måndag 29 april 2013

Veckans vintips - GR-174

Då var det kvällen före Valborgsmässoafton, och jag tycker att vi kör ett gott vintips ifall det är några av er därute som fortfarande har kvar på listan att införskaffa vin till morgondagens middag. Är ni bortbjudna på fin middag kan ni istället köpa med er det som gå-bort-present.

Det här vinet, med det föga charmerande namnet GR-174, är en kryddig och mustig variant som passar med nötkött och lammkött. En rejäl köttbit, helt enkelt. Det var faktiskt länge sedan jag blev så här positivt överraskad av ett vin. 139 kronor kostar det, och är värt varenda krona. Systemetpoesin lyder som följer:  Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka bär, örter, plommon, hallon och choklad.

söndag 28 april 2013

Köttabit med asiatisk dressing och kapris

Då var det dags för ett middagsrecept, det var ju, ähurm, ett tag sedan. Men så blir det när man är ute och flänger, då blir det mindre tid hemma i köket. Helgen som varit har dock bjudit på en hel del hemmatid med lugn och ro och återhämtning. Och veckan som kommer är ju kortvecka, vilket är hur hyvens som helst. Det där med att vara ledig på onsdagen är något som borde införas alla veckor. På onsdag får det bli grillning i trädgården.

Köttet på bilden - från det ena till det andra - har dock grillats i vanlig ugn, och sedan fått en asiatisk dressing (eller snarare sås) över sig, och serverats med klassiska rårakor. Den asiatiska såsen är ganska salt och smakar av hoisinsås, soja, vitlök och kapris. Receptet på såsen kommer från en gammal Femina-tidning:

Köttabit med kanondressing, till ca 4 portioner kött:
kött till 4 portioner, någon trevlig styckdel, t ex oxfilé om man vill slå på stort
potatis till 8 små rårakor
stor kapris till servering (finns på burk)

Kanondressing:
1 dl hoisinsås
2 msk japansk soja
2 msk balsamvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
2 msk kapris

Salta, peppra och bryn köttbiten runt om i en stekpanna, och lägg sedan in den i ugnen på 150C och låt den uppnå en innertemperatur på 58-59C. Låt den sedan vila invirad i aluminiumfolie i ca 10 min innan du skär upp och serverar den. Rör samman såsen medan köttet är i ugnen, det är bara att röra ihop alla ingredienser, och skala och riv potatisen och stek rårakor. Servera med lite sallad och garnera med stor kapris.

lördag 27 april 2013

Hemmahelg

Godmorgon! Här har vi suttit länge vid köksbordet och ätit helgfrukost, läst tidningen haft högläsning ur Iphonen av träffsäkra recensioner av Kalmars krogar. I skrivandets stund står Olof ute i trädgården och slipar utebordet av teak så att det ska se representabelt ut i ett par månader framöver, och jag letar efter mina trädgårdshandskar och ska snart gå ut och börja rafsa bland alla höstlöv som mystiskt dök upp i trädgården när den sista snön försvann. Det känns som att våren kom över en natt, ena dagen var det snöfläckar på marken, och nu har det redan börjat bli vitt av vitsippor vid avfarten till ölandsbron, precis som det blir varje år när våren har kommit igång. Om några timmar får det bli lunchgrillning i trädgården. Hemmahelger är de allra bästa helgerna, utan tvekan!

onsdag 24 april 2013

Mellan fikastoppen

Här kommer de sista bilderna från helgen i Göteborg. Lika bra att rassla ut dem direkt efter varandra, när man ändå är igång. Den här cappuccinon drack jag på Café Nöller i Haga, och var bara tvungen att föreviga den söta nallen i mjölkskummet. Nog för att man har sett lattelöv förut, men jag har aldrig sett en lattenalle innan! Hatten av till baristatjejen på Café Nöller.

Eftersom vi hade Bally med oss gick vi inte in i så många affärer, utan strosade istället runt i olika stadsdelar...

...där vissa hus var snedare än andra.

Fina Göteborg! Båda mina föräldrar växte upp i de här trakterna, och har alltid pratat så varmt om Göteborg, vilket säkerligen har bidragit till att jag har haft en positiv inställning till staden ända sedan jag föddes.

Och här var det visst fikadags igen, ja. När solen skiner och det är riktig vårvärme ute finns det få saker som slår en finkaffe i solen, speciellt när man har haft turen att få tag i ett soligt bord med lä från vinden. Just här är vi på Da Matteo, som ligger vid de trevliga affärerna Artilleriet och Grandpa.

