onsdag 30 oktober 2013

I Höganäs Saluhall

Första gången jag besökte Höganäs Saluhall var i våras, och sedan dess är jag helt fast. När vi var där för ett tag sedan passade jag på att ta de här bilderna.

Vill man inte bara flytta in? Jag skulle kunna sitta där bakom bröddisken och äta surdegsbröd tills någon släpade bort mig. Det enda jag skulle behöva är lite vispat smör, men det har de säkert.


På våningen ovanför serveras varje dag en buffélunch med ett rejält salladsbord, och ska jag äta lunch i Höganäs kan jag inte tänka mig ett bättre ställe att göra det på. Synd att det händer så sällan bara.

Och så finns det en cafédel också, precis utanför ingången till saluhallen. De där bullarna, alltså. Jag har inte glömt dem. Så har ni vägarna förbi Höganäs, eller närliggande Helsingborg, missa inte Höganäs Saluhall. Dessutom ligger den ihop med Butiken Magasin 36 som säljer inredning och kläder, så jag lovar att ni har att göra en stund!

söndag 27 oktober 2013

Saffransrisotto med skogschampinjoner och tryffelolja

God söndagkväll, kära vänner! Hur har ni det i höstrusket? Här piskar regnet mot rutorna, och vi har tänt upp en eld i öppna spisen. Vad äter ni en ruggig kväll som denna? Här blir det saffransrisotto med parmesanost, skogschampinjoner och tryffelolja. Perfekt mat så här års! Sedan får det bli en hyrfilm under en filt i soffan, med Bally som ligger och trycker nere vid fötterna.

Jag slänger in en höstbild också, bara för att den så på pricker symboliserar dagens väder. Men nu ska jag sluta tjata om hösten, och istället delge receptet på risotton:

Saffransrisotto 2,0 med skogschampinjoner och tryffelolja, 6 portioner
ca 30 g torkad karljohansvamp (finns ofta på påse nära färsk svamp i affären)
ca 1 liter svampbuljong från karljohansvampen (sjudande)
200 g skogschampinjoner
smör att steka svampen i
2 msk olivolja
en liten lök
1 vitlöksklyfta
1 pkt (0,5 g) saffran
1,5 dl torrt, vitt vin
3 dl arborioris
2,5 dl riven parmesanost
salt och peppar
några droppar vit tryffelolja

Koka upp en kastrull med ca 1 liter vatten, och häll i karljohansvampen. Sänk värmen till minimum och låt svampen bli mjuk i vattnet i 10-15 minuter. Fiska upp svampen (alternativt sila av vattnet) men spara vattnet och häll ner det i kastrullen igen, för det blir en prima svampbuljong att späda risotton med. Håll vattnet sjudande på spisen. Borsta skogschampinjonerna rena och skär dem i mindre bitar. Skär även den uppblötta karljohansvampen i mindre bitar. Fräs champinjonerna färdiga i smör i en stekpanna för sig, och låt karljohansvampen få fräsa med sista minuten. Finhacka löken, pressa vitlöksklyftan och fräs i olivoljan i en gryta eller kastrull med höga kanter. Rör ner saffran och arborioris, och tillsätt vinet. Låt puttra tills vinet har absorberats helt. Häll sedan i lite svampbuljong. När det har puttrat bort, späd igen med mer och rör om då och då. Så här får man hålla på i ca 20-30 min, risotto kräver full spispassning. Det är klart när riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd. Eventuellt behövs inte all buljong. (Men skulle det behövas mer, späd bara buljongen med lite mer vatten.) När du är nöjd, ta grytan av spisen och rör ner parmesan så att det blir krämigt. Krydda med salt och peppar, och några droppar tryffelolja. Garnera varje portion med lite extra parmesan, peppar och tryffelolja. 

lördag 26 oktober 2013

Veckans vintips - Viña Pomal Gran Reserva

Foto: Made by Mary
Då var det lördag igen, alltid lika härligt! Idag blir det ett vintips här på bloggen, nämligen ett lite extra gott och fint riojavin ur Systemets beställningssortiment. Vinet heter Viña Pomal Gran Reserva, och är en finare variant av vinet Viña Pomal Reserva som jag bloggade om i somras. Eftersom det var så gott, och vinet på bilden här ovan kunde stoltsera med det lite flådigare namnet Gran Reserva, slog jag till och gjorde en beställning. Gran Reservan kostar 60 kr mer än det andra vinet, och är nog ungefär motsvarande så mycket godare, också, skulle jag vilja påstå. Vi drack det här vinet när Mary och Magnus var här och hälsade på oss för några veckor sedan, och det är Mary som har tagit bilden.

