig och påskig dukning, trots att våren just nu lyser med sin frånvaro och snön har fallit över Öland ända sedan lunchtid idag.

Och på tal om Öland, om det är några som är här på besök i påsk och är sugna på något gott, så kör mitt favoritställe StrandNära påskcafé lördag och söndag, Ölandschoklad har öppet i Färjestadens hamn där de precis har lanserat sin egna italienska glass, och Kalk på norra Öland har öppet för den som vill äta en hamburgare som heter duga. Jag önskar er en härlig påsk, var ni än befinner er!

torsdag 28 mars 2013

Påskpaket i lådan

Det är inte klokt vad trevligt det är att få paket på posten! Det här paketet fick jag häromdagen av min fina kompis Meike i Tyskland, som alltid skickar just sådant som jag vill ha. Den här gången var det en bok, en tysk mattidning och en nyskapande choklad som jag inte testat innan. Bland annat. Mail och sms i all ära, men inget slår den äkta varan Snigelposten!

Har ni fredagsmys nu ute i stugorna? Trots att det är torsdag känns det ju i allra högsta grad som fredag. Vi har precis ätit parmainlindad kyckling, och nu blir det Sauerkirsh-chili-choklad från Tyskland. Önskar er en trevlig kväll!

onsdag 27 mars 2013

Påskpyntat på Paradisverkstaden

Jag bor väldigt nära Paradisverkstaden på Öland, och ibland när vi är ute och går med Bally brukar vi slinka in genom dörrarna till den fina byggnaden, ta vår lilla blandrashund under armen och gå ett varv och bara insupa den vackra atmosfären.

Den här gången var det påskpyntat, och jag tog några papparazzibilder i hopp om att bli inspirerad att göra egna ljusmanschetter av björkris. Det är tveksamt hur det kommer att gå med det, men imorgon ska jag i alla fall knipsa in lite björkris och hänga ägg i.

Det får dock bli ägg av lite mindre storlek än de som ligger i lådan här. Men de skulle nog passa fint i mitt vardagsrum. Precis som mina tre raringar till höger. Louise missar inte ett tillfälle att gå på Paradisverkstan! För de som inte bor på Öland kan keramiken shoppas online, bland annat här på Design Online.

tisdag 26 mars 2013

Enkla tacosoppan

Här har vi något riktigt enkelt och smidigt att svänga ihop en kväll när både tid och motivation tryter; svennig tacosoppa! Den är så enkel att den knappt kvalar in på bloggen, men just därför är den värd att skriva om. Jag vill ju tipsa om all möjlig mat, både bjudmat till festliga tillfällen och nödlösningar för tisdagkvällar, och den här maträtten passar finfint in under den senare kategorin. För visst kan man koka sig en seriös tacosoppa om man vill, med egenblandad kryddmix och långkokt högrev, men en glåmig vardagkväll när man kommer hem sent och är hungrig vill man bara få fram enkel och god mat fort. Det är i dessa lägen som man vill lovprisa färs och färdigblandat. Piffa gärna till soppan med lite riven ost och nachochips, om du hittar några i en bortglömd påse i skafferiet.

Enkla tacosoppan, ca 6 portioner:
1 lök, hackad
500 g nötfärs
1 pkt/burk passerade tomater
1 liten burk majs
1 pkt tacokrydda
ca 4 dl vatten
1 burk (2 dl) crème fraiche
ev. lite salt och peppar
----------
riven ost
nachos

Hacka och fräs en lök i smör eller olja, och tillsätt nötfärs som får bryna med efter en stund. Häll på passerade tomater, majs och tacokrydda. Späd med ca 4 dl vatten (eller mer eller mindre, för att få en trevlig konsistens som du känner dig nöjd med), och rör sedan ner crème fraiche. Det här är det nödvändigaste, allt annat är egentligen bara bonus. Feel free att hälla i lite vad som helst i soppan. Jag hittade några överblivna matskedar tacosås och hällde i, samt 1 tsk liquid smoke water från en glasflaska i kylen. Toppa gärna soppan med lite riven ost, och servera några nachos till om du har några. Lite salt och peppar är ju heller aldrig fel.

måndag 25 mars 2013

Caféet på Kalmar Läns Museum


Jag hade länge hört talas om att det fanns ett café högst upp på Länsmuséet i Kalmar nere i hamnen, men aldrig kommit mig för att ta mig dit. Det ska erkännas att jag lite fördomsfullt undrat hur kul det egentligen kunde vara att fika på muséet. Men vet ni vad - det är hur kul som helst! Och vilken miljö, sen! Och man behöver absolut inte betala inträde till muséet för att få gå dit att fika, som jag först trodde.

