lördag 30 november 2013

Julmarknad på Öland

Förra helgen när vi hade besök av våra vänner Lena och John åkte vi på julmarknad som söndagsnöje.

Marknaden var på Himmelsberga på Öland som ligger strax under Borgholm, på öns östra sida. Himmelsberga är gammaldags och mysigt, och julmarknaden gick i samma tecken.


Det fanns mycket hembakat, både bröd och kakor. Jag var sugen på att köpa med mig några limpor hem, men övertalade mig själv att jag minsann ska baka eget vörtbröd om någon vecka eller så. Fortsättning på det lär följa.

Mysfaktorn var hög med flera öppna spisar, halmslöjd och smörknivar i trä. Sådant som hör till på en julmarknad.


Själv var jag där lika mycket för fikat som för julmarknaden. Risgrynsgröt till lunch på en julmarknad hör ju till. Dessutom fanns det hembakat bröd med julskinka, lussekatter och pepparkakor.

Här sitter jag och är fantastiskt nöjd över min gröttallrik. Gott var det!

På väg hem från julmarknaden stannade vi till vid Ölandschoklad i Färjestadens hamn för lite eftermiddagsfika. Varm choklad med grädde och marshmallows, och den nya pepparkakstryffeln som smakade som en blandning av pepparkaksdeg och choklad. En riktig höjdare så här års!

Himmelsberga julmarknad återkommer nästa år, men är man sugen på att gå på julmarknad i närheten av Öland och Kalmar kan jag varmt rekommendera traktens i särklass bästa julmarknad, och det är den som hålls på Kalmar Slott varje år kring första advent. Den har öppet imorgon också, och bilder från hur det brukar se ut då kan ni se här

onsdag 27 november 2013

Enkla fröknäcket

Det här fröknäcket brukar vi få när vi är på besök i Mariannelund, det dukas upp tillsammans med ostar, sylt och marmelad. Det är jättegott, och går riktigt snabbt att göra. Anette har fått receptet av en väninna, men jag tror att det är ett ganska klassiskt recept, det här. Gott är det, i alla fall, och speciellt ihop med ost och marmelad. Som sagt. Sältan i det gör en hel del.

Fröknäcke:
2 dl majsmjöl (inte Maizena alltså, utan majsmjöl)
1 dl solroskärnor
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl sesamfrö
0,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
----------
lite flingsalt

Rör samman alla ingredienser i en bunke, och häll i vattnet sist. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, och strö lite flingsalt över den. Grädda i mitten av ugnen på 150C i ca en timme. Låt gärna knäckebrödet få stå kvar en stund på eftervärmen efter att du stängt av ugnen, och bryt sedan knäcket i bitar.

måndag 25 november 2013

Det årliga baket av pepparkakshus

Jag ber om ursäkt för de senaste dagarnas bloggtorka, och skyller på att jag har haft gäster hela helgen. Det är egentligen tur att man får gäster ibland, så att man måste, eh, städa. Men det här inlägget ska inte handla om mina dammråttor, utan om något helt annat, nämligen det årliga pepparkakshusbaket som ägde rum i Mariannelund förra helgen hos Olofs pappa och hans fru Anette.

Det är ju tradition sedan många år tillbaka att vi åker dit och bakar pepparkakshus, och Olofs styvbröder med flickvänner och barn är också där, så vi har blivit ett stort gäng med åren. Bally var också med, så klart.

Här står vi och skär ut deg. Jag har förmodligen redan hunnit stoppa en ansenlig mängd deg i munnen här, om jag känner mig själv rätt.

Varje år bedyrar jag inför Anette och svägerskan Elin att "Nästa år, då ska jag minsann göra ett annorlunda och nyskapande hus!" Men även det här året gjorde jag ett klassiskt standardhus. Elin däremot var desto mer nyskapande, hon gjorde en hel ladugård...

...med en tillhörande traktor. Som sagt, till nästa år ska jag komma på något nytt. Eventuellt.

Man brukar alltid få fint fika när man hälsar på i Mariannelund, och den här gången fick vi saftiga och juliga pepparkaksmuffins med glasyr och lingon.

Efter att ha ätit älggryta till middag på lördagkvällen smorde vi i oss varsin kopp mousse också. Som sagt, det går verkligen ingen nöd på oss när vi är där och hälsar på. Anette är fantastiskt duktig på att laga mat och baka godsaker.

