tisdag 31 december 2013

Gott Nytt År!

Sista dagen på 2013, och ett helt nytt 2014 som står för dörren. Hoppas att ni alla har en riktigt härlig nyårsafton, och att ni får en fin start på det nya året. Här blir det ett lugnt nyårsfirande, Bally är rädd för alla raketer och smällare, så vi anpassar vårt firande efter det. Inte mig emot, jag gillar lugna kvällar med god mat och gott sällskap.

Önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!

måndag 30 december 2013

Lata dagar

Vad det är trevligt med mellandagar! Vi fortsätter i samma förslappade anda och gör inte många knop om dagarna. Vi äter mat, godsaker, bläddrar i julklappsböcker, ser på film och går promenader med Bally i det milda decembervädret. En och annan middag med goda vänner finns också inplanerad.

Imorgon är det nyårsafton, har ni bestämt än vad ni ska laga? Här blir det flankstek med örtig sås, bland annat. För den som fortfarande letar inspiration innan mataffärerna stänger för nyår, finns olika tips på nyårsmeny i det här inlägget.

fredag 27 december 2013

Pepparkaksvåfflor

God fortsättning! Hoppas att ni alla har haft en riktigt härlig julhelg. Vi tillbringade vår julafton i Mariannelund, och juldagen hemma på Öland. Igår var vi hos våra vänner på traditionsenligt annandagsfika och smorde kråset rejält med frozen cheesecake, saffranslängder och hemmagjort godis. Idag har vi bara varit hemma och tagit det lugnt, så lugnt att jag ansåg mig ha tid att städa i kryddskåpet, något man verkligen borde göra oftare. Flera ihoptorkade före dettingar till vitlökar och skumma kryddmixer från X antal år tillbaka har fått vika hädan.

Sådana här lata hemmadagar är våfflor ett prima lunchalternativ. Oftast har man alla ingredienser hemma, och just de här våfflorna har jag pimpat med pepparkakskryddor för en lite juligare touch. De smakar jättegott ihop med en klick lingongrädde eller ädelostkräm.

Pepparkaksvåfflor, 8-10 st
150 g smält smör
3 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
5,25 dl mjöl
0,75 dl socker
3 dl mineralvatten (vanligt vatten går också bra)
2 dl grädde (ovispad)
2 dl mjölk
0,5 påse pepparkakskryddor (påsen är på 18 g och kommer från Santa Maria)

Vispa samman alla ingredienser utom det smälta smöret, det rörs i sist. Sedan är det bara att grädda våfflor!
----------
Lingongrädde:
grädde
rårörda lingon

Vispa grädden, och rör sedan i ett par skedar rårörda lingon. Klart!
----------
Ädelostkräm
1 bit ädelost
lite flytande vispgrädde, alt. crème fraiche

Smula ner ädelosten i en bunke, och vispa ihop med lite grädde eller crème fraiche med elvisp till en konsistens som du känner dig nöjd med. Här finns inga rätt eller fel!

tisdag 24 december 2013

God Jul!

God Jul, kära vänner! Vi önskar er alla en riktigt trevlig julhelg!

måndag 23 december 2013

Dan före dan

Nu är julskinkan i ugnen! Olof är projektledare för den och går runt och vaktar ugnen som en hök. Själv har jag precis gjort köttbullar, och en salt kolasås till kvällens lingonglass.

Och så har vi klätt granen också!

Pappas klassiska gamla julpynt har åkt fram, de här tre små grisarna kommer från hans barndom och är enligt min mening stencoola.

Ikväll ska vi fira jul med Olofs mamma som vi brukar göra den 23:e, hon kom in genom ytterdörren nyss, och Bally for runt omkring henne med viftande svans.

Önskar er alla en härlig 23:e december!

söndag 22 december 2013

Mina julfavoriter

Jag har vissa favoriter i min julkategori här på bloggen som jag kommer tillbaka till varje år och bakar om och om igen, och de är alla värda en extra påminnelse såhär före jul. Till att börja med har vi mina frukostfavoriter; gyllengula saffransscones och saffranssmakande amerikanska pannkakor med lönnsirap.

Och så risgrynsgröt, icke att förglömma. Ni har väl testat att göra den i ugn? Om inte annat så lovar jag att det kommer att ändra ert syn på grötkokande för all framtid. Aldrig mer vidbränd gröt! Bara att hälla ingredienserna i formen och glömma bort den i ugnen i 1,5 timme. Gott till julgröten är fusksurdegsbrödet med vört, som även är gott att frysa och plocka fram en annan dag.