Och på tal om min kompis Mary - vet ni att man kan rösta på henne till Matbloggspriset Folkets Val? Det har jag gjort, och det tycker jag att ni också ska göra, för i år samarbetar Matbloggspriset nämligen med Stockholms Stadsmission, och pengarna som kommer in via sms-rösterna går till välgörenhet. Tio bloggare är utvalda av en jury till Folkets Val, ni kan se vilka de är här. Jag vill samtidigt passa på att tacka alla som nominerade mig till samma pris. I år blev jag inte uttagen till finalist, men jag är inte ledsen för det. Det är roligt när andra, nya bloggare får komma fram, och extra roligt är det som nu när röstningen också kan leda till något positivt. Här kan ni rösta och läsa mer om hur man gör.

Önskar er alla en riktigt fin lördag denna härliga höstdag! 

onsdag 23 oktober 2013

Lakritspannacotta för två

Lakritspannacotta är ju något av det bästa som finns. Har ni testat det? Jag snöade in på det helt i somras när vår favoritrestaurang StrandNära hade det på efterrättsmenyn. Dessutom toppade de den med vispad grädde och saltad karamellsås, så den gick ju inte av för hackor, om man säger så. När vi var på sommarstugan förra helgen svängde jag ihop de här två pannacottorna när vi kom dit, och så fick de stelna i kylen tills det blev middagsdags. Egentligen blev det en halv portion till, men den åt jag upp när Olof inte såg mig. Har ni ingredienserna hemma - gör gärna det här på torsdag kväll och njut det till fredagsmyset. Gott som attan!

Lakritspannacotta för två:
1 gelatinblad
1,5 dl grädde
0,5 dl mjölk
1 rågad msk socker
1 rågad tsk lakritspulver
----------
valfria bär till pimpning

Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten, och låt det ligga där i minst 5 minuter. Häll grädde, mjölk, socker och lakritspulver i en kastrull, och låt det bli varmt. Ta det från värmen precis när det börjar koka, och rör ner gelatinbladet. Häll upp på portionsformar, och ställ i kylen att stelna. Låt stå i minst 4-5 timmar, gärna över en natt. 

tisdag 22 oktober 2013

Hösthelg i sommarstugan

Förra helgen var vi på sommarstugan och bara myste och tog det lugnt. Det är så vackert i omgivningarna kring stugan nu, höstfärgerna riktigt lyser om träden. Jag plockade en hundpåse (oanvänd sådan, ifall någon skulle undra) full med kastanjer som jag har dekorerat med hemma i huset.

Den här tiden på året är svårslagen, det är fantastiskt fint ute just nu!

Bally är såklart alltid fin, den lille skogsräven.

Slånbären är så stora att de nästan ser ut som plommon. När frosten kommer vill jag prova att göra saft på dem.

Efter en lång promenad är det skönt att ta igen sig lite. Vi följde Ballys exempel och slog oss ner i fåtöljerna vi också, och drack té och åt scones.

På kvällen åt vi schnitzel med kapris, citron och potatisråraka. Väldigt enkelt att tillaga, och väldigt gott. Sådana här helger borde man ha oftare!

måndag 21 oktober 2013

Tips till helgfrukosten

Ja, nu är det ju inte direkt helg längre, det är måndag och regnet piskar mot fönsterrutan, och löven ligger blöta mot marken här utanför. Men om bara några dagar är det ju faktiskt helg igen, och om inte annat kan man ju alltid piffa upp sin frukost en helt vanlig tisdag.

Vi brukar köpa croissanter i vår lokala ICA-butik, jag misstänker att det är någon slags bake-off-historia som butiken kör med. Croissanterna är i alla fall helt klara att äta när man köper dem, så det är bara att stoppa dem i en papperspåse och lägga ner i sin vagn. Men vi brukar alltid frysa dem när vi kommer hem, och sedan plockar vi fram dem på lördagmorgonen. Då får de ligga i rumstemperatur i ca 20 minuter och tina, sedan penslar vi dem med vatten, och stoppar in dem i ugnen på 225C i ca 3 minuter. När vi sedan tar ut dem ur ugnen är de som nya, alldeles frasiga, spröda och varma.