Stilen på cafét är gammaldags, och bakverken är hemmagjorda. Här står jag och provsniffar på en toscabakelse, som jag ger 10 poäng av 10.

Vi var på Kalmar Läns Museum sist Calle och Louise var och hälsade på, för varken Louise eller Olof hade någonsin varit på Kronan-utställningen som finns där. Alltså skeppet Kronan, som sjönk 1676 utanför sydöstra Öland. Vi kände oss mycket mogna och kulturella som gick på museum som lördagsnöje. Just Kronan-utställningen kan jag verkligen rekommendera, för alla grejerna som de har grävt upp från havets botten är riktigt välbevarade.


Det finns väldigt mycket utrymme på fiket, så för de som har med sig barnvagnar passar det perfekt. Det finns till och med lekrum för de lite äldre barnen, och för de ännu äldre barnen (och alla andra) finns det fri wifi, vi såg ett gäng studenter som satt med sina laptops och varvade uppsatsskrivning med havsutsikt och nybakta bullar. Varför fanns inte det här stället när jag var student? Eller det kanske det gjorde, utan att jag visste om det.

Fina gamla skyltar hängde ner från taket i caféet. Hit lär jag gå och fika fler gånger!

söndag 24 mars 2013

Vårsoppa med basilika - prima förrätt till påsk!

Söndag kväll, och man är lite sådär småhungrig på något gott... antingen får det bli varma mackor eller en värmande, enkel soppa. Hoppas att ni alla har haft en fin helg. Vi har haft en riktigt trevlig helg tillsammans med våra vänner, som skulle komma över på lunch igår men som blev kvar ända till i förmiddags. God mat och härligt sällskap med vänner man tycker riktigt mycket om är bland det bästa som finns.

Imorgon är det måndag, första dagen på påskveckan! Olof och jag har börjat prata om vad vi ska servera på påskhelgens familjemiddag, och när jag grävde i bildarkiven slog det mig att jag aldrig visade er vad vi åt till förrätt förra året på påskafton - en vårsoppa med basilika från tidningen ELLE Mat och Vin nr 2-2012, som jag kommer ihåg blev riktigt lyckad. Så vet ni inte vad ni ska servera till förrätt i påsk, kan jag varmt rekommendera den här soppan.

Vårsoppa med basilika, ca 8 små förrättsportioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
0,5 kg mandelpotatis
1 liter sjudande grönsaksbuljong
1 kruka basilika
2 dl vispgrädde, vispad
nymalen svartpeppar

Skala lök och potatis och skär i små bitar. Fräs först löken i lite olja, och låt sedan även potatisen få fräsa med en stund. Häll på buljongen, och låt koka upp. Koka i ca 10 min tills potatisen är klar (det går ju relativt fort när den är skuren i småbitar) och ta den sedan från värmen. Tillsätt de flesta bladen från en basilikaplanta, men spara några till servering. Mixa soppan slät med stavixer, och låt den sedan få koka upp igen. Vispa under tiden upp grädden i en skål. Ta soppan från värmen och smaka av med svartpeppar och ev. även lite salt om du tycker det behövs. Häll sedan upp soppan i portionsskålar, och toppa med vispad grädde och lite extra svartpeppar. Garnera med basilikablad.

lördag 23 mars 2013

Slapp som få

Imorse var det en hårig liten familjemedlem som tyckte att det var en alldeles ypperlig idé att vi skulle vakna tidigt, för att sedan vända oss ryggen när han fått provsmaka frukostens fusksurdegsbröd.

Bally vet precis hur man ska ta tillvara både en lördag och vårvinters värmande solstrålar.

Idag strålar solen från en klarblå himmel här på Öland, och det är äntligen lite töväder! Nu är det snart dags för en liten hundpromenad runt kvarteret, så nu får den här slappa lilla hunden ta och vakna upp ur sin lördagsdvala. Hoppas att ni andra har lika fint väder som vi har här!

fredag 22 mars 2013

Apelsinchokladkräm

Visst är det härligt med fredagkväll? Det är nästan så att det inte gör något att det är snöstorm utanför fönstret trots att det är den 22:e mars. Det hade ju onekligen känts sämre om det varit måndag och snöstorm. Allting är ju faktiskt relativt. Min fredagsvana trogen sitter jag och päser framför brasan medan Olof lagar mat, vilket han alltid gör på fredagar.

