måndag 29 september 2014

Pumpasoppa

Är ni många som har köpt hem pumpor? Och som precis som jag vet mycket väl att det går att laga mat på pumpa, men inte riktigt vågat prova? Those days are gone! Numera lagar vi mat på pumpa här hemma, och pumpasoppa hör till favoriterna. Butternutpumpan är den som vi har använt oss av, den lämpar sig extra bra för matlagning. Den är hård som attan att skära i, men när man ugnsrostat den i ungefär en halvtimme blir den tipptopp! Soppan innehåller även lite andra trevligheter som morot, timjan, vitlök, vin och grädde. Bland annat. 

Pumpasoppa, 6-8 portioner
1 butternut-pumpa på ca 1 kg
2 schalottenlökar
2 morötter
3 vitlöksklyftor
ca 2 msk olivolja
2 tärningar grönsaksbuljong
7 dl vatten
1 citron - rivet skal
1 kruka färsk timjan
1 dl vitt vin
1,5 dl grädde
salt & peppar

Skala pumpan, kärna ur den och skär den i mindre bitar som du lägger i en ugnsform. (Alternativt dela pumpan på mitten, ugnsrosta den som den är och gröp sedan ur köttet.) Skala även schalottenlökar, morötter och vitlöksklyftor och skär i bitar, och lägg i ugnsformen. Strö över ett par kvistar timjan och olivolja, salta och peppra, och rosta i mitten av ugnen på 200C i ca 30 min tills pumpabitarna är mjuka. Rör om i formen då och då. Koka under tiden upp två buljongtärningar med 7 dl vatten. Häll ner de ugnsrostade rotsakerna i buljongen, och låt koka ihop ca 5 minuter. Tillsätt rivet citronskal och hackad timjan. Ta soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och smaka av med vin, grädde, salt och peppar. 

4 kommentarer:

  1. Mums! Älskar pumpa och pumpasoppa är ju tokgott! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det? Förstår inte att det tog mig så många år att laga min egen.

      Radera
  2. Vi testade just denna och den var heeeelt fantastisk, tack för toppenrecept!! :)

    SvaraRadera
  3. Vad roligt, vad glad jag blir! :-)

    SvaraRadera