Det var dagens tips det! Om man skulle ta och koka sig lite té nu, kanske, det är i allra högsta grad väder för en stor kopp rykande, varmt té.

fredag 18 oktober 2013

Öppen lasagne med kantareller, parmesan och vitt vin

Eftersom det är fredag tänkte jag lägga ut ett recept på prima fredagsmysmat som går fort att laga, och som också är ett tacksamt recept att halvera och servera för två tillsammans med ett glas vin och tända ljus. Det behövs inte mycket fyllning i varje lager, det här är en lasagne som mättar väldigt bra. Vi åt den till middag förra fredagen, och det är så gott att jag skulle kunna tänka mig att ha det som fredagstradition hela hösten! Om ni vill variera lasagnen lite, testa gärna att röra ner ett par nävar färsk babybladspenat i fyllningen.

Öppen lasagne med kantareller, parmesan och vitt vin, 4 portioner 
12 färska lasagneplattor
500 g färska kantareller
2-3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1,5 dl torrt, vitt vin
2 burkar ricottaost
2 dl riven parmesanost + extra till garnering
flingsalt
grovmalen svartpeppar
några droppar vit tryffelolja till servering

Börja med att sätta en kastrull med vatten på sjudning till lasagneplattorna. Rensa svampen, dela den i mindre bitar och fräs den i lite smör eller olja i en stekpanna. Hacka schalottenlök och pressa vitlök, och låt bryna med i stekpannan när det mesta av vätskan gått ur svampen. Häll på vinet, och låt koka tills ca hälften av vätskan kokat bort. Rör ner ricottaost, och ta från plattan när allt blivit varmt. Rör ner 2 dl parmesanost, och smaka av med flingsalt och svartpeppar. Snåla inte på saltet här! Måtta ut 12 st lika stora, färska lasagneplattor. Låt dem ligga i det sjudande vattnet som du satte igång innan, 1-2 i taget i ca 20 sekunder var. Montera ihop lasagnen på tallrikarna. Beräkna 3 plattor till varje portion. Lägg en platta på varje tallrik, bre på lite kantarellröra, och fortsätt varva så. Garnera varje färdig portion med riven parmesan och droppa några droppar vit tryffelolja över varje lasagne. Dra ett sista varv med pepparkvarnen över varje portion.

onsdag 16 oktober 2013

Månadens kokbok - Allt i en gryta

Då var det dags för Månadens Kokbok igen! Den här månaden vill jag slå ett slag för duktiga matskribenten Lisa Lemkes nya, höstiga bok Allt i en gryta. Jag har tipsat om böcker av Lisa Lemke förut, och står fast vid mitt uttalande om att hon är en av de kokboksförfattare i Sverige som har bäst koll på det här med layout. Så självklart ska även bokens layoutare ha cred för boken, och det ska fotografen Magnus Carlsson också ha. Precis som titeln antyder är det middagar som får plats i en gryta som boken handlar om, men även maträtter där allt ryms i en form eller panna, både matiga anrättningar och sötare saker. Tacksamt på middagsbordet, med andra ord.

Här sitter syrran och bläddrar i boken, tillsammans med lilla Rose och Bally. Faktum är att de alla tre i den där fåtöljen är ganska hungriga av sig, så de hittar nog något att tillaga. I alla fall syrran, kan jag tänka mig.

måndag 14 oktober 2013

Min Polkanelbakelse i senaste numret av BAKA

Läser ni tidningen BAKA? Om inte är det hög tid att börja göra det nu, för tillsammans med fyra andra duktiga bloggtjejer är jag med och tävlar om vem som gör den bästa vinterbakelsen! På bilden ovan ser ni mitt bidrag, en Polkanelbakelse med en botten av kanelsmakande kladdkaka som varvas med ett lager vit chokladmousse med polkakross, som i sin tur möter ett lager chokladmousse med kanel för att sedan toppas med ytterligare ett lager vit chokladmousse med polkakross.

När jag skapade den ville jag få in lite tyngre smaker som choklad och kanel, smaker som jag uppskattar när mörker och kyla råder utanför fönstret. Polka är en fräsch och vintrig motvikt mot de smakerna, och kombinationen kanel och mint är en riktig fullträff, som än så länge är relativt ovanlig i Sverige.

Så här ser senaste numret av BAKA ut. Prenumeranterna har redan fått det, och det börjar säljas ute i butik idag.

Hur går man då tillväga för att rösta, och vad kan man vinna? 1:a pris är en privatkurs i tårtbakning till ett värde av 10 000 kr med Årents Konditor 2009, Conrad Tyrsén. 2:a-3:e pris är en helårsprenumeration på BAKA samt värdecheckar från Arla till ett värde av 300 riksdaler. 

