fredag 30 augusti 2013

Rom!

Idag bär det av till Rom! Jag har aldrig varit där innan, och är hejdlöst pepp! Jag kommer inte att komma åt att uppdatera bloggen när jag är där, men om wifi-gudarna är med mig (kanske att påven kan hjälpa till på den fronten?) så ska jag försöka lägga ut lite bilder på instagram. @baraenkakatill

Trevlig helg, kära vänner!

torsdag 29 augusti 2013

Törneby Herrgård - tillbaka på lunchmenyn!

Mitt favoritställe för lunch för öppnat igen! Närmare bestämt Törneby Herrgård, som ligger vid Kalmar Flygplats.

Vi brukade äta här jämt förut, eftersom maten var så god och miljön så fin, så jag är riktigt glad över nyöppningen! Gården har fått nya ägare, men de "gamla" kockarna Eva och Lotta är tillbaka i köket, och det är de tjejerna som är den största anledningen till varför det här är ett av Kalmars absolut bästa lunchställen. En av tjejerna har varit förstakock åt Hugh Hefner på Playboy Mansion, och det var hon som höll i matlagningen när vi var här på min möhippa för två år sedan.

Salladsbordet har lika fin standard som förr, med goda såser, fräscha sallader och nybakat, varmt bröd. Man skulle utan problem kunna äta sig mätt på bara det här. Mina kollegor lät sig väl smaka.

Dagen till ära var det canneloni som vegetariskt alternativ. Inte för att jag är vegetarian, men jag kommer ihåg hur god den där canellonin brukade vara, så det var ett kärt återseende på menyn. Sedan högg vi in på småkakorna som serverades till efterrätt. När jag var där några dagar tidigare var det chokladmousse. Lunchkoman efteråt var total, men jag antar att det var ganska självförvållat. Det är svårt att hålla tassarna borta när det finns efterrätt! 

tisdag 27 augusti 2013

Kall grillsås med citron

Häromkvällen var det riktigt varmt och soligt ute, och vi trotsade vardagen och grillade utomhus. Det blev majs, panerad getost och lök, bland annat.

Olof ville testa att grilla majsen med blasten kvar, eftersom det var RUSTIKT. Det gick sådär.

Lärdomen av detta blev att majsen bör grillas under lock. Den ska strippas lite på blasten, så att den böjs bakåt som på bilden högst upp. Blasten får inte vara med och leka på grillen, utan bör vara utanför locket, lite klämd sådär. Och så locket på, och låg temperatur på grillen. Nu fick vi ingen bild på den färdiggrillade, lyckade majsen, men den såg väldigt trevlig ut, och det blir fint att servera den med lite blast. (Och väldigt rustikt.)

Varje år brukar jag komponera en grillsås, den med rödlöksmarmelad har varit en storfavorit länge, men när jag började göra kalla såser i början av den här grillsäsongen hade jag ingen rödlöksmarmelad att tillgå, så jag körde på kombinationen citron och honung istället, och det blev en toppensås!

Kall grillsås med citron, 8 portioner
5 dl crème fraiche
0,5 dl olivolja (gärna en med citron i)
2 vitlöksklyftor
1 pkt fetaost
1 kruka färsk basilika
1 citron - rivet skal och saften från halva citronen
1 msk flytande honung
grovmalen svartpeppar
flingsalt

Rör ner crème fraichen i en bunke, tillsätt olivolja, pressade vitlöksklyftor och smula ner fetaosten. Hacka och rör ner bladen från en basilikaplanta, och finriv skalet på en citron och rör ner tillsammans med saften från halva citronen. Smaka av med honung, peppar och salt. Pimpa gärna serveringsskålen sedan med en liten basilikakvist, lite rivet citronskal och nymalen peppar.

Min halvsyster Camilla var på besök och åt rustik majs med oss. Alltid trevligt med systerbesök från västkusten! 

lördag 24 augusti 2013

Fyndar på favoritloppisen

För ett tag sedan var vi på favoritloppisen i Gårdby, och som vanligt kom jag hem med saker jag inte visste att jag behövde. Inte för att jag ångrar mig, jag är jätteglad över min nya, blå sjömanskista och mitt nya porslin. Ni kommer säkert att få se det på bloggen framöver.

