onsdag 26 november 2014

Falukorvsgratäng Provencale

Idag ska jag minsann inte äta falukorvsgratäng provencale! Jag ska på after work med mina kollegor, och äta något annat trevligt. Nu är jag i och för sig mammaledig, men då är det extra roligt att få komma iväg ett par timmar en kväll och träffa kollegorna som man inte sett på länge. Men låt inte det hindra er från att göra den här trevliga vardagsgratängen, den är ett säkert kort som går hem hos de flesta. Vill man minska tillagningstiden kan man skippa potatisen och lägga zucchini, tomat och falukorv på en bädd av kokta makaroner istället, och sedan gratinera.

Falukorvsgratäng Provencale, 4-5 portioner
500 g potatis (ca 5 st)
1 liten zucchini
2 tomater
400 g falukorv

Sås:
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
2 tsk franska örter (färdig, torkad kryddblandning)
2 tsk dijonsenap
1 dl riven ost, gärna Präst

Skala potatisen och skiva den i lövtunna skivor. Skiva även zucchini, tomater och falukorv i tunna skivor. Placera ut i en smord ugnsform. 
Till såsen; pressa vitlöksklyftorna, och rör samman med grädde, örtkryddor och dijonsenap. Häll såsen över korven och grönsakerna, och avsluta med att strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen på 225C i ca 40 min. 

6 kommentarer:

  1. Oh tänk att den lilla falukorven fortfarande kan varieras! Det här var bland de bättre variationer på en annars så traditionell korv !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst, även en gammal korv kan piffa upp sig! Jojo!

      Radera
  2. Underbart - tack för tipset! Hoppas mamma fick en riktigt trevlig kväll!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mamma åt dyr oxfilé och hade jättetrevligt! :-) Kram Lotta!

      Radera
  3. Du har lite måndagskärlek i min blogg!
    Kram Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack Karin! Stor kram!

      Radera