På söndagförmiddagen var det dags att sätta ihop husen med smält socker...

...och garnera dem. Den roligaste biten! Eller ja, det är ganska kul att skära ut husdelarna också, med tanke på degätandet. Kristyren är helt enkelt inte lika god som degen.

Jag är så fokuserad att jag till och med har fått på mig mina glasögon. Då menar jag allvar, minsann. I bakgrunden står Anette och har precis börjat garnera sitt hus.

Så här blev Anettes hus när det blev klart, mycket piffigt med takpannorna och istapparna.

Sedan väntade hemfärd, och båda de pepparkakshus som jag gjort höll hela resan hem. Nu står mitt hus på byrån i hallen och luktar gott varje gång jag går förbi det, och bidrar till en tidig julstämning här hemma. Jag har snöat över det med lite florsocker, och ska lägga lite bomull runt omkring det. Kanske till och med festa till det med någon gran eller snögubbe, vem vet?

onsdag 20 november 2013

Afternoon Tea och en Englandskrönika

Afternoon tea-temat fortsätter! Idag blir det scones här på bloggen. Den här bilden fotade vi när vi var i sommarstugan och hade hösthelg för några veckor sedan. Scones och söndagsfrukost tycker jag hör ihop, och är en mycket väl inarbetad frukosttradition hemma hos oss. Oftast har man alla ingredienser hemma, och det går fort att göra eftersom brödet inte behöver jäsa. Ett väldigt tacksamt frukostbröd, med andra ord, som gör sig prima ihop med clotted cream, marmelad och sylt. Det är inte nödvändigt att forma sconesen till åtta små bullar som jag har gjort här, latmansvarianten går minst lika bra. Då rör man bara samman degen och formar den till två stora, runda kakor på bakplåten, som man sedan skårar i fyra delar var.

Scones, 8 st
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g kallt smör
1,5 dl filmjölk
1,5 dl mjölk

Blanda samman mjöl, salt och bakpulver, och nyp ihop med smöret. Rör ner filmjölk och vanlig mjölk, och knåda ihop degen på mjölat bakbord. Forma 8 st lika stora bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 225C i ca 12-14 min, tills de har fått fin färg. Låt sedan svalna på galler. 

Och här kommer krönikan, som utlovat:

Jag är otroligt sugen på att åka till England. Storbritannien må inte vara känt för att vara de kulinariska smakernas högborg, men jag tror att det till stor del handlar om fördomar, vilket jag tycker att Jamie Oliver har lyckats bevisa i sina matprogram där han rest Storbritannien runt och blivit serverad den ena läckerheten efter den andra. Men det är inte bara maten som gör att jag vill resa runt i England, det är hela atmosfären. Jag vill gå runt i små pittoreska byar iförd rutig tweed och basker med boll, klappa strävhåriga terriers och kalla alla för darling och love. Jag vill dricka afternoon tea i en vacker herrgård med brunrött tegel, med levande stearinljus på borden och bruna läderfåtöljer som knarrar för varje gång man sträcker sig efter den rykande, varma tekoppen i tunt, sirligt porslin.

London har jag så klart inte tänkt hoppa över. Där vill jag flanera omkring på Borough Market med en korg i ena handen, och den andra handen fri att utforska alla fina råvaror som jag har hört ska finnas på Londons främsta matmarknad. Framåt kvällen kan jag tänka mig en rejäl portion Shepherd's Pie på en liten krog med mysig belysning och väggar klädda med träpanel, innan jag tar in på mitt lilla Bed and Breakfast med blommiga tapeter och tjock heltäckningsmatta. Som ni hör har jag planerat det hela in i detalj. Det enda som kvarstår nu är att boka en resa. Jag tror att våren är trevligast, eller kanske försommaren. För även om jag har bestämt mig för att det råder fördomar kring den engelska kokkonsten, är det regniga vädret varken en fördom eller ett oförtjänt rykte. Det är ett faktum. På inköpslistan står en kavaj i tweed och en basker med boll. Och måhända ett rutigt paraply. Man vill ju inte ta några risker. 

tisdag 19 november 2013

Lax- och gurksnittar till Afternoon tea

Inget Afternoon tea utan klassiska snittar! Som ni kanske märkt är jag inne i en Afternoon tea-fas, med clotted cream, shortbread, snittar och allt. Jag har precis haft Afternoon tea-tema i tidningarna jag skriver för, därför rasslar jag ur mig en del teatime-relaterade recept på bloggen nu. Imorgon ska jag lägga upp krönikan också, som handlar om hur sugen jag är på att flanera runt på engelska landsbygden. Men kanske inte dock idag, när man tittar ut genom fönstret. Det är ruggigt som attan. Ikväll stannar jag hemma på Öland och dricker mitt té istället.

