söndag 30 juni 2013

Följ med på cafè i sagovärlden

Då var det dags att kabla ut de sista Barcelonabilderna, och de får bli från det här cafét som vi besökte tillsammans med våra spanska vänner Pilar och Juan. Cafét var så långt ifrån klassiskt spanskt man kunde komma, och påminde mer om en sagovärld.

Jag var för mätt på middagen vi precis hade inmundigat före cafébesöket, så jag provsmakade ingen av de fina pajerna. Men de såg inte ut att gå av för hackor, direkt.

Inredningen var minst sagt makaber. Lite senare samma eftermiddag visade det sig vara ett inbokat barnkalas här nere. Hoppas att mumien till höger höll sig i schack när barnen anlände.

När vi bodde i Spanien umgicks vi jättemycket med Pilar och Juan, de tog med oss till alla möjliga fina platser och restauranger, och vi var ofta hemma hos dem i deras hus på helgerna. Pilar och jag lärde känna varandra redan för tio år sedan, när hon kom till Kalmar som utbytesstudent och jag hade anmält mig till att vara fadder åt en slumpmässigt urvald utbytesstudent. Slumpen kan vara bra fantastisk ibland!

Och det kan de spanska efterrätterna också. Juan och Olof kan alltid få plats med efterrätt, oavsett hur mycket de har ätit innan. 

lördag 29 juni 2013

I Barrio Gótico

Vårt favoritområde i Barcelona är Barrio Gótico, den gamla, gotiska stadsdelen. När vi bodde i Barcelona bodde vi de första månaderna i en stor lägenhet i Barrio Gótico, som vi delade tillsammans med några andra härliga människor från hela världen. Det var en apotekare från Schweiz, en kille från Japan som ville bli kock, en tjej som var i stort sett engelsk, men med föräldrar från Tyskland och Frankrike, och en kille från Stockholm. Bland annat. Ett helt underbart gäng var det. Resten av tiden bodde vi själva en pytteliten lägenhet precis vid fotbollsstadion Camp Nou.

Men tillbaka till Barrio Gótico, och det stora torget Plaza Reial som ligger i stort sett precis runt hörnet från vår första lägenhet.

På Plaza Reial är det härligt att bara sitta och titta på folk. Och kanske sippa på någon drink.

På vägen därifrån kan man alltid ta sig ett litet mellanmål.

En del av husen har vackra, kaklade fasader...

 ...och en del andra byggnader i sten är vackra på helt andra sätt.

När man har trampat omkring en hel dag går det åt en del plåster.

Vi var lite kulturella också, och gick på ett museum som vi helt missade under den tiden vi bodde i Barcelona. Det låg under mark i Barrio Gótico, och visade gamla, framgrävda gator från staden under den romerska tiden. Riktigt intressant!

När man kom upp i marknivå fanns det några riktigt pampiga valv också.

Väl utanför muséet var de igång och byggde mänskliga torn, något man ser då och då när det är lite festligheter på gång i stan. Livsfarligt, enligt min mening. Men ganska fascinerande.

fredag 28 juni 2013

La Sagrada Familia

När vi var i Barcelona passade vi på att besöka den kända, Gaudídesignade kyrkan La Sagrada Familia. Vi var där för ...hm... tolv år sedan (går tiden så fort?!), och då var den helt tom inuti. Men nu har det rasslat till under de senaste åren, och insidan är i stort sett helt klar.

Och den var verkligen helt fantastisk.

Vilket ljusinsläpp!

På kyrkans utsida fanns två tunga, stora portar där ordet "fader vår" fanns inristat på en mängd olika språk. Det gick ganska snabbt att hitta det på svenska.

Ja, nu undrar ni ju säkerligen vem superpinglan bredvid Olof är, och det är ingen mindre än min fina kompis Ingrid. Ingrid (som egentligen kommer från Ecuador) och jag lärde känna varandra när vi jobbade på samma kontor i Barcelona 2006. Vi hade som tradition att slinka ner till Starbucks på eftermiddagsrasten och dricka latte och dela på en svulstig muffins. Hon var här och hälsade på oss för några år sedan, och jag hoppas att hon kommer tillbaka snart igen!