I sommar har de börjat med "Skafferiet" som en ny feature, en liten hörna där man bland annat kan köpa färska lantägg från glada höns. Tummen upp på det!

Vi hade finbesök av Olofs styvbror med familj, och då får man ju se till att åka till de bästa ställena! Efter att ha fyndat fina gamla tallrikar från bland annat Rörstrand åkte vi vidare till Gårdby Café och Lanthandel för en fika, innan vi begav oss till Bläsinge strand och jag badade för första och förmodligen enda gången i år.

Bilder på min sjösättning blir ni dock besparade från, ni får titta lite närmre på tallrikarna istället...

...och på Elin och mig när vi shoppar! Ha nu en riktigt trevlig helg, allihopa, och är ni på Öland och åker, så heter den här loppisen Hemtrevnad - Gamla Vackra Ting.

torsdag 22 augusti 2013

Pasta med kapris, tomat, bacon och mynta

Tycker ni att det låter konstigt? Det tyckte jag också, när jag såg receptet på den australiensiska bloggen What Katie Ate för ett tag sedan. Men jag gillar ju de där ingredienserna; kapris, bacon och mynta, i alla fall för sig, och tyckte att det vore kul att testa. Och det var det! Kul, alltså. Och gott! Det här kommer vi absolut att laga fler gånger. Nedan följer min egen version av maträtten, originalreceptet kan ni hitta här.

Pasta med kapris, tomat, bacon och mynta, ca 3 portioner
spaghetti för tre
----------
2 pkt bacon
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
ca 500 g cocktailtomater
2 msk kapris
blad från 3-4 kvistar mynta
flingsalt
grovmalen svartpeppar
----------
riven parmesan till garnering

Koka pastan medan du tillreder såsen. Inled med att strimla/klipp bacon, och fräs det i en stekpanna tills det blir nästan knaperstekt, låt det sedan rinna av på hushållspapper. Pressa vitlöksklyftorna, hacka löken och fräs mjukt i stekpannan, tillsätt ev. lite olivolja vid behov. Hacka och rör ner tomaterna, och låt allting småputtra samman i några minuter. Tillsätt sedan kapris, mynta och salt och peppar, och låt puttra ett par minuter till. Blanda ner den färdigkokta pastan i såsen, och låt gärna en liten skvätt av pastavattnet få följa med ner i blandningen. Garnera tallrikarna med riven parmesan, och gärna någon extra kvist mynta och ett par extra kapris. 

tisdag 20 augusti 2013

Fish and chips i Gräsgårds hamn

En solig dag på semestern tog vi bilen och körde en sväng här hemma på Öland. Vi stannade till vid loppisar, vid små fik och beundrade utsikten från södra delen av ön. När det började bli dags för lunch styrde vi kosan mot Gammalsbygården i närheten av Gräsgårds hamn, men just den dagen var det ingen lunchservering, så vi begav oss istället ner för den smala vägen till Gräsgårds hamn där vi sett en skylt som utlovade Fish&Chips.

Som de flesta av er säkert vet vid det här laget är jag inget stort fan av fisk. Visst kan jag äta det, men jag äter ju hellre något annat. Det är därför det är Olof som är upphovsman till de fiskrecept som finns här på bloggen.

Här står jag och ser lite lurig ut och köar nere vid Annys Fiske, med några intet ont anandes turister i bakgrunden. Förutom fina fiskbitar och nystekt sillamacka sålde det här finfina fiskhaket dagens lunch som smör i solsken; fish&chips för 50 prisvärda riksdaler.

Och vet ni vad? Det var faktiskt jättegott. Jag var hungrig, solen sken, vi satt nere vid vattnet och maten var alldeles nyupptagen från fritösen. Hur trevligt som helst.

Det är riktigt pittoreskt i Gräsgårds fiskehamn, med fiskenät, små båtar och långa rep i olika färger.

Och så Bally, icke att förglömma! På den här bilden ser det ut som om han ler. Med en husse och matte som fotar honom i tid och otid har han väl helt enkelt lärt sig vad som säljer. 

måndag 19 augusti 2013

Langad lyx

Jag har ju som bekant en alldeles egen svamplangare i min jobbarkompis Marija. Det är ytterst sällan som Olof och jag hittar några egna kantareller, men Marija har ett så välutvecklat och skarpt sinne för det gula guldet att vi alla är övertygade om att hon skulle kunna hitta kantareller på en parkeringsplats.