Julgodis kan man inte få för mycket av. Eller okej, det kan man faktiskt, men det vore väldigt okaraktäristiskt av mig att faktiskt erkänna det. Till mina storfavoriter hör lakritskolan med flingsalt, vaniljkolan som även den är försedd med salt, samt hemmagjorda praliner. Längst ner i bilden ser ni Rocky Road med pecannötter som blivit karamelliserade i både salt och socker. Jag har aldrig varit mycket för jordnötter, och tycker att den här varianten av Rocky Road är den allra godaste.

Efter en god middag vill man ju inte vara utan dessert! Även om pepparkakscheesecaken kanske är lite för mäktig för att smälla i sig efter en rejäl måltid förtjänar den ändå att bli tipsad om. Ibland är man ju lite extra hungrig när det är fikadags, till exempel. Något som däremot passar bra efter en större middag är den lättsmälta vaniljpannacottan med glöggspegel. Här är glöggspegeln gjord av saffransglögg med clementin och vaniljstång, men all typ av glögg går så klart finfint.

Önskar er lycka till i julstökandet idag! Själv ska jag slå in julklappar, skriva rim och förbereda lite mat och godsaker. 

lördag 21 december 2013

En fönstertittar-krönika

God lördagkväll på er! Hoppas att ni har haft en härlig lördag och att inte julstressen har satt sina klor i er. Här har vi varit hemma och fixat större delen av dagen, med undantag för en tur till södra Öland där vi brukar köpa kött i gårdsbutiken. Vi bunkrade upp på lite ingredienser till kvalitetshamburgare, samt ett par trevliga styckdetaljer att vintergrilla. Vi stannade till på Alvaret så att Bally fick springa lös en stund. Vinden ven i pälsen på både Bally och oss. Jag tycker gott att det kunde få komma lite snö istället, men det är det alldeles för många plusgrader för.

Här kommer min senaste krönika, där jag öppet erkänner att jag är lite av en fönstertittare. Håll till godo:

En del månader är trevligare än andra, och december är onekligen en av dem. November går an eftersom det är en transportsträcka till december, men mars anser jag vara en månad som skänker mig lika lite glädje som ett paket margarin. Men tillbaka till december. Det är en månad som kan stoltsera med storhelger som jul och nyår, men det som jag tycker gör december månad extra trevlig är just det där vardagliga: julpyntade skyltfönster på stan, fredagsfika på jobbet med tända ljus och pepparkakor och adventsfika och glöggmingel med släkt och vänner på helgerna.

På kvällarna när jag går hundpromenader i området där jag bor lyser det inbjudande i alla fönstren av stjärnor och adventsljusstakar, och jag njuter av att kunna skymta julgranarnas tända ljus genom rutorna. Nu låter det som att jag är en fönstertittare av rang som har som kvällsnöje att spionera på grannskapet, men riktigt så illa är det inte. Jag vill bara framhålla hur mycket jag uppskattar julpyntade villakvarter. I det här ärendet antar jag att det är till min fördel att jag ser ganska harmlös ut där jag går med mina lila snowjoggers, stickade mössa med öronlappar och min lilla blandrashund i reflexväst. 

Men för att gå från fönstertittande till fika, så anser jag att bland det bästa av allt med december är allt det goda som dukas upp; lussekatter, julgodis, pepparkakor och andra godsaker. På det här uppslaget bjuder jag på några av mina favoritrecept för december av lite sötare karaktär, som passar lika bra på ett adventsfika som till dessert på julafton. Själv har jag i skrivandets stund lingonkakan på pepparkaksbotten ståendes på lut i kylen. För vem vet, rätt som det är kanske det står en fikasugen granne bakom husknuten och lurpassar. 

torsdag 19 december 2013

Polkaneltårta

Här kommer ett recept på hur man gör Polkanelbakelsen som tårta. Jag har fått flera frågor och mail om hur man bäst skulle kunna göra om bakelserna till en större tårta, och jag ville bara testa ett par gånger själv innan jag la ut det. Man vill ju inte bli lynchad. Första gången blev formen helt full på två lager, så inför andra gången klämde jag fast ett overheadpapper så att tårtan hade möjlighet att bygga lite högre än själva formen. Egentligen hade jag tänkt göra en tårta från första början och skicka in till tidningen BAKA, men när jag insåg att det skulle vara en bakelse avsedd för en person fick jag tänka om. 