Klassiskt, spanskt före-maten-plock. Kycklingkroketter och grillat pan de tomate; tunnskuret surdegsbröd som gnidits med tomat och vitlök, och som det sedan ringlats olivolja över. Hur gott som helst. Sedan åts det paella, och alla var nöjda. För att inte tala om mätta. Men jo, det slank ner glass även efter den här måltiden. Man måste ju hålla ställningarna.

tisdag 25 juni 2013

På kvällspromenad i Barceloneta

När vi var i Barcelona promenerade vi nere i hamnen båda kvällarna. Det finns många ställen i Barcelona som är mysiga att flanera på kvällstid, men de gotiska kvarteren och hamnen med stadsdelen Barceloneta hör till våra favoriter. När man har gått Ramblan ända ner till vattnet kommer man till Columbusstatyn. Columbus himself står däruppe och pekar nöjt ut var Amerikat ligger.

Själv sitter jag mest och myser.

På vägen från Columbusstatyn går man förbi den välfyllda båthamnen...

...innan man kommer till stadsdelen Barceloneta, som - för att låta lite som en peppad resereporter - sjuder av liv och rörelse.

Det är alltid folk på stranden, från tidig morgon ända tills det mörknar.

 Inte för att det egentligen skulle bli tomt när det mörknat. Här har vi två okända lovers som säkerligen satt kvar ända tills mörkret lagt sig.

Vi hade tur och lyckades knipa ett bord längst ut på en av strandserveringarna. Sådana här kvällar kan jag tänka mig fler av!

söndag 23 juni 2013

I Boquerian i Barcelona

Mitt på La Rambla i Barcelona finns en av världens mest kända matmarknader - La Boqueria.

Det första man möts av när man lyckats tränga sig in genom porten är de färskpressade juicerna och fruktsalladerna, som lockar med sina exotiska smaker och erbjuder välsmakande svalka till trötta och varma turister.

Lite längre in i boquerían finns fisk och skaldjur. Rejäla sådana, som alltid lockar till sig fascinerade blickar.

Och så har vi ju charken, icke att förglömma! Olika korvar hänger från snören tillsammans med lufttorkad skinka och andra lokala charkuterispecialiteter.

Nyskapande sätt att servera chark på; i en liten strut med en bit grissini. Kanske något att köra en ripoff på till nästa grillfest? Perfekt att få till välkomstdrinken.

Tänk om det ändå fanns ett sådant här svamputbud i min lokala ICA-butik...

Det är inte bara turisterna som vallfärdar till La Boquería, även lokalbefolkningen går hit och väljer ut de bästa frukterna och grönsakerna. Man ser framförallt många pensionärer som drar runt på sina rullväskor och pratar högljutt med försäljarna. Jag kan bara tänka mig vilken god mat den här tanten ska gå hem och laga på ingredienserna hon köpt.

torsdag 20 juni 2013

På Barcelonas gator

Här kommer som utlovat en första bildskörd från helgen i Barcelona. Vi tog flyget direkt från Kalmar till Barcelona i fredags, fantastiskt smidigt. Vi Kalmar- och Ölandsbor är verkligen inte bortskämda med att kunna flyga härifrån, vi är vana vid att åka tåg 4 timmar till Köpenhamn först, så det var riktig lyx att bara kunna fräsa bort till flygplatsen i Kalmar och hoppa på ett direktflyg.

Hm, ja - den här bilden är det ju ganska uppenbart att Olof har fotat. Jag antar att det var den gamla röda bilen som hägrade. För det kan ju knappast ha varit Zara Home.

Vi borde på Rambla Catalunya som är den övre delen av La Rambla, en betydligt lugnare del av stan än den nedre delen av klassiska Ramblan.

Varje morgon åt vi frukost på en av uteserveringarna där de ställt ut bord på gatan, och man kunde sitta och dricka sitt café con leche och titta på folk. Det där kaffet alltså, vad gott det är! Jag tror knappt det går att bli serverad dåligt kaffe i Spanien. Eller Italien, för den delen.

Det slank ner en och annan croissant också.

När vi bodde här brukade jag köpa de flesta modetidningarna som kom ut varje månad. De är mycket billigare än i Sverige, och man får alltid finfina presenter med varje nummer. Men mattidningstrenden verkar fortfarande inte ha nått Spanien. Det finns ett fåtal mattidningar, men de är inte många, jag såg nog bara två olika sorter. Och inte var de särskilt vackra heller.

Här gratisläser jag lite om Maddes bröllop häromveckan, som var förstesidestoff även i Spanien, som synes av omslaget längst ner till höger på bilden.

När man är i en stad där det finns Starbucks måste man ju passa på att dricka en caramel frappuccino! Det riktiga kaffet är så klart det bästa, men man ska inte underskatta karamellsås och grädde.