onsdag 31 juli 2013

Ekologisk grönsaksshopping

Varje år så här års brukar jag göra ett inlägg om hur långt grönsakerna och kryddorna har kommit i portskjulet i Björnhovda. Det är min lilla oas för närodlade och helt ekologiska och obesprutade grönsaker och kryddor, alldeles i utkanten av Färjestaden, en hundpromenad från där jag bor.

Nu har det redan hunnit gå en vecka sedan vi var där och tog bilderna, och jag kan tänka mig att saker och ting har hunnit ännu längre. Det går fort nu, och i senare delen av augusti brukar det finnas som allra mest att handla.

De flesta av tomaterna var inte klara, men jag tjatade till mig att få köpa några tidiga små raringar.

De säljer kryddor också, timjan med en hel del flås i! Den är inte alls som den tunna, milda timjan man köper i matbutiken, utan mer kraftig, med mindre och tjockare blad. Det riktigt bränner till på tungan när man tuggar på den.

Man får ju plåta de vackra blommorna också, när man ändå är igång.

Som sann matälskare kan jag inte bli annat än lycklig av att titta på den här bilden på basilika. Grön och frodig är bara förnamnet!

På sommaren har man ju ofta lite mer tid, och då tycker jag att det känns bra att ta sig lite extra tid när man handlar sin mat, så att man kan åka till de där små gårdsbutikerna som faktiskt finns på så många ställen runt omkring, och köpa sig lite vettiga ingredienser. Sådana här grönsaker både smakar bättre och gör att man känner sig extra nöjd med sig själv när man äter dem. En winwin-situation, helt enkelt.

Portskjulet i Björnhovda har öppet kl 10.00-18.00 varje dag, den som vill kan läsa mer och se en liten karta på var det ligger kan göra det här.

måndag 29 juli 2013

Kvällar på sommarstugan

Som ni säkert vet vid det här laget, så är familjens sommarstuga en av mina absoluta favoritplatser. Stället har förmågan att få mig att släppa allt annat när jag är där, och bara njuta av nuet.

Hittills i sommar har det inte blivit så många kvällar i stugan som jag velat, men sommaren är ju som sagt inte slut än, och jag hör till den skaran som tycker lika mycket om hösten som sommaren, och jag fullkomligt älskar att vara där när luften är hög och färgerna börjar skifta i gult och rött. Och grilla kan man ju faktiskt göra året om! Just den här kvällen blev det nötkött med sallad och kall sås.

Kvällarna avslutas ofta i de bruna gamla läderfåtöljerna i sällskap av en god bok, och i Olofs fall, en whisky. Den brukar han dock få behålla för sig själv. När det har blivit mörkt brukar man kunna se hur fladdermössen flyger upp och ner i snabba banor kring huset, något jag alltid tyckt är kul. Alla har vi ju våra intressen.

Innan vi går och lägger oss brukar jag röra ihop en omgång fusksurdegsbröd som sedan gräddas till frukost dagen därpå. Det är imponerande vilket flås det är i den där senapsgula gamla 70-talsspisen, ugnen är mycket bättre än den vi har hemma!

Och så lite kaffe, så klart.

För så gott som frukosten smakar på sommarstugan, så gott smakar den inte någon annanstans. Bally håller med, även om han anser sig vara ganska upptagen med att hålla koll på korna som verkar vara ute på morgonpromenad.

söndag 28 juli 2013

Min favoritplats i sommar

Min absoluta favoritplats i sommar är hammocken. Här sitter jag och läser böcker medan jag sippar på ett glas kallt rosévin, eller tar en tupplur, eller läser mina favoritbloggar i paddan. I hammocken är det alltid skugga, något som kan vara skönt på varma sommardagar. För man kan verkligen inte klaga på sommarvärmen i år, hittills har den varit helt fantastisk!