På Da Matteo rostar de sitt kaffe själva, minsann! Jag stod i kö i minst 20 minuter för att få smaka deras kaffe, men det var det värt!

tisdag 23 april 2013

Drinkar på Dorsia och dumplings på Hello Monkey

I lördags kväll innan alla matbloggare skulle smörja kråset på asiatisk restaurang, gick vill till hotellet Dorsia för att inmundiga drinkar i vacker miljö.

Och vilken miljö det var sen! Färglad och överdådig, med drinkar vars namn var lika dekadenta som inredningen. Eller vad sägs om en "Belle époque?"

Här vill jag äta middag nästa gång vi är i Göteborg!

Remsan och Lotta trivdes som fisken i vattnet på Dorsia.

Några drinkar senare gick vi vidare till Hello Monkey och åt asiatiskt.

Det var kul att prova något lite annorlunda, och maten var riktigt god! Speciellt råbiffen med tryffelvinägrett. Det är ju inte så ofta som man äter sådant här när man bor i en mindre stad, det blir ju mest de klassiska kinarestaurangerna när man ska festa till det med något asiatiskt. Biff och bambuskott, ni vet. Så lite dumplings en lördag i Götet är inte fel!

måndag 22 april 2013

På matbloggsträff i Göteborg

I helgen har vi varit på matbloggsträff i Göteborg, som en del av er säkert redan har sett på instagram och hos andra matbloggare. Remsan, Olof och jag tog tåget upp i fredags.

Och Bally med, för den delen.

Jag har jättemånga bilder från allt vi gjorde på matbloggsträffen, men om jag kablar ut alla på en gång blir det ju lite mycket, så jag lägger ut dem i små portioner istället. Precis tvärtemot hur jag brukar göra med glass, med andra ord.

Vi gick en matvandring i centrala Göteborg som arrangerades av Njutningsfrämjandet, och på en bro fick vi smaka öl, Carnegie Porter som faktiskt är Sveriges äldsta varumärke. Det har bryggts porter i Götet ända sedan 1817! Nu tycker jag ju tyvärr inte om öl, men i sådana här lägen måste man ju faktiskt smaka lite.

Vi gick förbi både saluhall och ölhall...

...för att sedan gå in på det fina caféet Flickorna Kanold.

Därinne var disken fylld av dignande fat med godsaker, det var så att snålvattnet började rinna. De har förutom alla vackra kakor även en hyvens prisvärd frukostbuffé, vi var på den i höstas med våra vänner som bor i Haga, och det var absolut inte sista gången.

Vi provsmakade deras prisbelönta pralin med karamelliserad chokladtryffel och flingsalt, och jag tror inte att jag var den enda som ville länsa fatet.

Här är alla glada matbloggare! Förutom Olof, jag och killen från Njutningsfrämjandet ser ni Mårtenssons Kök, Beatas Mat, Perfekta prinsessan Pernilla, Mumsfillibaba, Matarkivet, Amys Piece of cake, Malins Diner, Kaksmulan, Remsans Bistro, Tant Russin och Två små Kök. Underbara, härliga matbloggare, allihop!

fredag 19 april 2013

Favorit i repris - nu med rosé!

När Mary och Magnus var här i helgen körde vi favorit i repris på förra veckans chark-och ostorgie, den här gången med ett rosévin som visade sig vara riktigt gott. Errazuriz Estate hette det, och lär säkerligen inhandlas fler gånger.

Vår lille tiggare till hund såg till att hålla sig framme, och tittade på Mary med en anklagande blick när hon stoppade den sista skivan salami i sin egen mun.

Återigen var det den där hö-osten som låg på brickan, och Olofs suspekta ost som någon stoppat in aska i. Vad det nu ska vara bra för.

Hoppas nu att ni alla får en riktigt härlig fredag! Och helg med, för den delen.

torsdag 18 april 2013

Salted Caramel - en ny favorit från Häagen-Dazs

Har ni provat den senaste smaken från Häagen-Dazs? Jag är helt besatt, och har sedan jag fick en check för att provsmaka byttan redan varit och köpt på mig ännu fler byttor. (Som också redan är slut.) Det är något med kolaglass som alltid har tilltalat mig. Jag kommer ihåg när jag gick i mellanstadiet och Big Pack hade en tvålitersbytta i ljusblå plast med vaniljglass i, med en blomformad kolasmakande glass i mitten. Den där kolaglassen gröpte syrran och jag ur fortare än kvickt, och sedan var det bara vaniljglassen kvar. Självklart förbarmade jag mig även över den (glass har också känslor), men det är den där kolaglassen som jag minns. Den kolaglass som görs idag av lyxmärkena är så klart extra god, och just den här smaken är enligt mig bäst just nu. Jag skulle väl knappast påstå att den smakar salt någonstans, men det är något i smaken som gör att den är extra speciell och god, små halvknapriga bitar av någon slags krokant, och kolasås. Fy vad sugen jag blev på glass nu.