Och när man väl kommit över en samling kantareller, då får man ju göra något värdigt med dem också! En varm macka kan under andra omständigheter låta ovärdigt, men i kantarellsammanhang är en kantarellsmörgås bland det bästa man kan göra. Då får kantarellerna spela huvudrollen, och behöver inte konkurrera med några andra smaker. Olof gillar att göra det lite jobbigt för sig (han gifte sig ju med mig, till exempel) och gör sina kantarellsmörgåsar på grillen. Det kan också ha lite att göra med att han tycker det är så rackarns trevligt att grilla.

Smörstekta kantareller med lite salt och peppar på en smörstekt brödskiva - det är fina grejer det!

lördag 17 augusti 2013

Lunchgrillning pågår

Just nu grillas det lunch här hemma i trädgården!

Det blir kycklingspett, majs och andra godsaker. Idag njuter vi av vackert och soligt väder här på Öland. Idag är det IronMan här på ön, och när vi gick vår morgonpromenad med Bally svischade proffsatleterna fram på avancerade cyklar och strömlinjeformade hjälmar. Vi hejade på lite grann, sedan gick vi hem och åt croissanter.

Önskar er alla en jättehärlig sensommarhelg!

torsdag 15 augusti 2013

Att fritera är en konst!

I sommar har Olof gått in helhjärtat för friterandets konst. Från att ha friterat blöta och mjuka pommes har han nu, efter att ha bläddrat i sin bibel från föregående inlägg, lärt sig att fritera tunna, krispiga potatischips som är helt underbara att sitta och knapra på till kött, sås eller bara som de är. Första gången han fick till dem så här bra, och la upp dem på tallrik, drog jag efter andan och sa att "Määh, sådär många orkar jag aldrig!". Efter fem minuter var tallriken tom, och jag tyckte det var dålig stil att han inte friterat fler. Och så luktar det ju så gott när man friterar! Eller okej, inte inne då, men om man gör det utomhus, på terrassen. Då luktar det som när man är på sommarsemester i Grekland och går längs med hamnpromenaden och ska välja restaurang för aftonen, och alla dofter från de olika köken blandas och når en med kvällsvinden.

Nedan följer (mycket omständiga, men essentiella) punkter på hur man gör när man friterar potatis, om man vill göra som Jon Widegren gör i sin bok Flippin' burgers. Och vad gäller fritös, så har vi en helt vanlig fritös från OBH Nordica som vi shoppade på Media Markt för 500 spänn. Man kan fritera för cirka 4 portioner åt gången i den.


  • Ta fram ett gäng potatisar och skrubba dem. Plocka fram fler än du tror att ni äter. Du kommer ångra dig annars, tro mig.
  • Skiva dem tunt, och lägg dem i en kastrull med vatten. Låt dem ligga i minst en timme, för att få bort stärkelser. 
  • Häll av vattnet, t ex i ett durkslag, och häll över potatisskivorna i en kastrull med nytt vatten. Koka dem i saltat vatten som innehåller en liten skvätt vinäger. Koka dem tills de är lite mjuka, men inte klara, för då kommer de bara att falla isär.
  • Häll av dem i durkslag, och häll sedan ut dem på en gammal kökshandduk som du inte är så rädd om. Sprid ut dem lite, så att de har möjlighet att torka till. 
  • Sätt sedan igång din fritös, och förfritera de små rackarna på låg värme i ca 6 min. Vår fritös går från 140-190C, och här friterar vi dem på 140C.
  • Sprid sedan ut potatisskivorna på tidningspapper, och låt dem svalna. Fram till hit kan du förbereda innan! Du kan även frysa dem nu.
  • Nu är det dags för det sista! Fläska på rejält med temperatur på fritösen, vi kör vår på maxvärmen som är 190C, tills de fått fin färg, ca 2-4 min. Sprid ut dem igen på tidningspapper, och var snabb med att salta. Om de hunnit svalna studsar bara saltet av.
  • Om du är upptagen med annat, som t ex kött, och potatisen är klar i lite väl god tid, lägg aluminiumfolie över den, så håller den sig fint. 

tisdag 13 augusti 2013

Månadens kokbok - Flippin' burgers

Månadens kokbok-kategorin håller i sig! Jag är lika förvånad som ni över detta faktum. Augusti månads kokbok blir Jon Widegrens Flippin' burgers med foto av Björn Terring. Olof fick den i present av mig för ett tag sedan, självklart med en baktanke från min sida. Man måste ju ge presenter som kan gynna en själv.