Önskar er alla en riktigt fin söndagkväll!

fredag 26 juli 2013

Bjudbullar

Jag vet att det har duggat lite skralt med blogginlägg på sistone, men här kommer i alla fall en låda med bullar till er, kära läsare. En något skabbig sådan, men dock. Jag brukar tänka lite moget att "bullar är ju bra att ha på semestern när det kommer många fikabesök", men innan besöken hinner dyka upp har vissa av oss här hemma redan tömt frysen på bullar. Recept på bullar finns här

söndag 21 juli 2013

Grillreportage med krönika

En vecka kvar av semestern, men väldigt, väldigt många fler veckor av grillsäsongen är kvar! Här kommer ett grillreportage som jag skrev för Barometern och Smålandsposten, med en krönika om grillmeistern Olof:

Att grilla är hippare än någonsin. Vi tar vårt grillande på största allvar, och vi vill inte grilla vad som helst. Fingrillat ska det vara. Den färdigmarinerade flintasteken har fått ta några (okej, ganska många) steg tillbaka för de senaste årens trender som flankstek, pulled pork och beer can chicken. Även tillbehören lagas i allt större utsträckning på grillen, och den stora grillundersökningen som görs av ICA varje år visar på att vi i sommar vill lägga mer fisk och skaldjur på grillen än tidigare. Rapporten meddelar även att det fortfarande mest är kvinnorna som gör tillbehören och förberedelserna, och männen som står för själva grillandet. 

Hemma hos oss skiljer sig statistiken något. Inte i det avseende att det är jag som grillar, utan att jag faktiskt inte gör mycket alls. Min man Olof är grillansvarig därhemma, och gör allt från egen aioli till tillagning av kött. Därför är det helt och hållet hans recept jag bjuder på i det här uppslaget. Olof läser grillböcker som andra läser deckare, hummar intresserat åt texterna och säger att "Det här ska vi prova nästa gång vi grillar." Jag nickar med stor entusiasm och håller med. Sedan åker vi och införskaffar kött, grönsaker och färska kryddor från de öländska gårdarna, allt medan jag funderar på vad jag ska bidra med att laga till efterrätt. När vi kommer hem brukar Olof snöra på sig sitt grillförkläde av läder, plocka fram sin obligatoriska grillöl och kliva i träskorna som står och väntar innanför altandörren. Sedan tänds grillen, och vår lille hund intar sin vanliga position lagom nära köttet, i hopp om att något ska tappas på marken. Sådana kvällar finns det få ställen jag hellre skulle vilja vara på än hemma på terrassen.

Inför den här grillsäsongen pratar Olof om rökighet och om att slänga vedpinnar i grillen. Jag är högst förväntansfull.

fredag 19 juli 2013

Endivebåtar (och behind the scenes)

Har ni några planer på att bjuda in till drinkmingel och behöver tips på drinktilltugg? I så fall har vi här prima små endivebåtar med ädelostkräm och rostade hasselnötter, som vi fotade till ett tidningsreportage tidigare i somras. Vi passade på att fota bilden när min kompis Lena var här, och hon fick stå i bakgrunden med ett glas bubbel och se lite allmänt "festlig" ut. Och det ser ju festligt ut. Och mycket städat.

Så här såg det ut egentligen. Ett resultat av att stå och hålla i ett kallt glas länge är att man får kall hand. En hand som känns extra kall när man får den på sin öländska, bleka rygg.

Jag flydde fältet, och hon jagade mig med sin iskalla hand, den illvilliga skåningen. Men, men, sådär är det ju med inhyrda fotomodeller. De kan ju vara lite nyckfulla, det har man ju hört.

Endivebåtar med ädelost, bacon och hasselnötter, ca 12-16 st
2 endiver
1 pkt bacon
ca 2 msk hasselnötter
2,5 dl crème fraiche
140 g ädelost
svartpeppar

Strimla baconet, knaperstek det och låt det rinna av på hushållspapper. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna, och hacka dem grovt när de svalnat. Blanda samman crème fraiche med ädelost, gärna med en stavmixer, och rör sedan ner bacon och svartpeppar. Plocka bladen från endiverna, och klicka på lite röra på varje blad. Toppa med hasselnötshacket.

torsdag 18 juli 2013

När man är gästkock i Meny på P1

Idag har jag varit gästkock i matlagningsprogrammet Meny på P1 Sveriges radio. Mycket hyvens! Temat var fruntimmersveckan och godsaker i bersån, så man kan lugnt säga att sändningen höll en jämn sockernivå. Här poserar jag med programledare Annica Triberg. Annica har skrivit ett 30-tal böcker och varit chefredaktör för tidningen Gourmet, och i sommar sänds Meny-programmen bland annat från hennes bakgård.