onsdag 17 april 2013

Äta-på-terrassen-premiär

Idag har det varit precis lika härligt väder som det var i helgen. När Bally och jag var ute på lunchpromenad idag var det 16 grader, vindstilla och solen värmde riktigt skönt i ansiktet. Precis som i söndags, när vi hade "äta-på-terrassen-premiär" här hemma.

Vi lapade sol mot husväggen och åt potatisgratäng gjord på grillen.

Sedan kom jag på att vi faktiskt hade några bitar tiramisú kvar från kvällen innan som vi kunde äta upp till efterrätt. Något jag ångrar lite så här i efterhand, hade jag hållt tyst om tiramisun hade jag kunnat få allt själv när gästerna åkt hem. Det är lätt att vara efterklok. 

tisdag 16 april 2013

I vardagsrummet

Om en stund ska jag gå och sätta mig i vardagsrummet och bläddra i vårig tidningsinspiration. Jag ska bara göra en liten äppelpaj först. Jag har varit sugen på äppelpaj ända sedan jag såg en rykande varm, nybakad pajbit läggas upp på ett fat framför en fikasugen gäst på ett café för ett tag sedan, och är det tisdag så är det. Man får ju inte roligare än man gör sig.

När vi ändå är inne i vardagsrummet och snurrar måste jag visa min nya fiffiga förvaringspryl för fjärrkontroller! Ser ut som en fin gammal kokbok, men döljer fula tekniska prylar. Dagens I-landsproblem, nu löst efter detta fynd från Ilva i Malmö.

Jag älskar när det ser städat ut hemma, och de som säger att man blir glad av snittblommor har verkligen rätt. Blommor, fejkböcker, mattidningar och äppelpaj - det är vardagslyx för mig.

måndag 15 april 2013

Catfight på loppisen

Mary och jag konstaterade för länge sedan att vi gillar precis samma saker här i livet. Det var jättetrevligt, ända tills vi hamnade på samma loppis och ville ha samma stol. Då blev det helt plötsligt mycket mer ...påtagligt.

Här ser ni en nöjd Mary som har vunnit fighten. Det blev inte så blodigt faktiskt, jag fick helt enkelt ge mig. Man kan ju inte vara hur oartig som helst mot sina gäster. Dessutom har Mary lovat att fjäska med något riktigt gott nästa gång jag kommer på besök.

Det fanns ju en hel del annat att spana in också!

Vi fyndade gamla udda tallrikar, bestick och annat fint som man blir glad av.

Så jo, jag var glad fastän jag förlorade stol-fighten. Och Mary - jag gillar lakrits, dulce de leche och macaroons, bara så du vet. Jag kommer ju snart på besök. Hähä!

söndag 14 april 2013

Kladdkaka med lakritspulver och chokladglasyr

Hörni, så här kan vi ju inte ha det, att man går in på bloggen och får läsa om fredagsmys när det är söndagkväll! Det är ju snudd på deprimerande. Därför får ni flukta lite över en kladdkaka med lakritssmak istället. Den här skulle jag ha kablat ut till er redan under gårdagen, men då fick vi istället finbesök av Mary och Magnus. Övernattande gäster innebär ju att man bör städa lite därhemma, i alla fall om dammråttorna har vuxit sig så stora att det finns risk att de attackerar gästerna, så jag ägnade sista timmen åt det istället. Vi hade ett jätteroligt dygn tillsammans, med god mat och många skratt precis som vi brukar. Nu har de åkt hemåt, och jag är fascinerande nog hungrig igen, och ska se om jag hittar några rester någonstans att gå loss på.

Men först var det ju den där kladdkakan. Den är rent ut sagt snuskigt god. Glasyren är lite rinnig, vilket gör att man egentligen inte behöver servera någon grädde till. Det ena utesluter dock inte det andra, själv hade jag grädde till ändå. Jag missar sällan ett tillfälle att äta grädde. Men det blir inte torrt om man inte har grädde till. Den som föredrar en mer fast glasyr kan minska lite på mängden grädde i glasyrreceptet.