För att rösta skickar man ett mail till baka@matochvanner.se senast den 1 november med namnet på sin favoritbakelse och en kort motivering till varför man gillar den bäst. Och så sitt namn och sin adress också, icke att förglömma.

Är ni nyfikna på vilka de andra tjejerna är? Till att börja med är det min kompis Mary med bloggen Made by Mary som har gjort bakelsen Rimfrost till vänster. Till höger har vi Sabinas Vinterbur. Sabina bloggar på Sweet and Simple.

Och så har vi Midvinterguld från Louise på Louise's Spis, och Lisas bakelse Hot Chocolate till höger. Lisa hittar ni på bloggen Sockerrus.

Så nu är det bara att maila och rösta! Recepten finns i senaste numret av BAKA, om ni är sugna på att laga någon av de fina bakelserna. Själv blev jag jätteglad imorse när jag gick ut på instagram och såg att en tjej med kontot @mrs_hellman redan provbakat och lagt ut en bild på min Polkanelbakelse. Sådant värmer en matbloggares hjärta! Och det gör ju röster också. ;-)

söndag 13 oktober 2013

Morotssoppa med citronsmakande fetaostkräm

Goderafton, kära vänner! Hoppas att ni har haft en finfin hösthelg i vårt färgsprakande land. (Det var väldigt vad hurtig jag låter ikväll då. Jag ber om ursäkt.) Vi har i alla fall haft en toppenhelg på sommarstugan, där vi haft turen att ha både soligt väder lämpat för höstpromenad, och lite ruggigare väder lämpat för innesittande med tända ljus, té och böcker. En riktigt avkopplande helg, med andra ord. Däremot vaknade vi imorse av objudna gäster i form av ett gäng kossor som stod utanför fönstret och tittade in. Eller egentligen vaknade vi av att vattenpumpen började låta, då tre kossor satt igång vattenkranen utanför huset genom att stå och klia sig på den. (Bild på nyfikna kossor finns i minitayrgalleriet från instagram till höger här i bloggen.)

Ja. Nu är vi i alla fall hemma i huset igen, och var glada över att fynda den här morotssoppan i frysen som tillagades för ett par veckor sedan. Den är smaksatt med vitt vin, timjan och citron, och det vita i mitten är fetaostkräm med rivet citronskal i. Prima förrättssoppa som kan förberedas i god tid innan, som fungerar lika bra som vegetarisk huvudrätt.

Morotssoppa med citronsmakade fetaostkräm, 6 portioner
Soppa:
1 kg morötter
olivolja
en kruka färsk timjan
salt och peppar
3 schalottenlökar
1 dl vitt vin
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 citron - saften
1 dl grädde
1 tsk paprikapulver
----------
Citronsmakande fetaostkräm:
1 pkt (150 g) fetaost
1 burk (2 dl) crème fraiche
1 citron - skalet
grovmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200 C. Skala morötterna, skär dem i mindre bitar och lägg dem i en smord ugnsform. Ringla över lite olivolja, salta och peppra, och lägg på ett par kvistar timjan. Ställ in i mitten av ugnen på 200 C i 30 min och ugnsbaka morötterna för att få fram sötman i dem. Hacka schalottenlökar och fräs dem i lite olivolja i en stor kastrull. Tillsätt vinet, och låt koka tills hälften av vätskan kokat bort. Koka upp 1 liter vatten med två grönsaksbuljongtärningar i en egen kastrull, och häll ner hälften av buljongen ihop med löken. Tillsätt hälften av morötterna (släng de gamla timjankvistarna) och kör blandningen slät med en stavmixer. Häll i resten av buljongen och morötterna, och mixa igen. Tillsätt pressad saft från en citron, grädde, och paprikapulver. Hacka och rör ner 1,5 msk färsk timjan, låt soppan koka upp, och smaka av med salt och peppar.

Till fetaostkrämen; finriv skalet av en citron, och vispa med hjälp av elvisp samman det med fetaost och créme fraiche. Smaka av med peppar.

Vid servering - lägg en klick fetaostkräm i mitten på varje tallrik, och häll soppa runt klicken. (Häll gärna upp soppan i en kanna innan du gör detta, det underlättar.) Garnera med färsk timjan.

lördag 12 oktober 2013

Afternoon Tea på Villa Solbacken

Förra helgen var vi på Afternoon Tea i Kalmar, på Villa Solbacken. Det verkade vara en engångsgrej, men jag hoppas att de ställer till med afternoon tea fler gånger, för det var himla trevligt. Villa Solbacken är, för de som har koll på husen man ser på kalmarsidan när man åker på ölandsbron, det där blekrosa, fina huset som man aldrig fått gå in i, men som man alltid undrat hur det ser ut inuti.

