lördag 31 maj 2014

Baconlindade kycklingspett med lönnsirap

Lönnsirap på grillspett kanske kan låta som att det skulle bli en väldigt sötsliskig historia, men det blir det inte, tro mig! Det blir helt fantastiskt gott! De senaste gångerna när vi har grillat har vi grillat just det här, och i skrivande stund står Olof i köket och förbereder just dessa kycklingspett. Jag är av åsikten att det inte är någon idé att grilla nötkött om det ska genomstekas, och i normala fall brukar jag tycka att grillad kyckling kan bli lite torr och tråkig. Men inte de här spetten! Ni måste prova, alltså. Om man vill festa till kycklingspetten lite extra kan man varva kycklingbitar med ihopvikta salamibitar och sedan linda in det i bacon, men det blir jättegott även utan de där salamibitarna. Precis före servering pressar man lite citron över spetten och saltar lite grann för att runda av smakerna lite. Nedan följer även ett recept på en lämplig, kall grillsås att ha till, som även den innehåller lönnsirap och citron. En annan god grillsås att servera till är den här, som innehåller citron, honung, och fetaost.

Kycklingspett med lönnsirap, 4 portioner
3-4 kycklingfiléer
ca 125 g salami, t ex fänkålssalami (kan uteslutas)
Marinad:
1 dl lönnsirap
1-2 msk chiliflakes
----------
1-2 pkt bacon
(grillspett)
2 citroner till servering
salt

Börja med att röra ihop marinaden. Skär kycklingfilén i lagom stora bitar. Vik salamin på mitten två gånger, och varva kycklingbitar med salamiskivor på spetten. Vira in varje spett i en skiva bacon, och lägg spetten på grillen, vid sidan av kolen. Pensla spettens ovansida med marinaden med en värmetålig pensel, och lägg på locket. Efter en stund, vänd på spetten och pensla igen, och fortsätt grilla under lock. Upprepa proceduren igen, beroende på hur tjockt lager marinad du önskar. Servera dem sedan tillsammans med en halv citron per person, och lite extra salt vid sidan av. Spetten blir extra goda av några droppar nypressad citron.


Kall citronsås till kycklingspett, 4 portioner
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta, pressad
1 ekologisk citron - rivet skal
1 msk lönnsirap
flingsalt
svartpeppar

Häll ner crème fraiche i en skål, och pressa ner vitlöksklyftan. Riv skalet av citronen, och rör ner det i blandningen. Smaka av med lönnsirap, salt och peppar. Gör gärna såsen en stund före servering, och låt den stå till sig i kylen till servering. 

12 kommentarer:

  1. Åh, vad gott det låter! Håller med om att kyckling lätt blir torrt på grillen, så vi brukar undvika det, men det här verkar värt att prova!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lovar att det är värt att prova! För jag är precis som du, tycker att kyckling blir jättetorrt annars.

      Radera
    2. Igår var det dags att prova de här spetten och de blev riktig saftiga! Tack för tipset!

      Radera
  2. De där såg verkligen inte fel ut :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoho, det är hur rätt som helst! :-)

      Radera
  3. Great minds think alike :-) Jag skapade en liknande sås i höstas - med färsk rosmarin istället för vitlök: www.mejpel.se/recipe/mejpel-lonnsiraps-och-citronsas

    Kommer att prova din marinad/glaze. Aldrig testad med både salami och bacon. Kan inte vara annat än gott!

    Jag länkar gärna hit på Mejpels Facebooksida om jag får. Tror att det finns en del Mejpellönnsirapälskare som gärna provat detta.

    Trevlig sommar!
    /Fred

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Fred! Absolut, det är bara att länka på! :-) Jag har spanat in ditt recept på sås, och tror bestämt att jag ska testa att ha i rosmarin nästa gång. Kan tänka mig att det nog blir jättegott till lammfärsburgare, bland annat. :-)

      Radera
    2. ... och jag kommer att lägga till vitlök nästa gång :-)

      Radera
  4. Kan tänka mig att det blir tokgott med lönnsirapen! Efter att ha sett avsnittet av Niklas Mat där han besöker en restaurang i Canada med lönnsirap i varje rätt så kan jag tänka mig att det passar till mycket. :)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gud ja, det avsnittet såg jag också. Den där snubben var ju helt tokig i lönnsirap! :-)

      Radera
  5. Holey mother, som din magge har vuxit!!! Underbart:) Ja, inte för att den syns här inte, men vi såg den ju i förra inlägget.
    Lönnsirap har vi haft i marinader några gånger och det blir verkligen hur bra som helst och det ger ju en fin färg dessutom. Att man sen har sirap att skvätta på helgfrukostens plättar är ju en synnerligen trevlig bonus:)
    Vi gjorde kycklingspett som vi serverade kalla på vår asiatiska buffé vi hade förra helgen, dom blev väldigt uppskattade och var så smidigt att fixa till.

    Och så klart står Ölandsbesök på reselistan, vi har ju vänner där också som vi vill hälsa på. En av dom heter Bally och honom vill vi ju verkligen träffa:)
    Kramar på er alla!

    SvaraRadera
  6. Fy fasiken vad det låter gott!

    SvaraRadera