Något som är riktigt bra med den här tårtan är att den är frysbar, så den går alltså jättebra att göra klart helt och hållet i förväg, och sedan bara plocka fram ur frysen. Låt den tina långsamt några timmar i kyl innan du garnerar och serverar den. Skulle den vara lite isig inuti är det faktiskt bara gott. 

Polkaneltårta, 10-12 portioner
Chokladkaksbotten med kanel:
100 g smör
1,5 dl socker
0,5 dl kakao
0,5 tsk flingsalt
1 tsk kanel
1,5 dl mjöl
2 ägg

Sätt ugnen på 175C. Smält smöret i en kastrull, ta den sedan från värmen. Rör ner socker, kakao, flingsalt, kanel och mjöl med en slev. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör till en jämn smet. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med avtagbara kanter, ca 22-24 cm i diameter. Häll ner smeten, och grädda den i mitten av ugnen på 175C i ca 17-18 min. Låt svalna, och ta sedan loss bottnen från formen. Lägg i ett nytt bakplåtspapper i formen, lägg tillbaka tårtbottnen och klipp ut en bit overheadpapper som du kan ställa upp i formen runt bottnen, innanför springformens kanter, som är några cm högre än själva formen. Den färdiga kakan kommer att bygga lite högre än vad springformen är.

Lager 1: Vit chokladmousse med polkakross
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 msk krossade polkaskruvar/polkagrisar
1 ägg
200 g vit choklad
1 dl crème fraiche

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Vispa grädden för sig. Mät upp polkagrisar och krossa dem i en mortel eller mixer. Knäck ner ägget i en bunke och vispa upp med elvisp. Smält den vita chokladen över vattenbad. Rör ner gelatinbladen i chokladen och låt dem smälta, och vispa sedan snabbt ner den smälta chokladen i äggvispet med elvisp. Vispa ner den vispade grädden i samma smet, och tillsätt sedan crème fraichen. Rör ner polkakrosset sist. Häll smeten ovanpå chokladkakebottnen, och ställ in i kylen. Låt stå i minst två timmar innan du häller på nästa mousselager.

Lager 2: Chokladmousse med kanel
1 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk florsocker
200 g mörk choklad
4 tsk kanel
0,5 tsk flingsalt

Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten. Vispa grädden. Vispa upp äggulorna med elvisp tillsammans med florsockret i en egen bunke. Smält chokladen över vattenbad, och rör ner kanel och flingsalt. Rör ner gelatinbladet och låt det smälta in i smeten. Häll sedan snabbt ner den smälta chokladen under snabb elvispning i äggsmeten. Här får man vara snabb, för chokladen stelnar fort. Ta gärna hjälp av en familjemedlem som vispar medan du rör ner chokladen. Rör sedan ner grädden, och vispa ett par extra varv med elvisp för att jämna ut smeten. Häll den sedan i formen ovanpå den vita chokladmoussen, och ställ in i kylen. Låt stå i minst två timmar innan du häller på nästa mousselager.

Lager 3: Vit chokladmousse med polkakross
Upprepa lager ett, och låt bakelsen stå till sig i kylen i ett par timmar innan du serverar den. Garnera med kanelstång, polkaskruvar och silverkulor precis före servering.

Garnering:
Kanelstänger
Polkaskruvar/polkagrisar
Silverkulor

Tillbehör:
Overheadpapper
Tejp

onsdag 18 december 2013

Kvällsnöjet

Vad har ni för er i afton? Vi har precis dukat fram lite glögg och lussekatter, och ska ladda dvd:n med någon mysig julfilm. Olof hävdar dock sedan flera år tillbaka att han är ohjälpligt trött på The Holiday. Kanske att jag röner större framgångar med Love Actually?

Och så lite mysig läsning också; julnumret av australiensiska Donna Hay levererar alltid. Det enda ironiska är att det är högsommar i Australien just nu, medan vi har vinter.

Bally roar sig på eget håll, genom att sitta på spaningsplats och hålla uppsikt över trädgården. Nu har det mörknat så att han omöjligt kan se någonting, men han sitter gärna där ändå. Som sagt, vi har alla olika intressen.

tisdag 17 december 2013

Julpyssel med kollegorna

För några dagar sedan hade vi julpysselkväll hemma hos min jobbarkompis Marija, som vi alltid har någon dag i december varje år. Då brukar vi äta god mat, koka kola och pimpa apelsiner med nejlikor.

Apelsinerna tar vi sedan med oss till jobbet och hänger upp, en på varje plats. Tur att vi inte är fler än åtta på kontoret. Redan samma dag brukar den juliga doften sprida sig, och man känner att man är lite närmare julen.