Och man blev verkligen inte besviken! Jag förstår att Villa Solbacken är den perfekta festlokalen för bröllop. Olof den gamle räven hade såklart redan varit där innan och fotat bröllop, men för mig var det premiärvisit.

Inte blev man besviken på eftermiddagstéet heller, verkligen inte. De hade bullat upp med trekantiga sandwichs, scones, lemoncurd och annat gott. Vi smorde kråset så det stod härliga till.



Syrrans lilla Rose var också med. Dagen innan hade vi firat att hon fyllt ett år. Jag förstår inte var tiden tar vägen.


Det var pianomusik också! Mycket classy.

Jag efter-maten-jäste i den fina soffan...

...medan Olof och Vimal provsatt de engelska läderfåtöljerna. Jag har bestämt mig för att de var engelska, i alla fall. Very british. Själva hade de matchande jackor och försökte nog utstråla en brittisk aura av rävjakt på landet.

Visst är huset pampigt?

Efter fikat gick vi ett varv i de vackra omgivningarna kring huset. Scones, äppelpaj och smörgås är ju sådant som behöver sjunka ner lite, speciellt när man lassat in en ansenlig mängd. Mamma fotade båtarna som låg förtöjda vid den långa bryggan, och vi njöt av höstsolen och den fina naturen.

onsdag 9 oktober 2013

Veckans vintips - Marqués de Murrieta

Onsdagkvällen lurar utanför fönstret, och jag dricker té för att fjäska för min förkylning. Vad mycket bättre det hade låtit att skriva att "kvällen lurar utanför fönstret och jag är lurig av en flaska vin". Nog för att kvällen är ung, men den lär fortsätta i sällskap av tékoppen. Det är onödigt att dricka gott vin när man inte känner smaken. Därmed är också de salta karamellmacaronsen jag fick av Mary (de få som är kvar som jag gömmer i frysen) off limits tills dess att mina smaklökar är till 100% återställda.

Marqués de Murrieta heter vinet på bilden, kostar 129 kr och verkar vara en riojanyhet för i höst. Mycket god smak, kryddig och mustig och fin till en köttbit. Systemetpoesin säger; "Utvecklad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av dill, torkad frukt, tobak, plommon och mörk choklad." Toppen, säger jag. 

måndag 7 oktober 2013

Klassisk pannacotta - grundrecept

Ofta när jag ska göra pannacotta med likörsmak eller med någon spännande topping finner jag mig bläddrandes i böcker och i bloggens arkiv för att hitta ett recept på klassisk pannacotta att utgå ifrån. När jag till slut kommer fram till vad jag vill ha i den visar det sig att det är ungefär det jag brukar ha i den, bara det att jag glömt bort det. Seniliteten är med andra ord annalkande. Jag har testat att göra pannacotta både på enbart grädde och som i det här receptet, med både grädde och mjölk, och jag tycker att det här blir den godaste varianten med bäst konsistens. Jag har till och med testat att göra pannacotta på filmjölk, men det var ingen hit. Sedan kan man ju använda sig av gelatinblad eller gelésocker för att få pannacottan att stelna till, och där föredrar jag gelatinblad, då jag tycker att både smaken och konsistensen blir bättre. Med gelésocker blir den lite sötare, och lite porös, och halkar nästan runt lite i formen.

Som topping på den här pannacottan är det punschmarinerade jordgubbar, eftersom den fotades mitt i jordgubbssäsongen. Skulle jag göra en pannacotta ikväll (det kanske jag skulle göra?) skulle jag nog gå ut och plocka mig några björnbär och råröra dem med lite socker och kanel.

Klassisk pannacotta med vaniljstång, 8 portioner
Pannacotta:
4 gelatinblad
6 dl grädde
2 dl mjölk
4 msk socker
1 vaniljstång

Börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten, och låt dem ligga där i minst 5 min. Häll upp grädde och mjölk i en kastrull, och tillsätt socker och urskrapad vaniljstång, både frön och stång. Värm grädden, och ta kastrullen från värmen precis när det börjar koka. Fiska upp och släng vaniljstången. Rör ner gelatinbladen, och häll upp på formar. Ställ i kylen och låt dem stå i minst 4-5 timmar för bästa konsistens, gärna över en natt.

söndag 6 oktober 2013

Niklas mat - bäst på TV just nu

Bild lånad av SVT
Okej, jag vet att Niklas Ekstedt har lagat mat i rutan ganska länge, men jag har inte börjat titta förrän nu. Niklas Mat som går på SVT är enligt min åsikt det bästa matprogrammet på länge. Den här säsongen kommer att ha 6 avsnitt, och som tur är finns de att beskåda på SVT Play när man vill. Man måste inte vara hemma varje torsdag kl 20.00, med andra ord.