Ifall det är någon som missat storyn om Flippin' burgers och Jon Widegren, så är han en trevlig kille i keps som sa upp sig från sitt jobb och åkte runt i USA och åt burgare på allsköns hak för att på så vis ta sig fram till den perfekta hamburgaren. Sedan åkte han hem till Stockholm och startade upp succé-restaurangen Flippin' burgers. Vi var där i februari och smorde kråset, läs mer om det här. Stället är helt klart värt sitt goda rykte. Den här boken är Olofs nya bibel, och tack vare den har han även lärt sig fritera potatis till perfektion, något jag ämnar skriva mer om i dagarna. 

söndag 11 augusti 2013

I Färjestadens hamn

På senare år har hamnen här hemma i Färjestaden verkligen levt upp! Från att ha varit ganska tråkig har den nu fått ett par nya restauranger och caféer, och är nu en riktigt gemytlig hamn att lägga till sin båt vid.

Ja, nu har ju inte Olof och jag någon egen båt, vi brukar sitta och snylt-fika på mammas och Günters båt istället. Men vi har en hund! Och honom brukar vi ofta promenera ner till hamnen med.

Det är ju så mycket roligare att promenera ner till en hamn där det händer grejer! I bakgrunden syns färjan Dessi, som går mellan Kalmar och Färjestaden varje dag på sommaren. Ett roligt alternativ till bussen.

Ni ser ju själva villket rivierastuk det är! Ja, nu menar jag ju inte mig själv som står och glassar i förgrunden (hähä) utan faktumet att det till och med har transporterats ut palmer till hamnen i stora krukor. Nästan som i Spanien!

De flesta badställen i Färjestaden är väldigt långgrunda, men hamnen hör till de ställen där man kan hoppa i och börja simma direkt.

Jag har en fix idé om att jag alltid vill känna på temperaturen på vattnet, oavsett om jag ämnar bada eller inte. (Oftast det senare.) Efter att ha doppat fötterna kunde jag konstatera att temperaturen var ganska trevlig. Bally valde att tro på det, samtidigt som han undrade om matte verkligen visste vad hon höll på med.

Årets senaste tillskott är restaurangen Sea Salt Kitchen och Ölandschoklads nya café där de serverar egentillverkad, italiensk glass.

Och det är bland annat det som är fördelen med att låta hundpromenaden gå ner till hamnen och inte bara ut i området därhemma; en hundrunda som innefattar glass är onekligen roligare än en hundrunda utan.

lördag 10 augusti 2013

Världens smidigaste glass!

Okej, jag är förmodligen sist på bollen här, men är det någon mer än jag som har missat det här med att göra glass på kondenserad mjölk? Jag är fortfarande helt exalterad över hur snabbt det går! Egentligen började det med att vi skulle få gäster för några dagar sedan, där en av dem är äggallergiker. Jag drog mig till minnes något jag läst för ett tag sedan om att bara blanda kondenserad mjölk och grädde och valfri smaksättning, och vips så hade man färdig glassmet att bara ställa in i frysen. Hur smidigt som helst!

Grundreceptet man alltid kan utgå ifrån är en burk sötad, kondenserad mjölk (burkarna är nästan alltid på ca 400 g) och 5 dl grädde. Börja med att vispa grädden ganska lätt, vispa sedan ner den kondenserade mjölken, och tillsätt valfri smaksättning. I den lilla burken längst fram har jag gjort vaniljglass med vaniljstång, i den till höger hällde jag i några teskedar lakritspulver och fick lakritsglass, och den längst till vänster är salt kolaglass. Den har jag gjort på ett lite annorlunda sätt.

Till den här glassen har jag tagit en burk kokt, kondenserad mjölk, den som heter karamelliserad mjölk, och 5 dl grädde. Här vispade jag inte grädden innan, utan dumpade bara ner burkens innehåll i ovispad grädde och körde på med elvispen tills jag fick en tjock och fin konsistens. Sen hällde jag i 2 rågade tsk flingsalt och vispade lite till, innan jag hällde över det i en form och frös det. Vid servering gick jag all in och öste över salt kolasås också.