Här kokar vi smörkola med vaniljstång och flingsalt. Den är galet god. Det enda negativa är att vi var tvungna att dela kolan på tre. Vi har ju fått en tjej till på kontoret nu, vilket är jätteroligt. Marija (till vänster) och jag har varit ensamma med grabbarna i flera år, men nu har vi utökat den kvinnliga fägringen med Anna. Vi är så glada för vår Anna! Det enda negativa är som som sagt att hon hade rätt till en tredjedel av kolan.

söndag 15 december 2013

Pepparkakskladdkaka till tredje advent

Hallå ute i stugorna! Har ni haft en mysig tredje advent? Det har vi, vi har ätit kladdkaka med pepparkakskryddor. Ruggigt god kladdkaka, om jag får säga det själv, och busenkel att svänga ihop. Recept med tillhörande Ballybild hittar ni här.

Hela den här helgen har varit sådär lugn och skön som dagarna efter jul brukar vara, så det känns som att man redan är julledig, trots att det är en arbetsvecka kvar innan det väntar över två veckors ledighet. Vi har skrotat runt hemma i fårskinnstofflor och eldat i spisen, skrivit julkort, varit på middag hos mamma och Günter med syrran och lilla Rose, samt ägnat oss åt vissa mogna inslag som tvätt och dammsugning. Man får ju balansera tillvaron lite. Dessutom blir det ju en del barr på golvet när man burit in granen, som nu står i vardagsrummet och lyser och sprider julstämning. Jag tror jag ska gå och sällskapa den lite, från min fåtölj ihop med lite glögg.

torsdag 12 december 2013

Lingonkakan - en favorit i repris

Den här lingonkakan på pepparkaksbotten bakade jag första gången för några år sedan, och nu har den återuppstått ur arkivet. Kakan kan liknas lite vid en pannacottapaj, och är saftig och riktigt smaskig. Man behöver alltså inte servera den med några tillbehör som vispad grädde eller något. Prima helgfika lagom till tredje advent!

Lingonkaka på pepparkaksbotten, ca 8 bitar 
150 g pepparkakor, krossade
75 g smält smör
----------
3,5 dl vispgrädde
3 gelatinblad
0,5 dl socker
200 g philadelphiaost
2 dl rårörda lingon
----------
Garnering:
t ex silverkulor, stjärnanis, kanelstång

Börja med att lägga de tre gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Krossa pepparkakorna och blanda dem med smält smör till en grynig massa, gärna i en matberedare. Tryck ut massan i en pajform med avtagbara kanter, och grädda pajskalet i mitten av ugnen på 175C i ca 8 min. Låt sedan svalna. Koka upp vispgrädde ihop med socker, ta av från värmen och rör ner gelatinbladen. Rör ner philadelphiaost och rårörda lingon, och ta ett par varv med elvispen så att allting blandar sig ordentligt. Häll blandningen i pajskalet och ställ i kylen att stelna i minst 5 timmar, gärna över en natt. Precis före servering, garnera med t ex stjärnanis och silverkulor.

tisdag 10 december 2013

Saffransmarinerad Västerbottenost

Här kommer ett supergott alternativ att bjuda på till glöggminglet, ifall det är fler än jag därute som har fastnat i pepparkaka-med-ädelost-träsket. Inte för att det skulle vara något fel med det, pepparkaka med ädelost är jättegott, men ibland kan det vara kul med något nytt. De här saffransmarinerade västerbottenostkuberna är lika vackra att titta på som de är goda. De får lite sötma av honungen i marinaden, och lite extra tuggmotstånd av solrosfröna. Receptet kommer från Mia Gahne, som har matreportage i tidningen Barometern (och flera andra tidningar i Sverige) de lördagar som de inte kör Helenas Kök. Det här receptet var med  förra lördagen i tidningen, och vi klippte ut det och serverade det till vårt adventsfika dagen därpå.