Laxsnittar, 8 st
8 skivor vit formfranska
3 msk hackad dill
rivet skal av en liten citron
1 tsk pressad citronsaft
200 g Philadephiaost
100-150 g kallrökt lax

Skär bort kanterna på formfranskorna och dela dem diagonalt tvärs över. Hacka dillen, finriv skalet av citronen och pressa ut 1 tsk saft. Rör sedan samman detta med Philadelphiaosten, och bre på alla skivor formfranska. Lägg laxbitar på hälften av formfranskorna, och lägg över den andra halvan som lock.

Gurksnittar, 8 st
8 skivor vit formfranska
3 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
200 g Philadephiaost
en halv, skivad gurka
3 msk smörgåskasse

Skär bort kanterna på formfranskorna och dela dem diagonalt tvärs över. Hacka dillen och gräslöken, och rör samman med Philadelphiaosten. Bre röran på alla skivor formfranska. Skiva gurkan, och lägg gurkskivor på hälften av formfranskorna. Strö över lite krasse, och lägg över den andra halvan som lock.

måndag 18 november 2013

Engelska shortbread

Jag har alltid gillat de där engelska mördegskakorna man kan hitta i tébutiker och delikatessaffärer, de med rödrutigt papper som jag tror heter något i stil med Walkers. Men det är ju faktiskt hur lätt som helst att göra sina egna shortbread, och mycket godare! De blir sådär härligt smuliga och knapriga, och både doftar och smakar underbart av SMÖR. Hur kan man inte älska det? Så här gör man:

Engelska shortbread, ca 20 st
225 g smör
1,25 dl socker
3,75 dl vetemjöl
1,75 dl maizena majsstärkelse

Rör rumsvarmt smör mjukt ihop med sockret. Rör samman vetemjöl och maizena, och blanda ihop med smöret. Knåda ihop degen på bakbord, och kavla sedan ut degen till en ca 1 cm tjock rektangel på en plåt med bakplåtspapper. Skär rektangeln i bitar, ca 3x7 cm, nagga dem lite lätt med en gaffel och separera dem från varandra lite på plåten. Grädda i mitten av ugnen på 175C i ca 30 min. De ska inte få så mycket färg. Om du tycker att det behövs, jämna eventuellt till kanterna med en kniv när kakorna har svalnat, om du vill ha dem helt raka. 

fredag 15 november 2013

Texmex och äppelmarknad

För ett par veckor sedan var sjömansfolket Calle och Louise och hälsade på oss över en helg. Vi åt god mat, åkte på små utflykter och hade en nostalgitripp med mitt 8-bits Nintendo och Super Mario. Här är Calle i full färd med att skära upp ett par välfyllda quesadillas. Förklädet är ett nostalgifynd även det, och kommer från när Calle och jag gick en matlagningskurs som hölls på Skansenskolan i Mörbylånga sommaren mellan åttan och nian. Vi hörde nog inte direkt till eliten i gruppen, men vi hade väldigt roligt! Och så här i efterhand inser jag hur bra den där kursen verkligen var; vi fick besöka en fiskaffär tidigt en morgon och lära oss att rensa fisk, vi var på Capellagården i Vickleby och fick lära oss om örter, och vi var på ett fiskrökeri och hämtade ingredienser till en av middagarna. Helt enkelt så fick vi besöka lokala producenter, lära oss mer om råvarorna på plats, köpa med oss maten därifrån, och sedan åka till köket och laga till den. Bättre kan det inte bli. Sista dagen bjöds alla föräldrarna på en stor buffé. Jag skulle vilja gå den där kursen igen, i vuxen ålder.

Eftersom Calle var projektledare helt själv för sina quesadillas, vet jag inte riktigt vad han hade i dem. Men en kvalificerad gissning säger mig att han nog brynte lite kyckling, öste i tomater, spiskummin, majs och lök, kanske lite crème fraiche och tomatsås också (vem vet?) och lade på ett mjukt tacoskal, öste på riven ost, och la på ett skal till. Sedan fick de bli klara i stekpannan, och han vände quesadillan med hjälp av en tallrik. När det gäller quesadillas funkar i stort sett allt.