Programmet går ut på att Niklas besöker olika restauranger som drivs av färgstarka stjärnkockar i vitt spridda delar av världen. Under de första 15 minuterna av premiärprogrammet satt jag mest och jämförde honom med Jamie Oliver. Efter en kvart kom jag fram till att han nog var Sveriges svar på Jamie Oliver, tills jag ställde mig frågan varför man alltid måste hitta en motsvarighet eller liknelse. Niklas är inte Jamie. Niklas är Niklas, och Niklas är skitbra. Jag gillar hur han verkar vara sig själv i rutan, något jag har en känsla av att inte alla svenska TV-kockar är. Det är underbart att han säger vad han verkligen tycker, både om mat och människor, att han ställer upp på att rulla sig i snö och hö i Ryssland, och hur han måste samla extra mod till sig för att gå fram till killen bakom vedugnsspisen i amerikanska södern, eftersom han ser livsfarlig ut.

Så om du är sugen på att se något riktigt bra, gå in på SVT Play och se Niklas Mat. Själv ser jag redan fram emot nästa avsnitt.

torsdag 3 oktober 2013

Ölands Skördefest 2013 i bilder

Nu har vi (eller okej, Olof då) äntligen sammanställt bilderna vi tog i helgen under Ölands Skördefest. Det hela inleddes ju med att Mary och Magnus kom till oss på fredag kväll, och hungriga som vi var styrde vi kosan mot favoritstället StrandNära i Stora Frö. De har ju egentligen stängt restaurangen för säsongen, men Skördefesten är Ölands stora undantag på hösten - då har alla öppet. Vi åt öländsk lufsa som kan beskådas högst upp till vänster, något som man skulle kunna likna vid en blandning av råraka och kroppkakor. Längst ner till höger ser ni deras prisbelönta pumpasoppa, som var imponerande god. Ost, desserter och kakor fanns det också gott om. Vad jag önskar att det här stället skulle bedriva helgcafé under årets mörkare månader...


På en bakgata i Stora Frö hittade vi en loppis i ett mysigt litet hus, där man kunde gå upp för en knarrande gammal trätrappa och fortsätta loppisfyndandet uppe på en stor vind.

Sedan åkte vi till vad jag anser vara bästa stället under Konstnatten - Capellagården. För den oinvigde så är Capellagården en internatskola för hantverkare. Många konstnärer har börjat sin bana här, och man kan studera möbelsnickeri, textil, keramik och trädgård, något som framgår tydligt under konstnatten. Överallt brinner marschaller, och studenterna ställer ut sina verk i olika avdelningar.

Och så kan man köpa varm äppelmust också, och tunnbröd. Vi köpte oss varsin mugg för att värma upp oss både utifrån och inifrån. Musten var innovativt och gott kryddad med svartpeppar och ingefära.

På lördagen åkte vi en tur på södra Öland, och besökte Skördefestens egna lilla huvudstad i Eriksöre. Det är den byn som satsar mest av alla på Skördefesten, och det säljs pumpor i imponerande mänger.

Nästan längst ner på södra Öland ligger byn Ventlinge, och där gör de i sann Kiviksanda en tavla. Dock inte av äpplen, utan av lök. Vi har ju rätt mycket lök här på Öland.

I Ventlinge finns varje år på Skördefesten en majslabyrint, som är öppen både på Konstnatten och dagtid.


I majslabyrinten återfinns alternativ konst, ofta med betoning på fåglar. Det förekommer ju en hel del fågelskådning på södra Öland. Härom året hade de ställt ut två korpar sydda i svart läder som hette "Odens quera korpar". Den här förvirrade Spindeltruten hade, som det står med liten text i bilden till höger, en "fågelskådares blick och ansiktsfärg efter en vecka på Öland".

Carlas Café i Näsby stannade vi till och åt äppelpaj med vaniljsås och värmde oss i höstsolens eftermiddagsstrålar, innan det var dags att åka hemåt och börja förbereda kvällens middag, som aftonen till ära bestod av Olofs hamburgare med tunna, friterade potatischips.