Och Annicas bakgård, ja den låg lite risigt till där ett tag. När jag skulle bränna av hallonmarängen på tårtan längst upp till höger på bilden blev brännaren helt vild och spottade ur sig en 30 cm eldslåga som inte gick att stänga av, hur mycket jag än vred på alla rattar. Jag får nog reklamera den där brännaren. Det är nästan så man hör hur det fräser till i radion när den lilla gaslågan övergår till full flamma. Men från eld till godsaker - det här bidrog jag med i bersån; chokladmousseplantor, citron- och fläderfromagetårta med hallonmaräng, lavendelglass, dulce de leche-pannacottor med karamelliserade pecannötter och chokladkaka med dulce de leche.

Annica lagade smarriga havreflarn och en somrig persikopaj med kokos- och mandeltäcke, recepten finns här på Sveriges Radios hemsida. Här kan ni även lyssna på programmet i efterhand, i lyssningsarkivet. 

onsdag 17 juli 2013

Middag i båten

För några dagar sedan hade vi båtmiddag i mammas och Günters båt nere i hamnen, ett alltid lika trevligt sommarinslag.

Det var en varm och solig sommarkväll, och Bally tog igen sig lite efter att ha promenerat ner till Färjestadens hamn.

Sedan var det dags att gå ombord, något som i Ballys värld är likvärdigt med kloklippning. Sådär lagom roligt, med andra ord.

Väl ombord var det mycket bättre, speciellt när hans lilla kompis Melly väntade på honom vid rodret.

Vi drack svalkande rosévin och åt baconlindade köttfärsrulader, innan det blev dags för jordgubbar med vaniljglass.

Hundarna höll vakt och spanade in vad som hände på land.

Sedan gick solen ner över Ölandsbron, och vi begav oss så sakteliga hemåt igen. Ikväll ser det ut att bli en minst lika vacker kväll, av vädret att döma.

Och hörni, till en helt annan sak - imorgon ska jag vara med på radio! Jag ska vara gästkock i matlagningsprogrammet Meny på P1, så ratta in radion kl 10.03 imorgon, för då börjar det!

tisdag 16 juli 2013

Bröllopsdag!

Idag har vi bröllopsdag! Det har redan gått två år sedan vi gifte oss här på Öland en solig sommardag. Som alltid på bröllopsdagen (jaja, eller som förra året i alla fall, traditionen har ju inte hunnit pågå så länge) dricker jag mitt morgonkaffe ur min engelska lilla "The Wedding"-kopp med små möss på, och laddar för en trevlig dag med mycket god mat. Önskar er alla en jättefin dag, oavsett om ni har bröllopsdag eller inte!

Foton från Jonas Lindström

Fler bilder från bröllopet finns här.

måndag 15 juli 2013

På Mormors i Stora Rör

En blåsig dag för ett tag sedan åkte vi till Stora Rör på Ölands västra kust mellan Färjestaden och Borgholm, och fikade på det lilla cafét Mormors som ligger precis i hamnen.

Alldeles runt hörnet låg en loppis i ett rustikt gammalt hus (eller klassas det mer som bod, kanske?), där jag fyndade mig en finfin gammal tallrik.

Hos Mormors finns det välsmakande surdegsbröd att köpa med sig hem, och riktigt finkaffe att dricka tillsammans med de goda bullarna de säljer. Det kan dock vara ett bra drag att inte vara alltför hungrig på något matigare när man åker hit, då en väldigt liten getostsmörgås kostar 75 kronor.

Som sagt - blåsigt var det! Olof, Bally och svärmor gjorde sitt bästa för att inte blåsa bort.

söndag 14 juli 2013

Baconlindade rullader på grillen

Det grillas en hel del här hemma just nu. Föga förvånande så här års, naturligtvis. Men det är ju så gott! Det senaste Olof slängde på grillen var de här baconlindade köttfärsrulladerna.

Receptlista är nästan överflödigt, han bara blandade 500 g nötfärs med en skvätt grädde, ett ägg, en matsked kapris och lite salt och peppar, formade avlånga järpar och trädde ett spett genom dem, sedan lindade han in dem i bacon.