Saffransmarinerad Västerbottenost, ca 10 personer
1 pkt (0,5 g) saffran
lite salt
0,5 dl fin, kallpressad rapsolja
1 tsk citronsaft
2 tsk flytande honung
en halv Västerbottenost
svartpeppar
1 ask krasse
ca 0,5 dl solrosfrön

Börja med att stöta samman saffran och salt i en mortel, och blanda sedan upp det med rapsoljan. Rör i citronsaft och flytande honung. Skär osten i små kuber, och blanda den med saffransoljan. Salta och peppra efter smak och tycke. Låt ligga och dra en stund så att smakerna hinner sätta sig. Precis före servering, strö över nyklippt krasse och solrosfrön. Servera tillsammans med tandpetare och servetter, alternativt förbered genom att sätta en tandpetare i varje ostkub.

söndag 8 december 2013

Livs Saffranscheesecake

Det här receptet har jag fått av min kompis Liv som jag bodde granne med när jag växte upp. Liv har alltid varit duktig på att baka, och när vi har vårt traditionella julfika tillsammans brukar hon bjuda på den här saffranscheesecaken. Istället för en klassisk digestivebotten har den en botten på krossade pepparkakor, och saffranssmaken och den söta, vita chokladen i smeten passar finfint ihop med de lite syrliga röda vinbären på toppen. Det här är en riktig toppenkaka att bjuda på i jul, som man kan förbereda helt och hållet i förväg och som räcker till många. 

Livs Saffranscheesecake, ca 10 portioner
Pepparkaksbotten:
200 g pepparkakor
75 g smält smör

Cheesecakesmet:
1 pkt saffran (0,5 g)
1 dl vispgrädde
600 g philadelphiaost
1 burk (2,5 dl) Kesella
1 dl socker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
200 g vit choklad
2 dl frysta röda vinbär

Sätt ugnen på 175C. Smält smöret och krossa pepparkakorna, gärna i en matberedare. Tryck ut blandningen i en form med avtagbara kanter, ca 22-24 cm i diameter. (Gärna med ett bakplåtspapper fastklämt så att det täcker botten av formen, då är det lättare att flytta kakan när den är klar.) Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i 8-10 minuter och låt svalna. 

Häll upp vispgrädden i en kopp och rör ner saffran, och låt det stå medan du förbereder det andra, då hinner saffranen sätta en djupare färg. Vispa samman philadelphiaost med Kesella. Vispa ner socker, majsstärkelse och vaniljsocker. Rör ner äggen med slev, ett i taget, och rör sist ner den saffransgula grädden. Hacka den vita chokladen och smält den över vattenbad, rör sedan ner den i smeten. Häll smeten över pepparkaksbottnen och strö över röda vinbär. Grädda cheesecaken i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt den stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter. Ta sedan ut den och låt den svalna i rumstemperatur innan du ställer in den i kylen. Kakan smakar bäst väl kyld, så låt den gärna stå i kylen över natten.

fredag 6 december 2013

Polkanelbakelsen - nu med recept

Då var det äntligen fredag igen! Vinden viner här utanför, ett behagligt ljud (i alla fall om man befinner sig inomhus) som blandas med knastret från öppna spisen. Jag sitter insvept i en filt och är oförskämt mätt på spaghetti carbonara, och ser fram emot en lugn kväll framför TV:n, och en lika lugn helg.Jag har ju inte lagt ut receptet än på Polkanelbakelsen, så här kommer det för er som inte har tidningen. Och för er som undrar hur det gick i tidningen BAKAs tävling om finaste vinterbakelsen, vann Lisa med bloggen Sockerrus  (kanske har ni sett henne på TV i Dessertmästarna?) och den fina bakelsen som såg ut som en kopp varm choklad. Men jag är lika glad för det, vi vann ju pris för årets grillblogg, så jag är nöjd och glad ändå.

Receptet nedan är väldigt noggrannt med exakta mått på grund av tävlingens regler, men jag tycker att det räcker finfint att bara köra på måttangivelserna tesked, deciliter och sådant istället när man gör den här bakelsen.

Vit och mörk chokladmoussebakelse med polka och kanel, 4 bakelser:
En len moussebakelse där polkans friska mint matchas med den kryddiga smaken av kanel, varvat i olika lager av och vit och mörk chokladmousse.

Chokladkakebotten med kanel:

100 g smör
150 g (1,5 dl) socker
20 g (0,5 dl) kakao
3 g (0,5 tsk) flingsalt
3 g (1 tsk) kanel
90 g (1,5 dl) mjöl
2 ägg 

Sätt ugnen på 175C. Smält smöret i en kastrull, ta den sedan från värmen. Rör ner socker, kakao, flingsalt, kanel och mjöl med en slev. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör till en jämn smet. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med avtagbara kanter, ca 22-24 cm i diameter. Häll ner smeten, och grädda den i mitten av ugnen på 175C i ca 17-18 min. Låt svalna, och ta sedan loss bottnen från formen. Stansa ut 4 st rundlar, ca 8-9 cm i diameter. Använd gärna ett uppochnervänt vatten/latteglas i lämplig storlek för att mäta upp diametern, tryck till, och skär sedan ut rundlarna med en vass kniv. (Chokladkakespillet som blir över kan med fördel serveras med grädde och bär.) Klipp ut bitar av overheadpapper i plast, ställ dem tätt runt varje rundels botten, och tejpa ihop så att varje rundel får ett stående rör av overheadpapper.