Och förresten, på tal om något helt annat, om ni undrar varför ni nästan aldrig ser några länkar på Facebook när jag har gjort ett nytt inlägg på bloggen, är det helt enkelt för att den funktionen i Facebook verkar ha problem sedan ett par veckor tillbaka.

Inget av detta har dock något att göra med bilden ovan, som föreställer apelsinchokladkräm. Krämen har precis lagom brytning mellan choklad och apelsin, och går så snabbt att röra ihop själv att köpekräm som t ex Nutella känns överflödigt. Själv brukar jag äta krämen till våfflor, men man kan självklart använda den till lite allt möjligt. Så här gör man:

Apelsinchokladkräm, blir ca 3 dl
100 g mörk choklad, 70%
100 g ljus choklad, ca 40%
2 dl grädde
0,5 tsk flingsalt
1 liten apelsin - rivet skal + 2 msk pressad saft

Skär chokladen i bitar och smält över vattenbad. Ta av från värmen, och rör ner grädde, flingsalt, rivet apelsinskal och pressad apelsinsaft. Rör om och häll över i en skål. Förvara i kylen. Om krämen känns hård, rör ner en skvätt grädde strax före servering, så blir den lösare.

torsdag 21 mars 2013

Följ med till Bröd och Salt

När vi är i Stockholm och bor hos våra vänner i Vasastan brukar vi alltid gå upp först, morgonpigga hundägare som vi är, och gå ner till något av bagerierna och köpa surdegsbröd.

När vi inte handlar på Bakery&Spice på hörnan går vi hit, till det lilla bageriet Bröd&Salt, som förutom butiken i Vasastan även finns på sex andra adresser.

Jag brukar köpa mig en liten kaffe "for the road".

Skål!

onsdag 20 mars 2013

Dags för våfflor

På måndag är det våffeldagen! Är ni pepp? På mitt jobb brukar vi alltid äta våfflor tillsammans till eftermiddagsfikat på våffeldagen, en mycket trevlig tradition. Mitt bästa våffelrecept hittar ni här.

I lördags hade jag ett våffelreportage i Barometern och Smålandsposten, och de recept som ännu inte ligger på bloggen kommer att dyka upp här inom kort. Här kommer krönikan:

Hör du också till dem som älskar våfflor, men äter dem alldeles för sällan? Det är ju snudd på skandalöst att de flesta av oss bara äter våfflor på våffeldagen, när det är så gott och enkelt att tillaga. Alla kan laga våfflor, oavsett kulinarisk begåvning eller begränsning. Skulle det mot all förmodan ändå gå åt skogen vill jag bestämt hävda att det har med våffeljärnet att göra.

Jag har stiftat bekantskap med ett antal våffeljärn under mina år, en del bättre än andra, vilket har lett mig till slutsatsen att våffeljärn är som relationer: vissa stannar kvar och finns där för dig i åratal, andra lockar dig med nyhetens behag men kan inte hålla vad de lovar, och de allra värsta exemplaren överger dig på självaste våffeldagen. Det första våffeljärnet som blev mitt eget var en relik från 70-talet, och när det hamnade i lutning sipprade det ut en gulbrun, olycksbådande sörja ur det. Trots att det säkert förgyllt någons tillvaro under de utsvängda byxornas storhetstid var det helt enkelt inget att bygga en framtida relation på. Min mammas våffeljärn från 80-talet är däremot ett praktexemplar på en lyckad våffeljärnsrelation; det gräddar perfekta våfflor varje år och är fortfarande i trogen och aktiv tjänst hemma i huset där jag växte upp.

Efter en från min sida ödmjuk inbjudan till en andra chans tog det dock abrupt slut med mitt 70-talsjärn, då det bestämde sig för att kasta in handduken på våffeldagen för två år sedan. Vi hade då förutom de sedvanliga brännskadorna även hunnit med att vara inblandade i en olycksalig episod som involverade rårakor som inte ville släppa taget från 70-talsjärnets laggar. Det blev istället jag som släppte taget, gav upp och investerade i ett riktigt våffeljärn, och sedan dess har inget fastnat. Jag hoppas att vi kommer att leva lyckliga tillsammans i många år framöver, mitt våffeljärn och jag. Jag lovar att inte vänstra med andra våffeljärn.