Som snacks hade vi ostgratinerade tacochips med lite chili på. I alla fall på ena halvan, Louise och jag tog det lugnt på kryddfronten. Jag har stor respekt för färsk chili efter alla gånger jag har kliat mig i ögonen efter att ha skurit chili. Är huvudet dumt får kroppen lida.

Vi var på äppelmarknad också, på Krusenstiernska gården som är en riktig liten trädgårdsoas i gamla stan i Kalmar. Det här var strax före stormen kom, som tog med sig de flesta löven på sin framfart.

Vi försöker posera för kameran, medan Bally ser ut att ha fått syn på en tik på andra sidan gräsmattan.

Det regnade hela dagen, och vi gick in i ett uppställt tält och drack té och åt rulltårta medan höstregnet droppade på de genomskinliga plastväggarna. Bally höll sig tryckt mot husse, och tyckte att det var alldeles för ruggigt väder för att gå på äppelmarknad.

onsdag 13 november 2013

Tapas-desserter

Varför servera en efterrätt, när man kan servera tre? När vi hade gäster i lördags bestämde jag mig för att servera tre små minidesserter istället för en. Det kanske inte var världens mest genomtänkta beslut då vi till huvudrätt ätit Olofs egenmalda hamburgare med friterade, tunna potatischips och befann oss i matkoma, men vissa av oss orkade i alla fall allt. Att få tre små minidesserter på sin tallrik istället för en är ju hysteriskt trevligt. Jag har tänkt servera det ända sedan syrran och jag var i Paris förra våren och åt tre små desserter på ett café där vi vilade fötterna efter att ha besökt Notre Dame och gått över broarna med alla hänglåsen. Det regnade på de stora fönsterrutorna mot gatan, servitörerna var uppklädda och allting kändes väldigt franskt.

Det franska bidraget på den här tallriken får vara crème bruléen som har fått skandinavisk touch med smak av lakrits. De andra desserterna är chokladtryffelkräm med rom och flingsalt och supersmidig, salt dulce de leche-glass som görs i ett nafs. 

måndag 11 november 2013

Novembermys - och en vinnare

Nu är vi mitt i novemberrusket, känner ni det? Löven är inte längre färgsprakande utan bruna, och det närmaste sprakande man kommer är elden i öppna spisen. Vi eldar ofta hemma nu om kvällarna, och sitter och äter vår middag i skenet från brasan. Sedan brukar vi titta på ett avsnitt av en TV-serie på dvd-box. Vi gör inte många knop om kvällarna just nu, som ni hör, men så här års är det så skönt att bara få vara inne och kura i sin fåtölj med en kopp varm choklad och bara vara. På fikat på jobbet häromdagen satt vi och diskuterade vilka TV-serier vi följer, då det slog oss att en sådan diskussion aldrig skulle förekomma i till exempel slutet på maj månad. Då handlar det om grilling, utomhusgympa och trädgårdsfix. Men jag gillar årstidernas kontraster, och njuter till fullo av det lugn som novembers höstrusk inbjuder till. Recept på extra lyxig varm choklad att mysa med i höstvädret finns här.

Som utlovat har jag en vinnare i BAKA-tävlingen, och det är Ankan som vinner en helårsprenumeration på tidningen BAKA. Grattis Ankan! Du har fått mail.

fredag 8 november 2013

Clotted cream till scones

När vi var i sommarstugan för ett par helger sedan bakade jag scones och gjorde clotted cream till dem. Har ni testat att göra clotted cream någon gång? Det skulle kunna liknas vid en blandning av grädde och smör, och på en scones ihop med sylt är det finfina grejer. Och väldigt mättande.

Hur går man då tillväga? Jag ska vara ärlig - att göra clotted cream är lätt, men lite otacksamt, om man ser till mängden man får ut. Av 6 dl grädde får man ut knappt en deciliter färdig clotted cream. Så visst, man kanske inte gör det varje dag, men gärna någon gång ibland, som när man vill bjuda på afternoon tea, till exempel. Tänk bara på att clotted cream kräver en dags framförhållning.