Och sedan blev de grillade. Något annat som vi har "upptäckt" (förmodligen sist av alla) är gott att grilla, så är det små lökar. Själv tycker jag att det är kul att sitta och tugga på den grillade blasten. Men så är jag ju ganska lättroad, också. 

fredag 12 juli 2013

Månadens kokbok - Sommarlätt

Det var någon som undrade var kategorin Månadens kokbok tagit vägen, och jag kan inte säga annat än att det undrar jag också! Så för att råda bot på bokbloggstorkan sparkar vi igång den slumrande bokkategorin igen, och juli månads kokbok blir Sommarlätt av Mia Gahne, med foto av Stefan Wettainen. (Fotograferna måste ju också få lite cred!) Mia Gahne och jag är faktiskt kollegor, men det är nog tveksamt om hon egentligen vet om det. Hon är en matskribent som levererar recept och texter till många dagstidningar runt om i Sverige, och de lördagar som jag inte skriver för Barometern är det Mia Gahnes fina recept och krönikor man kan läsa där istället. Härom året vann hon en välförtänt guldpenna av Gastronomiska Akademien. Boken Sommarlätt är indelad i kategorierna Åkern, Havet, Skogen, Trädgården och Hagen, och bilderna är svensk matsommar i ett nötskal. En riktigt trevlig bok!

torsdag 11 juli 2013

Pannacottapaj med vaniljstång

När vi hade gäster för ett tag sedan bjöd jag på den här lättlagade pannacottapajen, och den blev oerhört populär! Nästan så att jag blev lite förvånad, det var ju bara en pannacottapaj, men den var verkligen jättegod. Och väldigt smidig att bjuda på. Det enda som inte var smidigt var att jag gjorde den i en springform, ni vet en sån där med avtagbara kanter. Och pannacotta är ju ganska rinnigt innan det har stelnat, och sådana där formar är sällan särskilt täta. Så det rann genom bottnen och sipprade ut genom kanterna på formen. Snabbt som ögat fick jag rassla fram en långpanna att ställa formen i, och sedan köra in hela rasket i frysen så att det skulle stelna så fort som möjligt. Och det gjorde det ju, så allt gick bra. Och då kunde vi konstatera att den här desserten även är frysbar, och sådant är ju alltid trevligt. Så ska ni baka den här pannacottapajen - gör den inte i en springform. Gör den i en pajform med lite högre kanter, som inte är avtagbara. Då blir det perfekt! Och ni slipper chocka er omgivning (och er själva) med vilka fula ord som egenligen ingår i ert vokabulär.

Pannacottapaj med vaniljstång, 8 portioner
Botten:
13 digestivekex
75 g smör

Fyllning:
5 gelatinblad
7 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl socker
1 vaniljstång

Garnering:
Säsongens bär

Till botten - smält smöret i en liten kastrull, och mixa sönder kexen, gärna i en matberedare. Häll i det smälta smöret och kör det till en smulig massa, som du sedan trycker ut i en vettig pajform som inte får dig att svära. Ställ in i kylen. Gå sedan vidare till själva pannacottafyllningen: Börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten, och låt dem ligga där i minst 5 min. Häll upp grädde och mjölk i en kastrull, och tillsätt socker och urskrapad vaniljstång, både frön och stång. Värm grädden, och ta kastrullen från värmen precis när det börjar koka. Fiska upp och släng vaniljstången. Rör ner gelatinbladen, och häll allt i pajskalet. Ställ tillbaka det i kylen igen, och låt stå i minst 5 timmar innan servering, allra helst över en natt. Eller frys det, och låt det tina sakta i kyl. Ytan kan dock bli något ful om den blir fryst innan den väl har stelnat. Toppa med bär lagom till servering.

onsdag 10 juli 2013

Gårdsbutiken bygger ut

Olof och jag är helt överens om att det inte finns något kött som slår det vi brukar köpa i gårdsbutiken. Det är hängmörat nötkött från glada kossor som gått och betat på Ölands Alvar, och vi vet att killarna som driver företaget är mycket måna om djuren. 

Man har på senaste tid börjat hitta deras kött i allt fler butiker, men vi föredrar att köra den fina ölandsvägen ner mot Mörbylångahållet tills vi kommer till Bårby, där butiken ligger.

Och nu har de byggt ut! För två månader sedan nyöppnade de i utökade lokaler.

Olof valde ut några fina styckdetaljer att fylla upp frysen med inför sommarens grillmiddagar.

Korv i mängder! Eller som vi uttalar det i den här delen av Sverige - kååååv.

Nytt på hyllorna var färskosten från ett lokalt gårdsmejeri på södra Öland. Vi provsmakade alla ostarna, och kunde sedan konstatera att vi tyckte bäst om den med smak av vitlök, tätt följt av gräslöken och rosépepparen. Inte för att den med smak av tryffel gick av för hackor, den heller. Den som vill veta mer om gårdsbutikens öppettider och exakta läge kan klicka in sig här, hos Ölands Kvalitetsprodukter.