Överblivna (och även frysta) våfflor kan få nytt liv om de stoppas i brödrosten. Här är det dock bäst att jag för säkerhets skull påpekar att brödrostar är olika - en del är det helt enkelt mer flås i än i andra. Har du en brödrost där du kan välja styrka, välj låg- till medelvärme. Att rosta våfflor är ju inte som att rosta bröd, så passa dem noga, och testa dig fram med hur länge du har dem i rosten. Oftast behöver de inte vara särskilt länge i rosten.

tisdag 19 mars 2013

Jordgubbssylt med lime och vanilj

Det kanske inte är klassiska syltartider just nu, speciellt inte om man tittar ut genom fönstret på snålblåsten och snön. Men så länge det finns frysta bär i matbutikernas frysdiskar och man har en påse syltsocker i skåpet, finns det ingen anledning att köra på köpesylt. Inte för att jag kommer att lyncha den som gör det, jag köpte köpesylt senast för ett par veckor sedan, men nu ska jag verkligen försöka skärpa till mig på syltkokarfronten.

Just den här sylten är med jordgubbar, lime och vaniljstång, och den är lika god till pannkakor och våfflor som den är till ost. Faktum är att den är hysteriskt god till just ost, jag brukar äta den med lättsaltade kex och Allerum XO-ost.

Jordgubbssylt med lime och vanilj, ca 8 dl sylt
1 kg jordgubbar
1 vaniljstång
1 lime, skal och saft
3 dl syltsocker

Tina jordgubbarna om de är frysta, och kör dem med en stavmixer i en stor kastrull för att få dem i fin syltform. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna, och häll i kastrullen tillsammans med vaniljstången. Riv skalet av en lime och pressa saften ur den, och häll ner detta i kastrullen. Koka i ca 10 min, och häll sedan i syltsocker. Koka i ytterligare 4-5 min, och ta sedan av värmen. Fiska upp vaniljstången och släng den. Häll upp sylten på väl rengjorda burkar, som sedan ställs in i kylen.

måndag 18 mars 2013

På Mad Men-fest i Stockholm

I fredags tog vi flyget till Stockholm, för att tillbringa en trevlig storstadshelg tillsammans med våra vänner och gå på Mad Men-fest. Som synes använde jag flygtiden till viktiga ändamål.

Kalmarflygs flygplan må vara små, men det tar bara 55 minuter att flyga mellan Kalmar och Stockholm, och de är alltid punktliga!

Bromma!

Efter att ha ätit imponerande mängder surdegsbröd till frukost samt fascinerats över olika utstyrslar på Söder (visste ni att man kan få tag i tights med inbyggda fejkmuskler?) hade vi tid hos Lenas kvartersfrisör för att bli Mad Men-fina i håret.

För den oinvigde är Mad Men en TV-serie som handlar om en reklambyrå i New York på 60-talet, och alla är väldigt piffigt klädda. Det är snäva kjolar, höga frisyrer, ett flödande intag av whisky på arbetstid samt ett kedjerökande utan dess like.

Vi hade med oss inspirationsblad för säkerhets skull...

...och vi blev riktigt nöjda med resultatet!

Här posar vi innan avfärd, Olof och jag och Lena och John.

Lena hade fyndat sin outfit på H&M, och jag hade fyndat min i mormors garderob.

Och här har vi kvällens 30-åring och festfixare - Jonas! Stilig som få i fluga och hängslen. Tillsammans med sin familj och vänner hade han fixat en jättefin fest med trerätters middag.

Lena och Olof posar. Och nej, Lena har inte börjat röka även om det må se så ut, det var avlånga tuggumin som alla fick vid sin bordsplacering. Olof sportar en slickad look där han ser ut lite som en hal ål.

Det är lite oklart vad jag gör här, eventuellt dansar jag. Roligt hade jag i alla fall, och det var en riktigt rolig Mad Men-fest. Hatten av till Jonas som fixade den och bjöd in oss!

söndag 17 mars 2013

Hemma från Stockholm

Då var det söndagkväll igen, och jag har suttit och päst framför brasan i min läsfåtölj som turligt nog har hjul så att man kan släpa fram den till öppna spisen. Där har jag suttit medan Olof tillagat hamburgare med ost och bacon, och Bally har tassat omkring runt benen på honom och hoppats på smakprov.

I helgen har vi varit i Stockholm och gått på Mad Men-fest. En kompis till oss fyllde 30 och firade med finfin temafest där alla var vackert 60-talsklädda. Min kompis Lena och jag gick till och med till hennes kvartersfrisör i Vasastan där hon bor och blev 60-talsfina i håret. Sällan har mitt hår skådat en sådan volym, och sällan har Olof haft så plattslickad sidbena som igår kväll. Vi tog några bilder som fortarande är i kameran, jag lovar att visa er några smakprov på dem framöver. Nu ska jag dock ta tag i det som alltid är det tråkigaste när man kommit hem från någonstans; packa upp väskan och röja undan lite. För att komma i städstämning har jag tänt doftljus och hoppas på att inspirationen ska infinna sig. Låtom oss hoppas på trolleri.

fredag 15 mars 2013

Pizzabakning - en favorit!