Börja med att ragga upp en form, en skål eller ett kärl som rymmer minst 6 dl vätska, och som klarar att stå 3 timmar i sjudande vatten. Efter ihärdigt rotande hittade jag en tålig historia som jag misstänker har tjänstgjort som blomkruka. Häll sedan 6 dl grädde i kärlet, och ställ ner det i en vattenfylld kastrull. Vattnet ska kunna "skvalpa fritt" mellan kastrullen och kärlet, och vattennivån ska gärna vara ungefär i linje med eller strax under gräddens nivå, som synes på bilden ovan, där ni för övrigt ser den senapsgula 70-talsspisen in action. Låt sjuda, inte koka, i ca 2,5-3 timmar utan lock. Lyft sedan upp kärlet, och ställ det kallt att svalna.

 Låt stå i kylskåp i minst 12 timmar, allra helst över en natt. Ta sedan fram kärlet, och lyft upp den "kaka" som har bildats högst upp på grädden, som påminner om en lite tjockare skorpa. Lägg den i en skål, och rör den mjuk.

Tycker du att krämen blir för hård, rör den mjukare med ett par teskedar flytande grädde, det gjorde jag. Servera sedan till scones med sylt eller marmelad.

torsdag 7 november 2013

Vi vann grillkategorin i Matbloggspriset!

Vi vann priset! Hoho! Vi är jätteglada och stolta över att ha vunnit priset för bästa grillinnehåll i Matbloggspriset 2013! Så här lyder juryns motivering:

"Av namnet att döma förväntar man sig inte att den här bloggaren grillar men när man väl kikar närmare osar det grill lång väg och det varieras ordentligt med vad som hamnar på gallret. Bloggaren testar sig fram och grillar både kött och fisk - både enkelt och avancerat. Här får vi stifta bekantskap med allt från baconlindade köttfärsrullader, t-benstek, lök, majs, panerad getost till egenhändigt stoppad korv. Sommar som vinter grillas det. Dessutom får vi bra tips på fräscha tillbehör på såser. Bilderna är vackra, texterna genuina och personliga. 
Ölandsbaserade Helena får mer än gärna bjuda på fler kakor från grillen!"

Olof och jag tackar ödmjukast för den jättefina motiveringen, och vill samtidigt passa på att rikta ett stort tack till Matbloggspriset och sponsorerna Scan och Weber grill.

Då vi tyvärr inte hade möjlighet att närvara vid prisutdelningen på Mitt Kök-mässan i Stockholm tog min kära vän Mary emot priset åt oss. En stund senare sprang hon på Paolo Roberto, och fick honom att ställa upp på en bild med plaketten. Ni som hängt med på bloggen vet att jag alltid haft ett gott öga till Paolo och hans matlagning, så ni kan ju tänka er hur till mig jag blev när den här bilden blinkade till i mobilen.

Och på tal om Mary så kammade hon inte bara hem priset för bästa Bak-&dessertblogg, utan även tungviktarpriset Folkets Val. Stort grattis till Mary! Och till de andra pristagarna också, som ni kan läsa mer om här.

Kram på er, alla fina läsare därute!

tisdag 5 november 2013

Vi är nominerade som Bästa Grillblogg i Matbloggspriset!

Bara en kaka till har blivit nominerad till Matbloggspriset i kategorin Bästa grillblogg! Olof och jag är jätteglada och stolta över att bli nominerade till ett så fint pris. Nu är det ju ingen renodlad grillblogg vi har, men juryn tittar såväl på renodlade grillbloggar som på olika matbloggars grillkategorier, och där har vi ju faktiskt samlat en hel del genom åren. Hemma hos oss är det oftast Olof som grillar, själv brukar jag mer experimentera med grillsåser och andra tillbehör. I år har vi inte ställt in grillen i garaget för säsongen, för det där med säsong är ju faktiskt relativt. Enligt oss är det alltid säsong.

Prisutdelningen i den här kategorin och de andra kategorierna i Matbloggspriset sker nu på torsdag på Mitt Kök-mässan i Stockholm. Läs mer om de nominerade och om Matbloggsträffen som äger rum på mäsan på fredag här, på Matbloggsprisets hemsida.

måndag 4 november 2013

Krönika om hösthelg på landet

Hallå i måndagsrusket! Har ni det lika ruggigt som vi? Det var en blöt och raggig hund som kom in från sin kvällspromenad för ett tag sedan. Hundens matte råkade vara klädsamt försvunnen när husse och hund skulle ut och gå i regnrusket. Ikväll får det bli hederligt måndagsmys med tända ljus och något avsnitt av en DVD-box. Jag hade kunnat skriva att jag skulle gå på dubbla träningspass, men det är nog ingen som hade gått på det ändå.

