torsdag 10 april 2014

Egna tortillas - lätt som en plätt!

För några månader sedan testade vi att göra egna tortillas, och det var mycket lättare än jag trodde! Det enda momentet vars rolighet kan diskuteras är när man står och kavlar ut varje tortilla till en platt, stor och tunn pannkaka. Jag har aldrig gillat att kavla saker, det brukar sällan bli snyggt när jag gör det. Men om man inte delar den agg jag hyser mot själva kavlingsmomentet, så kommer ni att tycka att det här är hur smidigt som helst. Det här brödet är gott att klippa i trekanter och dippa i guacamole och andra trevliga röror. Gör dina tortillas ganska kort inpå du ska äta dem, då håller de sig allra bäst. Får nu några över, vänta inte med att frysa in dem. Eftersom de ska stekas i torr stekpanna rekommenderas en stekpanna av gjutjärn. Fina och nya teflonpannor gillar inte att användas utan fett.

Tortillas, 8 st stora
8,5 dl vetemjöl + mer till utbakning
1,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 dl ljummet vatten
3 msk rapsolja

Rör samman mjöl, bakpulver och salt. Rör ner vatten och olja, och arbeta för hand till en smidig deg. Låt degen vila i rumstemperatur ca 25 min. Stjälp sedan upp den på mjölat bakbord och dela den i 8 delar. Kavla ut varje åttondel till en platt och tunn tortilla. Räkna med att det kan gå åt en del extra mjöl här. Stek sedan dina tortillas på medelhög värme i en torr stekpanna, ca 30 sek på varje sida. Förvara under bakhandduk.

6 kommentarer:

 1. Nä, kavla är förjäkla trist. Syrran var ihop med en bagare tidigare, han var en hejare på att kavla. Man får lära känna såna, som kan komma och kavla åt en. Hehe :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag håller med! Finns såna på nätet?;-)

   Radera
 2. Hemgjorda tortillas gör en sån stor skillnad på resultatet tycker jag, väl värt ansträngningen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så! :-) Speciellt om man ska ha dem till att dippa i sås.

   Radera
 3. Kavla är kul! Har aldrig reflekterat över att någon skulle tycka motsatsen faktiskt. Jag trodde ALLA gillade att kavla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mäh! Det är ju inte det minsta kul. Men det är tur att alla gillar olika saker. Kram!

   Radera