Som alltid när Louise och Calle besöker oss blir det pizzabakning! När de var och hälsade på häromveckan rådde det alltså ingen tvekan vad vi skulle äta till middag.

Den ena nyskapande kreationen avlöste den andra. Den här pizzan med bitar av päron, marmelad, ädelost, mozzarella och parma blev en ny favorit.

Här ser ni ett utmärkt exempel på prima arbetsfördelning: gästerna jobbar, och jag sitter på golvet och tittar på. Olof tar kort.

Calle lägger sista touchen på pizzan, och envisas alltid med att strö nyttiga gröna blad över skapelserna som tas ut ur ugnen.

Mjölet hamnar lite överallt, som synes.

Recept på pizzadeg och klassisk tomatsås till pizzan hittar ni här. En pizzasten hittas på närmsta byggvaruhus för ett par hundralappar, och ger pizzans botten extra frasighet. 

Nu tar vi fredag och helg, tycker jag!

onsdag 13 mars 2013

Ugnsbakad kyckling med ädelostkräm och päron

Plötsligt händer det! Vi lagar en ny maträtt. Jag erkänner att det var ett tag sedan vi provade något nytt, men för den som är sugen på något gott kan jag alltid rekommendera min kategori Vardagsmat. När man har haft matblogg i 3,5 år så kan det bli lite svårt att komma upp med nya recept varje dag. Men det finns det ju å andra sidan inget som säger att man måste göra, heller. Just det här receptet har jag hittat i tidningen Femina, som jag måste säga har de bästa matreportagen av de tidningar som inte är "matorienterade". De är alltid fint fotade, och jag har testat flera av recepten.

Till den här maträtten följer även en otroligt god sallad med kapris, cornichoner och dijonsenap, som vi garanterat kommer att laga fler gånger, och framförallt till grillat i sommar.

Ädelostbakad kyckling med toppensallad, 4 portioner
4 kycklingbröstfiléer
ca 100 g ädelost
1 dl crème fraiche
2 päron
salt och peppar

Sallad:
1 liten rödlök
10-12 cornichoner (inlagda minigurkor)
2 dl crème fraiche
2 tsk dijonsenap
3 msk kapris
2 huvuden romansallad
salt och peppar

Dela eventuellt kycklingen i mindre delar om du inte vill ha den som hela filéer, salta och peppra, och bryn dem runt om i en stekpanna. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper. Mosa samman ädelost och crème fraiche, och bre ut över kycklingen. Skär päronen i klyftor och lägg dem bredvid på plåten. Ställ in i mitten av ugnen på 225C i ca 15 min, tills kycklingen är klar inuti och osttäcket har fått lite färg. Till salladen skalas och skivas löken, och gurkorna delas på längden. Blanda samman med kapris och senap, salta och peppra, och rör sedan ner salladsbladen.

tisdag 12 mars 2013

På loppis igen

Kommer ni ihåg när jag bloggade om att jag hade varit på en riktig kvalitetsloppis i Gårdby på Öland kring advent? Nu har jag varit där igen!

Jag älskar verkligen loppisar av det här slaget, och inte heller den här gången kom jag hem tomhänt.

Louise uppskattar alltid en kvalitetsloppis, och var med och fyndade hon också.

Vi fyndade en hel dörr! Det var inte alls något vi diskuterade samma morgon över frukostkaffet. "Om man skulle ta och köpa en ruffig gammal dörr idag, kanske?", utan mer av ett impulsköp. Och så hittade jag en fin gammal trälåda också, och det här lilla avställningsbordet som numera bor i vardagsrummet. Sedan var bilen full, och Olof yrkade på hemfärd. 

Vad ska man då ha en skabbig gammal dörr till, undrar ni kanske nu. Den är perfekt att ha som bakgrund när man fotar! Här står jag och flinar och working the door. Den här dörren kommer nog att dyka upp fler gånger här på bloggen, var så säkra! Och ni som undrar över loppisen - den ligger i Gårdby på östra Öland, bara någon gata ifrån Gårdby Café och Lanthandel. Loppisen heter Hemtrevnad - Gamla vackra ting och just nu har de öppet på söndagar.