Lager 1: Vit chokladmousse med polkakross

1 gelatinblad
1 dl vispgrädde
20 g polkaskruvar/polkagrisar
0,5 ägg
100 g vit choklad
0,5 dl crème fraiche

Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten. Vispa grädden för sig. Mät upp polkaskruvar, och krossa dem i en mortel eller mixer. Knäck ner ägget i en bunke, vispa det lite lätt för hand, och dela sedan äggvispet i två lika delar. Spara den ena delen i kylen till lager 3, och låt den andra delen vara kvar i bunken. Smält den vita chokladen över vattenbad. Rör ner gelatinbladet och låt det smälta, och vispa sedan snabbt ner den smälta chokladen i äggvispet. Rör ner den vispade grädden i samma smet med hjälp av en handvisp, och tillsätt sedan crème fraichen. Rör ner polkaskruvarna sist. Fördela smeten i de 4 overheadbeklädda rundlarna, ovanpå chokladkakebottnen, och ställ in i kylen. Låt stå i minst en timme innan du häller på nästa mousselager.

Lager 2: Chokladmousse med kanel

0,5 gelatinblad
1,5 dl vispgrädde
1 äggula
10 g (1 msk) florsocker
100 g mörk choklad
6 g (2 tsk) kanel
1 g (1 krm) flingsalt

Lägg det halva gelatinbladet i en skål med kallt vatten. Vispa grädden. Vispa upp äggulan för hand tillsammans med florsockret i en egen bunke, så gott det går. Smält chokladen över vattenbad, och rör ner kanel och flingsalt. Rör ner det halva gelatinbladet, och låt det smälta in i smeten. Häll sedan snabbt ner den smälta chokladen under snabb vispning i äggsmeten, och rör sedan ner grädden. Vispa samman några sekunder för hand, och fördela sedan smeten i de 4 overheadbeklädda rundlarna, ovanpå den vita chokladmoussen, och ställ in i kylen. Låt stå i minst en timme innan du häller på nästa mousselager.

Lager 3: Vit chokladmousse med polkakross
Upprepa lager ett, och låt bakelsen stå till sig i kylen i ett par timmar innan du serverar den.

Garnering:KanelstängerPolkaskruvarSilverkulorVid serveringstillfället; garnera bakelserna efter smak och tycke med kanelstänger, polkaskruvar och silverkulor.

Tillbehör:OverheadpapperTejp

tisdag 3 december 2013

Scones med vört till decemberfrukosten

Har ni kommit in i adventsstämning än, kära vänner? Här hemma har vi pyntat huset med stjärnor och stakar, och jag har min vana trogen tryckt ner små hyacinter i tekoppar och placerat ut lite här och var. I söndags eftermiddag hade vi vårt årliga adventsfika, och frysen har blivit fylld med lussekatter som man kan tina ett par av om kvällarna.

I helgen hade jag planerat att göra fusksurdegsbrödet med vört. Glad i hågen plockade jag fram och blandade kryddorna redan på lördageftermiddagen, för att sedan på lördagkvällen helt och hållet glömma bort att röra ihop den snabba lilla degen som skulle stå till sig till söndagmorgonen. Men eftersom fusksurdegsbrödet innehåller ungefär samma mängd vätska och mjöl som det klassiska receptet på scones, provade jag att göra vörtscones istället, och det blev hur gott som helst! Det kommer jag absolut att göra fler gånger i december.

Vörtscones, 8 bullar
1 tsk pomerans, mald
0,5 tsk kardemumma, mald
2 tsk ingefära, mald
2 tsk nejlika, mald
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
8 dl mjöl
0,5 dl socker
100 g kallt smör
1,5 dl mjölk
0,75 dl julmust
0,75 dl porter

Sätt ugnen på 225C. Blanda alla torra ingredienser för sig, och nyp ihop med smöret. Tillsätt mjölk, julmust och porter, och knåda till 8 lika stora runda bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in den i mitten av ugnen i 12-15 min, låt bullarna sedan svalna på galler. Avnjut dem med stora mängder smör.