Och hörni - vad trevligt det är att läsa om vad ni brukar baka till julen i tävlingsinlägget med tidningsprenumerationen! Jag får hur mycket inspiration som helst inför mitt eget julbak. Men än så länge är det fortfarande höst, och här kommer som rubriken utlovar min senaste krönika från Smålandsposten och Barometern om hösthelg i sommarstugan:

En av mina absoluta favoritplatser är familjens sommarstuga. Den har gått i arv i släkten sedan 1930-talet, och jag har tillbringat alla min barndoms somrar där. Det är dock inte förrän nu som jag har förstått tjusningen i att vara där på hösten. Visst - det är inte som på sommaren. Istället är det fuktigt och lite råkallt. Men man kommer väldigt långt med en kanna nybryggt té, ett par filtar och raggsockor. En hösteftermiddag i stugan tillbringar jag allra helst framför öppna spisen, där jag kan lyssna till dess sprakande samtidigt som jag sitter i en av de knarrande gamla läderfåtöljerna och läser böcker med maken och hunden mitt emot. När eftermiddagen börjar övergå till kväll är det dags att gå ut i köket och börja förbereda kvällens middag, som sådana här kvällar ofta blir en mustig gryta som tillreds på den senapsgula gamla 70-talsspisen som det imponerande nog är mer flås i än min egen spis. Iförd samma förkläde som min mormor brukade ha på sig när hon stekte pannkakor åt oss barn på somrarna hackar jag grönsaker, rensar svamp och bryner lök i bubblande, gyllenbrunt smör.  

Efter en god middag och en natt under ett par extra filtar är det dags för nästa måltid. Ingen annanstans smakar frukosten så gott som i sommarstugan. Det är något visst med att dricka sitt morgonkaffe ur de där kopparna som har funnits där så länge man kan minnas, och som man förknippar med långa, lediga dagar. Ibland har jag funderat på att ta hem en kopp, men det skulle inte bli samma sak, ungefär som att spela in Kalle Ankas jul på video. Eller vad man nu spelar in saker på idag. I sommarstugan har TV:n varit trasig i åratal, och jag saknar den inte. Jag sitter hellre i min fåtölj och bläddrar i kokböcker och funderar på vad jag ska laga till middag nästföljande dag. 

Recepten på det här uppslaget är lagade och fotograferade vid sommarstugan, och smakar exta gott när höstens vindar viner utanför fönstret. Oavsett om du befinner dig i en stuga på landet eller i en lägenhet i stan. 

söndag 3 november 2013

Vinn en helårsprenumeration på BAKA - OBS! Tävlingen är avslutad.

Nu kan ni vinna en helårsprenumeration på tidningen BAKA här på bloggen! För att vara med och tävla, lämna en kommentar nedan och berätta vad du helst bakar till julen och varför. Glöm inte att skriva dit din mailadress, så att jag kan kontakta dig om du vinner. :-) En vinnare dras nästa söndag, den 10:e november.

Lycka till!

fredag 1 november 2013

Chokladtryffelkräm med rom och flingsalt

Här har vi en efterrätt som går fort att göra! Chokladtryffelkräm skulle nästan kunna liknas vid en ovispad, koncentrerad chokladmousse, och med en hint av rom och flingsalt blir den helt oemotståndlig. Låt dig inte luras av att portionerna blir små, den här desserten är riktigt mäktig, och perfekt en kväll som denna då höstmörkret lurar utanför dörren. Jag ska snart gå ut i köket och röra ihop några portioner till i afton.

Chokladtryffelkräm med rom och flingsalt, 4 portioner 
1,5 dl grädde
2 msk socker
0,5 tsk vaniljsocker
150 g mörk choklad
0,5 tsk flingsalt
2 äggulor
1,5 msk mörk rom
----------
1-2 tsk flingsalt till servering

Häll grädde, socker och vaniljsocker i en liten kastrull, och låt koka upp. Ta sedan kastrullen från värmen. Bryt chokladen i små bitar och rör ner i grädden, tillsätt 0,5 tsk flingsalt och rör till en jämn smet. Vispa upp de två äggulorna för hand i en bunke, och rör ner den varma chokladsmeten under vispning. Smaka av med rom, och häll upp i fyra små portionsglas. Ställ kallt i minst 3 timmar, gärna över en natt. Garnera varje portion med lite flingsalt strax före servering.