Och jo, Olof och jag åt upp all glass på bilderna (och mer därtill). Till lunch. Sedan mådde vi lite illa, men det var det faktiskt värt. 

tisdag 6 augusti 2013

Sista veckan på StrandNära

Häromkvällen var syrran och jag och åt på favoritrestaurangen StrandNära i Stora Frö här på Öland. Man får ju passa på nu, när restaurangen bara är öppen veckan ut innan den stänger för säsongen.

Man kan ju även bo över på StrandNära, och jag misstänker att många av sommarens gästar är surfare som har åkt till Öland för lite kvalitativ windsurfing, då Haga Park som ligger alldeles i närheten är lite av ett surfing-mecka. Mina egna windsurfingskills är högst begränsade. Sist jag windsurfade var för ett par år sedan på sommarstugan, och bara att få upp det där seglet utan att det tippade över mig och jag ramlade baklänges var ju en bedrift. För att inte tala om det här med att vända, det är ju skitsvårt! Jag stod still på brädan och ylade "Titta, jag surfar!" och körde i vind tills jag trillade av längre borta i bukten. Sen fick jag bli hämtad med båt, och syrran fick surfa hem brädan.

Så jag ägnar jag mig hellre åt matsurfning, som häromkvällen, när syrran bjöd på StrandNära-middagen.

Fläskfilén är min favorit, i år igen...

...liksom lakritspannacottan med salt kolasås, som är ny för i år. Men den rara desserten till vänster är minst lika god! Först är det ett lager med vaniljkräm, som eventuellt kan innehålla lite vit choklad också (jag ska låta det vara osagt), sedan ett hopkok på rabarber och jordgubb, och högst upp en avbränd, finfin maräng. För några veckor sedan åkte Olof och jag till StrandNära en eftermiddag enbart för att dricka finkaffe och äta efterrätt. Man får ju passa på.

Som sagt, veckan ut är det öppet! Om du befinner dig i trakterna i veckan, rekommenderar jag varmt en middag på det här stället.

Från en middag till en annan - ikväll blir det pulled pork här hemma, och familjemiddag! Vi har finbesök från min halvsyster i Strömstad, och syrran och lilla Rose är också här. Hoppas att ni alla får en fin tisdagskväll!

söndag 4 augusti 2013

Melonjuice med jordgubbar, hallon och mynta

Idag har vi ännu en härlig sommardag här på Öland! Man kan verkligen inte klaga på vädret. Den här veckan har det varit full rulle, därav den rådande bloggtorkan. Vi har börjat jobba igen, och i helgen har vi haft besök av Olofs styvbror med familj. Det har grillats, badats och besökts loppisar. Mina favoritnöjen, med andra ord. Eller okej, vi ska väl inte överdriva det där med badningen, det var faktiskt årets första dopp. Men det ägde rum på östra sidan ön på den vackra stranden Bläsinge, en jättefin strand som jag rekommenderar för de som inte orkar åka ända upp till Böda och trängas. Bara den lantliga, smala vägen ner till Bläsinge fiskehamn och strand är värd ett besök i sig, med flera små uppställda stånd där man kan köpa grönsaker och blommor och betala med pengar i en låda.

Idag har vi hemmadag med hammockhäng, och jag funderar så smått på om jag ska gå ut i köket och mixa ihop drinken på bilden ovan, som vi tillredde för ett tag sedan. Efter att jag började läsa bloggen Californication som drivs av svenska Marita som bor i Kalifornien (jättehärlig blogg för övrigt, jag vill boka en resa till Kalifornien NU!) blev jag inspirerad att göra en nyttig melondrink. Olof valde att hälla rom i sin, och det var gott det med.

Melonjuice med jordgubbar, hallon och mynta, blir ca 8 dl:
en halv, mellanstor melon med rött fruktkött
1 stor näve jordgubbar
1 stor näve hallon
1 stor näve isbitar
ca 15 myntablad

Skär bort skalet på melonen, skär den i bitar som går att stuva ner i en mixer (jag öste ner melonbitarna med kärnor och allt, det gick finfint) och mixa tills det blir en juice. Häll sedan ner resten, och mixa igen. Färdigt!