Kladdkaka med lakritspulver och chokladglasyr, ca 8 portioner
2 ägg
3 dl socker
0,5 dl kakao
2 dl mjöl
1 tsk flingsalt
4 tsk lakritspulver
100 g smält smör
100 g hackad choklad (ca 40% kakaohalt)

Glasyr
2 dl grädde
1 msk flytande honung
ca 1/3 tsk flingsalt
100 g choklad (ca 40% kakaohalt)
1 msk smör
----------
lakritsflingor till garnering

Börja med att smälta smöret i en liten kastrull. Rör ihop ägg och socker, det behöver inte vispas. Rör ner kakao, mjöl, flingsalt och lakritspulver. Rör ner smält smör, och choklad hackad i småbitar. Häll upp smeten (som är grymt god) i en smord form med avtagbara kanter, och ställ in i ugnen på 175C i ca 15-20 min. Den ska vara lite lös och lätt vaggig i mitten när du tar ut den, man vill ju ha en kladdig kladdkaka. Den sätter sig fint i konsistensen i kylen sen till dagen efter. En sån här kladdkaka är alltid godast dagen efter, när både konsistens och smak har fått sätta sig lite.

Till glasyren är det bara att låta grädden koka upp, ta den från värmen och röra ner övriga ingredienser. Låt den svalna i kylskåp innan du häller den på kladdkakan. Garnera gärna kladdkakan med lakritsflingor eller lakritsströssel precis vid servering. Servera med vispad grädde, eller ingenting alls. Och som sagt, för en lösare glasyr - minska på grädden.

fredag 12 april 2013

Fredagsmys De Luxe

Ikväll blir det fredagsmys de luxe hemma hos oss; plocktallrik med charkuterier, pesto, baguette, ost, vin och marmelad. Och så ett gott riojavin till det. Det här mättar mer än en vanlig middag, tro mig! Dessutom har det mycket högre mysfaktor. Vi har botaniserat i charkdisken på ICA i Färjestaden där vi bor, damen som jobbar i charken där är supertrevlig, och brukar plocka fram nyheter och annat gott som hon tror att man skulle gilla när man är där och handlar. Den här gången fick vi med oss fransk lantsalami, parma och italiensk salami, och i ostväg fick vi förutom Olofs skumma ost som han fick behålla för sig själv, även med oss en hö-ost som var från glada kossor som bara ätit klöver och hö, eller något i den stilen. Himla god är den i alla fall, speciellt tillsammans med lite jordgubbs- och limesylt. Nu önskar jag er alla en riktigt härlig fredagkväll!

torsdag 11 april 2013

Italiensk glass på Ölandschoklad!

Är det någon som har vägarna förbi Öland framöver? I så fall yrkar jag på ett besök på Ölandschoklad, som nu har börjat med egen glass - Ölands Gelato! Ni vet sån där krämig, italiensk glass, som när den smälter blir sådär tunn? Tydligen innehåller den mycket mindre fett. Inte för att jag har något emot höga fettprocenter i glass, tvärtom, men just den där typiska italienska glassen är alltid lite lägre i procenten. Och då borde man ju logiskt sett orka en större portion. Eller?

Pralinerna finns kvar, så klart, och finkaffet. Fattas ju bara annat.

Nu har jag inte hunnit prova alla smakerna än, (men tro mig - ambitionen finns!) men jag har testat kola och äppelkaka som båda var fantastiskt goda. Självklart testade jag även den nyskapande smaken öländsk getost, och den smakade verkligen getost! Kommer ni dit måste ni prova den. Det får bli ett nytt besök på deras café i Färjestadens hamn snarast!

tisdag 9 april 2013

Veckans vintips - Brolio

Tisdagar är ju som bekant en typisk dag för veckans vintips här på bloggen. Jag vet inte riktigt varför det har blivit så, det är ju inte så att jag brukar dricka vin på tisdagar. Bortsett från ikväll, faktiskt, då jag har haft rosépremiär på en tapasrestaurang tillsammans med en kompis. Rosé är alltid trevligt, men ett riktigt gott rödvin är ännu trevligare. Det här italienska vinet Brolio är inget vin man behöver bli besviken på. Dessutom finns det i småflaska, vilket kan vara ganska praktiskt ibland. Det är ett bra sätt att prova olika viner på, men man glömmer lätt bort det. En stor flaska kostar 115 kr och en liten 69. Den sedvanliga systemetpoesin åberopar toner av mörka körsbär, plommon, kaffe, tobak och mynta. Det är finfint till lammkött (som vi drack det till) och nötkött och vilt.